folder Tahribat.com Forumları
linefolder Grafik - Animasyon - Flash - 3D Modelleme
linefolder Dünya Da (Grafik ) Tasarim Mesleği? Nedir Ne Degildir?

Dünya Da (Grafik ) Tasarim Mesleği? Nedir Ne Degildir?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Daniel-Koo
    Daniel-Koo's avatar
    Erkek
    futurist bunu yazdı

şöyle diyelim mesela ben süper bir afiş yapıyorum

yada kartvizit

matbaa bilgisi, kesimler montaj bilmiyorum bu beni kötü bir grafiker mi yapar

yani bilmek tabiki çok iyi ama geniş bir alanda bakarsak matbaa aşamasındaki aşamaları bilmek zorundamıyım.

anlatabildim mi?

ben bu mesleğin sınırlarını çizmek istiyorum

şunu bilmek zorundasın şunları bilmek zorunda değilsin

şunları ise bilsen süper olur gibi

mesala grafiker HTML/CSS bilmek zorunda mıdır? bilmek ayrı, yazması ayrıdır.

bilipte yazması gerekli midir? yazması gerekmez ama bilmesi gerekir (eğer web üzerine tasarımlar üretiyosa, web sayfaları gibi) 

mesala basılı işler yapıyorsan (çok bilmene gerek yok) baskı işine de biraz hakim olman lazım tabii, makinasını boyasını püsürünü değil. 

temel şeyler, mesala: font büyüklükleri, taşma payları, baskıya gönderilmeden önce kaç renk kullandın bu kadar. :) 

ne diyon?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    janni
    janni's avatar
    Erkek
    Kaan bunu yazdı

Yurt dışından tanıdığım bazı grafikerler var.

Gerçekten işlerinde çok iyiler.

Dünya çapında ünlü birçok diziye grafik, logo, duvar boyası yapan adamlar. 

Mesela adama gıda ambalajı tarif ediyorum, tariften kastım şöyle mesela.

Üzerinde çilek resmi olsun, çocuklar için. 100mm boyunda, 80mm genişliğinde. Şunlar yazsın.

A'dan Z'ye, baskıya hazır bir şekilde veriyor.

Adam bunun triplex yapıda PE/ALU/PET olması gerektiğini biliyor, baskıdaki layerları cartları curtları biliyor.

Kaç renk kullanılacağını, fleksoda mı rotogravürde mi vs vs..sfgssdfs

Direkt nokta atışı.

Mobil program için logo ve arayüz istiyorum. Basitçe kağıda çizip atıyorum  whatsapp'dan, adam muazzam özgün işler çıkarıyor.

PSD'lerini, yazı tiplerini her bokunu püsürünü de veriyor.

TR'de çalıştıklarım ise,

Parasını vermeme rağmen tasarım dosyasını vermez, istediğin kalitede pdf vereyim, png vereyim der.

Tasarımları genelde çalıntıdır, iyi arama yapınca nerden çalıntı olduğu bile bulunabilir.

Renklerin ve yazı tiplerinin anlamlarını bilmezler, güzel görünüyor der geçerler.

Baskı hakkında 0 bilgiye sahiptirler, gradient tasarımlar yaparlar, bunun matbaada nasıl basılacağı hakkında en ufak fikirleri yoktur.

Onlara göre iş mükemmeldir.

Kısaca burda CorelDraw, Photoshop, Freehand öğrenenler grafikerim der.

TR'de çalıştıklarımdan iyileri de var mı? Tabi ki var.

Onların da sorunu,

1 hafta sonra teslim ediyorum der, 2 ay sonra alırsın.

Ararsın telefonunu açmaz.

Müşteri kaan ne yaptın diye sorar bana, arıyorum telefonumu açmıyor diyemem tabi ki. Bu sebeplerden ötürü...

5 katına da mal olsa yabancıyla çalışıyorum, kafam rahat ediyor.

Freelancer.com

Peopleperhour.com

Sen o yurtdışındaki parayı burdaki türk tasarımcıya ver bak ne çıkıyor zamanında ortaya.

Burdakine bok gibi davranıp önüne 3 kuruş para atmaya kalkarsan söylediğin tavırları alırsın.

Kim ne derse desin TR daki Grafikerler Sanatsal dan çok piyasaya iş yaparlar ve parasınıda alıyorsa bayada iyi yaparlar.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek
    janni bunu yazdı
    Kaan bunu yazdı

Sen o yurtdışındaki parayı burdaki türk tasarımcıya ver bak ne çıkıyor zamanında ortaya.

Burdakine bok gibi davranıp önüne 3 kuruş para atmaya kalkarsan söylediğin tavırları alırsın.

