folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Endüstri 4.0 - Otonom Hayat

Endüstri 4.0 - Otonom Hayat

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Bi adam vardı savaşları savunan, kitabinda diyodu ki Dünyada 'unemployeable people' problemi olacak. Dusununsenize kazancina balta vurdu diye ubercilerin mina koyan taksi sahipleri insansiz araçlar çıkınca araçlarını kiraya verdikleri soforlere soforlere ne yapar. Al sana yuzbinlerce başka işte calistiramayacagin yaratıklar. 

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek

sakıp sabancı toyotada robot üretime geçti diye demediklerini bırakmadılar vakti zamanda bu ülkede

Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar instagram sayfasında >>>instagram/cilginsigortaci/ █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acikistihbarat
    acikistihbarat's avatar
    Erkek

tam otonom üretimle maliyetler sıfıra yakın olacağı için devletler tüm vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını ücretsiz karşılacayacaklar. yeme içme barınma vs tüm vatandaşlara ücretsiz sağlanacak. insanlar robotların yapamacağı veya şimdilik yapamayacağı alanlara yönlendirilecek. aslında insanlığın aslına uygun olan da budur. hiç birimiz fabrikada ağır işler yapmak için doğmadık. kendimize daha fazla vakit ayırabileceğiz. enerjimizi uzay araştırmaları gibi bilime daha fazla ağırlık verebileceğiz. gelecek harika olacak.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek
    acikistihbarat bunu yazdı

tam otonom üretimle maliyetler sıfıra yakın olacağı için devletler tüm vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını ücretsiz karşılacayacaklar. yeme içme barınma vs tüm vatandaşlara ücretsiz sağlanacak. insanlar robotların yapamacağı veya şimdilik yapamayacağı alanlara yönlendirilecek. aslında insanlığın aslına uygun olan da budur. hiç birimiz fabrikada ağır işler yapmak için doğmadık. kendimize daha fazla vakit ayırabileceğiz. enerjimizi uzay araştırmaları gibi bilime daha fazla ağırlık verebileceğiz. gelecek harika olacak.

İşte budur.. +1 :)

Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek

Robot vs insanlik savasi v.1 olur. 

Otonom hayatta sadece aptal robotlar olmayacaktir kuantum bilgisayarlarin gelisip kuculmesi ile beraber varyasyon yaratabilen dusunen makineler ortaya cikabilecektir ve yakin zamanda bu olay gerceklesecektir. Biz nasil oldugumuz dunyayi (simulasyonumuzu)anlamaya calisiyorsak gun gelecek yapay zekada ayni sekilde sinirlarini kiracak ve insanligi yok edecektir (Biz onun tanrisi olmamiza ragmen). Bu olmaz demeyin olabilecek en basit seydir bu cunku biz insanlar hatasiz gelistirme yetisine sahip degiliz. Mutlaka bu yapay zekalar sistemdeki aciktan dolayi kendini gelistirmeye ve tamir etmeye basliyacaktir. Sonumuz hic hayirli gozukmuyor. 

Kapitalist duzene son vermeliyiz...

delimiyim ben?
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Homo

Industry 4.0 ile ilgili Almanya'da çok yazılıp tartışıldı robotların sisteme geçişi sağlandığında insan gücü nasıl değerlendirilmeli üzerine.

• Kagermann, H., Helbig, J., Hellinger, A., & Wahlster, W. (2013). Recommendations for implementing the strategic initiative INDUSTRIE 4.0: Securing the future of German manufacturing industry; final report of the Industrie 4.0 Working Group. Forschungsunion.

Yukarıda verdiğim referansta yapılacaklar üzerine geniş bir çalışma var. 

Değişimin önünde hiç kimse duramaz hele bu değişim talebi sermaye sahiplerinden geliyorsa. Apple'ın, Toyota'nın binlerce şirketin üretim tesislerini Çin'de, Türkiye'de açmasının sebebi orada yaşayanların kara kaşına gözüne sevdaları değil. Endüstry 4.0 gerçekleşecektir. Operasyonel alanda çalışan işçilerin de bir çoğu yaptıkları işleri terkedeceklerdir. 

Ayrıca bu da bizim Türkiye için bir ön çalışmamız

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-71225-3_10

Daha geniş çaplı bir yol haritası için bir çalışmamız daha var ancak şu an hakem sürecinde.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Erkek

Hocam yeni yapılan bir oyun var : detroit become human , youtube'da tr altyazılı serilerini çekiyor bir tane yayıncı , tam olarak dünya da herşeyi robotlar yaparsa , insanların tepkileri ne olur , nasıl olaylar yasanır diye. 

