Elektrikli Ocağa Dijital Termostat Eklemek
-
Hacı şimdi bu alet nedir biliyormusun otomasyonda güçük güçler ile büyük güçleri kontrol etmek diye bir kavram vardır bu alet düşük güç ile sensöründen aldığı değeri ayarladığın seviyelerin altında yada üstünde olduğunda sadece tetik verir yani bu tetik 5v olabilir 12v olabilir vs. sen bu tetik ile bir kontaktör falan kontrol edip ısıtıcıyıda bu kontaktörün kontak uçlarına bağlayıp ancak o şekilde kontrolünü sağlayabilirsin...
aksi taktirde alacağın resimdeki alet sana çok ala bir havayi fişek gösterisi yapacaktır sende verdiğin parayla kalacaksın...mazalla kaşını gözünü bile sakatlarsın ama diyim...!
-
Peroksit bunu yazdıwert bunu yazdı
labarotuvarda fühler diye bir eleman kullanmıştık (google amicaya arattığımda bulamadım sanırım almancası fühler)
neyse bu emmi oğlu platin telden oluşuyor ısındıkça direnci değişiyor
belirli standartı var mesela
0 derece 100 ohm
0 derece 500 ohm , 1000 ohm gibi
ufak bir devre ile direnç yada akım ölçümü yaparak
bunu dereceye döndürebilirsin
http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance_thermometer
burada pt100 sanırım elemanın kodu elektronikçiye gidip pt100 yada pt1000 desen verir herhalde
Hocam elektronikten fazla anlamıyorum yav :S hiçbirşey anlamadım rezistansmı alayım napayım
ama kesin birşey demiyeyim kesin olur demiyeyim
çünkü ben elektronik eğitimi değil
fizik eğitimi aldım
çokta maliyeti yoksa pt100 ün pahalı birşey değilse
alıp denersin birşey kaybetmiş olmazsın
gerektiği nokta yardımcı olurum ben sana
dediğim dervre elemanı şöyle çalışıyor
mesela sıcaklığı
0 derece iken direnci 100 ohm
1 derece iken direnci 100,5 ohm
2 derece iken direnci 100,1 ohm
blablabla
bunun denklemi formülü mevcut oradan yerine koyarak bulabilirsin(direnc ile sıcaklık arasındaki ilişki)
diyorumki bende fühleri(yada diğer adı pt100 sanırım tam bilmiyorum)
bir avo metreye bağla oradan direnç ölçümü yap sonra bunu dereceye çevir
hani sıcaklığı direk olarak değil elle ölç
birde yolladığın cihazın içindede bahsettiğim devre elemanından var
onu söküp
ocağa uzatma yapabilirsin
ama kabloların çıplak olsun ocak eritebilir
birbirlerine temas etmemesi içinde (başka bir sistem varmı bilmiyorum)porselen boncuklar oluyor onları kullanabilirsin
cihaza dediğim müdahaleyi yapabilirsen elle çevirmenede gerek kalmaz
-
o rolenin kontakları ocagın amperini kaldırmaz ve role kontakları yanar ancak sen onu 16 amper bir kontaktör ile sürebilirsin.
-
Teşekkürler arkadaşlar :S
-
http://www.ef-lab.com/home/tr/urunler_ht.asp
bu ısıtıcıda mesela benim paylaştıgım gibi bir termostat kulanmışlar arkadaşlar :S
-
Hocam ona thermocouple takman gerekiyor.
2 çeşit thermocouple mevcut. Biri gazlı, diğeri ise dijital. Otomasyon firmalarında bulursun.
Yada elektronik ptc veya ntc falan alman gerekiyor.
10, 15 dolara tek kontaklı, pinleri kalın olan röleler satılıyor soketleri ile birlikte. Onlardan birtane alıyorsun.
Elektrikli ocak, belirlediğin sıcaklığa ulaştığı zaman ısı göstergesi sana bir kontak çektirmesi gerekiyor.
O kontak ile röleyi çektiriceksin.
Rölenin kapalı kontağı ile resistansa giden kabloyu geçiriceksin. Isı seviye düştüğünde röle çekmeyi bırakıcak devre tamamlanıcak ve resistans tekrar ısınmaya başlıcak. Tekrar ısı istediğin seviyeye geldiğinde akım vermeyi kesicek.
Olay bu çok basit.
Edit;
Ayrıyetten kullanacağın kablo ısıya dayanıklı kablolar vardı diye hatırlıyorum.
Bizim iş yerinde bir abinin tost makinesinin kabloları yanmıştı :D Onları değiştirmek için sanayiden ona uygun kablo almıştım.
Kablolamada ek kablo kullanıcaksan o kablodan iste.
Branxian tarafından 22/Eyl/12 09:04 tarihinde düzenlenmiştir -
vukuat bunu yazdı
o rolenin kontakları ocagın amperini kaldırmaz ve role kontakları yanar ancak sen onu 16 amper bir kontaktör ile sürebilirsin.
Hocam tek kontaklı, 20 amper'e kadar dayanan röleler mevcut.
Ayakları oldukça kalın. Ben makine üzerinde valfleri falan çektirirken onları kullanıyorum :p
Kontaktör çok büyük gelir + ses yapar. :D
-
Amd-x bunu yazdı
uçucan az kaldı :D
Hocam şakaya gelmez aman aman
-
ufak elektrikli ocaklar pek fazla bişi yakmıyor yaf...bakarız ona peroksit..işteyim şimdi eve gideyim pazar günü yardımcı olurum..
-
ricin bunu yazdı
ufak elektrikli ocaklar pek fazla bişi yakmıyor yaf...bakarız ona peroksit..işteyim şimdi eve gideyim pazar günü yardımcı olurum..
eyw
Cevaplayan arkadaşlara teşekkürler araştırıcam bugün