Kim ne derse desin TR daki Grafikerler Sanatsal dan çok piyasaya iş yaparlar ve parasınıda alıyorsa bayada iyi yaparlar.

grafikerleri bilmem ama freelancer çalışan bir sürü yazılımcı tanıdım.. %90 ından fazlasının ne doğru dürüst kod bilgisi var, ne kod disiplinlerinden, tasarım desenlerinden haberi var.. kopyala-yapıştır, kontrol arkası kod yazma, sürükle bırak mantığı ile hareket ediyor ve kendilerini profesyonel olarak nitelendiriyorlar :) Ben 10 yıldan fazladır yazılımla uğraşıyorum ve hala kendime profesyonelim diyemiyorum.. Ama adam başlayalı bir kaç ay oluyor ve yaptığı sükse ortada :)

Sonuç? Kalitesiz yazılım, korkak müşteriler türüyor sonra. Bizimkiler ne unit test yapmasını bilir, ne usabilty test yapmasını bilir.. Bu işlerin içinde olduğum için çok "yazılımcı" tanıdım ve çoğu da bu şekilde.. Ayrıca iyi paralar da kazanıyorlar.. Ha benim 1 saatte yaptığım işi aynı adam 1 haftada yapıyor ve aldığı para süreye göre iyi.. Tabi bazıları hala 50 tl ye bot yazabiliyor :) Bu adamlara sen 10000 tl de versen o adamdan ne bekliyorsun ki? Adamın bilgisi yok bir kere özense ne olur :) en ufak bir hatada program kolaylıkla çökebiliyor çünkü hayatında hiç test yazmamış, tdd den haberi yok..

çok şey yazarım da bence biz kendimizi acayip abartıyoruz.. İş yapmak yerine laf üretmeyi, abartmayı seviyoruz.. O yüzden teknolojik olarak geldiğimiz nokta ortada .. 

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek
    Daniel-Koo bunu yazdı
    futurist bunu yazdı

yada kartvizit

yani bilmek tabiki çok iyi ama geniş bir alanda bakarsak matbaa aşamasındaki aşamaları bilmek zorundamıyım.

anlatabildim mi?

mesala grafiker HTML/CSS bilmek zorunda mıdır? bilmek ayrı, yazması ayrıdır.

bilipte yazması gerekli midir? yazması gerekmez ama bilmesi gerekir (eğer web üzerine tasarımlar üretiyosa, web sayfaları gibi) 

...

Kesinlikle başımı sıklıkla ağrıtan bu. Kuşe kağıtta mükemmel görünen o tasarımlar webe dökülemiyor. Ne grid anlayışı var ne de standart bir boyutlandırma. Görsellerin çoğu ne kadar optimize edilirse edilsin birkaç MB'den aşağıya düşmüyor ki internete konabilsin. Sonuçta webe uyarlanan farklı oluyor. Bu front-endçinin de grafikerin de hoşuna gitmiyor fakat kimse sesini çıkartamıyor. O yüzden web tasarımı yapacak grafikerin kesinlikle bir web sitesinin nasıl oluştuğunu, en azından bir iki web tasarım dersi alması, bilmesi gerekli.

Olaylara karışmayın!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek
    futurist bunu yazdı

yada kartvizit

anlatabildim mi?

Baskıya gönderteceksen işi bilmek zorundasın. Sadece tasarlayıp geçemezsin. Ölçüleri bilmen gerekir, bıçak payı vermeyi bilmen gerekir, hangi renk tonlarının problemsiz çıkacağını bilmen gerekir, kartvizit lak çalışmalarını ayrıca belirtmen gerekir vs vs.. dijital ortamda yaptığın çalışmanın baskıdan çıktığı ana kadar olan tüm işlemlerini bilmen gerekiyor.

Peki neden? bazı matbaacıların grafikeri vardır basmadan önce son düzenlemeyi yapar ancak bir çok matbaacı gelen işi basar geçer. Sonra bir bakmışsın 10 bin tane broşür saçma sapan bir renkle çıkmış, 5 bin tane kartvizit soluk renkte çıkmış, sağı kaymış solu kaymış müşteri seni bilir matbaacıyı bilmez.

Fiyatları da ona göre vermen gerekir.. Ha ben baskıya karışmam tasarımı yapar geçerim diyorsan senle kimse iş yapmaz onu söyleyeyim anca freelance grafiker olarak gezersin ortada.

Ek olarak çoğu matbaacı son kullanıcıdan iş almaz ya grafiker olman lazım ya ajans filan olman lazım müşteriye verip git bunu bastırt diyemezsin.

pesimistzombie tarafından 30/May/15 01:18 tarihinde düzenlenmiştir

:|
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anaconda
    anaconda's avatar
    Erkek

Grafik tasarım mesleği diye birşey kalmadı bunu 4 yıllık bi grafik tasarım mezunu olarak söylüyorum. Normalde biz üniversitede art director olarak yetiştiriliyoruz. Ama ne zaman adobe tasarım yazılımlarını sadece mac üzerinde değilde windows üzerinde çalıştırmaya başladı o gün grafik tasarımcı, web tasarımcının v.b hiç bir değeri kalmadı. Karşı değilim tabikide kullanmalarını ama photoshopta logo yapmaya çalışan kişileri gördükçe kendime nasıl bir bölüm okudum diye kızıyorum.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

Eski konularını okuyordum da hazır pazar dedim. Yorumları cogaltayim. Şimdi dikkatimi çekti bayagi iye kayip

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
Toplam Hit: 2391 Toplam Mesaj: 18