Fotoğraflarınız Profesyonel Görünüm Kazansın (HDR)
-
Arkadaşlar yine ben :D Bu seferde fotoğrafları canlandıralım biraz boyut verelim kısacası HDR aynı zamanda Tone Mapping..
tekniğini uygulayalım :D
Öncelikle HDR nedir? HDR fotoğraflarınızı birebire eş değer hale getirir. Fotoğraflarınıza HDR uyguladığınız zaman fotoğrafınız film görüntüsünü veya 3 boyutlu bir fotoğraf görünümünü kazanır.
Gelelim şimdi bu HDR uyglamasına, fotoğraflarınıza bu uygulamayı yapmak istiyorsanız, öncelikle aynı kareyi 3 kere pozlamanız gerekiyor (tripod ile) bu 3 fotoğrafta aynı kadrajdan çekilmiş olmalı ve fotoğraflardan biri düşük pozda diğeri normal pozda ötekisi ise yüksek pozda çekilmeli, yani koyu normal ve açık renkli fotoğraflar.
bu 3 fotoğrafı alıyoruz ve birleştiriyoruz tabi http://dl.filekicker.com/send/file/184124-U1PR/PhotomatixPro254.exe Photomatrix programı ile.
Programı bilgisayarımıza kuruyoruz ve akabinde çalıştırıyoruz :) Programı açtıktan sonra yukarıdaki HDR seçeneğini göreceksiniz, oraya tıklıyoruz ve generate yi tıklıyoruz. ve browse diyerek yukarıda da anlattığım gibi 3 adet fotoğrafı yüklüyoruz. daha sonra karşımıza gelen bütün pencerelere ok diyoruz. Daha sonra fotoğraf karşımıza koyu bir şekilde çıkacak. Buraya kadar geldiysek herşey güzel gidiyor demek :) Daha sonra tekrar yukarıdaki HDR ye tıklıyor ve bu sefer Tone Mapping i seçiyoruz. Bu işlemi de yaptıktan sonra fotoğrafınız mükemmel bir görünüme kavuşuyor. Soldaki menüden ise ışığın geliş açısın tonlamaları ayarlayabilirsiniz.Şimdi üzülmeyin bende 3 tane pozlanmış fotoğraf yok diye :) ps ile bir fotoğrafın rengini koyu, açık ve normal tonunda bırakara dediğim işlemleri uygularsanız mükemmel fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir konu da bu uygulamayı her fotoğrafınıza uygulayamamanız. Daha doğrusu her fotoğrafa HDR uygulanmaz. Güzel sonuçlar elde etmek istiyorsanız, havanın biraz bulutlu, patlamayan ışık ve güzel kadraj gerekiyor.
Tüm yazı bana aittir, zaten belli karman çorman oldu ama anladıysanız ne mutlu bana :D
Bu da benim 1-2 ay önce tripod kullanarak çektiğim bir mercedes + HDR uygulaması
http://img230.imageshack.us/my.php?image=krmzda8.jpg -
güzel bi çalışma olmuş güzel resimleri karizmatik hale getirmek saol emeğin için
-
tesekur ederim hoca soyle soyliym
photoshop
ctrl+l ye basiyoruz sonra autoyu seciyoruz her tonu kendine doyuruyo
-
Bencede İlgimi çeken bir çalışma Mutlaka deneyecem bunu Ellerine Sağlık.
-
st_anger_07 bunu yazdı:
-----------------------------tesekur ederim hoca soyle soyliym
photoshop
ctrl+l ye basiyoruz sonra autoyu seciyoruz her tonu kendine doyuruyo
-----------------------------
onu da bilirim ama benim anlattığım uygulamayı mizanpajcılar, büyük stüdyo çekimlerinde vs gibi amaçlarda daha fazla kullanıyorlar :) -
saol ya denicemmm
-
Paylaşım için teşekkür ederim. Henüz kullanmayı öğrenemedim ama ileride işime yarayabilir.
-
bildiğim kadarı ile hdr(high dynamic range) resimler normal bir jpg,png vsvsvsvs resimlere göre göre renk derinliği çok fazladır ve insan gözünün göremediği renkleri de kaydeder ve format olarak hdr tiff raw vb formatlarda karşımıza çıkar ve normal bir jpg resminin 8 bit renk derinliği varken hdr da 96 bit e kadar çıkarbilir
şunuda belirteyim hdr resimlerin öle garip gözükmesinin sebebi yani nasıl anlatiim bakarsanız anlarsınız işte farkı göremdeiğiniz renklerden kaynaklanmaktadır
ve burada anlatılan tam olara hdr resim değil
-
çok saol hocam denicem inşallah yapabilirim.
mercedesin içine etmişler ama ufak az biraz masrafla binilcek hale gelir aslında -
wert bunu yazdı:
-----------------------------bildiğim kadarı ile hdr(high dynamic range) resimler normal bir jpg,png vsvsvsvs resimlere göre göre renk derinliği çok fazladır ve insan gözünün göremediği renkleri de kaydeder ve format olarak hdr tiff raw vb formatlarda karşımıza çıkar ve normal bir jpg resminin 8 bit renk derinliği varken hdr da 96 bit e kadar çıkarbilir
şunuda belirteyim hdr resimlerin öle garip gözükmesinin sebebi yani nasıl anlatiim bakarsanız anlarsınız işte farkı göremdeiğiniz renklerden kaynaklanmaktadır
ve burada anlatılan tam olara hdr resim değil
-----------------------------
Burada anlatılan tabiki hdr "fotoğraf" resim zaten değilYukarıda yazdıklarımı okudun mu bilmiyorum ama okumadan sanırım yorum yapmışsın. Çünkü eğer HDR yi biliyorsan apaçık yazdım yukarıda. Aynı karenin 3 kez pzlanmasından bahsediyorum. Kusura bakma belki iyi anlatamadığımdan bu kanıya varmışsındır ancak, ne kadar amatör fotoğrafçıyım desemde burada aynı zamanda bir fotoğraf derneğinin de üyesiyim. Yani demek istediğim burada yazdıklarımın hiçöbirisi uydurma değildir :S
-
bi kaç kere denemiştim ama üç ayak olmadan bi boka benzemiyo