Dünyanın Yörüngesi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Helyum
    Helyum's avatar
    Erkek

PoLLBuLL bunu yazdı:
    -----------------------------

Bertrand Russell'ın çaydanlığı

Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede güneşin etrafında dönen Çin seramiği bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı. Ama devam edip de bu savımın yanlışlanamaz nitelikte oluşundan dolayı insan aklının ondan kuşku duymasının kabul edilemez bir küstahlık olacağını söyleseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü. Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her Pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişiye yakınçağda bir ruh doktoruyla ya da daha önceki çağlarda bir Engizisyon yargıcıyla bir randevu kazandırırdı.

richard dawkins sempatizanı biri daha. hocam allah askına kitabını okumaya gerek yok. bu adamı sadece yutubda izle. adam sozde musluman birini konusturuyor gülmekten hepsini izleyemezsin. kendi gibi secmiş denyonun birini din kotudur diyor.

http://www.youtube.com/watch?v=n-O0mSUNVlU
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pisibaliqi
    Pisibaliqi's avatar
    Erkek

PoLLBuLL bunu yazdı:

Bertrand Russell'ın çaydanlığı

Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede güneşin etrafında dönen Çin seramiği bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı. Ama devam edip de bu savımın yanlışlanamaz nitelikte oluşundan dolayı insan aklının ondan kuşku duymasının kabul edilemez bir küstahlık olacağını söyleseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü. Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her Pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişiye yakınçağda bir ruh doktoruyla ya da daha önceki çağlarda bir Engizisyon yargıcıyla bir randevu kazandırırdı.

Hala aynı şeyi yap dostum sen...

Saygı duymayı bilmeyen saygıda görmez...

İnananların hepsi mal bi siz çok zekisiniz...

Aferin size...

Fiat Justica Et Ruat Caelum...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Helyum
    Helyum's avatar
    Erkek

benim icin bu konu bitmiştir birdaha gelmem konuya :D

ricırdcılar :W

okumuyosanız bari nat geo child falan izleyin :W

hadi iyi geceler:W

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dejnclea
    dejnclea's avatar
    Erkek

Pisibaliqi bunu yazdı:

dejnclea bunu yazdı:

Özellikle ortaokulda din derslerinde hocaların hemfikirmişcesine söylediği bir şey vardı.

Eğer dünya güneşe 1 cm daha yakın olsaydı her şey yanardı, eğer dünya güneşten 1 cm uzak olsaydı her şey donardı.

Tabi o yıllarda daha sorgulamaya alışık değildim pek durmadım üstünde. Daha sonra aklım bişeyler kesmeye ve sorgulamaya başlayınca anladım saçmalıktan ibaret olduğunu. Şimdi de orda bahsedilen eliptik yörüngedir şeklinde bir şey atıldı ortaya, referans olarak bilimsel bir makale gösterilince de Nasa'nın tartışmalı aya yolculuğu ortaya atılıp konuyla alakasız ad hominem yapılıyor.

Ayrıca güneş, yavaş ama emin adımlarla adım adım süpernovaya giden her yıldız gibi büyümektedir. Bir gün gelecek ve Güneş eğer yanılmıyorsam mars sınırlarına dayanacak, Merkür'ü, Venüs'ü, Dünya'yı içine alacak. Bu durumda azalan bir kütleden bahsedilir ya da bahsedilmez o önemli değil, önemli olan artmakta olan bir hacmin varlığı.

Bu tatrışmanın 3 farklı türü mevcut arkadaşım bu konu hakkında 3 farklı görüş var daha kesin olarak bilinen birşey yok...

Teorileri kesin yargılar gibi gösterip kanunlaştırmanın alemi yok...

Nasanın örneğini bilimsel makaleye cevap olarak yazmadım ancak nasanın ne derece güvenilir bilgi verdiğide elbetteki tartışılacaktır!

Ayrıca unutmadan hocalarınız dünyanın eğiminden bahsediyorda siz yanlış hatırlıyo olmayasınız?

Hayır bunu birkaç hocadan duydum ben, hepsi aynı şeyi söylüyordu. Google da da araştırdım

http://www.cocuklaricin.net/goklerdekiihtisam3.html

Bunu buldum, muhtemelen malum şahsa ait.

Bu da ekşi sözlükten

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=d%C3%BCnya%20g%C3%BCne%C5%9F%27e%201mm%20daha%20yak%C4%B1n%20olsayd%C4%B1%20yanard%C4%B1k

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PoLLBuLL
    PoLLBuLL's avatar
    Erkek

@Helyum

Richard Dawkins'e saygı duyarım.ama cümlen saçma olmuş.ben cümlemde hiç Dawkins'den bahsetmedim.bu arada Dawkins=Ateist , Russell=Agnostik.

@Pisibaliqi

saygısızlık yaptığım yok hocam.kimseye mal dediğim de yok.Russell'in Çaydanlığı bir Argüman. Mantıklı da bulabilirsin Mantıksız da , ulan bu adam ne sallamış yahu da diyebilirsin.

You are a man of many colours. but i, motherfucker, am the rainbow
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Helyum
    Helyum's avatar
    Erkek

PoLLBuLL bunu yazdı:

@Helyum

Richard Dawkins'e saygı duyarım.ama cümlen saçma olmuş.ben cümlemde hiç Dawkins'den bahsetmedim.bu arada Dawkins=Ateist , Russell=Agnostik.

@Pisibaliqi

saygısızlık yaptığım yok hocam.kimseye mal dediğim de yok.Russell'in Çaydanlığı bir Argüman. Mantıklı da bulabilirsin Mantıksız da , ulan bu adam ne sallamış yahu da diyebilirsin.

aynı konuyu seminerinde paylasmıstı arkadas. spagetti canavarı ile beraber... şu caydanlık mevzusu

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PoLLBuLL
    PoLLBuLL's avatar
    Erkek

Helyum bunu yazdı:

PoLLBuLL bunu yazdı:

@Helyum

@Pisibaliqi

aynı konuyu seminerinde paylasmıstı arkadas. spagetti canavarı ile beraber... şu caydanlık mevzusu

Russell'den alıntı yapmış işte.O argümanları camideki hoca da kullanabilir(Eleştirmek için). yani her yerde kullanılabilir.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dejnclea
    dejnclea's avatar
    Erkek

Çaydanlık mevzusu aynen bu şekliyle sanırım Olasılıksız'da geçiyordu. Dawkins ile alakası yok yani.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PoLLBuLL
    PoLLBuLL's avatar
    Erkek

dejnclea bunu yazdı:

Çaydanlık mevzusu aynen bu şekliyle sanırım Olasılıksız'da geçiyordu. Dawkins ile alakası yok yani.

çaydanlık zaten yalanlanamayan bir argüman.Bir ihtimal dahilinde de olsa gerçek olabilir.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    solstice
    solstice's avatar
    Erkek

ya ben sizin tartıstıgınız konuyu bu zamana kadar duymadım.

duydugum bişi vardı lise zamanında oda dünya ekseninin eğikliği ile alaklıydı eger eksendeki egiklik 1 cm bile farklı mevsimlerin dengeleri felan hersey altüst olur diye hatırlıyorum dicemde öle bişidi sanırım.

ama cidden ben hiç güneşe 1 cm bile yaklasılsa diye bişi duymadım.

https://www.youtube.com/watch?v=k6LrGZGqYn8
Toplam Hit: 8935 Toplam Mesaj: 45