Elektrikli Bisiklet Ve Elektronik Sorularım
-
Kayış verimli olmaz.Sanırsam Gt2 yazıcı kayışı kullanmış eleman.Sıyırmasın diye çok fazla gerdirmek gerekiyor,esnek zaten.Buda direk motora bağlandığı için çok fazla güç kaybı demek.Zaten gt2 kayışların 4 çeşit ölçüsü var bildiğim.O ölçüye göre sistemi uydurmak mesele.Dişli daha sağlıklı olacaktır.
Pil olarak nihm,nicd,18650 verimli olmaz.Lipo piller de tüm kapasitesini anında verebildiği için hemen biter diye tahmin ediyorum.Bu motorlar muazzam akım çekiyor.Zaten bu motorlar rc araçlarda hız için kullanılıyor.Güç gerekmediği için lipo tercih ediliyor.Çok pahalı olanlarını denemedim ama kendi yaptığım rc de 5 dk dan fazla dayanan bir lipo elime geçmedi daha.Pil tavsiyem;kuru akü olacaktır.12v 7ah bir akü ideal olur.Ağır demişsin ama bence kullanışlı olanı o.Akülü vidalama pilleri ya nicd yada 18650 pil oluyor.Onlarda sıralı 9 dişli olduğu için uzun kullanılabiliyor.Direk motora bağlarsan 5 dk dayanmaz o piller.
Motor olayına gelirsek.Böyle projelerde hep fırçasız motor modası var.O motoru verimli kullanmak için,sürücüsüne(esc) muazzam para vermek gerek.Ayrıca ortalama bir kumanda gerek,onlar da pek uygun fiyatlı değil.Tavsiyem 550 denilen motorlar.12-24v arası çalışır,tam yükte 300watt güç gerekebilir.O gücü sağlayacak bir lipo pil yerine,elektrikli bisiklet bile alınabilir.Onun yerine 12v 7ah akü 50tl ye bile var.
Dişli sistemini kendin yapmanı öneririm.Örneğin 550 motorlar ile uyumlu şu dişliler ;
Bu dişliler ne kadar sağlam ? Büyük olanın ortası 5mm çapında.Onu 8mm deldirmek için sanayide 2 tornacıya girdim.Birisi bir kere denedi delemedi,diğeri birçok uç denedi,en iyisi dediği uç eridi yada yamuldu,bilmiyorum.Yamuk deldi,üstelik 8mm olmadı.Delemiyorsun.Ona göre 5mm bir mil ile planını yap.
Bu dişliler olmaz dersen,şöyle toparlayalım ; tavsiyem,akülü bir matkap al.A101 e arada bir geliyor,40-50 liraya.Bunlarda 550 motor ve dişli sistemi var.Ayrıca motorun hızını ayarlamak için tetik var.Bozulsa bile 1 dolar zaten.Tek eksik akü.12v 14ah akü 100 liraya bulunur.Toplam Maliyet 150 tl.
Neyse ben uğrayacağım buraya daha sonra.
-
obie bunu yazdı
Kayış verimli olmaz.Sanırsam Gt2 yazıcı kayışı kullanmış eleman.Sıyırmasın diye çok fazla gerdirmek gerekiyor,esnek zaten.Buda direk motora bağlandığı için çok fazla güç kaybı demek.Zaten gt2 kayışların 4 çeşit ölçüsü var bildiğim.O ölçüye göre sistemi uydurmak mesele.Dişli daha sağlıklı olacaktır.
Pil olarak nihm,nicd,18650 verimli olmaz.Lipo piller de tüm kapasitesini anında verebildiği için hemen biter diye tahmin ediyorum.Bu motorlar muazzam akım çekiyor.Zaten bu motorlar rc araçlarda hız için kullanılıyor.Güç gerekmediği için lipo tercih ediliyor.Çok pahalı olanlarını denemedim ama kendi yaptığım rc de 5 dk dan fazla dayanan bir lipo elime geçmedi daha.Pil tavsiyem;kuru akü olacaktır.12v 7ah bir akü ideal olur.Ağır demişsin ama bence kullanışlı olanı o.Akülü vidalama pilleri ya nicd yada 18650 pil oluyor.Onlarda sıralı 9 dişli olduğu için uzun kullanılabiliyor.Direk motora bağlarsan 5 dk dayanmaz o piller.
