Ev İçin Elektrik Tesisatı Nasıl Olmalı ?
-
gokcan bunu yazdıjawsap67 bunu yazdı
hocam çok kapsamlı bir soru bu :) Arkadaşın dediği gibi genelde lambalara 10a, prizler 16 yada 24a sigorta konulur.Ani su ısıtıcı ve fırının olduğu yere 4 lük kablo çekilebilir.Priz&anahtar ürünleri için legrand öneririm (valena serisi iyidir) kaçak akım ve w otomatlar için siemens yada schneider problemsizidr.Ayrıca teknik bilginiz yetersiz ise hiç girmeyin o işlere uğraşırsınız sonra :) ama yok yapacam dersen elimden geldiğince yardım ederim
Al iste bak hasta doktor iliskisi :) adam hic bilmiyor w otomattan cikti legrand valena serisinden girdi :)
hahaha :)) haklısın vlla hocam ne güzel özetlemişsin durumu.Neyse ben karıştırmayayım burayı daha :))
-
her evin tesisat ihtiyacı farklı olmakla beraber ortak gereksinimler şöyle olmalıdır bina besleme kablosu mutlak kofra ile dagıtılmalı kofra sigortanız kapalı devre bıcaklı kesici olmasında fayda vardır sayaç panonuza extra olarak kofra çıkışı ve yangın rolesi arasına termik magnetik şalter eklenebilir yangın rolesi sayaçtan önce olmalı genellikle 40-300mA olur yangın rolesi çıkışında sayaç bulunur sayaçtan sonra ise mümkümse nötr kesmeli kolon sigortası yerleştirilmiş olmalıdır sayaç panosu içerisindeki kablo kesitleri en aşagı 6mm olmalıdır (monofaze tesisatlar için 16mm kadar çıkabilir)sayaç panosu ve daire içi dagıtım sigorta kutusu arasındaki kablo kolon kablosudur daire içindeki kurulu güç ve dairenin sayaç panosu arasındaki uzaklığı ile aynı oranda büyüklük gösterir,daire içi sigorta dagıtım kutusunda (tevzide) mutlaka kaçak akım sigortası bulunmalı ve kolon kablosu ilk buna bağlı olmalıdır sigorta değerleri lamba linyeleri için 10A priz linyeleri için 16A olmalıdır lamba ve priz linyeleri mutlak ayrı çekilmelidir daire içindeki en önemli kısım yükün dağılımıdır fırın çamaşır makinası bulaşık makinası şohben gibi aşırı yük çeken cihazların priz linyeleri özel ve bagımsız olmalıdır sigorta marka seçimine gelirsek leğrand schineider siemens moller kullanmakta fayda var kablo seçiminizde ise nhxmh özellikle halogen free duman yaymayan kablo seçilmelidir aynı zamanda alt yapıda borular içinde bu özellikte yani halogen free boru seçilmesi çok önemli hususlardan birisidir yazacak çok fazla husus olmasına rağmen kısa bir özet geçeyim dedim.
aklınıza takılan her türlü AG-OG kuvvetli akım zayıf akım ve otomasyon işlernizde destek olmaya çalışırım ankarada elektrik konusunda her zaman yardım edebilirim. -
Hazır konudan anlayanları bulmuşken sorayım. Piyasada 400-600 tlye falan priz koruma şeyleri satıyorlar, bunların bi faydası varmı ? mesela yıldırım düşse pcyi korurmu? yoksa satış tuzağımı?
Konuyla pek ilgisi yok ama elektrik techizatını değiştirirken duvarları kırdıracaksan, ethernet, hoparlor kabloları gibi gerekli şeyleri de çektirmeyi unutma
-
HolyOne bunu yazdı
Hazır konudan anlayanları bulmuşken sorayım. Piyasada 400-600 tlye falan priz koruma şeyleri satıyorlar, bunların bi faydası varmı ? mesela yıldırım düşse pcyi korurmu? yoksa satış tuzağımı?
