folder Tahribat.com Forumları
linefolder Fotografçılık ve Digital Fotograf Makineleri - Video Kameralar
linefolder Fotoğrafçılığa Yeni Başlayacaklar (Yeni Makine Alacaklar) İçin Konu

Fotoğrafçılığa Yeni Başlayacaklar (Yeni Makine Alacaklar) İçin Konu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kazasker1
    kazasker1's avatar
    Erkek

Epey uzun zamandır D-SLR (Digital - Single Lens Refleks) makinelerin üzerinde okuyorum araştırıyorum. Bir kaç arkadaşla bu konu üzerinde bir süredir konuşuyoruz. En sonunda buraya, öğrendiklerimi kısa özet şeklinde yazmaya karar verdim. Tabii ki üstatlar ekleme yaparlar, bilenler bildiklerini paylaşır, inşallah bu konu bir bilgi yuvası halinde kalır, isteyen de istediği bilgiyi alır diye düşündüm.

Uzatmayalım, başlayalım;

Öncelikle, bütçeler genel olarak 1000-2000 lira arasında geziniyor. Marka olarak ta genel olarak Canon ve Nikon tercih ediliyor. (Aslında Pentax'ın da çok kalite makineleri var.) Bu bakımdan canon ve Nikon markalar üzerinde duralım;

---Canon, giriş seviyesi ve orta seviye için şu anda piyasada en çok tutulan 600D, 650D gibi makineleri piyasada tutuyor. Hatta, artık sadece 2. el bulunabilen 550D modeli de oldukça revaçta görünüyor.

---Nikon da benzer performansta olan D3200 ve D5100 gibi modelleri benzer fiyatlarla piyasada tutuyor.

---Bu makinelerle beraber, üst düzey kullanıcıların pek tercih etmeyeceği 18-55 mm lenler kit olarak sunuluyor. Bu lensler ucuz ve sadece amatörlere hitap edebilecek kalitede performansa sahip.

---Bir fotoğraf makinesi alırken, o makineyle beraber bir de lens satın aldığınızı hep aklınızda tutun. Zira en az fotoğraf makinesinin kelitesi kadar daha önemli olan unsur, aldığınız lensin kalitesidir. Görüntüyü lensle alırsınız, makine o görüntüyü işler.

---Yeni başlayanalara önerilecek lens aslında bir yakın çekim özelliği de sağlayan (Canon için) 18-135 mm odak aralığına sahip olan lensler (Nikon için 18-105'tir), bir de daha geniş açıdan, yada uzak çekimler yapmak isteyenler için 75-300 mm odaklı lenslerdir. Rakamların aralığının geniş olması, size daha geniş açılı fotoğraflar çekme özelliği sunar.

---Lens alırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi, titreşim engelleyici denilen Canonda IS, Nikonda VR özelliği olmasıdır. Hatta Canonda IS özelliği daha da geliştirilerek IS II ve IS III gibi modellere de dikkat edilebilir. Bütçesi biraz daha fazla olan arkadaşlar, extradan bir de 100 mm lens alırlarsa set tamamlanmış olur.

Yazınınen temel özellikleri barındırması bakımından sanırım bu kadarı yeterli olur şimdilik. Bundan sonrası soru-cevap şeklinde giderse daha çok ihtiyaca cevap verebileceğini düşünüyorum.

Son olarak ortalama 1500-2000 lira gibi bir bütçe için önerilebilecek olan makineler, yukarıda da yazdığım, temizini bulabilirseniz 2. el Canon 550D ya da 600D, Nikonda da D3200 olabilir. Nikon D3200, daha büyük pixel (fotoğrafın daha çok noktacıktan oluşması) imkanı sağladığı için birazcık daha pahalı olabilir. Ayrıca, bu makineler fotoğraf performanslarının yanında video da kaliteleri ile de öne çıktıkları için daha çok tercih edilmektedirler.

---Merak ettiklerinizi buraya yazarsanız, ben bilemesem bile ustalar sanırım cevaplayacaklardır.

Karın güzelseee, ne işin var dügün evinde? Dügün senin evinde. Gir oynaaa çık oyna... Karın çirkinse, ne işin var ölü evinde? Ölü senin evinde. Gir aglaaa, çık agla...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sunyy2003
    sunyy2003's avatar
    Erkek

Imzam yeter :)

tek bir an var ATA mın diz çöktüğü çalar harmandalı zeybek oynar bu dilden firar eden her söz yaydan çıkmış ok gibi (sagopa kajmer) Sago sıcak ekmek üzerine bal kaymak. "Bla bla" larını tartıda tartar bakkal aylak. Aşkın bir sabunsa köpürt beni Pentax
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutikula
    Kutikula's avatar
    Erkek

''---Yeni başlayanalara önerilecek lens aslında bir yakın çekim özelliği de sağlayan (Canon için) 18-135 mm odak aralığına sahip olan lensler (Nikon için 18-105'tir), bir de daha geniş açıdan, yada uzak çekimler yapmak isteyenler için 75-300 mm odaklı lenslerdir. Rakamların aralığının geniş olması, size daha geniş açılı fotoğraflar çekme özelliği sunar.''

yanlış. geniş açıdan çekim için 75-300 mm demişsin aslında orada söylemek istediğini anladım geniş yelpazeli odak uzaklıklar sağlaması anlamında demişsin ama cümle yanlış olmuş.70-80 mm üstü prime olmayan lensler teleobjektiftir ve dar açıdır alan derinliğini iyi veremezsiniz bu tarz lenslerde.Tam aksine 16 mm ile 50mm arası lensler geniş açılı objektiflerdir alan derinliği fazladır ve kadrajınızda görebildiğiniz alan daha geniştir.16 mm altı zaten balıkgözü objektiftir kadrajın sağ ve sol taraflarına eğrileşme başlar çok amaçlı kullanılabilen bir lens değildir.

insanın en önemli ayırt edici özelliklerinden biri iletişime açık bireyler olmasıdır.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TheKorsans
    TheKorsans's avatar
    Erkek

Merağım var, istiyorum da. Nereden başlamalıyım?

