Bilim Teknik Teknoloji
Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)
Evde M/Etil Alkol Vs Bira/Şarap Yapımı? (Kimyagerler?)
-
evde Jägermeister yapabilmek mümkünmüdür ?
-
sLeymN bunu yazdı
butik bira battı sanırım ? bu kitleri nereden temin edebiliriz ya :( harman olduk.
sadece pilsner yok. lager ale ve stout aldım ben. daha bugün geldi. bir de başka bir arkadaşa kova buğday birası ve ale aldık. yolda.
-
murdery bunu yazdısLeymN bunu yazdı
butik bira battı sanırım ? bu kitleri nereden temin edebiliriz ya :( harman olduk.
sadece pilsner yok. lager ale ve stout aldım ben. daha bugün geldi. bir de başka bir arkadaşa kova buğday birası ve ale aldık. yolda.
Butikten mi? Almayın ordan, alternatif lazım :(
-
noname bunu yazdımurdery bunu yazdısLeymN bunu yazdı
butik bira battı sanırım ? bu kitleri nereden temin edebiliriz ya :( harman olduk.
sadece pilsner yok. lager ale ve stout aldım ben. daha bugün geldi. bir de başka bir arkadaşa kova buğday birası ve ale aldık. yolda.
Butikten mi? Almayın ordan, alternatif lazım :(
neden almayak ki ? neyi var ki ? daha önce alıyordum bozdularmı yksa ?
-
KaptaN bunu yazdınoname bunu yazdımurdery bunu yazdısLeymN bunu yazdı
butik bira battı sanırım ? bu kitleri nereden temin edebiliriz ya :( harman olduk.
sadece pilsner yok. lager ale ve stout aldım ben. daha bugün geldi. bir de başka bir arkadaşa kova buğday birası ve ale aldık. yolda.
Butikten mi? Almayın ordan, alternatif lazım :(
neden almayak ki ? neyi var ki ? daha önce alıyordum bozdularmı yksa ?
3 kit aldım. 3ü de geldi. kurdum bile. piyasada butik en ucuz en iyisi bence.
-
-
evde ürettiğin alkolden metil çıkması çok zor neredeyse imkansız ikisinin bambaşka bir prosesi var damıtmadan da tüketebilirsin ama hacmen alkol oranı düşük olacaktır damıtmaktaki amaç alkolu ayırarak saflığı arttırmak iyi bir iş çıkarırsan %90-95 alkol elde edebilirsin ama genelde herkes max %50 de bırakır aslen yapılan şey rakı değil tabi teknik olarak vodka olmuş oluyor. temelde sistem aynı bakteriyi şekerle besle alkol olsun hatta bunun için meyve kullanmana bile gerek yok şeker ve maya gerisi boş su bile kullansan olur hatta youtube da tuvalet kağıdıyla yapan bir eleman var
-
Hort!
Evde sake yapan var mı?
-
Gunaydin :3 anlatayim.
Fermentasyondan cikan urunlerin cinsi 2 seyle iliskili: neyi fermente ettigin ve neyle fermente ettigin.
1. Neyi fermente ediyorsun
Saf glikoz fermentasyonu etanol cikarir.
Fakat seker kaynagi olarak kullandigin seyler (pekmez, ozut, meyvenin kendisi vb) sadece ve sadece glikoz icermez.
Pektin iceriyorsa (ki iceriyordur, kendisi bitki hucre duvarini olusturan default bir sey) metanol de cikar. En sert seylerde en cok pektin vardir, mesela agacla basliyorsan en cok pektinle basliyorsundur. Patateste cok vardir. Sert meyvelerde (elma, armut, erik...), citruslarda (limon, portakal...) daha az pektin vardir. Yumusak meyvelerde (uzum, visne...) daha da az pektin vardir. Ama vardir. Bitkisel kokenli bir baslangicin varsa pektinden kacamazsin.
Metanol tek karbonlu alkoldu, onu sevmiyoruz. Etanol iki karbonlu alkoldu, onu seviyoruz. Bir de cok karbonlu baska bir ton alkol var, mesela propanol, butanol, carbinol.. Icecekte bu ikiden fazla karbonlu alkollere fuselol denir. Fuselolleri de istemiyoruz. Fazlasi yagli bir goruntu/his olusturur ve hepsi cok da icilebilir degildir.
Alkollerin disinda bircok sey de cikar. Bunlarin kimi aroma verir, kimi yararlidir, kimi zararlidir. Mesela asetaldehit cikar, aseton cikar. Bunlari saglik acisindan da tat acisindan da istemiyoruz. Esterler cikar, bunlar aromatiktir, buyuk cogunlugu lezzet acisindan istedigimiz seyler. Asetik asit cikar, eksilik verir, gayet icilebilir bir molekul, sarapta falan birazini seviyoruz ama cok olunca "bu sirke olmus artik" diyoruz.
