Ev İçin Elektrik Tesisatı Nasıl Olmalı ?
-
Arkadaşlar,ev içindeki elektrik tesisatı sigortadan başlayarak nasıl olmalıdır ?
Sigortadaki amper değeri ?
Sigortadan prizlere giden kablolar ?
Kabloların Watt veya Amper değerleri ?
Kablo kalınlığı veya inceliği ?
Prizlerdeki amper değeri ?
Bütün prizler topraklımı olmak zorunda ?
Ev için Güvenli elektrik tesisatı nasıl olmalı ? -
Güzel konu bilgisi olanlardan bilgi isteriz.
-
Hocam bu dediklerin odalara, odalarda kullanılan cihazlara göre değişir. Öyle genel birşey söylenirse Allah korusun yanlış tesisat planından dolayı yangın bile çıkabilir.
Her ev için aynı değil yani.
torpedo_XL tarafından 07/Haz/14 20:36 tarihinde düzenlenmiştir -
Saglam bi tesisat istiyorsan para lazim cok para))) prizler teklimi ciftlimi odada ne calisacak kac oda var topraklaman nasil kazikmi plakami? Yani anliyacagin ayrintili yazarsan sana daha fazla yardimci oluruz)))
-
torpedo_XL bunu yazdı
Hocam bu dediklerin odalara, odalarda kullanılan cihazlara göre değişir. Öyle genel birşey söylenirse Allah korusun yanlış tesisat planından dolayı yangın bile çıkabilir.
Her ev için aynı değil yani.
İşte bende tam olarak bunlarin cevabini ariyorum,nasil olmali ?
Genel olarak belki tam net olarak bir şey söylenemez ama yinede genel olarak şu marka şu priz veya sigorta gibisinden bir şey olabilir diye düşünüyorum ? -
ayhun bunu yazdı
Saglam bi tesisat istiyorsan para lazim cok para))) prizler teklimi ciftlimi odada ne calisacak kac oda var topraklaman nasil kazikmi plakami? Yani anliyacagin ayrintili yazarsan sana daha fazla yardimci oluruz)))
Ayrintilarin ne olduğu söylersen açiklamaya çalisayim ?
Jubei tarafından 07/Haz/14 20:45 tarihinde düzenlenmiştir
Edit: Bina 88 yilinda yapilmis ve tesisat o zamandan berdir ayni. -
Prizlere 16 amperlik sigorta aydinlatmaya 10 amperlik sigorta kullaniliyor genellikle.
Artik binalarda buzdolabi firin camasir bulasik vb icin ayri ayri sigorta kullaniliyor ki bencede cok mantikli.
Lambalara 1,5 luk prizlere 2,5 luk kablo cekilmesi yeterlidir.
artik topraklama cidden onemli cunku cihazlara zarar geldiginde evde topraklama yoksa garanti disi kalabilir. Insanlara zarar verebilir.
topragi su borusu hattina veren bazi gavatlar vardir aman hocam bu ise girme.
kacak akim rolesi iyidir candir kullanilmali bence.
-
gokcan bunu yazdı
Prizlere 16 amperlik sigorta aydinlatmaya 10 amperlik sigorta kullaniliyor genellikle.
Artik binalarda buzdolabi firin camasir bulasik vb icin ayri ayri sigorta kullaniliyor ki bencede cok mantikli.
Lambalara 1,5 luk prizlere 2,5 luk kablo cekilmesi yeterlidir.
artik topraklama cidden onemli cunku cihazlara zarar geldiginde evde topraklama yoksa garanti disi kalabilir. Insanlara zarar verebilir.
topragi su borusu hattina veren bazi gavatlar vardir aman hocam bu ise girme.
kacak akim rolesi iyidir candir kullanilmali bence.
Peki şu an evimde ben ne yapabilirim güvenlik için ?
Yani elektrik ustasi çağırsam ona ne demem lazim usta şöyle-şöyle yap diye ? -
Topraklama yoksa caktirtman lazim. Saatin eskiyse degistirttir (elektrik mudurlugunden) Porselen sigorta varsa sokturt. elektrigin gittigi her yere topraklama cektirt. Bu yapilirken oksitlenme olmustur belki diye kablolari degistirt komple.eski ustalar cok cok eski binalarda bile eski hatti yenileyebiliyorlar duvarlara zarar vermeden ama yeni ustalar duvari kaziyip hat cekme manyagi bayiliyorlar bu olaya. Hakki noktalari tabi ki vardir. Ama fazla is para fazla alcak demek. Topragi caktirttiktan sonra bir topraklama sirketi cagir olcum yapsin. Onlardan belge al sistemin denetlenmis olsun. aslinda bu denetim duzenli yapilmali ama kimsenin taktigi yok.
-
hocam çok kapsamlı bir soru bu :) Arkadaşın dediği gibi genelde lambalara 10a, prizler 16 yada 24a sigorta konulur.Ani su ısıtıcı ve fırının olduğu yere 4 lük kablo çekilebilir.Priz&anahtar ürünleri için legrand öneririm (valena serisi iyidir) kaçak akım ve w otomatlar için siemens yada schneider problemsizidr.Ayrıca teknik bilginiz yetersiz ise hiç girmeyin o işlere uğraşırsınız sonra :) ama yok yapacam dersen elimden geldiğince yardım ederim
-
jawsap67 bunu yazdı
hocam çok kapsamlı bir soru bu :) Arkadaşın dediği gibi genelde lambalara 10a, prizler 16 yada 24a sigorta konulur.Ani su ısıtıcı ve fırının olduğu yere 4 lük kablo çekilebilir.Priz&anahtar ürünleri için legrand öneririm (valena serisi iyidir) kaçak akım ve w otomatlar için siemens yada schneider problemsizidr.Ayrıca teknik bilginiz yetersiz ise hiç girmeyin o işlere uğraşırsınız sonra :) ama yok yapacam dersen elimden geldiğince yardım ederim
Al iste bak hasta doktor iliskisi :) adam hic bilmiyor w otomattan cikti legrand valena serisinden girdi :)