Konuyla pek ilgisi yok ama elektrik techizatını değiştirirken duvarları kırdıracaksan, ethernet, hoparlor kabloları gibi gerekli şeyleri de çektirmeyi unutma
Hee bunu birebir yaşamış biriyim.
Yıldırım düşmesi sonrası kasa bildiğin patladı benim. Dumanlar filan çıkmaya başladı :D Nasıl olduysa böyle bir işlevi var mı yok mu bilmiyorum ama power subtan geçemeden direk orada kalmış olay.
Yani sadece powersub patlayıp yandı diğer hiç bir karta bir şey olmadı.
O gün bugündür yıldırım sesi duyunca pcyi kapatıyorum amk :D Hep şunu sorarım kendime; ya monitör de patlasaydı? uuu beybi şu an yazamıyor olurdum herhalde bunları.
-
HolyOne bunu yazdı
esasında binanızda yangın rolesi dediğimiz parça mevcut ise yıldırımdan korumaya yardımcı bir elemanınız var demektir fakar bu iş için özel üretilen alçak gerilim parafuduru (iç yıldırımlık) bu iş için şart ve kesinlikle mükemmel koruma sağlar.fiyatı monofaze için 520 tl iken trifaze tesisat için 2500 dir evinizde 2500 tl den degerli kim bilir ne kadar eşyanız vardır yanıp gitmesinden iyidir.
-
HolyOne bunu yazdı
Apc nin urunlerini kullanipta memnun kalmayan duymadim. Ki kendileri bence butun urunleri de iyi
-
kendine yapacaksan tesisat boruları halojenfire olsun kabloların en az nhxmh olsun priz ve aydınlatma linyelerin 2.5 luk ,aydınlatma sortilerin 1.5 luk olsun, tüm prizlerin ve aydınlatma armatürlerine toprakta götür, elektrik tesisleri iç tesisat yönetmeliğinde bir priz linyesinde max 6 priz ister ama sen 5 prizden fazla koyma. sigortaların çok önemli değil ama kaçak akım rölesi simens olması iyidir dışarıda kablo olmaması açısından kullanmasan bile zayıf akım kablolarınıda(tv ,data, telefon ,müzik sistemi vs.vs.) sıva altı olarak çek veya en azından yedek boru bırak sonradan çekilebilsin
-
Mesela evde su anda sigorta kutusunda 3 farklı marka sigorta var (siemens-flash-bide orion galiba ? )
hepsini şundan yapsam olurmu ?SIEMENS B 25 5SQ2160-2YA25
http://www.elektrikdeposu.com/SIGORTA-OTOMAT-SIEMENS-B-25-5SQ2160-
2YA25,PR-96364.html
-
piyasada satın aldığımız bir çok evde en dandik malzeme ile en dandik tesisat çekiliyor.
kolay kolay da birşey olmuyor müdür. bukadar abartıp para harcamana gerek yok.
tek aklına kalması gereken topraklamaya bağlanan bir zımbırtı var o en ufak bir kaçak olduğında bile direk sigortayı attırıyor.
mesela normalde kontak olduğu zaman cihaz bozulur ondan sonra sigorta atar ya ?
işte o cihaz onun olmasını engelliyor. sigortaların yanına takılıyor dehşet birşey.
adı ne bilmiyorum.
-
zalimadam bunu yazdı
piyasada satın aldığımız bir çok evde en dandik malzeme ile en dandik tesisat çekiliyor.
kolay kolay da birşey olmuyor müdür. bukadar abartıp para harcamana gerek yok.
tek aklına kalması gereken topraklamaya bağlanan bir zımbırtı var o en ufak bir kaçak olduğında bile direk sigortayı attırıyor.
mesela normalde kontak olduğu zaman cihaz bozulur ondan sonra sigorta atar ya ?
işte o cihaz onun olmasını engelliyor. sigortaların yanına takılıyor dehşet birşey.
adı ne bilmiyorum.
Kaçak akım rölesi hocam o.
Topraklama dediğin gibi çok önemli.
Ayrıyetten schneider'ın sigortalarını da önerebilirim.
Şöyle birşey oda
Branxian tarafından 08/Haz/14 00:38 tarihinde düzenlenmiştir