Dunyanin En Buyuk Kutuphanesi Yaniyor !
-
Bütün AI modellerin bir şekilde sürekli güncel olması gelişmesi için sürekli olarak yeni bilgiler ile beslenmesi gerek. Bu sebeple insanlar yeni fikirler yeni veriler ile besleyemezsen AI larında düzgün çalışacağını düşünmüyorum. Bu ihtiyacı sürdürmek için bir şekilde adapte olup insanları tiktok, youtube gibi AI ı besleyecek verileri para ödül motivasyonuyla insanları teşvik edeceğini düşünüyorum.
Ölü internet teorisi, Iskendiye Kutuphanesinin yanmasina benzetme gibi olası senaryoların oluşacağını ben düşünmüyorum. Bilginin güç olduğu ve bedava olmadığı anlaşıldığı için yeni global bilişim kanunlar çıkacaktır. Hazırlıkla var zaten. Bu kanunlara göre şekillenecek her şey bana göre. Bilgi güçtür şimdi ise AI için temel bir ihtiyaç ve bilgi artık ücretsiz değil. Buna göre şekillenecek.
Şu resim elektriğin bulunduğunda elektrik kullanımına karşı propagansaından birileri şimdi ise elektriğin temel ihtyaç hakkı olarak tanımlanan ülkeler var. Bir çok meslek kayboldu.

Kısaca bir şekilde adapte olacağız ama büyük teknoloji sıçramalarında olduğu gibi direnç gösterme durumları oluşacak. Nesiller geçtikçe bunu normal olarak kabul edecekler.
Çıkacağından çok şüphem olsa da ben asıl problemin AGI yani Yapay Genal Zeka nın ortaya çıkmasıyla bu durumun artık kontrol edilemeyeceiğini düşünüyorum.
AGI ortaya çıkarsa insanın yaptığı her bilişsel işlemleri yapabilecek duruma geldiğinde yeni fikirlerde üretebilecek. Bilişsel yeteneklerinin gelişmesi için kas geliştirmek gibi sürekli olarak beyin aktivetsinin artması gerekir. Asistan diye her şeyi AGI ye sorma eğiliminde olursan bir süre sonra o seni kontrol edebilecek duruma gelecektr. Sonra mutfak robotu dünyayı ele geçirdi dersiniz:D
-
erebos bunu yazdı
bilginin öleceği tekelleşeceği yok, kaliteli yazanlar kitap yazacak
kaliteli bilgi üretmek isteyenler deney yapacak ve hakemli dergide yayınlayacak
insanlarda Aİ sayebindeskaliteli bilgi edinecek
Yumurta kabuğu kilo verdirir mi sorusunun cevabını almak için 27 dakika yazı okumak zorunda değilim
ya da ilk insan kafatasonon c14 analizi yapılınca sonuç ne çıkmışı öğrenmek için 2 saatlik adem gerçekdiyse bu da ne yazısı okumak zorunda değiliz, sorarım aiye zaten artık makaleler openaccess yayınlanmaya teşfik eriliyor 15 saniyede cevabımı alırım
eğerki kaliteli içerik üretirlerse, yani gidip d çalışmayı yaparlarsa, ya da çalışmaları derleyip hakemli dergide review yazarlarsa emerleri karşılık bulur ai de hep kaliteli bilgiyi çekmiş olur
zaten scimagda ne buluyolarsa çeviriyolar
paranın tadı hoş geldi tabi, çıkıp göstersin madem ne karar zarar ediyomuş bi de küçülücez diyo 5x mimikle
Aylık 2 milyon net trafiği var o sitenin, ayrıca bir sürü sponsorluk da, 21k dolar ortalama kazanç gösteriyor biyolog olarak çalışsaydı 40bintl ye çalışacaktı
>> bilginin öleceği tekelleşeceği yok, kaliteli yazanlar kitap yazacak
Allah allah yau, sen de gidip kitabi alip okuyacaksin yine ai'ya sormak yerine oyle mi? Neden? 10 sn'de sana anahtar bilgiyi(?) verecek ai var.
