Dünya"Nın Yeryüzü Şekli ?...
-
Dünya'nın yeryüzü şekli kendimi bildim bileli ki herkesin de bildiği gibi bütün kaynaklarda şöyle gösterilir;
Benim bu görüntüde aklıma takılan soru şu: "Neden yeryüzü şekillerinin yönü bu şekilde kabul edilmiştir."
Sonuçta Dünya diğer gezegenler ve maddeler gibi sonsuz uzay içerisinde 3 boyutlu olarak bir yer işgal ediyor.
Dünya'nın yeryüzü şeklini de referans olmadan tayin etmek saçma.
Demek istediğim dünya pekala baştan beri tersi düşünülerek şöyle de kabul edilebilirdi;
===>>>
===>>>
Bildiğimiz görüntünün aksine tersini kabul edersek, bildiğimiz uzayı 180 derece diğer yöne katlamış gibi de düşünebiliriz ve Dünya'nın güneş etrafındaki turunu da ters olarak ta gösterebiliriz;
===>>> 
Bu konuda genel geçer bir şeklin olması tabi ki bilim insanları hatta tüm insanlık için ortak bir kavramın olmasına yardımcı olmuştur.
Hatta araştırılan diğer konularda da herkes için ortak referans olduğundan kargaşayı engellemiştir. Buna sonuna kadar katılıyorum.
Ama benim öğrenmek istediğim;
Bu yeryüzü şekillerinin bilinen yönde gösterilmesinin sebebi nedir?
Bizi ters yönde göstermekten alıkoyan çıkış noktası ya da referans nedir?
-
pusulanın renkli ucu orayı gösterdiği için olabilirmi :S
-
bi referans noktasına ne gerek var hocam uzay gemisi ile uzaya cıktın dünyaya baktın gördüğün şekiil ilk şekil baş aşağı şekil değil,biraz zorlamışın sanki bişey bulcam diye :D neyse...
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------
pusulanın renkli ucu orayı gösterdiği için olabilirmi :S
-----------------------------hocam pusula ucunun gösterdiği yer neden aşağıda gösterilmesin yani yukarı aşağı denilmesi neye bağlı.
umarım anlatabilmişimdir aklıma takılanı...
-
generous bunu yazdı:
bi referans noktasına ne gerek var hocam uzay gemisi ile uzaya cıktın dünyaya baktın gördüğün şekiil ilk şekil baş aşağı şekil değil,biraz zorlamışın sanki bişey bulcam diye :D neyse...
-----------------------------hocam uzayda yer çekimi yok haliyle nasıl düz olduğunu yeryüzüne bakarak anlarım diyorsun.
dünya'nın o şekilde düz olduğunu nerden bilebiliriz :).
zorlama değil aslında düşünelim fikirleri alayım dedim.
-
neden bire bir demişler askaşsjha deselermiş gibi bişinin benzerini sormuşsun galiba :W
-
peki takıldığın tekşey bumu
masaya neden masa demişiz
yada 1 kg neye göre kg kilogram neden daha azı yada daha çoğu değil gibi sorularda sorulması gerekir
aslında standartın ne olduğunu araştırmak gerek bence :S
-
elminster bunu yazdı:
-----------------------------generous bunu yazdı:
-----------------------------hocam uzayda yer çekimi yok haliyle nasıl düz olduğunu yeryüzüne bakarak anlarım diyorsun.
-----------------------------hocam haklısın yer çekimi yok ama yerçekimi olmayınca baş aşağı olup olmadığımızı anlayabiliyoruz ama demek istediğini anladım,şimdide yani uzaydan yukardan bakarsam sana baş aşağı olmazsın ozman diyeceksin.Cevabı basit aslında bu uzay mekiğini Dünyada yapıyorsun bunun bir başı götü sonu var demi?İşte uzaya bu uzay gemisi ile çıkıyoruz ve kameramızı dünyaya doğrultuyoruz (kameranın başı götü düzgün yani ters falan değil dünyadaki gibi) ve çekiyoruz bu görüntü çıkıo.yada en basit söle dusun eğer ucabilseydin burdan direk yukarı uzaya doru uçtuktan yarım saat sonra şöle arkana bak ve göreceğin şekilin ne olduğunu bana söle hadi bakim:D
-
generous bunu yazdı:
elminster bunu yazdı:
-----------------------------generous bunu yazdı:
-----------------------------hocam haklısın yer çekimi yok ama yerçekimi olmayınca baş aşağı olup olmadığımızı anlayabiliyoruz ama demek istediğini anladım,şimdide yani uzaydan yukardan bakarsam sana baş aşağı olmazsın ozman diyeceksin.Cevabı basit aslında bu uzay mekiğini Dünyada yapıyorsun bunun bir başı götü sonu var demi?İşte uzaya bu uzay gemisi ile çıkıyoruz ve kameramızı dünyaya doğrultuyoruz (kameranın başı götü düzgün yani ters falan değil dünyadaki gibi) ve çekiyoruz bu görüntü çıkıo.yada en basit söle dusun eğer ucabilseydin burdan direk yukarı uzaya doru uçtuktan yarım saat sonra şöle arkana bak ve göreceğin şekilin ne olduğunu bana söle hadi bakim:D
abü yanılıyosun bence bu konuda. kuzeyden yolculuğa başlayıp aynı doğrultuda uzaya gidersen kuzey kutbunu yukarıda görürsün ama güneyden yolculuğa başlayıp aynı doğrultuda uzaya çıkarsan bu kez güney kutbunu yukarıda görmen gerekir. senin mantığına göre güney kutbundan uzaya çıkılmaz :) aslında güzel bi soru ama cevabının tıpkı meridyen, paralel standardları gibi bi cevabı olduğunu düşünüyorum -
generous bunu yazdı:
elminster bunu yazdı:
-----------------------------bence ilgisi yok sölediğinin
yüksek bir binaya çıktın bir ucundan baktın ne görürsün kuzeye doğru bakarsan bahsettiğin şekli görürsün
ama güneye doğru bakarsan tam tersini görürsün
-
Dünya'dan mekikle çıksam ve mekikden arkama baksam yine değişir görüntü hocam :).
Şöyle diyim. mekik kokpitinde ve sonuçta görüşün dünyaya dik olarak oturuyorsun başın kuzey ayaklar güney yönünde.
Seni fırlatırlarsa dünyadan ayrıldığında arkana bakar ve yukarının kuzey aşağının güney olduğunu görürsün.
ama fırlatmadan evvel mekikte görüşün dünyaya dik sırtın dünya tarafında ve başın güney ayaklar kuzey yönünde olursa tam zıttını görürsün Dünya'dan ayrıldığında.
Yönleri fena kattım işin içine ama umarım açıklayabilmişimdir kendimi :)...