Hayattaki yegane üstünlüğüm, Türk doğmaktır.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BosphorusPasha
    BosphorusPasha's avatar
    Erkek

yeni başlayan adamın makinası pentax tır.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kazasker1
    kazasker1's avatar
    Erkek
    Kutikula bunu yazdı

''---Yeni başlayanalara önerilecek lens aslında bir yakın çekim özelliği de sağlayan (Canon için) 18-135 mm odak aralığına sahip olan lensler (Nikon için 18-105'tir), bir de daha geniş açıdan, yada uzak çekimler yapmak isteyenler için 75-300 mm odaklı lenslerdir. Rakamların aralığının geniş olması, size daha geniş açılı fotoğraflar çekme özelliği sunar.''

yanlış. geniş açıdan çekim için 75-300 mm demişsin aslında orada söylemek istediğini anladım geniş yelpazeli odak uzaklıklar sağlaması anlamında demişsin ama cümle yanlış olmuş.70-80 mm üstü prime olmayan lensler teleobjektiftir ve dar açıdır alan derinliğini iyi veremezsiniz bu tarz lenslerde.Tam aksine 16 mm ile 50mm arası lensler geniş açılı objektiflerdir alan derinliği fazladır ve kadrajınızda görebildiğiniz alan daha geniştir.16 mm altı zaten balıkgözü objektiftir kadrajın sağ ve sol taraflarına eğrileşme başlar çok amaçlı kullanılabilen bir lens değildir.

Evet anlatım biraz karıştı galiba :)

Yani şöyle düzeltilebilir sanırım; 50 mm gibi bir lensle portre çekimi ve keskin/net renkler elde edebilirsiniz. Rakamlardaki aralık büyüdükçe keskinlik ve netlik azalır.

Teşekkürler. Boşuna demedik heralde ustalar heralde bu konuya bakar diye :)

Karın güzelseee, ne işin var dügün evinde? Dügün senin evinde. Gir oynaaa çık oyna... Karın çirkinse, ne işin var ölü evinde? Ölü senin evinde. Gir aglaaa, çık agla...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TheKorsans
    TheKorsans's avatar
    Erkek
    BosphorusPasha bunu yazdı

Hangi makinasıyla başlamak lazım? Pentax'a baya yabancıyım :D

Hayattaki yegane üstünlüğüm, Türk doğmaktır.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    piiiranha9242
    piiiranha9242's avatar
    Erkek

Yeni baslayanlar giris seviyesi makinalara bakmasinlar hem çabuk sıkılırlar hem de fotoğrafçılık konusunda kendilerini  tam anlamiyla geliştiremezler, orta profluk makinalardan baslayin bende yeni basladim sayilir d7000 aldim gectim suan icin memnunum kitle kendimi geliştirecem daha sonra prime lens ve telezoom lenslerden de

edindim mi tmmdir  

..Morali hep bozuk olan insan..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sunyy2003
    sunyy2003's avatar
    Erkek

pentax kullanan adam başka ekipmana geçemez

Pentax tutkudur

tek bir an var ATA mın diz çöktüğü çalar harmandalı zeybek oynar bu dilden firar eden her söz yaydan çıkmış ok gibi (sagopa kajmer) Sago sıcak ekmek üzerine bal kaymak. "Bla bla" larını tartıda tartar bakkal aylak. Aşkın bir sabunsa köpürt beni Pentax
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutikula
    Kutikula's avatar
    Erkek

Ve şunu eklemekte fayda var yeni başlayacaklar tabiki zoom lenslerle başlasınlar odak aralıklarını onların ne gibi etkiler yaptığını diyaframı çözersiniz amma velakin ki ileri de fotoğrafçılığa devam ederseniz prime yani sabit açılı lensin size ne kadar gerekli olduğunu anlayacaksınız. Örneğin 24-105  lensindeki 35 mm odak uzaklığı prime 35 mm lensteki kaliteyi,keskinliği veremeyecektir.Fotoğrafçılık ileri safhalarda para isteyen bir meslektir bu bakımdan.

insanın en önemli ayırt edici özelliklerinden biri iletişime açık bireyler olmasıdır.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sunyy2003
    sunyy2003's avatar
    Erkek
    TheKorsans bunu yazdı

Hangi makinasıyla başlamak lazım? Pentax'a baya yabancıyım :D

hocam hemen kendine k10d bakıyorsun 18-55 zaten yanında verirler yanına bir tane de sen 50mm f1.7 alıyorsun sonra başlıyorsun m modunda iso diyafram enstantene hızı filan öğrenmeye sonra 50 mm nin sana verdiği hazzı yaşadıkça çılgına dönüyorsun 1 sene sonra k3 ve bir kaç lensle aramızda oluyorsun

Toplam Hit: 1941 Toplam Mesaj: 16