>> çalışmaları derleyip hakemli dergide review yazarlarsa
Review mi yazarlarsa :D Ai ne gune duruyo? Review'in allahini yaziyor sana su anki haliyle bile. Review ya da metaanaliz makaleler tarih oldu bile.>> bir sürü sponsorluk da, 21k dolar ortalama kazanç gösteriyor
Sabah 8 aksam 5 calismiyor adam, icerik cikartacagim diye literatur tariyor sabahtan aksama kadar essek gibi. 5 yil oncesinde de ai yoktu dizinin dibinde, yine ayni isi yapiyordu. karsiligini alabiliyor olmasi hos bisi olsa gerek.
E madem kitabi satin alip okuyacan ai'ya 10 sn'de sormak yerine, senden kazanmaya devam edecek icerik uretenler. Peki ya kazanc havuzunun %99.999'unu olusturan diger tuketiciler yapacak mi ayni seyi?
Eh, boyle boyle giderse, oyle ya da boyle, gunun birinde, ben zarar ederek mal gibi host etmeye devam etmicem sana o icerigi internette. Sen nereden teyit edicen ai'in verdigi bilgiyi? Once ai'ya sorup sonra gidip kitabini mi satin alican hocam?
end tarafından 05/Tem/25 20:03 tarihinde düzenlenmiştir -
Kelayvaz bunu yazdı
Yansın sorun yok. Biz ilk tepkimizi Wikipedya çıkarkende koymuştuk Ansiklopedi gerçek tarih kitapları bilgi kaynağı yok oluyor diye. Hatta tarihte mesela Kılıçarslan, Orhan gazinin oğuları diye arattığımda bile haber siteleri çıkıyor bundan 15 yıl önce bilgikitabı bilgihastenesi bilgiansoklopedisi gibi siteler açılıyordu. Hepsi çürüdü gitti.
Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. Hemen herşeyi bilimsel dayanağı olmayan evrim teorisine bağlayıp hayvandan geldiniz demek fikri size ne kazandırdı?
4.sınıfta iken hocam bana hayvandan geldiniz evrime oldunuz dedi. 8. sınıfa kadar böyle inandım okul kantininde bile maymundan insana geçiş formu resmi vardı düşünün !
Şimdi olmayan taş devri tunç devri mızraklı adam hayvn insan var ve bu yaşandı dersen sokakta maganda olan hayvanlık yapan ot içen dünyadan vazgeçen isnanalra neden şaşırıp tepki koyarsın.?
Richard dawkins bile evrimsel sürecin yaşandığı bir ortamda yaşar mısınız diyen hbarciye hayır istemem diyor. Neden çünkü kaotik bir yaşam şuan dünyanın ve Türkiyenin içinde olduğu kaotik yaşam tamamen evrimin bize dayattığı ortamdır.
Ne diyordu 1.dünya savaşını ingiltere başlatmadan önce Başkan Gladstone Türkler alt ırktır ve elimine edilmesi orta asya steplerine geri atılması lazım. Gladstone kim hem mason hemde Charles darwinin kankisi. Olay bu kadar sonuç milyonların ölümü.
Evrim ağacının düşüncesi kaotik bir dünya düzenir net. Çok kısa bir süre sonra insanlar gülecektir bu kadar komik bir teoriye neden inandık.
Cahil ve seyh siki yalayan insansilari daha rahat ayirt edip, ona gore davranabiliyoruz bu sayede
-
Nikoteen bunu yazdıantichrist bunu yazdı
adaptasyon önemli, evrimsel sürecin parçası bunlar :)
çmb'nin yola ilk çıktığı vizyonuyla sonu bir değil. maddiyata dokununca AI gelecek hepimizi s...cek şeklinde moda süsleme yapmış.
artık dümdüz makale siteleri, bloglar, forumlar vs bir zahmet bitsin. google da arama yapma, seo vs. olayları bile bitecek artık.
reddit gibi büyük platformların inlerinde takılmayı bilip ordakilerle içerik üreten influencerlar tünelin sonunun yaklaştığını görünce cıyaklamaya başladı elbet.
başlığı şöyle değiştirelim; dünyanın en büyük kütüphanesi inşa ediliyor ve tek cümleyle her şeye erişebilecek duruma geliyorsun. AI tekeli elbette microsoft ve deepseek gibi tekellerde kalmayacak. cep modelleri ve custom toplulukların oluşturduğu altyapılarla herkes sansür tehlikesi olmadan devasa bilgiye kolayca erişebilecek.
