Evrenin Genişlemesi
-
Evrene sonsuz deniliyor o halde nasıl genişliyor ?
edit
-
Genleşme değil genişleme hocam o. Genleşme dediğin sıcaklıkla falan meydana gelen bir şey.
Edit: Hocam şey gibi bu genişleme. Mesela sayılar da sonsuz. 1,2,3,4,5,6,7....., n diye gidiyor sayılar. Eğer sayılar da genişleyebiliyor olsaydı, bu durumda sonsuza kadar giden sayılar 1, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, ... 7, 7.1, 7.2, ...., n şeklinde gidecekti. Sonsuzluğundan bir şey kaybetmeyecekti ama ilk haline oranla daha da büyümüş olacaktı. Umarım az da olsa ifade edebilmişimdir.
1049 tarafından 03/Ara/13 18:55 tarihinde düzenlenmiştir -
evrenin genişlediği kesin bir teori değildir.sadece genişlediği düşünülmektedir süpernovalar karadelikler falan fistan bu yazım burda dursun eve gidiyom eve gidince editliycem.
-
Ayazz bunu yazdı
Genleşme değil genişleme hocam o. Genleşme dediğin sıcaklıkla falan meydana gelen bir şey.
Edit: Hocam şey gibi bu genişleme. Mesela sayılar da sonsuz. 1,2,3,4,5,6,7....., n diye gidiyor sayılar. Eğer sayılar da genişleyebiliyor olsaydı, bu durumda sonsuza kadar giden sayılar 1, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, ... 7, 7.1, 7.2, ...., n şeklinde gidecekti. Sonsuzluğundan bir şey kaybetmeyecekti ama ilk haline oranla daha da büyümüş olacaktı. Umarım az da olsa ifade edebilmişimdir.
işe sonsuz girince kesin bir şey söylemek zor sonsuzu nasıl büyütebilirsin ki dediğin doğru gibi gözükse de istediğim cevap değil
DeadSoul tarafından 03/Ara/13 19:21 tarihinde düzenlenmiştir -
c0nverse bunu yazdı
evrenin genişlediği kesin bir teori değildir.sadece genişlediği düşünülmektedir süpernovalar karadelikler falan fistan bu yazım burda dursun eve gidiyom eve gidince editliycem.
bekliyim gök adaların birbirinden uzaklaştığı kesin di sanırım, buda evren genişlemesiyle alakalı okudum diye hatırlıyorum
-
Bu konudan bahsediliyor mu hatırlamıyorum ama, Bbc wonders of the solar system ve wonders of the universe izleminizi tavsiye ederim.
-
O zaman Ateistler bunuda açıklasın :D
Uzay boşluğunun dışında bir boşluk daha bulunmuş. Yani ikinci bir sonsuzluk :)
1. sorum - sonsuzlugunun sonunu bulamazsın ama sonunu geçip ikinci boşluga nasıl ulaşmışlar
2. sorum - bir uzay boşlugu var - dışında ikinci bi boşluk bulabilmek için ikisinin arasının dolu olması lazım değil mi ?
bunu da açıklayın :)
Konuda ki soruya gelince :
İnancımın etkisini bir kenara bırakıp bilimsel olarak açıklamaya çalışayım.
Hocam sonsuz bir boşluk düşün. içinde ufak ama bir o kadarda yoğun olan atom parcası patlıyor patlarken o kadar yüksek enerji açığa çıkıyor ki etrafa saçılan parçalar evrende yörüngelere oturuyor ve sistemli bir şekilde dönüyorlar. Dönmelerinin sebebi de maddeler arası çekim kuvveti. Şimdi bu etrafa saçılan parçalar birbirinden sürekli uzaklaştığını varsayarak buna da evrenin sürekli genişlediğini söyleyebiliriz.
Ayrıca evrenin sonsuzluğu demek sonu olmadığı anlamına geliyor, sonsuz demek sonuna ulaşma şansımız yok demek. Sonu var ama bizim oraya ulaşmamıza imkan yok diye düşünebilriz. Bilmiyorum söylediklerimde bir hata var mı ama basit mantıkla düşününce bu şekilde aklına yerleştirebilirsin.
-
bende bişey sormak istiyorum
evrende limit hız ışık hızı ve evrenin her bir ucunun ışık hızı ile genişlediğini farz edelim
bu söylediklerime göre evrenin sonuna ulaşabilirmiyiz?
-
Evrenin sonsuz olduğu kavramı surdan geliyor.
The universe versus the observable universe
-
KAAMOS bunu yazdı
bende bişey sormak istiyorum
evrende limit hız ışık hızı ve evrenin her bir ucunun ışık hızı ile genişlediğini farz edelim
bu söylediklerime göre evrenin sonuna ulaşabilirmiyiz?
LİMİT HIZ IŞIK HIZI, diye bir şart koyarsan sonuna tabiki ulaşamazsın. Ulaşabilmek için Işık hızını aşmak gerekir ve teorik olarak mümkün olsada pratikte mümkün olmadı henüz :D
-
c0nverse bunu yazdı
Evrenin genişliyor olması big bang'in ispatları arasında gösteriliyor, bu yorum karşısında bende pas diyor, burdan yarışmacı atayızzlara başarılar diliyorum.