Facebook Mesajlaşma Sistemi
-
Facebookun nasil yaptigini bilmiyorum. ama ben olsam nasl yapardim. Nasil performans'i tavan yaptirirdim ?
Mysql kullanirken Birtane normal table ile konusma var mi yokmu diye kontrol ettiririm.
ID-KisiID-KonusmaID
StoreEngine "MEMORY" olarak tablo adini KonusmaIDlerinden olusan bir tablo yarattiririm.
ID-gonderenID-Mesaj-TarihMemory olmasinin guzel kismi diske yazilmadan ram de kullanilan sanal tablo olmasi. ayri tablolarda olmasinin guzel kismii son alinan ID den daha buyuk bir ID mevcut ise yeni mesaj vardir ekran ac.
bir ust kisimdaki konusmaID listesinden konusmaya ait kisileri listele. ve bu yapida bir grup konusmasi olustura bilme imkanim var.Guzel fikir oldu aslinda suanda kolum kirik o yuzden cok fazla kod yazacak zamanim olmuyor ama bu sekilde session-ID tabanli bir chat dalgasi yazayim. canli destek noktasindada cok ise yarar.
-
Facebook Msj'laşma sistemi daha sonra değişti şuan hem Mail atabiliyorsunuz hem Alabiliyorsunuz hem arkadaşlarınızla mesajlaşabiliyorsunuz hemde toplu olarak mesajlaşılabiliyor :) Mail atma olayı değiştirdi artık herşeyi :) eskiden mesajlar ve Chat paneli ayrıydı şuan birleştiler :) teknik olarak bilgim yok ama :)
-
Jabber (XMPP) protokolünü kullanıyor diye biliyorum. ajax tarafı hakkında birşey bilmiyorum.
-
Olmadı yapamazsan en basitinden http://www.wibiya.com/ bunu kur ama ihtiyaçlarına ne kadar cevap verir bilmiyorum.
-
hocam chat sistemini yaptim iyi oldu gibi. 10 kisiye kadar toplu mesajlasma sunabiliyorum fazlasi zarara :) sistemi yorar diye o kadrina izin verdim. benim chat.frebang.com gibi oldu ama zamanlama, gorunum anlasilirlik cok daha ust seviyeye cikti :) forumu bitirme cabalari icerisindeyim :)
-
abicim adamlar f5'i aştı.
FAcebook ajax konusunda aldı başını gitti diyecektim ki bi ara bi bozdular.O zaman google almış bir kaç adamını.Sonra patladı.Düzeltemediler.Hantal bir sistem oldu.Neyse ;
adamlar şu anda güzel şeyler yapıyorlar.NE gibi ?
onMouseMove tatammm bütün kontrol ajaxları devreye giriyor.Dikkat ettiğim bir kaç şeyden biri bu.
MEmechache var mesela.Bİldirim geliyor, gidiyorum hayda adam yorumy aptı diyor ama yapmamış.F5 m5 olmıuyor bazen profilden giriyorum anca görünüyor vs..
Fakat onmousemove ile çok oynaşıyorlarYeni haberler geliyor falan.FAkat her bilmemkaç saniyede 1 yenilemiyor adamlar.Sohbet kısmını sürekli bağlantılı tutuyorlar.NAsıldır nedir bimiyorum fakat bağlantı sürekli aktif kalıyor.
-
Hocam arastiriken gormustum bildigim kadariyla onlar serverdan gondermeli yapiyorlar yani sayfaya cagirmiyor server gonderiyor sayfa kasilmasi kalmiyor zaten