Elektrikli Bisiklet Ve Elektronik Sorularım
-
merhaba
ev/okul arasındaki 3km lik mesafeyi katetmelik bir elektrikli bisiklet istiyorum. lakin hazır olanları çok pahalı.
kitlere baktığımda da hub motorlar baya pahalı (tekerleğin ortasında olan motorlar)
bu yüzden linkteki arkadaşın yaptığı gibi bisiklete bir motor ekleyip onu kayışla bağlamayı düşünüyorum. bu konu altında da belki benzer şeyi yapmak isteyen kişiler vardır yardımlaşırız falan diye açtım.
https://www.youtube.com/watch?v=9rIIJbDkpN8&t=780s
eleman bu, bu da bağladığı motor : https://hobbyking.com/en_us/turnigy-aerodrive-sk3-6374-149kv-brushless-outrunner-motor.html/?___store=en_us
videonun altında parça listesi var zaten.
sorularım :
1. elimde bolca ni-mh pil var, 2400 mah. herkes 18650 kullanıyor ama ben bu nimh ları birleştirip batarya yapabilir miyim buna ?
2. bu eleman dişlileri 3d printerla yapmış, kırıldıkça ya da sorun çıktıkça yenisini basıyo, lakin ben uzun ömürlü olmasını istiyorum. bu dişlileri daha sağlam hangi malzemeden yaptırabilirim ? sanayiye gitsem alüminyum bloktan tornada yaptırsam pahalı olurmu kaça çıkarım ?
-
Takipteyim
-
Dişliyi sanayide dolu malzemeden işletebilirsin. 304 paslanmaz çelik yaparsan evladiyelik bile olur.
Dişlini çiz, cnc frezesi olan bir yer bul, istersen malzemeni sen götür istersen malzemeyi onlar temin etsin..
Diğer bir yöntem: dişlini çiz, lazer kesim yapan biryer bul, istersen malzemeni götür istersen malzemeyi onlar temin etsin
Ancak bu videodaki çocuk trigger kayışı gibi birşey kullanmış, Bu yüzden tekerleğe taktığı parça kalın. Dolu paslanmazdan işletirsen pahalıya gelecektir. Belki sistemi değiştirip normal zincir yapmak daha ucuz olabilir. Tahminim o çocuk 3d basacağı için ince yapmak istemedi, kalın olduğu için de trigger kayışı ile bağladı. Sen paslanmaz çelik yapacaksan bisiklet zinciri ve dişlisi kullanabilirsin.
Daha ince bir dişli kestireceğin için kesim ve malzeme maliyetin düşer.
---
Batarya konusunda bilgim yok. Benim de yapmak istediğim bir proje ancak motor ve bataryalar çok pahalıya geliyor sanki.
---
https://www.youtube.com/watch?v=b2sBhDxmPmA
Burada da pilleri bağlamayla ilgili birşeyler var.
NoktaliVirgul tarafından 02/Eki/18 10:23 tarihinde düzenlenmiştir -
-
Laptop bataryaları bildiğim kadarıyla senin dediğin gibi birden fazla pilin birleşimiyle hazırlanıyor tek hücre değil . Keza teslanın pilleri de öyleydi yamulmuyorsam. Alacağın 18650de öyledir muhtemelen
-
NoktaliVirgul tarafından 02/Eki/18 10:55 tarihinde düzenlenmiştir -
Ni-Mh pillerle alabileceğin maksimum akım bellidir. Büyük ihtimalle motoru hareket ettirecek (daha doğrusu bisikleti hareket ettirecek [atalet momentini yenmek için gereken enerji+ivme kazandırmak için gereken enerji]) kadar akım veremez diye düşünüyorum. Bir de sarj olayı sıkıntı olur. Kendiliğinden boşalırlar, şarj döngü sayısı azdır vs. 18650 gibi li-ion bataryaları bunun için kullanıyorlar. Tabi 18650 ile gereken hücre sayısını destekleyecek elektronik yan malzemeye de ihtiyaç duyacaksın. Bu konularda tam aydınlatacak biri varsa ben de mutlu olurum. Keza benim de ups gibi iş görecek power traceli, gaugeli fakat uygun fiyatlı li-ion çözümüne ihtiyacım var.
-
bu motor yerine araçların cam sileceği için olan motorlar iş yaparmı? yaparsa onlar daha ucuzdur.
-
NoktaliVirgul bunu yazdı
ben bunlara hiç denk gelmedim ya baya ucuzmuş bunlar.
çok teşekkür ederim müridcanlar. ama sanırım kitte batarya yok.
biraz araştırma yaptım, nimh çok geç şarj olduğu için ve voltaj düşük olduğu için çok ağır falan olacak, motor aküsü koyayım dedim o da li-iona göre çok ağır ve verimsiz.
sike sike lion batarya alıcam, onlarda bu kit kadar para.
son çare olarak akülü vidalamaların bataryalarına bakmaya çalışıcam
-
yolbulucu bunu yazdı
biraz araştırma yaptım, nimh çok geç şarj olduğu için ve voltaj düşük olduğu için çok ağır falan olacak, motor aküsü koyayım dedim o da li-iona göre çok ağır ve verimsiz.
Bit pazarında eski laptopların bataryalarının içinde 18650 lityum iyon batarya vardır acayip ucuza gelir. 15 liraya multimetre satılıyor veya akraba falan varsa, pil ölü mü değil mi voltajlarını ölçüp anlayabilirsin.
-
yolbulucu bunu yazdı
Bit pazarında eski laptopların bataryalarının içinde 18650 lityum iyon batarya vardır acayip ucuza gelir. 15 liraya multimetre satılıyor veya akraba falan varsa, pil ölü mü değil mi voltajlarını ölçüp anlayabilirsin.