Fotoğrafçılığa Yeni Başlayacaklar (Yeni Makine Alacaklar) İçin Konu
-
TheKorsans bunu yazdıBosphorusPasha bunu yazdı
yeni başlayan adamın makinası pentax tır.
Hangi makinasıyla başlamak lazım? Pentax'a baya yabancıyım :D
hocam hemen kendine k10d bakıyorsun 18-55 zaten yanında verirler yanına bir tane de sen 50mm f1.7 alıyorsun sonra başlıyorsun m modunda iso diyafram enstantene hızı filan öğrenmeye sonra 50 mm nin sana verdiği hazzı yaşadıkça çılgına dönüyorsun 1 sene sonra k3 ve bir kaç lensle aramızda oluyorsun
-
başlangıca pentax k-r iyidir veya k-x yanına öğrenmelğk 18-55 ardından 55-300 ardından 50mm f1.4 sonrası sana kalmış :)
-
Pentax k-x, nikon d3200 veya canon 600D yerine alınabilecek olan bir makinedir. Uygun lenslerle diğer iki markayı aratmaz. Bakmayın bizde çok piyasası olmadığına. Nikon ve Canon isim yapmış oldukları için onlar üzerinde konuşuyoruz.
-
Bana kalırsa başlangıç için ideal makine d3100 veya d3200 Nikon serisidir.
(Yıllardır canon, son 3 aydır nikon d5100 kullanıyorum.) -
Öncelikle düzeltmen gereken bazı hususlar var açmış olduğunuz konu hakkında.
1.
---Bu makinelerle beraber, üst düzey kullanıcıların pek tercih etmeyeceği 18-55 mm lenler kit olarak sunuluyor. Bu lensler ucuz ve sadece amatörlere hitap edebilecek kalitede performansa sahip.
Şimdi burda 18-55 kötülemişsiniz. 18-55 ile mükemmel fotoğraflar çekilebiliniyor örneğin googleden bir aratın mesela 18-55 mm ile çekilen fotoğraflar karşınıza ne şahaser fotoğraflar çıkacağını göreceksiniz.
Kötü bir fotoğraf mı bu ve benzer binlercesi
Fotoğraf makinesini kullanmayı bildikten ve temel fotoğrafçılık bilgilerini (estanteme, diyafram ve iso üçlemesi) öğrendikten sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir zaten.
2.
---Yeni başlayanalara önerilecek lens aslında bir yakın çekim özelliği de sağlayan (Canon için) 18-135 mm odak aralığına sahip olan lensler (Nikon için 18-105'tir), bir de daha geniş açıdan, yada uzak çekimler yapmak isteyenler için 75-300 mm odaklı lenslerdir. Rakamların aralığının geniş olması, size daha geniş açılı fotoğraflar çekme özelliği sunar.
Şimdi burda geniş açı ile zoom lens ile geniş açı lens çok farklıdır ne kadar geniş aralığı alırsanız o kadar geniş açılıdır lensiniz. Mesela örnek vermiş olduğunuz lens bir telezoom lenstim yani Geniş açı bir les almak isterseniz Sigmanın 10-20 mm Tokina nın 12-24 mm nikonun 12-24 gibi bir sürü lensleri mevcuttur.
3.
---Lens alırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi, titreşim engelleyici denilen Canonda IS, Nikonda VR özelliği olmasıdır. Hatta Canonda IS özelliği daha da geliştirilerek IS II ve IS III gibi modellere de dikkat edilebilir. Bütçesi biraz daha fazla olan arkadaşlar, extradan bir de 100 mm lens alırlarsa set tamamlanmış olur.
Nikon da da VR2 mevcuttur. Şimdi VR demişsiniz ama ne faydası var yada almasak ne gibi sıkıntı olur ona değinmemişsni. Ona da ben değineyim izniniz ile.
VR yani titreşim önleyici çektiğiniz fotoğraflarda elinizi titremesinden ötürü fotoğraflarınızda çıkacak olan görüntü kirliliğini en aza indirmek içindir bu demek değildir. uzun bir pozlama yapayım nede olsa benim lens vr tertemiz çıkar demeyin estantene 1/60 altına düştüğünüzde ilk defa kullanıyorsanız muhtemelen titreşimli çıkacaktır fotoğrafınız. Peki vr olmayan bir lens nasıl kullanacağım bu da basit zaten 50 mm altındaki lensler için bence boşuna vr özelliğine para vermeyin verdiğiiz paraya yazık ki bildiğim kadarıyla nikonda yok diğerlerini bilmiyorum. vr olmayan bir lenste hızlı pozlama yapatığınız taktirde hiç bir sıkıntı yaşamayacaksınızdır. yada bir tripot kullanarak çok güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Saygılar.