Fizzik Gibi Soru Bence
-
yerden 10 metre yükseklikte bir basket topu var.. Top 10 m yükseklikten yere bırakılıyor.. yere her çarpişinda ilk yuksekliğinin yarisi kadar havaya çikabiliyor.. bu top yere kaçinci çarpisinda durur...
Not: ne bende ne de nette sorunun kesin cevabı yoktur.. ellerinizden öper
-
seri sorusu bu.
sonsuz olmasın cevabı ?
-
cevabın bir sayı olabilmesi için yere çarptıktan sonra en fazla 9.99999 metre çıkabilmesi lazım.
editbidüt: soruyu değişmişsin :)
editbidüt: ya da ben yanlış okudum :| -
Andrei bunu yazdı:
-----------------------------
seri sorusu bu.
sonsuz olmasın cevabı ?
-----------------------------yok değil evde olsam formulu yazardım ama şimdi aklımda hiçbirşey yok :|
-
Andrei bunu yazdı:
seri sorusu bu.
sonsuz olmasın cevabı ?
-----------------------------kaçıncı çarpışında durur değilde durana kadar ne kadar yol alır onu hesaplayabilirsin galiba
-
Sadece matematikçi olsam belki sonsuz falan derdim :))
Ama lakinki öyle değildir, soru eksik. Top nasıl bir ortamda yere bıraklıyor, hava basıncı kaç, havadaki nem oranı kaç, sıcaklık kaç derece, rüzgar var mı, yerin sertliği nasıl.
Hatta soru yanlış. Her sefer öncekinin yarısı kadar sekeceği bir ortam olamaz.
Top değil de, her sefer öncekinin yarısı kadar azalan bir uzunluk, ne zaman sıfır olur deseydi, matematikçi arkadaşlar seriler olayından cart diye olayı ortaya cıkarırdı.
-
Kreyzi bunu yazdı:
-----------------------------Andrei bunu yazdı:
seri sorusu bu.
sonsuz olmasın cevabı ?
-----------------------------yok değil evde olsam formulu yazardım ama şimdi aklımda hiçbirşey yok :|
-----------------------------ne demek degil ? senin dedigin seri formülü iste o da "durana kadar ne kadar yol alır" ın formülü.
iyi okuyun soruyu.
asil ve kaplumbaga paradoksu gibi.
ilk yükselmesinde 5 metre, sonra 2.5, sonra 1.25 ... ... ... bu sekilde gider.
cevap sonsuzdur.
-
dikeyde ne kadar yol aldığını soruyordur soru, 10 + 5 + 2.5 ... bu toplamın üst limitini seriler ile çözersin, ama bu seri sonsuza gittiği için durana kadar yere çarpma sayısı sonsuzdur, daha doğrusu asla durmaz.
-
arkadaşlar sonsuz olamaz bi kere sürtünme var :)
ikincisi sanırsam topun merkeziyle alakalı ben 7. sıçrama buldum .... bakalım siz ne bulcaksınız...
-
matematiksel olarak sonsuz olur. Ama fizik kuralları açısından bakarsak sıfır noktasını hangi birim olarak kabul etmemiz gerektiğine göre değişir.
Mesela 0 noktasını 1 cm olarak kabul ediyoruz diyellim :D Lan bakkal hesabıyla bile bulunur.
-
illegal66 bunu yazdı:
arkadaşlar sonsuz olamaz bi kere sürtünme var :)
ikincisi sanırsam topun merkeziyle alakalı ben 7. sıçrama buldum .... bakalım siz ne bulcaksınız...
-----------------------------sürtünme var yazmamıssın ki. öyle olsa illa ki bir yerde durmak zorunda ama sorunun eksik oldugunu düsünüyorum.
nereden alıntı yaptın ?? veya sen mi uydurdun .D