Ayakları yere basmayan bir iyimserlik bence bu. Custom topluluk diye bişey olmayacak bilgi tekellesecek zaten olay bu
demek istediğim şu hocam, AI kabiliyeti tekel olarak kalmayacak. modeller ele ayağa düşecek, cebinde localde çalıştırabilecek hale geleceksin. belki de distributed open source community ler gibi kendini bu işe adayan kişilerin sistemleri çıkacak. sen yine sansürden muaf bilgilere bir şekilde erişebileceksin. bu konuda iyimserim evet. chatgpt güzel bir reklam yüzü. işin özü ise deepseek örneğinde de olduğu gibi tekel dışına çıkacağını net gösteriyor. çalışmalar da bu yönde zaten. dünyada google tekeli gibi chatgpt tekeli olursa elbette her türlü sansür de manipülasyon da yapılır. yapılıyordur da şu an bile. ama bu böyle kalmayacak, demek istediğim o.
-
Yapay Zeka en zengin birkaç kişi hariç tüm insanlığı öldürüyor, kimin sesi çıkıyor ki kütüphaneye çıksın? Halen daha aptallar iyi birşey sanıp öve öve bitiremiyor. Sjw, woke, komünizm, yapay zeka derken insanlığın içi boşaldı. Yani anlayacağınız dünya zaten bitmiş.
-
end bunu yazdıNikoteen bunu yazdı
https://www.youtube.com/watch?v=MB26JRTbdKE
Mevzu yeni olmasa da toplumsal farkindalik acisindan gundemde olmasina sevindim. bundan yuzlerce yilsa sonra tabii insanlik halen hayatta kalirsa hatta kalmasina bile gerek yok yapay bilincler bile bu durumu Iskendiye Kutuphanesinin yanmasina benzetecekler.
Bilginin tarafsizligina deger veren her bir zihni gerekirse sadece burada;bu kadar kisiyle yapabilecegimiz ne varsa onun hakkinda kafa yormak icin bir dk.lik dusunce durusuna davet ediyorum.Asıl sorun bilginin tek bir kaynaktan ulaşılabilir hale gelmesi değil. Bu müthiş bir şey!
Fakat ister istemez kaynak tekilleştiğinde manipüle edilebilirliğe oldukça açık hale geliyor. Ve lakin internet bilgi kaynaklarının asıl gelir kaynağı ziyaretçiler, ai firmaları gibi kapitaller tarafından fonlanmıyorlar. Eh, bu ziyaretçiler kaymaya başladığında ne olmasını bekliyoruz ki?
vikipedia denilen lanet olası site yüzünden absürt bilgilerle dolu bir z kuşağı var ne yazık ki. hala daha orayı kaynak alan ergenler bize oradan bilgi satmaya kalkıyorlar. işin kötüsü yapay zeka da oradan alıp atıyor. böyle bir sistem olamaz ya.
-
Baturay_Turkmen bunu yazdıend bunu yazdıNikoteen bunu yazdı
Mevzu yeni olmasa da toplumsal farkindalik acisindan gundemde olmasina sevindim. bundan yuzlerce yilsa sonra tabii insanlik halen hayatta kalirsa hatta kalmasina bile gerek yok yapay bilincler bile bu durumu Iskendiye Kutuphanesinin yanmasina benzetecekler.
Bilginin tarafsizligina deger veren her bir zihni gerekirse sadece burada;bu kadar kisiyle yapabilecegimiz ne varsa onun hakkinda kafa yormak icin bir dk.lik dusunce durusuna davet ediyorum.Asıl sorun bilginin tek bir kaynaktan ulaşılabilir hale gelmesi değil. Bu müthiş bir şey!
