Gözümüz Kaç Megapikseldir ?
-
tahribatı ilk görügüm gün sene 2006.. ''değişik uyusturucular almış örümcek ağları '' konusu vardı .öyle hasta oldum bu foruma :)..
bende o tip konular yakalamaya çalışıyorum ama bu konu verilmiş bilmiyodum yinede yeniden üzerinde durulması gerekilen bbi konu dimi :p
-
bir yerlerden hatilradgim kadariyla gozumuz optiktir. yani rakamsal degil. nasil anlatsam eski kameralar gibi dusun. onun cok gelismis bir versiyonu.
-
keşke bir de vidyo kaydetse resim çekse :-/
hiç olmazsa photoshop yetenekleri ve vidyo animasyon oluşturma becerleri gayet iyi :P
-
biz bunu fizikciye sormustuk :D kadının tepkisi çok kötü olmuştu. :D
-
576 mp vay anasını (:
-
UNKN0WN bunu yazdı:
-----------------------------
576 mp vay anasını (:
-----------------------------optik zoom kaç la bizim gözde :D
-
iLLuMiNaTi bunu yazdı:
-----------------------------UNKN0WN bunu yazdı:
576 mp vay anasını (:
-----------------------------kaç bilmiyorum da var olduğunu biliyorum, çünkü miyopum =) gözleri kısınca uzağı biraz daha net görürsün.
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------iLLuMiNaTi bunu yazdı:
-----------------------------UNKN0WN bunu yazdı:
576 mp vay anasını (:
-----------------------------kaç bilmiyorum da var olduğunu biliyorum, çünkü miyopum =) gözleri kısınca uzağı biraz daha net görürsün.
-----------------------------bende söyle bir sey duymustum bir insan gece karanlıgında bilmem kac yüz km ötedeki kibritin yanmasını görebilirmiş...
-
antivirus bunu yazdı:
-----------------------------bende söyle bir sey duymustum bir insan gece karanlıgında bilmem kac yüz km ötedeki kibritin yanmasını görebilirmiş...
-----------------------------cmdir o =) ya da insan değildir. öyle bi durum yok çünkü.
-
Abi bizim gözümüzün çalışma şekli çok farklıdır. Piksel yoktur mesela o yüzden piksellerle ifade edemezsin. Piksel olarak ifade edebilmen için, "piksel" denen birim karelerden oluşan bir görüntünün işlendiğini kabul etmek lazım. Gözün yapısı tamamen optik sayılır. Sadece sinir ağının bulunduğu noktaya düşen ışığı kimyasal olarak bir şekilde biçimlendirip, o biçimlendirilmiş bilgi beyin tarafından işlenmekte. Bu bilgi de bizim sandığımız gibi ikilik sistem kodlaması cinsinden değildir elbette. Gözün sinir ağlarını katmadan incelersen sonsuz megapikseldir ! Bu da zaten piksel cinsinden gözün incelenemeyeceğinin bir göstergesidir. Çünkü görüntüde hiçbir zaman pikselleri oluşturamazsın. Piksel kavramı kesikli bir kavramdır ama optikte (merceklerde) maddenin yapısına da bağlı olarak belirli bir süreklilik mevcuttur.
O zaman gözümüzün merceği incelenerek yapılan her türlü araştırma bizi doğru sonuca götüremez. Sadece varsayımlardan ibaret kalırlar. Ben şahsen yazıyı okudum ama hiçbirşey anlamadım o verilen neyin verileri onları bildirmemişler.
İşin kimyasal-iletimsel sürecine gelince, bunu da en iyi dirilbilimcilerin bileceğini düşünüyorum. O sinir ağlarının kodlarının nasıl çalıştığı ölçülebilir. Bu ağlarda iletilen bilgi eğer dijital bilgiler gibi çözümlenebilirse bunun bizim ikilik sisteme göre ne kadar yer tutacağı hesaplanabilir. Ama eğer gözden beyne iletilen bilgiler kesikli değil de sürekliyse (analog'sa) zaten piksel cinsinden ifade edilemeyeceği de kanıtlanmış olur.
Eğer ille de piksel cinsine çevrilmek isteniyorsa da, gözün yapısını oluşturan maddelerin taşıyabileceği en küçük belirleyici değerlere yaklaşılmalı ve ona göre bir tahminde bulunulmalı ama ben gözün mega piksel cinsinden yorumlanmasını yanlış, ve çıkan sonuçları da abartılı buluyorum.
Bir örnek daha vermem gerekirse , göz sadece baktığı noktayı ve onun belli bir çevresini okuma netliğinde algılar. O zaman bu piksel dağılımını standart fotoğraflar gibi değil de, belli bir daireler yörüngeler içeren piksel dağılım oranlarına sahip alanlar kapsamında yapmalıyız.