Facebook Mesajlaşma Sistemi
-
Facebook un mesajlaşma yapısı, sistemi hakkında bilgisi olan var mı? Nasıl tasarlanmış?
-
up... :)
-
teknik bir bilgim yok ama poktan olduğunu söylesem yalan olmaz <3
-
ajax chat dıye bılıyorum
-
hocam o deil db tasarımı, mantığı nedir bilen var mı? :/
-
Az çok mantık yürütebiliyoruz öncelikle chat sunucuları ayrı ve hepsi active/active load balance yapıyor böylelikle hem yükü dagıtıyorlar hemde chat sunucularında oluşan bir sorun facebook'un geri kalanını etkilemiyor veritabanı tasarımına gelince bir kaç yöntem uygulanabilir bir tanesi klasik forum mantıgı gibi her mesajın bir id'si ait oldugu kullanıcıya ve sohbete ait bir id'si vardır.Yada dinamik genişleyen bir yapıyla her sohbet acıldıgında yeni bir gecici tabloda oluşturuyor olabilir.Olasılıklar sınırsız.
-
amacın ona benzer mesajlaşma sistemi yazmaksa;
id - mesaj - gönderen - alan - altid
1 - selam - ben - sen - 0
2- a.selam - sen - ben - 1
3 - naber? - ben - sen - 1
4- eh işte - sen - ben - 1
saatler geçer ve sana tekrar profilinden mesaj atarım aynı mesajı sürdürmeden
5- yemee gitmiştim - ben - sen - 0
6- ne yedin - sen - ben -5
7- çorba yidim ya - ben - sen -5
sürdürseydim altid ler gene 1 olacaktı. ama sürdürmedim. bu sayede de kutuda ayrı bir mesaj grubu olarak gözüküyor diğeriyle bağlanmıyor
feys nasıl yapmıştır bilemem ama en basit yolu budur. chat olayı için de bu uygulanabilir fakat bu şekilde yapılmıyor üyelerin idlerine bağlı onlar o daha basit. feysi baz alırsak işin içinden çıkamayız onlar bunu daha farklı yollarla yapıyorlardır elbet bizim gibi amele takılmazlar.
-
aynen hocam forum için en mesajlaşma sistemini yazıyorum. Ve birden fazla kişiye mesaj gönderildiğinde ne bileyim bi konuşma açsın gibi istedim orda herkes mesaj yazabilsin. Baya düşündüm kafa patlattım aklıma bişleyler geldi yaptım bakalım nasıl olacak.. Bitince falan :)
-
ya bu msjların hepsini nasıl silcez gelen kutusunu diyelim bilen varmı
-
karabela_16 bunu yazdı:
-----------------------------
ya bu msjların hepsini nasıl silcez gelen kutusunu diyelim bilen varmı
-----------------------------hepsine tek tek girip silicen hocam :/ yok çaresi diyebiliyorum..
Arkadaşlar server a node.js yi nasıl kurarım ve nasıl kullanılıyor bilen var mı? Lütfen yardım edin...
-
çok eskilerden kendi forumum için ajax chat yapmıştım.
pesünün dediği gibi. db de bilgileri tutuyodum en basit mantıkla o şekilde yapabilirsin. ajaxla sürekli f5 etmen lazım.
feyse gelince en performanslısı işlerine gelmiştir :|
sandmanın dediği gibi olasılık çok.
belki geçici bi txt gibi bişey oluşturup bilgileri oraya yazıyrdur. yada onun gibi bişey.
sonra iş bitince delete*
:|