Fakat ister istemez kaynak tekilleştiğinde manipüle edilebilirliğe oldukça açık hale geliyor. Ve lakin internet bilgi kaynaklarının asıl gelir kaynağı ziyaretçiler, ai firmaları gibi kapitaller tarafından fonlanmıyorlar. Eh, bu ziyaretçiler kaymaya başladığında ne olmasını bekliyoruz ki?
vikipedia denilen lanet olası site yüzünden absürt bilgilerle dolu bir z kuşağı var ne yazık ki. hala daha orayı kaynak alan ergenler bize oradan bilgi satmaya kalkıyorlar. işin kötüsü yapay zeka da oradan alıp atıyor. böyle bir sistem olamaz ya.
Wikipedia'nin kusurlarindan bahsedebilir misin hocam? Elbette ki nihai kaynak olarak degerlendirilmesi cok da dogru degil, fakat bircok faydali ve teyit edilebilir bilgiye sahip bir platform?
Ayrica ai modelleri istatistiki algoritmalarla calisiyor, eger wikipediadan yanlis bir bilgi alinip on binlerce farkli yerde dezenformasyon yapilmadiysa bir anlami olmamali. Kaldi ki kaynaklarin priority duzeyleri farkli oluyor bilginin teyit edilebilirligi acisindan.
-
end bunu yazdıKelayvaz bunu yazdı
Yansın sorun yok. Biz ilk tepkimizi Wikipedya çıkarkende koymuştuk Ansiklopedi gerçek tarih kitapları bilgi kaynağı yok oluyor diye. Hatta tarihte mesela Kılıçarslan, Orhan gazinin oğuları diye arattığımda bile haber siteleri çıkıyor bundan 15 yıl önce bilgikitabı bilgihastenesi bilgiansoklopedisi gibi siteler açılıyordu. Hepsi çürüdü gitti.
Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. Hemen herşeyi bilimsel dayanağı olmayan evrim teorisine bağlayıp hayvandan geldiniz demek fikri size ne kazandırdı?
4.sınıfta iken hocam bana hayvandan geldiniz evrime oldunuz dedi. 8. sınıfa kadar böyle inandım okul kantininde bile maymundan insana geçiş formu resmi vardı düşünün !
Şimdi olmayan taş devri tunç devri mızraklı adam hayvn insan var ve bu yaşandı dersen sokakta maganda olan hayvanlık yapan ot içen dünyadan vazgeçen isnanalra neden şaşırıp tepki koyarsın.?
Richard dawkins bile evrimsel sürecin yaşandığı bir ortamda yaşar mısınız diyen hbarciye hayır istemem diyor. Neden çünkü kaotik bir yaşam şuan dünyanın ve Türkiyenin içinde olduğu kaotik yaşam tamamen evrimin bize dayattığı ortamdır.
Ne diyordu 1.dünya savaşını ingiltere başlatmadan önce Başkan Gladstone Türkler alt ırktır ve elimine edilmesi orta asya steplerine geri atılması lazım. Gladstone kim hem mason hemde Charles darwinin kankisi. Olay bu kadar sonuç milyonların ölümü.
Evrim ağacının düşüncesi kaotik bir dünya düzenir net. Çok kısa bir süre sonra insanlar gülecektir bu kadar komik bir teoriye neden inandık.
Cahil ve seyh siki yalayan insansilari daha rahat ayirt edip, ona gore davranabiliyoruz bu sayede
?
-
end bunu yazdıBaturay_Turkmen bunu yazdıend bunu yazdıNikoteen bunu yazdı
Wikipedia'nin kusurlarindan bahsedebilir misin hocam? Elbette ki nihai kaynak olarak degerlendirilmesi cok da dogru degil, fakat bircok faydali ve teyit edilebilir bilgiye sahip bir platform?
Ayrica ai modelleri istatistiki algoritmalarla calisiyor, eger wikipediadan yanlis bir bilgi alinip on binlerce farkli yerde dezenformasyon yapilmadiysa bir anlami olmamali. Kaldi ki kaynaklarin priority duzeyleri farkli oluyor bilginin teyit edilebilirligi acisindan.