2. Neyle fermente ediyorsun
Baslangicta koydugun seyler, fermente etmekte kullandigin mikroorganizmanin yemegidir. Sonunda elde ettigin icecek ise diskisi.
S. cerevisiae en cok etanol uretmesiyle bilinen bir mikroorganizmadir. Bunlarin da bir ton alt cesidi vardir. Az biraz metanol de uretebilir.
Mix kultur yapiyorsaniz (birden fazla mayayla fermentasyon), commercial maya satin almalisiniz. Arkadasinizdan almayin, kafaniza gore "bu da maya sonucta" diye combo yapmayin. Bunlar fazlasiyla metanol uretiyor olabilir.
Biranin phi farkli, sarabin phi farkli, bunlarin icinde barinabilecek mikroorganizmalar farklidir. Hangisinde hangi sicaklikta ne kadar ne yasayabiliyor ne yasayamiyor, o bir derya deniz. Milyon tane mikrop var. Sadece konu su: icine bilerek koydugumuzdan baska mikroorganizma istemiyoruz.
Dolayisiyla, kontaminasyona (istenmeyen bir mikroorganizmanin iceceginizi kirletmesi) karsi ortamin, elinizin, siselerin vb. ustundeki muhtemel mikroplari bertaraf ediniz. Kontaminantlar da metanol uretiyor olabilir, bazi mikroplar ciddi metanol uretir. Ozellikle buyuk olcekte uretimlerde ciddi sorun olabilir, metanol disinda baska seylerden de zehirlenebilirsiniz.
Evet sonuc olarak urettiginiz seyde metanolden kacma ihtimaliniz yok. Bu haliyle onemli mi, hayir. Cunku cok seyreltik bir halde metanol. O kadarini bozuk meyve yediginizde falan da tuketiyorsunuz.
Ne zaman onemli? Distile etmeye kalktiginiz zaman. Cunku metanol, etanolden bir tik daha ucucudur. Aldiginiz ilk distilasyon urunlerinde yuksek yogunlukta metanol olacaktir. Yani distile etmeseniz bircok litre icecege karismis halde iceceginiz ve size hicbir zarari dokunmayacak butun metanol, ilk distilasyon urunlerine toplanir. O bol metanollu siseleri icerseniz uzucu olur.
Etanolle metanol distilasyonda kardes gibidir, ucuculuklari arasinda fark olmasina ragmen birbirlerinden yuzde yuz ayirmak zordur. Yani distilasyon yapacaksaniz, metanolun hepsinden kurtulayim derken etanol de kaybedeceksinizdir.
Ilk distilasyonun ne kadarini atmak bizi guvenli bir araliga cikarir? Her seye gore degisir. Muhtemelen rehber ureticiler de vardir. Benim genel onerim, evde distilasyon yapilmamasi.
Urettiginizi direkt icebileceginiz, distile etmeyeceginiz icecekler yaparsaniz, bilmediginiz mikroba bulasmazsaniz, agaca patatese yanasmaz, meyve ve meyve urunleriyle veya ticari olarak satin aldiginiz baslangic malzemeleriyle takilirsaniz, metanolle ilgili endise etmenize gerek olmaz. Votkaya falan kalkismayiniz.
Sabah sabah canim bira patates cekti alacaginiz olsun.
Edit. Ühüh iki yillik konuymus fark etmemisim. Bira almaya gidiyorum, faturayi hortlatan kalpsize gonderirim :P
izzmarit tarafından 03/Tem/21 09:14 tarihinde düzenlenmiştir -
güzel mesaj olmuş @izzmarit'es.
ben de diyorum bu Boğma Rakı'da bir yağ'ımsılık var, bu nedendir., bu da 3 ve üzeri karbon içeren alkol bileşik'lerinden, fusel'ol'lerden dolayıymış. boğma dedim ama, o da nasıl yapılıyor ve neden adında Boğma kelimesi geçiyor bilmiyorum.
bu Pektin, odun dokusu heralde, ve bundan da metanol oluşuyor demişti @hipokondriyak. hattâ, odunRuhu mu ne demişti. ne gülmüştüm ya. ^^D` {bu konuymuş, ^^D`}
kafama takılan, Eter türü yapılar da çıkmıyor mu bu MikroOrganizma'lardan.
aseton, asetaldehit ilginç olmuş.
son ürün için kullandığın ifâde de ilginç olmuş. ^^`
bu PH detâyı da ilginçmiş. yani, üretici organizma'ların farklı ph değerlerinde ölmeleri,yaşamaları,en iyi ve en kötü üretimleri ortaya koyma durumları.
bir de bu 2 kez Damıtılmış(ki bu Distile demek heralde(?)) ticari alkol ürünleri de ekstra fiyattan satılıyor sanırım. bunlar niye böyle pahalı? alkol(etanol) oranları fazla diye mi? genelde gördüğüm içilebilir içkilerde hacimce Yüzde45'lik alkol oranı olanlar var, hacimce alkol oranı daha da yüksek olanını görmedim heralde.