Motor olayına gelirsek.Böyle projelerde hep fırçasız motor modası var.O motoru verimli kullanmak için,sürücüsüne(esc) muazzam para vermek gerek.Ayrıca ortalama bir kumanda gerek,onlar da pek uygun fiyatlı değil.Tavsiyem 550 denilen motorlar.12-24v arası çalışır,tam yükte 300watt güç gerekebilir.O gücü sağlayacak bir lipo pil yerine,elektrikli bisiklet bile alınabilir.Onun yerine 12v 7ah akü 50tl ye bile var.
Dişli sistemini kendin yapmanı öneririm.Örneğin 550 motorlar ile uyumlu şu dişliler ;
Bu dişliler ne kadar sağlam ? Büyük olanın ortası 5mm çapında.Onu 8mm deldirmek için sanayide 2 tornacıya girdim.Birisi bir kere denedi delemedi,diğeri birçok uç denedi,en iyisi dediği uç eridi yada yamuldu,bilmiyorum.Yamuk deldi,üstelik 8mm olmadı.Delemiyorsun.Ona göre 5mm bir mil ile planını yap.
Bu dişliler olmaz dersen,şöyle toparlayalım ; tavsiyem,akülü bir matkap al.A101 e arada bir geliyor,40-50 liraya.Bunlarda 550 motor ve dişli sistemi var.Ayrıca motorun hızını ayarlamak için tetik var.Bozulsa bile 1 dolar zaten.Tek eksik akü.12v 14ah akü 100 liraya bulunur.Toplam Maliyet 150 tl.
Neyse ben uğrayacağım buraya daha sonra.
abi teşekkür ederim
ben şunu okudum ve kuru akünün verimli olmadığını düşündüm bu yüzden adam maliyetleri hesaplamış ve kuru akülerin söylenenin yarısı kadar akım verdiğini falan söylemiş : https://sites.google.com/site/shelbyelectro/batteries/lead-acid-batteries-do-not-belong-on-an-ebike
dediğin akülü vidalama alıp kullanma fikri benimde aklıma geldi, halihazırda her şeyde aldığım şeye dahil olacak lakin kaliteli bir akülü vidalama zaten 500 lira falan. onun yerine batarya hariç ebike kiti alabiliyor(muşum, mürid link attı sağolsun)
şu an letgodan ikinci el bisiklet arayışındayım, bisikleti alınca biraz daha hız katıcam aramalarıma
@guardian_55, hocam 18650 den yapmaya karar verirsem ben de dusunuyorum laptop bataryasi almayi ama ucuza bulabilecegim bi yer bilmiyorum malesef
-
Kayış verimli olmaz, zincir yada dişli olmalı ki kuvveti direk aktarmalı tekerleğe.
Bataryaya gelince kapasite ne kadar olursa güçte o kadar olur minimum 7a bi akü olmalı bence. Buna uygun güçlü bir motor bulunmalı.
Pedal çevirmeden seni götürsün istiyorsan bu şekilde olmalı, pedal çevirmeme yardımcı olsun diyorsan videodaki sistem yeterli olabilir. Ama o kadarda iyi değil yani
-
çinde bu ekipmanları satıyorlar komple
amk elektrikli bisiklet fiyatına
-
Hocam 2. el 50cc lik motosiklet alsan daha rahat olmaz mı?
-
Benim kafamda başka bir fikir var: Şarjlı tornavidaların motor ve tetik sistemini orda göbeğe entegre etmek.
Motor ile ilerleyecek bisiklet ancak senin pedal çevirmene yardımcı olacak. Pedal asist sistemi gibi.
Bonus: Bisiklete nasıl doping veririz?
https://www.youtube.com/watch?v=Fbg4BjZna4Y -
up + Takip
-
Hocam sanki 3km boyunca pedal cevirsen daha az efor sarfedeceksin gibi geliyor. Hem de az da olsa spor yapmis olursun :)
-
-
Denk geldim, bu konudaki meraklı arkadaşlar için fırsat olabilir amacıyla up olsun..
BİTİRİYORUZ!!! ELEKTRİKLİ BİSİKLET DÖNÜŞÜM KİTİ (SON 50 ADET) İlan No: 597262533 https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-spor-bisiklet-bitiriyoruz-elektrikli-bisiklet-donusum-kiti-son-50-adet-597262533/detay