şöyle ki vikipedia da kaynak olarak gösterilen eserlerin çoğu ya yok ya da içerisinde öyle bir bilgi yok. Herkes kendi ideolojisine göre birşeyler yazıp ona içerisinde o bilginin olmadığı bir eseri kaynak gösteriyor. Bir çok kereler grok ve manus da k.rtlerle ilgili sorular sorduğumda hemen cevap olarak "med'ler k.rtlerin atası diye cevap verdi", sonrasında ise "medlerle ilgili tarihi, arkeolojik veya etimolojik bir veri var mı" diye sorduğumda ise elde böyle bir veri olmadığından bahsetti. Sonra ai'nin bu verileri nereden aldığına baktığımda çoğu vikipedi kökenli saçma sapan kaynaklar olduğunu gördüm. Bu sadece bir konu. Bunun gibi bir çok mesele de vikipedia çok ama çok kötü bir oluşum ve ai de onu fazlasıyla kullanıyor.
-
Baturay_Turkmen bunu yazdıend bunu yazdıBaturay_Turkmen bunu yazdıend bunu yazdıNikoteen bunu yazdı
şöyle ki vikipedia da kaynak olarak gösterilen eserlerin çoğu ya yok ya da içerisinde öyle bir bilgi yok. Herkes kendi ideolojisine göre birşeyler yazıp ona içerisinde o bilginin olmadığı bir eseri kaynak gösteriyor. Bir çok kereler grok ve manus da k.rtlerle ilgili sorular sorduğumda hemen cevap olarak "med'ler k.rtlerin atası diye cevap verdi", sonrasında ise "medlerle ilgili tarihi, arkeolojik veya etimolojik bir veri var mı" diye sorduğumda ise elde böyle bir veri olmadığından bahsetti. Sonra ai'nin bu verileri nereden aldığına baktığımda çoğu vikipedi kökenli saçma sapan kaynaklar olduğunu gördüm. Bu sadece bir konu. Bunun gibi bir çok mesele de vikipedia çok ama çok kötü bir oluşum ve ai de onu fazlasıyla kullanıyor.
https://chatgpt.com/share/68699936-016c-8010-a31e-89175a816dab
Dedigim uzere, eger ustteki chat'i incelersen gayet de ayrimini yapabiliyor ai. Ozellikle etnik mevzular devreye girdiginde akademik olmayan herhangi bir kaynak yaniltici olabilir elbette. Sen nasil kurt kelimesini kufur ediyormuscasina sansurlu yazma ihtiyaci hissediyorsan insanlar da aidiyet arayisinin bir tezahuru olarak, inanclariyla hareket ederek karaliyorlar bir seyler :D
https://tr.wikipedia.org/wiki/Medler#K%C3%BCrtlerin_atalar%C4%B1_oldu%C4%9Fu_tezi
tr wiki sayfasinda ise iddialar oldugundan soz ediyor, net bir sekilde ifade edilmemis bisi. Refere edilen kaynaklara hizlica baktigimad ise eksik bir sey goremedim?
Kurt mevzuundan haric, ornegin;
https://en.wikipedia.org/wiki/Free_particle
buraya bak mesela, fikir sahibi oluveriyorsun terimin ya da konunun ne olduguyla ilgili olarak. Muthis bisi.
Kelayvaz bunu yazdıend bunu yazdıKelayvaz bunu yazdıYansın sorun yok. Biz ilk tepkimizi Wikipedya çıkarkende koymuştuk Ansiklopedi gerçek tarih kitapları bilgi kaynağı yok oluyor diye. Hatta tarihte mesela Kılıçarslan, Orhan gazinin oğuları diye arattığımda bile haber siteleri çıkıyor bundan 15 yıl önce bilgikitabı bilgihastenesi bilgiansoklopedisi gibi siteler açılıyordu. Hepsi çürüdü gitti.
?
Bilim "senin icin" ne anlama geliyor acaba? Bobrek tasim icin deve sidigi icmek ya da uranyumu 1923812739 kere suya katip seyrelttikten sonra makattan almak bilimsel mi mesela :D
end tarafından 06/Tem/25 00:48 tarihinde düzenlenmiştir