folder Tahribat.com Forumları
linefolder Oyunlar
linefolder Europa Universalis IV Kafası



Europa Universalis IV Kafası

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ArmadA
    ArmadA's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2005
    Erkek
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek


    Güzel Oyunmuş. Vakit varken, bazı yerleri vurgulayım.

    RaAmLis bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    RaAmLis bunu yazdı

    Eu4 e para vermek istemiyorsan hiç bulaşma. Çünkü ek paketlerini de alman lazım, esas olay "ek paketleriyle" başlıyor. Tabi hepsini değil, "belli" ek paketler çok fazla önem arz ediyor.
    Art of war,
    wealth of nations,
    cossacks,
    common sense

    ,ve bunlar gibi bazı dlcler, olmazsa olmazı oyunun.

    Beylikler, küçük krallıklar, klanlar, khanlar filan bunlarla uğraşayım, sonra büyüyüp krallıklar kurayım dersen, "crusader kings 2" çok güzeldir. Erken zamanlardaki türkleri yönetip, sağa sola "raidler" yapabilirsin, seninle birlikde söz sahibi olan klanları, kontrol altında tutup, onların ünvanlarını kaldırmaya çalışıp, çeşitli "entrikalara" girebilirsin. Daha ileriki zamanlarda , "tengrizm'den islama" geçiş yaparak , cihadlara katılabilirsin , şelçukluyla ittifak olup Anadolu yu ve Avrupa yı kasıp kavurabilirsin.

    Bu oyunun en büyük mekaniği ise , çoluk çocuğa karışıp "soyunu devam" ettirebilmek. İslam'a geçtiğinde "4 tane eş" alıp hepsinden çocuk yapabilirsin işte. "eşlerin" diğer eşlerden olan çocuklara "suikast düzenlemeye" filan çalışıyor, onlarla uğraşabilirsin.

     

    Daha "yakın tarih" istersen "hearts of iron" serisi de güzeldir.


    @@@,) Yaşayarak tarih öğreniliyor.

    Ee , peki oyunlarda, Tarihin herhangi bir Anında , geçmişteki olağanın dışında yol tutabiliyor muyuz?

    Mesela, Arap YarımAdasından uzak durup, Portekiz-İspanya İngiltere-Norveç üzerinden Yeni Kıtaya geçebiliyor muyuz?

    Yada ne bileyim, aynı düşünceyle doğudan Amerika kıtasına Kalyon larla çıkabilir miyiz? zaman olarak düşünmeden, yada düşününce bir bağımlılık çıkıyor, gibi.

    Eu4 de yapabilirsin dediklerini. Koloniler yollayıp, amerika kıtasını keşfedebilirsin. orada ki yerli kabilelerle etkileşime girip, orada büyüyebilirsin.

    Veya Danimarka olup, kuzeyi komple fethedip ,sonra moskova ile uğraşabilirsin.

    Türkleri alıp, tekrar tengrizmi yayabilirsin. müslüman olup, peygamberin soyundan gelen bir kızı eş alıp, müslümanlara karşı elini güçlendirebilirsin.

    Gerçekten ucu açık ve birçok senaryoyu gerçekleştirebileceğin oyunlar. Mesela ben Oğuz türkleriyle batıya ilerlemektense, asya'ya dopru ilerleyip, efsanevi asena'nın mağarasının bulunduğu , Qocho dağlarına kadar ilerledim. Sonra aşağıya doğru ,çin imparatorluklarıyla savaştım. Dini de reform yapıp, tengrizme çevirdim.

    AKlında kurduğun birçok senaryoyu gerçekleştirebilirsin, crusader kings2 ve eu4 de. Hearts of iron da ise başa Mhp yi getirip ,komunist bir devlet kurabilirsin. sovyetlerle bir olup, avrupayı ele geçirebilirsin.

     

    Bu oyunlar çok uçuk senaryolara izin verse de, öğrenmesi gerçekten ,zordur. İlk girdiğinizde çok fazla ,yazı ve bilgi veriyorlar . bu yüzden "nereye geldim ben" deyip vazgeçebilirsiniz. Başlamadan önce, en azından ,daha önce oynamış olan kişilerin videolarına filan bakın ki, oyuna girince, neyi-nasıl yapıcam diye, kafayı yormayın.



    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
Toplam Hit: 2161 Toplam Mesaj: 13
europa universalis iv