Bilim Teknik Teknoloji
Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)
Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)
-
Selamlar.
Evde alkol üretimi tehlikeli diye o toplara hiç girmiyorum. Damıtmalı olan kısma yani. Yakın zamana kadar ev birasına çok güvenirdim ki bu zamana kadar 3-5 defa mayaladım, şişeledim, içtim, çok da güzel oldu, hatta şuan da bir şişe açtım öyle yazıyorum.
Lakin son zamanlarda kafamı kurcalayan bir olay var.
Bira yaparken 3 hafta mayalanma kovasında durması gereken karışımın içeriği :
* 2 kg hazır malt özü
* 1 kg toz şeker
* 20 lt civarı damacana suyu
* bir paket (8-10 gr olmalı) bira mayası
Evde alkol yapanların tarifi ise, daha sonra damıtmak üzere mayaladığı karışım şöyleymiş:
* 19 lt damacanada su
* 2 kg toz şeker
* 2 paket kuru maya
* 250 ml üzüm pekmezi
Eh iki durumda da aşağı yukarı aynı içerik mayalanıyor.
Birinde metil alkol çıkıyor damıtılması gerekiyor yanlış yapılırsa körlük hatta ölüme kadar riski var.
Diğeri hafif alkollü, bildiğin bira, güvenilir deniliyor.
Bu mantığa bakacak olursak metil alkol her ikisinde de açığa çıkıyor olmalı veya her ikisinde de çıkmıyor olmalı.
Bu duruma ne diyorsunuz?
İçimi rahatlatmam gerek, lakin risk yoksa biralarımla mutluyum. Risk varsa da artık daha az bira daha az basur....
p.s. şarap mayalamada da aşağı yukarı aynı durum geçerli.
Hazır malt özü yerine üzüm özü mü nedir öyle bişey kullanılıyor.
Şerbetçiotlu manuel karışımlara daha geçmedim. Amatör ligde devam ediyorum :)
Bilgi, fikir ve yorumlarınızı esirgemeyin....
Teşekkürler,
noname tarafından 23/Ağu/19 02:24 tarihinde düzenlenmiştir -
butikbira.com a baksana oradakı tarifler tam hacı
ek olarak ben uzun zamandır şarap yapyrm skntı yok fermante urunler
evde etil alkolu olaıy detaylı muhabbet ama
izmirde cok yer var satan etill sağlam
bu bucada bir market
ek olarak nergiste fılan satarnlar da var
en basit tarifi söylüyrm sana
içimide güzel
4 litre 100% elma suyu a101/bim
5 gram dr otker maya
yarim kio şeker alabildiğince su
hepsini karıştır biraz serinyerde durdun 20 23 derece sıcaklıkta evde kilerde filan
canavar elma şarabın olur
ek olarka hacı ben 3 sene veteriner fakultesi okudum
biyokimya tersi filan aldım bu evde içki yapan adamlarda metil alkol eldesi yapan olamaz yok böyle birşey aq ya :D
metil alkol dedıgın tamamen kimyasal etil alkol ise biyokimyasal bir olaydır.
metil alkol odundan elde edilir ; odun ruhu da denilir .metil alkol değince sınavdaki formül geliyor aklıma :) birşey olmaz yani böyle bir elde mümkün değil
hipokondriyak tarafından 23/Ağu/19 02:36 tarihinde düzenlenmiştir -
Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.
Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.
Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)
-
2 yıldır evde bira yapıyorum.
özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil BİRA SUYU. evde yapın gerçek bira için.
soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken satın aldığın alkolü ya da damıttığın alkolü kullanmıyorsun demek çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk) bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? maya onu parçalayıp alkole dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)
alkol damıtmak bira yapmaktan farklı ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. doğru imbik, sıcaklık kontrolü ve dikkat. o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız. gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza.
edit: all grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi hoegaarden klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.
edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg
-
noname bunu yazdı
Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.
Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.
Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)
düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat
kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :)
damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası
-
hipokondriyak bunu yazdınoname bunu yazdı
Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.
Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.
Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)
düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat
kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :)
damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası
Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D
-
burakbet bunu yazdı
2 yıldır evde bira yapıyorum.
özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil BİRA SUYU. evde yapın gerçek bira için.
soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken satın aldığın alkolü ya da damıttığın alkolü kullanmıyorsun demek çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk) bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? maya onu parçalayıp alkole dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)
alkol damıtmak bira yapmaktan farklı ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. doğru imbik, sıcaklık kontrolü ve dikkat. o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız. gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza.
edit: all grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi hoegaarden klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.
edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg
Ya bende de kasada 40 şişe kovada 22 litre bekliyor şuan. Sıkıntı o değil. Damıtan adam da aynı şekilde üretiyor alkollü karışımı, bira mayalayan adam da aynı. Yani aynı kovayla bira yerine rakı yapayım desen, 20lt su koyacaksın, 2kg şeker koyacaksın malt özü yerine. Ama çıkan ürünü damıtman gerekecek.
Ama bira yapayım dersen 1 kg şeker + 2kg malt özü koyarsan damıtman gerekmiyor.
Niye? :D
-
noname bunu yazdıhipokondriyak bunu yazdınoname bunu yazdı
Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.
Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.
Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)
düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat
kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :)
damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası
Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D
şaka filan yapmıyorum üzüm suyunu istediğin kadar kaynat ; elma suyunu kaynat metil alkol elde edemezsin
-
hipokondriyak bunu yazdınoname bunu yazdıhipokondriyak bunu yazdınoname bunu yazdı
Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.
Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.
Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)
düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat
kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :)
damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası
Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D
şaka filan yapmıyorum üzüm suyunu istediğin kadar kaynat ; elma suyunu kaynat metil alkol elde edemezsin
Abi kaynatmak nerden çıktı, mayaladığın karışım yani mayalar etil&metil üretiyor :D
edit,
etil ve metil alkolün buharlaşma sıcakları farklı oldduğu için ısıtarak damıtma yapılıyor, önce metil çıkıyor, onu çöpe atıyorsun, sonra etil geliyor. Ama göz kararı işte, net olarak metilin bitip etilin başladığı yeri ev üretiminde idrak edebiliyor muyuz bilmiyorum.
Nihayetinde önceki aşama yani mayşeleme aşaması aynı
noname tarafından 23/Ağu/19 03:04 tarihinde düzenlenmiştir -
Benim de bildiğim metil alkol sadece odun talaşından bir zımbırtılar yaparak üretiliyor. Yani normal su + şeker + maya karışımından bakteri kardeşler her türlü etil üretiyor, sen damıtırsan gereksiz sıvıdan alkolü ayırmış oluyorsun.
-
noname bunu yazdıhipokondriyak bunu yazdınoname bunu yazdıhipokondriyak bunu yazdınoname bunu yazdı
Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.
Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.
Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)
düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat
kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :)
damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası
Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D
şaka filan yapmıyorum üzüm suyunu istediğin kadar kaynat ; elma suyunu kaynat metil alkol elde edemezsin
Abi kaynatmak nerden çıktı, mayaladığın karışım yani mayalar etil&metil üretiyor :D
abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz
oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;
https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/