Elektrik Nasıl Çarpar
-
az önce ara kabloya topraklama diye yanlışlıkla faz kablosunu bağlamışım. acemilikten de denerken dokundum topraklama kısmına biraz elimde titreme hissettim. yani direk elektiriğe temas etmiş oldum. ayağımda çorap ve yerde yünlü halı vardı. şimdi benim çarpılmamam şans mı yoksa ev elektriği çok güçlü değil mi? gerçekten merak ettim yorumlarınızı bekliyorum..
-
Toprak ile aranda hali vs oldugu icin g.tu ucuz kurtarmissin. Git hayrina bir garibana yemek ismarla.
Turkiye'de elektrik 220 volt, dedigin yeri birde ciplak ayakla betona basarken elle bakalim.
Not: Yok la, sakin elleme.
-
iki uc var hocam prizde bilidğin gibi. biri faz diğeri nötr. nötr e dokunman normal şartlarda adamı çarpmaz tabii tesisatı çeken adamın düzgün çekip
çekmemesine bağlı. faz a dokunursan çorabın seni kurtaramaz. aslında seni çarpan da gerilim değil akımdır. akım senin üzerinden devresini
tamamladığnda sen çarpılmış oluyorsun. Mesela faz a dokunup, vücudunun hiç bir yeri başka bir yere temas etmezse çarpılmazsın. mesela elektrik
tellerinden birine asılsan ve ayağın yere değmese hiç bir şey olmaz, üstünde elektrik barındırırsın ama seni çarpmaz. ayağı yerde olan biri sana
dokunursa ikinizde çarpılırsınız :) Burada önemli olan elektrik akımının kendisini tamamlamamasıdır. Kalın ve lastik tabanlı bir ayakkabı giyersen
elektrik çarpmaz çünkü toprakla temasın yok, bu yüzden elektrik kendini tamamlayamıyor (toprağa gidemiyor diyebilirsin) çorabın bir etkisi olmaz
da halının durumunu bilmiyorum. denemen lazım :)
-
sniperscope bunu yazdı
Toprak ile aranda hali vs oldugu icin g.tu ucuz kurtarmissin. Git hayrina bir garibana yemek ismarla.
Turkiye'de elektrik 220 volt, dedigin yeri birde ciplak ayakla betona basarken elle bakalim.
Not: Yok la, sakin elleme.
Betona basınca ne olcak ?
-
faz olduğuna eminim çünkü sonradan aklıma geldi kontrol kalemiyle kontrol etmek :) yani çarpılmak aslında o kadar basit değil betona ellemeden yada basmadan.
-
konuyu gizleyin çoluk çocuk okur denemeye kalkar mazallah başımıza iş açılır
-
redsox bunu yazdı
Betona basınca ne olcak ?
Halay cekebilitesi hayli yukselecek.
-
-
Ssativa bunu yazdı
kaçak akım rölesi elektiri kesmesi gerekir,senin çarpılmaman gerekirdi.muhtemel çocuk çarpılmalarını önlemek için tesisata baktırmalısın.elektirik tesisatında olması mecbur tutulan o parça ya yok yada bozuk olmalı hemen eklemelisin.
kesinlikle. bende yedim geçen 220 yi saliselik. anında attı sigorta. sol kolumu gün boyu hissetmedim. çok garip bi his yaşayanlar bilir. apartmanın sigortası attı.
-
Geçen gün blackberry sarj aletinin üstündeki kapak açılmış bende dikkatsizce baş parmağımla dokundum öle bi çarptıkı baş parmağım uyuştu bütün gün.Koltuğun üzerindeydim ayaklarım yere deymiyordu.Yere bassaydım nasıl bi etki olurdu ?
-
olay tamamen üzerinden geçen akım miktarına bağlı