Entegreyi Isıtıp Tekrar Kullanmak

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BuZuL
    BuZuL's avatar
    Erkek

merhabalar bazı devreler var alttan lehimli bga chipsetler falan oluyor diyelim bga chipsettin altındaki lehimler tam temas etmiyor bu durumda bga chipseti veya buna benzer devreleri nasıl ısıtmam lazım ? makineleri var ama eski usül ısıtıp bırakmak nasıl oluyor bana sağlam bir elektronikçi açıklarsa sevinirim.

http://www.notebookklinigi.com/upload_images/HIOY9L05MJH20106151346.jpg

chipset%20değişimi

DAĞDA ÜÇ BEŞ KOYUN SÜRÜSÜ, TUTTURMUŞ BİR KÜRDİSTAN TÜRKÜSÜ, ELİNE ALMIŞ BAYRAK DİYE BİR MASA ÖRTÜSÜ, SATSAN BEŞ PARA ETMEZ NE DİRİSİ NE DE ÖLÜSÜ, SOYU SOYSUZ OLAN SENSİN TOPRAK SENİN NEYİNE, İTE İTLİK YAPIP KAFA TUTMA BEYİNE, ANLASA DEDİĞİMİ SOKAKTAKİ KÖPEK AĞLAR HALİNE, DUY ULAN SOYSUZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

teknik imkanlar dahilinde eldeki araçlar nedir öncelikle?

sadece sıcak hava havyamız var diyorsan,

öncelikle 5-10 dakika kadar 120-140 C de üzerinde havyayı gezdirerek ısıtırsın. daha sonra chip altına flux basıp bu sefer sıcaklığı 180 C ler civarına getirip 10-15 dk (havyanın gücüne göre) ısıtırsın bu esnada dikkat edilmesi gereken şey. havyanın chip e fazla yaklaşıp chip i kabartıp sikmemesidir. bu da pratikle olacak.

bunun dışında bga rework station lar var. infra ampullerle ısıtıyorlar chipleri.

sikerm bişey anlamadım ucuz bişey söyle bana diyosan..

git akvaryumcudan 2 tane infra ampul al. alltan üstten daya. ver gaz aygaz..

dikkat edilmesi gereken adam gibi bir pasta ve flux kullanılması. ve lehim toplarının erimesine özen göstermek. bunun içinde chip i ucundan kımıldatabilirsin

(öle hayvan gibi değil ama) :D

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uchak
    uchak's avatar
    Erkek

küfürleri ile bile doğru bir anlatım olmuş :)

Saygı duyarım.

HEPİMİZ ÖLÜCEZ!!! http://www.pardus.org.tr
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

eyvallah ;)

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alexfarrow
    alexfarrow's avatar
    Erkek

riskli iş vede zahmetli vede çok tecrübeli olman gerekiyor

bunların altına sürülen kırmızı silikon var biliyorsundur zaten chipset entegre .vs... önce bacaklardaki lehim temiz olmalı

yoksa ısıtmak hikaye vestelin frontlarını bile yaparken işlemcileri sökerken arızalı oldugunda bacaklarını falçata ile keserdik

az bir lehim gezdirerek artıkları toplatırdık havyayla sonrada havya ucunu az lehim vererek işlemcinin üzerine bastırarak

cımbızla iteleme caşılşırdık sökerdikte zaten,napalım firma makina almıyor,

neyse dikkatli olman gerekiyor gerekenden biraz bile fazla ısınırsa entegre işlemci v.s... pcb den biraz parçada koparır bi bakmışın

bakır yollar uçuvermiş.............

mademki türksün systeme göster ürksün
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    swordfish
    swordfish's avatar
    Erkek

ısıtıyorsunuz :) 1 hafta çalışıyor sonra patlıyor :)

sonra bize geliyor :)

Makina dağılmış halde toplasan toplanmıyor. yeni chipset taksan olmuyor :)

Yapmayın etmeyin bırakın şu ısıtma işlerini

Eskişehirin göbeğinde tecavüze uğrayan Rapci gençler : http://www.youtube.com/watch?v=248MKazGlpo&feature=plcp
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    trampfd
    trampfd's avatar
    Erkek

Entegre ısıtmak kalıcı bir çözüm değildir, entegreyi kaldırıp ayaklarını yenileyip (kalıp yapıp) tekrar takmak daha sağlıklı olur. Tabii kullanılan lehim, flux, ısıtma araç gereçleri, işçilik ve tecrübeyi maksimum varsayıyorum.