İlk bölümünde , bir android duygularını karıştırıp bir aileyi yok ediyor , sonrasın da level level işliyor , muhakkak bir izlemeni tavsiye ederim. 

Şahsi görüşüm ; her insan dogası geregi çalışmak ve üretmek zorundadır , herşeyi robotlar yapacak olursa , toplumsal , kişisel , bireysel sorunlar , çöküntüler yaşanacağına inanıyorum , herşeyi robotların yaptıgı bir durum da insanlar bunlardan vergi dahi alıp geçini sağlayabilecek olsa , kimse hayatının sonuna kadar gezemez , yatamaz ,amaçsızca dolaşamaz , bununla birlikte psikolojik sinir travmaları , nefret birikimleri , saçma sapan haraketler baş gösterir. 

O sebep ile endüstri 4.0'ın ya da yapay zekanın robotların tüm dünyayı ele geçirip milyonlarca insanı işsiz bırakması yerine , gerçekten seri üretim ve emek yogun mallar da robotların çalışıp , sermaye yogun mallar da insanların calısıp bir görev paylasımı yapılması daha mantıklı diye düşünüyorum. 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    livane
    livane's avatar
    Erkek

Geçen bir konuşmada dinlemiştim. Akınsoftun sahibi konuşuyordu. Aranızda duygu tasarımcısı var mı dedi. İleride olacak dedi. Yani şu anki meslekler elimizden alınacak olsada yeni meslekler gelecek

Birde şunu düşünüyorum hep. Diyelim ki ford full makineye geçti. Herşeyi makine yapıyor. Bu gün günde bin araç üretiyorsa o zaman onbin araç üretecek.

Tamamda bunu kime satacak.?

O kadar arabayı ne yapacak?

Tarımı makineler yapsın ama kim yiyecek?

Benim param işim yoksa nasıl alacam?

Bence gelecek o kadar korkunç değil. Sistem zamanla oturur. 

Belki de çok basit düşünüyorum bilmiyorum  

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek
    PathfindeR00 bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı

Hocam geçen gün teknoloji ve endüstri devrimi sonrası bile hiç bir zaman işini kaybetmeyecek meslekler vardı.

Örnek sanatçılık , sadece normal sanat düşünmeyin bir programın görsellerini tasarlamak bir resim yapmak , ses mühendisliği , web sitesi tasarımcısı veya bir oyunun karakter tasarımcısı gibi

yine ahçılık , evet bir robota yemek yapmayı öğretebilirsiniz hamburger yapabilir belki zamanla spagetti yapar ama evdeki malzemeler ile bir sos yap dediğinde yapamaz. 

robotlar sadece tekrarlanan işleri yapabilirler , yeni bir iş üretemezler yani TESLA üretiminde neredeyse tüm aşamasında robotlar kullanılıyor fakat o robotu modeli yapması için modelleyen kodlayan bir mühendis var , o arabanın tasarımını yapan bir mühends var , otonom yazılımını yapan bir mühendsi var.

endüstri 4.0 ile amelelik işlerini artık insanlar yapmayacak daha çok katma değerli işleri yapacak. 

yani klozetin temizliğini bir robot yapacak ama o klozeti sen tasarlayacaksın ? 

Bu devrimin türkiye gibi ülkelerde büyük sıkıntı çıkaracagını sanmıyorum fakat çin gibi ucuz işgücü olan ülkeler hindistan bunlarda büyük sıkıntı olacaktır çünkü oralarda halk o büyük fabrikalara çok muhtaç ve 1 günü 1 muz parasına çalışıyorlar. 

En az problem yaşayacak ülkeler ise düşük nufuslu fakat nufusun çoğunun mühendis gibi yüksek katma değerli çalışan olduğu AB ülkeleri olacaktır o ülkeler genelde avrupa malı şeylerin üretimini yapacak işçi bulamıyor 

bir akrabam avrupada bir şirkette yönetim kadrosunda ve neredeyse gece vardiyasındaki bir işçikadar maaş alıyor , evet çalışma saaatleri daha düşük ve gündüz fakat AB ülkelerinde işçiler mesai döngüsüne göre ve fiziki iş gücü isteyen işlerde daha çok para kazanıyor. 

Yani Türkiye de kömür işçisi çok az para kazanırken orada yüksek ücret alıyor çünkü ömründen harcıyor yine inşaat işleri de buna dahil.

Kısaca özet , Fiziğimizi değil beynimizi kullandığımız işlere yöneleceğiz , fiziki işi makinalar yapacak.

