folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)



Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Selamlar.

    Evde alkol üretimi tehlikeli diye o toplara hiç girmiyorum. Damıtmalı olan kısma yani. Yakın zamana kadar ev birasına çok güvenirdim ki bu zamana kadar 3-5 defa mayaladım, şişeledim, içtim, çok da güzel oldu, hatta şuan da bir şişe açtım öyle yazıyorum.

    Lakin son zamanlarda kafamı kurcalayan bir olay var.

    Bira yaparken 3 hafta mayalanma kovasında durması gereken karışımın içeriği : 

    * 2 kg hazır malt özü

    * 1 kg toz şeker

    * 20 lt civarı damacana suyu

    * bir paket (8-10 gr olmalı) bira mayası

     

    Evde alkol yapanların tarifi ise, daha sonra damıtmak üzere mayaladığı karışım şöyleymiş:

    * 19 lt damacanada su

    * 2 kg toz şeker

    * 2 paket kuru maya

    * 250 ml üzüm pekmezi

     

     

    Eh iki durumda da aşağı yukarı aynı içerik mayalanıyor.

    Birinde metil alkol çıkıyor damıtılması gerekiyor yanlış yapılırsa körlük hatta ölüme kadar riski var.

    Diğeri hafif alkollü, bildiğin bira, güvenilir deniliyor.

     

    Bu mantığa bakacak olursak metil alkol her ikisinde de açığa çıkıyor olmalı veya her ikisinde de çıkmıyor olmalı.

    Bu duruma ne diyorsunuz?

    İçimi rahatlatmam gerek, lakin risk yoksa biralarımla mutluyum. Risk varsa da artık daha az bira daha az basur....

     

    p.s. şarap mayalamada da aşağı yukarı aynı durum geçerli.

    Hazır malt özü yerine üzüm özü mü nedir öyle bişey kullanılıyor.

     

    Şerbetçiotlu manuel karışımlara daha geçmedim. Amatör ligde devam ediyorum :)

     

    Bilgi, fikir ve yorumlarınızı esirgemeyin....

    Teşekkürler,

    noname tarafından 23/Ağu/19 02:24 tarihinde düzenlenmiştir

    ...said addicted.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    butikbira.com a baksana oradakı tarifler tam hacı 

     

    ek olarak ben uzun zamandır şarap yapyrm skntı yok fermante urunler 

    evde etil alkolu olaıy detaylı muhabbet ama 

    izmirde cok yer var satan etill sağlam 

     

    https://tarimsaletilalkol.com

    bu bucada bir market 

    ek olarak nergiste fılan satarnlar da var 

    en basit tarifi söylüyrm sana 

    içimide güzel 

    4 litre 100% elma suyu a101/bim 

    5 gram dr otker maya 

    yarim kio şeker alabildiğince su 

    hepsini karıştır biraz serinyerde durdun 20 23 derece sıcaklıkta evde kilerde filan 

    canavar elma şarabın olur 

     

    ek olarka hacı ben 3 sene veteriner fakultesi okudum 

    biyokimya tersi filan aldım bu evde içki yapan adamlarda metil alkol eldesi yapan olamaz yok böyle birşey aq ya :D

    metil alkol dedıgın tamamen kimyasal etil alkol ise biyokimyasal bir olaydır. 

    metil alkol odundan elde edilir ; odun ruhu da denilir .metil alkol değince sınavdaki formül geliyor aklıma :) birşey olmaz yani böyle bir elde mümkün değil

    hipokondriyak tarafından 23/Ağu/19 02:36 tarihinde düzenlenmiştir

    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.

    Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.

    Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)


    ...said addicted.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotoğrafçı
    burakbet
    burakbet's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Mayıs/2007
    Erkek

    2 yıldır evde bira yapıyorum. 

    özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil BİRA SUYU. evde yapın gerçek bira için.

    soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken satın aldığın alkolü ya da damıttığın alkolü kullanmıyorsun demek çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk) bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? maya onu parçalayıp alkole dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)

    alkol damıtmak bira yapmaktan farklı ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. doğru imbik, sıcaklık kontrolü ve dikkat. o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız. gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza. 

    edit: all grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi hoegaarden klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.

    edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg

     

     

    burakbet tarafından 23/Ağu/19 02:50 tarihinde düzenlenmiştir

    la?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    noname bunu yazdı

    Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.

    Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.

    Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)

    düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat 

    kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :) 

    damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası 


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek
    hipokondriyak bunu yazdı
    noname bunu yazdı

    Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.

    Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.

    Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)

    düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat 

    kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :) 

    damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası 

    Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D


    ...said addicted.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek
    burakbet bunu yazdı

    2 yıldır evde bira yapıyorum. 

