Fizikçilerin Dünyası
-
sen daha önce hiç izzmarit i gördünmü de ona artislik yapmasın öle akıllı olsun
-
Bosluk bunu yazdı
sen daha önce hiç izzmarit i gördünmü de ona artislik yapmasın öle akıllı olsun
aşkolsun dalga mı geçiyorsun kutsal yehu gagalasın seni :D bir şey demedim ki yahu, kötü niyetim yoktu hesaplanabilir olduğunu şey ettim sadece..
-
benim dediğimi yanlış anlama arkadaşına yakıştırma yapmadım, ben de biraz fizikçiyim de çevremde gördüklerim doğrultusunda öyle dedim
-
O sizin dünyanız değil, sen burda hava atıyorsun
işin ilginç tarafı :Tanımlamayı yaparken font rengi , açık ton rengini almış.Tahribatta bu ncak bir yerden copy paste yaparken ortaya çıkar ve yeniden yazmaya başlamadığın sürece bu font aynı açık gri ton renginde devam eder.
Diyeceğim şu ki, bir yerden alıntı alıp, font rengine dikkat etmeden yazmaya devam etmişsin.Bu demek oluyor ki, suyun özısısı değiştiğinden dolayı 80 dereceye kadar getirilmesi gereken ısının hesaplanamayacağı tanımlamasını, bir yerden copy paste yapmışsın.
Bu da senin fizikçi değil, araklayıcı olduğunu gösterir, ama suçlamak istemem ;)
-
konuyu açan kişinin arkadaşına bok atmanız bittiyse .. bana devam edebilrsiniz diyor konuyu açan :/
-
çizik, merak ediyorum nereye varıcak
-
izzmarit bunu yazdı
Hocam şu aşağıda yazacaklarımı arkadaşına göndersene. Gözlerinden öperim..
Basitleştirilmiş formül: ΔQ=m*c*Δt
Diferansiyel birimi:dQ=m*c*dt
Buharlaşmadan dolayı, t anında kalan kütleyi m(t) ile gösterelim, buharlaşma nonlinear olduğu için m(t) de t’ye bağlı nonlinear bir fonksiyon: dQ=m(t)*C*dt
Özısı sıcaklığa göre değişim gösterdiği için onu da C(t) ile gösterelim: dQ=m(t)*C(t)*dt
dQ/dt=m(t)*C(t)
Bu diferansiyel denklemin cevabı: Q(t)-Q(ilk sıcaklık)=integral( m(t)*C(t) )
Normal şartlarda sıcaklık 0 derecedir, 80 dereceye gelene kadar verdiğimiz ısı miktarı:
Verdiğimiz ısı= Q(80)-Q(0)=integral( m(t)*C(t) ), integral 0 dereceden 80 dereceye.
Burayı odanın mevcut sıcaklığına göre optimize edebiliriz.
m(t)’nin nonlinear bir fonksiyon olduğunu düşünmüştük, C(t) de nonlinear bir fonksiyon. Transcendental fonksiyonlar da dahil olmak üzere nonlinear fonksiyonların büyük bir kısmı elementary fonksiyondur ve integrali alınabilir. İntegrali alınamayan analitik fonksiyonların çok büyük bir kısmı da residual theorem ile complex calculus kullanılarak analitik olarak çözülebilir. Hiçbir şekilde analitik olarak çözülemeyen integraller için de Newton-Cotes closed integration formula, Simpson’s rule ve Composite rule gibi çok çeşitli numerik yöntemler kullanılabilir.
Özet olarak, verilen ısıyı her zaman her şekilde hesaplayabiliriz.
Muride, ellerinden öperiz :D
Kapak gibi cevabın yanında, eksiksiz düzenleme.
-
izzmarit bunu yazdı
Hocam şu aşağıda yazacaklarımı arkadaşına göndersene. Gözlerinden öperim..
Basitleştirilmiş formül: ΔQ=m*c*Δt
Diferansiyel birimi:dQ=m*c*dt
Buharlaşmadan dolayı, t anında kalan kütleyi m(t) ile gösterelim, buharlaşma nonlinear olduğu için m(t) de t’ye bağlı nonlinear bir fonksiyon: dQ=m(t)*C*dt
Özısı sıcaklığa göre değişim gösterdiği için onu da C(t) ile gösterelim: dQ=m(t)*C(t)*dt
dQ/dt=m(t)*C(t)
Bu diferansiyel denklemin cevabı: Q(t)-Q(ilk sıcaklık)=integral( m(t)*C(t) )
Normal şartlarda sıcaklık 0 derecedir, 80 dereceye gelene kadar verdiğimiz ısı miktarı:
Verdiğimiz ısı= Q(80)-Q(0)=integral( m(t)*C(t) ), integral 0 dereceden 80 dereceye.
Burayı odanın mevcut sıcaklığına göre optimize edebiliriz.
m(t)’nin nonlinear bir fonksiyon olduğunu düşünmüştük, C(t) de nonlinear bir fonksiyon. Transcendental fonksiyonlar da dahil olmak üzere nonlinear fonksiyonların büyük bir kısmı elementary fonksiyondur ve integrali alınabilir. İntegrali alınamayan analitik fonksiyonların çok büyük bir kısmı da residual theorem ile complex calculus kullanılarak analitik olarak çözülebilir. Hiçbir şekilde analitik olarak çözülemeyen integraller için de Newton-Cotes closed integration formula, Simpson’s rule ve Composite rule gibi çok çeşitli numerik yöntemler kullanılabilir.
Özet olarak, verilen ısıyı her zaman her şekilde hesaplayabiliriz.
hoca, cok guzel yazmissin, hesaplamissin ama, m(t) ve c(t) nin denklemleri nerde? illaki dedigin dogru da, adam da hesaplayamayiz dememis ki, tam olarak hesaplayamayiz demis.
verdigin integral, yapilan deneylerle m(t) ve c(t) nin belki 10 bilinmeyenli denklemini 20. denemede ortaya koyar ve belki %80-90 larda dogrulukla hesaplanir. Ama hicbir zaman %100 dogrulukla bu cevap bulunamaz, cunku kutleye ve isiya bagli olarak, ozisisi, ozisi ve sicakliga bagli olarak kutlesi, zamanda hep farkli nonlineer grafikler cizecektir.
demek istedigim ozetle, detaya ne kadar inersen in, hep bir detayla karsilacaksin. bu sadece suyu 80 dereceye getirmekte degil, heryerde gecerli. 10kmlik bir yolu saatte 10km ile giden bir arabanin hicbir zaman gercek dogrulukla ne kadar zamanda varacagi bulunamayacagi gibi. hep ihmallerle hesap yapiyoruz unutmayalim!
arkadasin orada demek istedigi de budur. yanlis anlamayalim.
-
Arkadasin demek istedigi oysa neden komplike bir ornek secmis?
Ayni bakis acisiyla bir kalemin uzunlugunu da asla tam olcemeyiz. Yada iki yerde ayni saatte ne oldugunu tam olarak asla bilemeyiz
-
orasini bilmem. dedigin de dogru
mizahi tarafından 27/Ara/12 05:36 tarihinde düzenlenmiştir