Entegreyi Isıtıp Tekrar Kullanmak
-
merhabalar bazı devreler var alttan lehimli bga chipsetler falan oluyor diyelim bga chipsettin altındaki lehimler tam temas etmiyor bu durumda bga chipseti veya buna benzer devreleri nasıl ısıtmam lazım ? makineleri var ama eski usül ısıtıp bırakmak nasıl oluyor bana sağlam bir elektronikçi açıklarsa sevinirim.
-
teknik imkanlar dahilinde eldeki araçlar nedir öncelikle?
sadece sıcak hava havyamız var diyorsan,
öncelikle 5-10 dakika kadar 120-140 C de üzerinde havyayı gezdirerek ısıtırsın. daha sonra chip altına flux basıp bu sefer sıcaklığı 180 C ler civarına getirip 10-15 dk (havyanın gücüne göre) ısıtırsın bu esnada dikkat edilmesi gereken şey. havyanın chip e fazla yaklaşıp chip i kabartıp sikmemesidir. bu da pratikle olacak.
bunun dışında bga rework station lar var. infra ampullerle ısıtıyorlar chipleri.
sikerm bişey anlamadım ucuz bişey söyle bana diyosan..
git akvaryumcudan 2 tane infra ampul al. alltan üstten daya. ver gaz aygaz..
dikkat edilmesi gereken adam gibi bir pasta ve flux kullanılması. ve lehim toplarının erimesine özen göstermek. bunun içinde chip i ucundan kımıldatabilirsin
(öle hayvan gibi değil ama) :D
-
küfürleri ile bile doğru bir anlatım olmuş :)
Saygı duyarım.
-
eyvallah ;)
-
riskli iş vede zahmetli vede çok tecrübeli olman gerekiyor
bunların altına sürülen kırmızı silikon var biliyorsundur zaten chipset entegre .vs... önce bacaklardaki lehim temiz olmalı
yoksa ısıtmak hikaye vestelin frontlarını bile yaparken işlemcileri sökerken arızalı oldugunda bacaklarını falçata ile keserdik
az bir lehim gezdirerek artıkları toplatırdık havyayla sonrada havya ucunu az lehim vererek işlemcinin üzerine bastırarak
cımbızla iteleme caşılşırdık sökerdikte zaten,napalım firma makina almıyor,
neyse dikkatli olman gerekiyor gerekenden biraz bile fazla ısınırsa entegre işlemci v.s... pcb den biraz parçada koparır bi bakmışın
bakır yollar uçuvermiş.............
-
ısıtıyorsunuz :) 1 hafta çalışıyor sonra patlıyor :)
sonra bize geliyor :)
Makina dağılmış halde toplasan toplanmıyor. yeni chipset taksan olmuyor :)
Yapmayın etmeyin bırakın şu ısıtma işlerini
-
Entegre ısıtmak kalıcı bir çözüm değildir, entegreyi kaldırıp ayaklarını yenileyip (kalıp yapıp) tekrar takmak daha sağlıklı olur. Tabii kullanılan lehim, flux, ısıtma araç gereçleri, işçilik ve tecrübeyi maksimum varsayıyorum.
-
bi olay anlatıyım.
komsumuzun laptopunun ekran kartı çipsetinde sorun vardı. yabancı bi sitede görmüşler
aliminyum folyo ile ekran kartını sarıp fırına koymuşlar 10dk mı ısıtıp çıkarmışlar sonra tekrar laptopa takmışlar.
çalışmıştı.
bunu 4-5 kere yapmışlardı. çalışmıştı.
bu ısıtmanın mantığı nedir biri anlatabilirmi :| niye ekran kartı ısınınca çalışmaya başlıyor :|
-
fox. şöyle özetleyeyim
o chip in altında lehim toplarından (0.5 mm kadar) bacaklar var.
ekran kartı ısındığında ve o ısı uzun süre tahliye edilemediğinde yada farklı ortamlarda ani yada yavaş soğuduğunda soğuk lehim tabir ettiğimi durum oluşuyor.
ısıtıp pasta, flux vererek bu soğuk lehimleri tazeliyoruz ve çalışıyor.
yada üşenmezsek söküp o bacakları tekrar diziyoruz
-
Çalışma sıcaklığına ve soğumasına göre oluşan soğuk lehim , lehim çatlağı , kırılıklar veya kopukluklar oluşunca ısıttıktan sonra bu durumlar ortadan kalkıyor ve düzeliyor. (Aynı şekilde kendi dizüstümün ekran kartınıda böyle düzeltmiştim.)
-
amele_2 bunu yazdı:
-----------------------------
fox. şöyle özetleyeyim
o chip in altında lehim toplarından (0.5 mm kadar) bacaklar var.
ekran kartı ısındığında ve o ısı uzun süre tahliye edilemediğinde yada farklı ortamlarda ani yada yavaş soğuduğunda soğuk lehim tabir ettiğimi durum oluşuyor.
ısıtıp pasta, flux vererek bu soğuk lehimleri tazeliyoruz ve çalışıyor.
yada üşenmezsek söküp o bacakları tekrar diziyoruz
-----------------------------başımdan geçen bi olayı anlatıyım
benim laptop bi kere arıza vermişti. ekran kartı çipseti yanmış dediler. sonra adam yaptı gönderdi 3 ayda garanti verdi.
sonra bu alet 1 ay sonra yine yaptı yine gönderdim yaptı sonraki ay bi daha yaptı sonraki ay bi daha.
sonra zaten garantisi bitti. 2 ay sonra filan yine yaptı aynı sorunu bu sefer adam anakart değişcek dedi. 200 lira filan masraf çıkardı.
sorun şuydu makina normal açılıyordu ama ekrana hiç görüntü gelmiyordu açık kapalı belli bile olmuyordu 0 görüntü. ama kasası sorunsuz çalışıyordu.
yazlıktayken bozulmuştu. bende dönüşü bekliyordum tamir için. sonra tesadüf ya. elektrikler kesildi. bende sıcaktan laptopun bataryasındaki gücü kullanarak usb vantiratörümü çalıştırmıştım. baya bi çalıştı 1 saat filan. bu ara elektrik yok tabi.
sonra kapattım düğmesinden makinayı. 3-5 saat sonra bi açtım ekrana görüntü geliyordu sorunsuz çalışıyordu.
ama laptop baya bi ısınmış haldeydi. normaldede zaten ateşli bi alet min 65C de çalışıyor.
neyse alet baya bi çalıştı. 1.5-2 ay filan bu şekilde sorunsuz çalıştı sonra yine aynı arızayı verdi. bende bi kere oldu bi daha niye olmasın diye bataryadan çalıştırttım aleti. 1-2 saat çalıştı ama ekranda tık yok. sonra kapattım 1 saat dinlendi sonra açtım yine düzgün çalışır hale gelmişti.
şimdi anlıyorum ki benim ekran kart çipsetide o yüzden bozulup çalışıyomuş demekki :|
yada yanlış anlıyorum :| bu durumdaki yorumun nedir amele :|