    özetim: tekelden aldıp içtiğiniz şey bira değil BİRA SUYU. evde yapın gerçek bira için.

    soruna gelecek olursak: biranın alkol derecesi ölçülmez HESAPLANIR. bu ne demek? bira yaparken satın aldığın alkolü ya da damıttığın alkolü kullanmıyorsun demek çünkü biranın alkol derecesini hesaplarken OG(original gravity) ve FG(final gravity) değerlerine ihtiyacın var(bilale anlatır gibi: alkolsüz yoğunluk ve alkollü yoğunluk) bira yaparken şeker kullanıyoruz(ya da malt özü) neden? maya onu parçalayıp alkole dönüştürüyor. bira yapıp ölme riskinle yemek yapıp ölme riskin aynı. yani: salaksan ölürsün. bira kovana yanlışlıkla domestos dökersen ölürsün. (şarap da biraya dahil)

    alkol damıtmak bira yapmaktan farklı ama sanıldığı kadar zor ve korkunç bi iş değil. doğru imbik, sıcaklık kontrolü ve dikkat. o kadar korkulacak bi şey yok. özellikle istanbulda çok iyi imbik yapan adamlar var. doğru imbik seçimi ve sıcaklığı doğru kontrol ettikten sonra mükemmel sonuca ulaşırsınız. gerisi damak tadınıza kalmış. ben bu işe feci parasız olduğum bi dönemde başladım ve gördüm ki bu ucuza kaçmaktan çok öte bi şey. gerçek bira içip damak tadınıza göre şekillendirmek istiyosanız ne duruyorsunuz helva yapsanıza. 

    edit: all grain işine daha giremedim üşendim ama tavsiyelere açığım. çok iyi hoegaarden klonu yaparım tarifi 1-2 güne paylaşırım. yakında tekrar yapıcam üşenmezsem videolu anlatım yaparım.

    edit2: bu da anlık https://pasteboard.co/ItWql9o.jpg

     

     

    Ya bende de kasada 40 şişe kovada 22 litre bekliyor şuan. Sıkıntı o değil. Damıtan adam da aynı şekilde üretiyor alkollü karışımı, bira mayalayan adam da aynı. Yani aynı kovayla bira yerine rakı yapayım desen, 20lt su koyacaksın, 2kg şeker koyacaksın malt özü yerine. Ama çıkan ürünü damıtman gerekecek.

    Ama bira yapayım dersen 1 kg şeker + 2kg malt özü koyarsan damıtman gerekmiyor.

    Niye? :D

     


    ...said addicted.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    noname bunu yazdı
    hipokondriyak bunu yazdı
    noname bunu yazdı

    Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.

    Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.

    Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)

    düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat 

    kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :) 

    damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası 

    Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D

    şaka filan yapmıyorum üzüm suyunu istediğin kadar kaynat ; elma suyunu kaynat metil alkol elde edemezsin 


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek
    hipokondriyak bunu yazdı
    noname bunu yazdı
    hipokondriyak bunu yazdı
    noname bunu yazdı

    Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.

    Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.

    Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)

    düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat 

    kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :) 

    damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası 

    Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D

    şaka filan yapmıyorum üzüm suyunu istediğin kadar kaynat ; elma suyunu kaynat metil alkol elde edemezsin 

    Abi kaynatmak nerden çıktı, mayaladığın karışım yani mayalar etil&metil üretiyor :D

    edit,

    etil ve metil alkolün buharlaşma sıcakları farklı oldduğu için ısıtarak damıtma yapılıyor, önce metil çıkıyor, onu çöpe atıyorsun, sonra etil geliyor. Ama göz kararı işte, net olarak metilin bitip etilin başladığı yeri ev üretiminde idrak edebiliyor muyuz bilmiyorum.

    Nihayetinde önceki aşama yani mayşeleme aşaması aynı

    noname tarafından 23/Ağu/19 03:04 tarihinde düzenlenmiştir

    ...said addicted.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2009
    Erkek

    Benim de bildiğim metil alkol sadece odun talaşından bir zımbırtılar yaparak üretiliyor. Yani normal su + şeker + maya karışımından bakteri kardeşler her türlü etil üretiyor, sen damıtırsan gereksiz sıvıdan alkolü ayırmış oluyorsun. 

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek
    noname bunu yazdı
    hipokondriyak bunu yazdı
    noname bunu yazdı
    hipokondriyak bunu yazdı
    noname bunu yazdı

    Hacım sağlam olup olmaması veya tarifinde değilim işin. Biyoteknonun da sahteleri dolaşıyor sağda solda haberin olsun.

    Orjinalinden bile alsan orda çalışan birinin bi anlık dalgınlığıyla etil diye metil almış olma ihtimalin var.

    Benim kafadaki asıl soru, aynı tarifle damıtmalık ürün yapınca metil açığa çıkıyor da, birada şarapta niye/nasıl çıkmıyor? :)

    düzenledim b...ciğm mesajımı etil akolden metil elde etme imkanı yok fabrika yerine çakma alan saçma sapan yerden alıyorsan sıkıntı olur fakat 

    kendı yapıyorsan metil elde etme imkanın yok .metil açığa çıkmaz :) 

    damıtırken ılk 200 ml ı yanı bır bardak cıkan alkolu acı oldugu nedenıyle kullanmıyorlar mevzu bu acıkcası 

    Abi şaka mı yapıyorsun damıtmanın amacı etili metilden ayırmak :D

    şaka filan yapmıyorum üzüm suyunu istediğin kadar kaynat ; elma suyunu kaynat metil alkol elde edemezsin 

    Abi kaynatmak nerden çıktı, mayaladığın karışım yani mayalar etil&metil üretiyor :D

    abi fermantasyon biyolojik bir olay : D gözünü seveyim sözel lise mi okudunuz hiç mi biyoloji görmediniz 

    oku yaratan Rabbinin adıyla Oku ;

    https://www.invenura.com/sahte-alkollu-iceceklerdeki-tehlike-metil-alkol-metanol/


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
Toplam Hit: 4259 Toplam Mesaj: 42
evde bira behzat ç etil alkol metil alkol mayalama ev rakısı