Bu devrim sonuçta yapay zekayı da kapsıyor. Yapay zekanın var olması tüm önermelerini çürütmez mi hocam ? Tabi direk AI işin içine girince Skynet-Terminatörler işin içine giriyor ama bu AI iyi olsun bu seferlik. :)

hocam yapay zeka ona verdiğin görevleri daha iyi yapabilir , fakat yaratıcılık içeren şeyleri yapay zekanın yapabileceğinden şüpheliyim. 

Yani duygu zeka fikir gerektiren şeyleri yapay zeka ne kadar yapabilir ? 

Mesela mayonez tarifini verirsen mayonez yapar ama mayonez i icat edebilirmi ? 

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Erkek
    PanxeR bunu yazdı
    PathfindeR00 bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı

Hocam geçen gün teknoloji ve endüstri devrimi sonrası bile hiç bir zaman işini kaybetmeyecek meslekler vardı.

Örnek sanatçılık , sadece normal sanat düşünmeyin bir programın görsellerini tasarlamak bir resim yapmak , ses mühendisliği , web sitesi tasarımcısı veya bir oyunun karakter tasarımcısı gibi

yine ahçılık , evet bir robota yemek yapmayı öğretebilirsiniz hamburger yapabilir belki zamanla spagetti yapar ama evdeki malzemeler ile bir sos yap dediğinde yapamaz. 

robotlar sadece tekrarlanan işleri yapabilirler , yeni bir iş üretemezler yani TESLA üretiminde neredeyse tüm aşamasında robotlar kullanılıyor fakat o robotu modeli yapması için modelleyen kodlayan bir mühendis var , o arabanın tasarımını yapan bir mühends var , otonom yazılımını yapan bir mühendsi var.

endüstri 4.0 ile amelelik işlerini artık insanlar yapmayacak daha çok katma değerli işleri yapacak. 

yani klozetin temizliğini bir robot yapacak ama o klozeti sen tasarlayacaksın ? 

Bu devrimin türkiye gibi ülkelerde büyük sıkıntı çıkaracagını sanmıyorum fakat çin gibi ucuz işgücü olan ülkeler hindistan bunlarda büyük sıkıntı olacaktır çünkü oralarda halk o büyük fabrikalara çok muhtaç ve 1 günü 1 muz parasına çalışıyorlar. 

En az problem yaşayacak ülkeler ise düşük nufuslu fakat nufusun çoğunun mühendis gibi yüksek katma değerli çalışan olduğu AB ülkeleri olacaktır o ülkeler genelde avrupa malı şeylerin üretimini yapacak işçi bulamıyor 

bir akrabam avrupada bir şirkette yönetim kadrosunda ve neredeyse gece vardiyasındaki bir işçikadar maaş alıyor , evet çalışma saaatleri daha düşük ve gündüz fakat AB ülkelerinde işçiler mesai döngüsüne göre ve fiziki iş gücü isteyen işlerde daha çok para kazanıyor. 

Yani Türkiye de kömür işçisi çok az para kazanırken orada yüksek ücret alıyor çünkü ömründen harcıyor yine inşaat işleri de buna dahil.

Kısaca özet , Fiziğimizi değil beynimizi kullandığımız işlere yöneleceğiz , fiziki işi makinalar yapacak.

Bu devrim sonuçta yapay zekayı da kapsıyor. Yapay zekanın var olması tüm önermelerini çürütmez mi hocam ? Tabi direk AI işin içine girince Skynet-Terminatörler işin içine giriyor ama bu AI iyi olsun bu seferlik. :)

hocam yapay zeka ona verdiğin görevleri daha iyi yapabilir , fakat yaratıcılık içeren şeyleri yapay zekanın yapabileceğinden şüpheliyim. 

Yani duygu zeka fikir gerektiren şeyleri yapay zeka ne kadar yapabilir ? 

Mesela mayonez tarifini verirsen mayonez yapar ama mayonez i icat edebilirmi ? 

İnsanin yapay zeka olarak baz alirsan 200k yil once basit varliklardik salak sacma seyler yapip sadece yatiyorduk duygu dusunce veya buna benzer seyler bence yoktu. Yaraticiliktan kastin resim yapmak ise bu ogrendiklerini harmanlamaya benzer misal sen gormedigin seyi veya hic bilmedigin duymadigin seyleri hayal edebilirmisin?

Bunlari yapabilmen icin bi bilgi birikimine ihtiyacin var yapay zeka eger algoretmik yapida mantik duzeyine gelirse herseyi yapabilir.

Hatta sana mayonezin daha iyisini bile yapabilir cunku kaynak altyapisi cok guclu bknz internet

delimiyim ben?
Toplam Hit: 4138 Toplam Mesaj: 27
gelecek otonomi mokoko 4.0 endüstri4.0