Ehl-i Byte
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Erkek

bi olay anlatıyım.

komsumuzun laptopunun ekran kartı çipsetinde sorun vardı. yabancı bi sitede görmüşler

aliminyum folyo ile ekran kartını sarıp fırına koymuşlar 10dk mı ısıtıp çıkarmışlar sonra tekrar laptopa takmışlar.

çalışmıştı.

bunu 4-5 kere yapmışlardı. çalışmıştı.

bu ısıtmanın mantığı nedir biri anlatabilirmi :| niye ekran kartı ısınınca çalışmaya başlıyor :|

kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

fox. şöyle özetleyeyim

o chip in altında lehim toplarından (0.5 mm kadar) bacaklar var.

ekran kartı ısındığında ve o ısı uzun süre tahliye edilemediğinde yada farklı ortamlarda ani yada yavaş soğuduğunda soğuk lehim tabir ettiğimi durum oluşuyor.

ısıtıp pasta, flux vererek bu soğuk lehimleri tazeliyoruz ve çalışıyor.

yada üşenmezsek söküp o bacakları tekrar diziyoruz

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2FaN
    2FaN's avatar
    Erkek

Çalışma sıcaklığına ve soğumasına göre oluşan soğuk lehim , lehim çatlağı , kırılıklar veya kopukluklar oluşunca ısıttıktan sonra bu durumlar ortadan kalkıyor ve düzeliyor. (Aynı şekilde kendi dizüstümün ekran kartınıda böyle düzeltmiştim.)

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Erkek

amele_2 bunu yazdı:
    -----------------------------

fox. şöyle özetleyeyim

o chip in altında lehim toplarından (0.5 mm kadar) bacaklar var.

ekran kartı ısındığında ve o ısı uzun süre tahliye edilemediğinde yada farklı ortamlarda ani yada yavaş soğuduğunda soğuk lehim tabir ettiğimi durum oluşuyor.

ısıtıp pasta, flux vererek bu soğuk lehimleri tazeliyoruz ve çalışıyor.

yada üşenmezsek söküp o bacakları tekrar diziyoruz

-----------------------------

başımdan geçen bi olayı anlatıyım

benim laptop bi kere arıza vermişti. ekran kartı çipseti yanmış dediler. sonra adam yaptı gönderdi 3 ayda garanti verdi.

sonra bu alet 1 ay sonra yine yaptı yine gönderdim yaptı sonraki ay bi daha yaptı sonraki ay bi daha.

sonra zaten garantisi bitti. 2 ay sonra filan yine yaptı aynı sorunu bu sefer adam anakart değişcek dedi. 200 lira filan masraf çıkardı.

sorun şuydu makina normal açılıyordu ama ekrana hiç görüntü gelmiyordu açık kapalı belli bile olmuyordu 0 görüntü. ama kasası sorunsuz çalışıyordu.

yazlıktayken bozulmuştu. bende dönüşü bekliyordum tamir için. sonra tesadüf ya. elektrikler kesildi. bende sıcaktan laptopun bataryasındaki gücü kullanarak usb vantiratörümü çalıştırmıştım. baya bi çalıştı 1 saat filan. bu ara elektrik yok tabi.

sonra kapattım düğmesinden makinayı. 3-5 saat sonra bi açtım ekrana görüntü geliyordu sorunsuz çalışıyordu.

ama laptop baya bi ısınmış haldeydi. normaldede zaten ateşli bi alet min 65C de çalışıyor.

neyse alet baya bi çalıştı. 1.5-2 ay filan bu şekilde sorunsuz çalıştı sonra yine aynı arızayı verdi. bende bi kere oldu bi daha niye olmasın diye bataryadan çalıştırttım aleti. 1-2 saat çalıştı ama ekranda tık yok. sonra kapattım 1 saat dinlendi sonra açtım yine düzgün çalışır hale gelmişti.

şimdi anlıyorum ki benim ekran kart çipsetide o yüzden bozulup çalışıyomuş demekki :|

yada yanlış anlıyorum :| bu durumdaki yorumun nedir amele :|

kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
Toplam Hit: 7813 Toplam Mesaj: 20