Ekstremum Noktaları Ve Ekstremum Değerler
-
Ekstremum Noktaları Ve Ekstremum değerler x = xo da sürekli ve bu noktada birinci ve ikinci türevi mevcut olan bir y=f(x) fonksiyonu için 1) f'(xo) = 0 ve f"(xo)> 0 ise [ xo, f(xo)] noktası, y = f(x) fonksiyonun yerel minumum noktasıdır 2) f'(xo) =0 ve f"(xo)< 0 ise [xo,f(xo)] noktası y= f(x) fonksiyonun yerel maksimum noktasıdır... Maksimum ve Minumum Problemleri Değişen bir miktarın en büyük ya da en küçük değeri bulunurken 1 En büyük ya daen küçük olması istenilen ifade, tek değişkene bağlı bir fonksiyon olarak yazılır 2 Yerel eksteremum değerlerini bulmak için, yazılan fonksiyonun türevinden faydalanır...
Ör: 3x2 +9x + y =0 ise x1 .x2 = max değeri için y kaçtır ???
Çözüm:
İlk önce türev al
6x + 9 = 0 (=) x = - 9\ 6 oda -3\2 dir…3[-3\2]2 +9[-3\2] + y = 0
3[ 9\4] – [27\2] +y = 0
27\4 - 27/2 + y = 0
y = 27/4 ana y bulduk : ))
Ör : Çarpımları p olan iki pozitif sayının toplamı en az kaçtır diyor sorudaNe yapacaz ilk önce verilenleri yazalım ..
x.y = p diyor x+y = minumum değerini istiyor vay canına
y = p/ x T = x + p/x oluyor deilmi
T' alın buradan 1- p/x2 =0 çıkarx2 = p olur ( = ) x = + kök p olur y neydi p/x deilmidi
x + y = minumum değeri kök p + kök p oda 2kökp olur bu kadar basit
yerine yazarsak y = p/ kökm olur oda kök p dir -
Eğer talep gelirse türev ,integral limit gibi bazı cins konuları sizlere anlatırım maksat sınavda yaklaşıyor hem tahribat.com takip edip hemde derslere çalışabiliriz ne dersiniz eğer hocalarımda izin verirse neden olmasın
-
Hojam seyi anlatsana hani bi kola kutusu yapacan, alani icin harcadiin malzemeyle, kola doldurmak icin sana kalan ic hacimin oranının en iyi oldugu boyutları nasıl buluyoruz integralle turevle?
bunu hep orenmek istedim ama orenemedim sınavdada çaktıydım kopya veren arkadaslar saolsun
Aynı mantık sanırım gelir dailimini bildiin gruba satacain malin optimum fiyatını bulmak içinde kullanılıyor. çok makbule gecer
-
pardon doğru galiba
-
hocalar türevin geometrik yorumunada çalışın kesin çıkar bu sene.
-
Holyi 3 katlı integral lazım ona, 3 boyutlu cisim çünkü,
Cok merak ediosan gel sen gir benim yerime mühmat sınavına :D
Seveseve verrim yerimi sana :D
-
renegadealien bunu yazdı:
-----------------------------Holyi 3 katlı integral lazım ona, 3 boyutlu cisim çünkü,
Cok merak ediosan gel sen gir benim yerime mühmat sınavına :D
Seveseve verrim yerimi sana :D
-----------------------------heh işte ben yazacaktım hocam o seviyeye gelen öğretmen varmıdır varsa o seviyeye gelecek öğrenci varmı ki varsa da nerde şu an :) sormaz
türev kurallarıyla ilgili sorar tahminen
-
(integral işareti :D ) 2xdx = xkare + c :D
-
bi muhowebe soriim bakalım holynin sorusunu veriim linki gördüüm zmn buranın gelir belki bi cevap
-
HolyOne bunu yazdı:
-----------------------------Hojam seyi anlatsana hani bi kola kutusu yapacan, alani icin harcadiin malzemeyle, kola doldurmak icin sana kalan ic hacimin oranının en iyi oldugu boyutları nasıl buluyoruz integralle turevle?
bunu hep orenmek istedim ama orenemedim sınavdada çaktıydım kopya veren arkadaslar saolsun
Aynı mantık sanırım gelir dailimini bildiin gruba satacain malin optimum fiyatını bulmak içinde kullanılıyor. çok makbule gecer
-----------------------------hocam senin dediin öss müfredatında gösterilmio... bende gecen sene girdim göstermediler :)
-
Aytek abi araştıracam