Google Haritalar Nasıl Çizildi ?
-
Google Map' e hemen herkesin bir işi düşmüştür. Şu aşağıda gördüğünüz şekildeki gibi bir görünümü var. Google Haritalara girince en çok yaptığımız şey kendi evimize giden yollara bakmak olsa da bazen gerçekten işimize yarıyor. Özellikle akıllı telefonlarla birlikte bilmediğimiz bir yeri ararken kesinlikle google haritaları kullanıyoruz. Gerektiğinde Atm Restoran Eczane bilgileri dışında, hareket ettiğimiz iki mesafe arasında uyduları kullanarak bize gitmemiz gereken yönü ve hız talimatlarını veren akıllı interaktif bir uygulama.

Peki siz hiç düşündünüz mü bilmem. Şahsen ben hiç düşünmemiştim. Bu yollar nasıl haritaya çizilmişti. Bana göre kesin cevap şuydu. Google uydularıyla araziyi görüntülerken, aynı zamanda yolları da bu sisteme ekliyordu. Yolların yön bilgilerini de Türkiye deki kara yollarından alıyordur diye düşünüyordum. Taki bu cuma gününe kadar.
2014 Kariyer Günleri etkinliğinde çeşitli şirketlerden gelen yöneticiler sunum yaptılar işe alım kriterlerini anlattılar. Bazı firmalar ise CV leri topladılar part time işe alım başvuruları filan alındı derken güzel bir iki gün geçirmiş olduk.
Firmalardan biri de
“başarsoft” adlı firmaydı. Açıkçası ben ve arkadaşlarım adını ilk defa duymuştuk. 
Şirketin CEO su Alim
Küçükpehlivan eğlenceli bir havada kendisinin ve şirketinin hayat hikayesini bize anlattı. 2001 krizinde nasıl zora girdiklerinden, Yemende aldıkları projelerden bahsetti. Kendisi, bizim onu dinlediğimiz amfide öğrenci olduğu için hayli sohbet havasında bir konferans olmuştu. Ancak anlattığı projelerden biri aklıma takılmıştı. Kendi Türkiye Haritasını oluşturduklarını “cin ali” ye benzettiği arayüz uygulamasıyla bunu bir çok uygulamaya ve firmaya satarak binlerce $ kazandıklarından bahsetti. Konferans bitip soru kısmına geçildiğinde söz alıp şu soruyu sordum. “
Sizin haritanız Google Map ile nasıl rekabet edebiliyor ?” dedim. Alim Beyin cevabı beni şaşırtmıştı: “Genç, Google ‘a Haritayı Ben Satıyorum.” dedi. Alim bey harita sistemlerini şöyle anlattı. “
Türkiye çapında 10 adet otomobilimiz var. Türkiyenin her yerine gidip metre metre kayıt altına alıyoruz sokak numarasından bina apartman numarasına kadar veritabanı oluşturuyoruz.” Yani benim google otomatik yapıyor olarak düşündüğüm sistem oysa tüm Türkiye de ki yollara direk gidilip kayıt altına alınmasıyla yapılıyormuş. Daha sonra bu bilgiler arazi sistemine yerleştiriliyor. Google uydularının araziyi görüntülerken, aynı anda yoluda çizme sistemi diye bir şey kısacası yok. Sizinde aklınıza gelmiştir peki yeni yol yapıldı yeni bina diktiler bunu nasıl güncelliyorlardı. Bu soruya cevabı da “Bize Kazandıran Kısmı Zaten Bu” olmuştu. Yani kendileri sistemlerinde bu güncellemeleri yapıyordu. Buda hem başarsoft’a hemde google kazandırıyordu. Son olarak ilk sorduğum soruya ek olarak
“Google Map de zaten “basarsoft” yazıyor” demişti. Onu yukarıdaki ilk resmin altında görebilirsiniz. Yanına gidip kartını rica etmiştim. Numarası da yazıyor ama ben ulaşmak isteyenler için sadece mail adresini paylaşmakta beis görmüyorum: Mail: alim@basarsof.com.tr
Resmi site: http://www.basarsoft.com.tr/
Not: Yazı kendi bloğumdan alıntı.
-
google maps ın başarsofttan aldıgını yıllardır biliyorum ben haritalarda @başarsoft logosunu görmüon mu hacı yıllardır

google harita verilerini her bölge için o bölgenin uzmanından alır , veya anlaşmalı oldugu firmalardan. üstte türkiye alttaki amerika

başarsoft u öne çıkaran pazarlaması , en iyi pazarlamayı kendileri yaptıkları için isimleri biliniyor , ama tekler mi hayır.
PanxeR tarafından 19/May/14 01:37 tarihinde düzenlenmiştir -
yillar once windows mobile'daki igo'lara harita yaparak baslamislardi.
hatta donanimhaber'den gorus falan topluyorlardi nasil olmus diye.
nerden nereye.
-
Çinçin mahallesinde harita için keşif arabalarının üstündeki kameralardan şüphelenen mahallelinin arabanın önünü keleşle kestiği söylenir.
-
senelerdir google'a hizmet veriyor.
-
Etimesgut turgut özal köprüsünü bi bağlayamadılar la. Ne zaman en kısa yolu bulmak istesem etimesguttan bi yere gitmek için illa çevre yolundan veya zırhlı birlik tarafından döndürüyor.
-
vay arkadaş adamlar neler yapıyormuş
-
Google yakın zamanda otomatize edecek herşeyi muhtemelen. Son zamanlarda recaptcha kullananlar varsa farketmiş olmaları lazım artık bina no'ları captcha olarak çıkmaya başladı. Muhtemelen streetview verilerini işlemeye başladılar :)
-
başarsoft daha önce çok dikkatimi çekmişti benim de görmüştüm önceden maps te
-
birşey söylimmi ? boşuna yaşıyorum ben ilk defa duydum .
-
adamlar ara yolların bile trafik akışlarını ölçüyormuş ya la
http://basartrafik.com/default.aspx#harita