Güneş Nasıl Isı Yayıyor ?
-
DadasAdam bunu yazdıexchanger bunu yazdıTOMBLACK bunu yazdı
güneşin neden hammaddesı kısa sürede bitmiyor tepkimeler sonuçta tepkimeleri tetikleyip hepsinin bir anda enerjiye dönüşmesi gerekmez mi?
Hocam Güneş'in kütlesini ve boyutunu gözünde canlandıramıyorsun gibime geliyor. Maddenin içe çökmesi diye bir şey var, Güneş'in kütlesi boyutuna oranla çok fazla. Ve bahsettiğimiz tepkimeler yanma tepkimeleri değil, oksijen kullanılmadığı gibi yüksek basınç(içe çökme yani kütleden dolayı oluşan basınç) ve sıcaklık gerekiyor. Bu tepkimeler çoğunlukla Güneş'in çekirdeğinde meydana geliyor.
Güzel soru güzel cevap. Bunu da merak ediyordum.
İçe çökme tepkimesini başlatmak için ne gerekiyor hocam ?
Bütün koşullar sağlanırsa bir gezegende içe çökme başlatılabilir mi ?
Hocam içe çökme gezegenlere germekleşemiyor yalnızca yıldızlarda gerçekleşiyor, bunun birkaç sebebi var.
Eğer bu konularla alakalıysan evren kullanma klavuzu iyidir yada sıfır noktası
-
basitçe anlatmak gerekirse güneş ışınları dünya yüzeyine çarpıp yerden yükselerek ısıtıyor dünyayı mesela dağların tepesine de aynı güneş ışını vurmasına rağmen soğuk olması da bundan dolayı.
-
ultrAsker bunu yazdıDadasAdam bunu yazdımfatihbodur bunu yazdı
İlk öğretim fen bilgisi terk :(
Ayip ediyosun hocam insan birseyleri merak edince direk cahil damgasi vurmak mi gerekiyor. Bir de ogretmensin...birazdan çıkıp güneş yok ışık yalan falan diyebilir dikkat edin.
güneş yoktur, güneş teorisi vardır :d
Cumlelerimi bu kadar ciddiye alıp aklında tuttuğuna sevindim ;)
-
DadasAdam bunu yazdıexchanger bunu yazdıTOMBLACK bunu yazdı
güneşin neden hammaddesı kısa sürede bitmiyor tepkimeler sonuçta tepkimeleri tetikleyip hepsinin bir anda enerjiye dönüşmesi gerekmez mi?
Hocam Güneş'in kütlesini ve boyutunu gözünde canlandıramıyorsun gibime geliyor. Maddenin içe çökmesi diye bir şey var, Güneş'in kütlesi boyutuna oranla çok fazla. Ve bahsettiğimiz tepkimeler yanma tepkimeleri değil, oksijen kullanılmadığı gibi yüksek basınç(içe çökme yani kütleden dolayı oluşan basınç) ve sıcaklık gerekiyor. Bu tepkimeler çoğunlukla Güneş'in çekirdeğinde meydana geliyor.
Güzel soru güzel cevap. Bunu da merak ediyordum.
İçe çökme tepkimesini başlatmak için ne gerekiyor hocam ?
Bütün koşullar sağlanırsa bir gezegende içe çökme başlatılabilir mi ?
Hocam içe çökme aslında bi tepkime değil, kullandığım terminoloji yanlış bile olabilir. Ancak şöyle bir şey var ki aynı kütleye sahip 2 gezegen düşünelim, birisinin çapı diğerinin çapının iki katı olabiliyor, doğal olarak küçük olanın içindeki basınç çok daha yüksek olduğu gibi uzay-zamanı çok daha fazla bükebiliyor. Bu bükülme bir süre sonra (tıpkı bir toplu iğne ucunun deriye bastırılması gibi) uzay-zaman-mekan üçlüsünü delerek karadelikler dediğimiz sonsuz kütleli yapıları oluşturuyor. Yukardaki ifademde ise içe çökmeyi daha çok Güneş'in içindeki basıncı ifade etmek için kullandım. Dediğim gibi Güneş'in ısı yaymasını sağlayan tepkimeler füzyon tepkimeleridir ve bu tepkimeleri başlatmak için çok yüksek basınçlar gerekir. Günümüzde bilim adamları harıl harıl bu tepkimeleri gerçekleştirebilecek Füzyon santralleri gerçekleştirmeye çalıştırıyorlar. Çeşitli sebeplerden dolayı çok zorluk çekiyorlar, geçenlerde bir haberde kamyon boyutunda bir füzyon reaktörü oluşturulduğunu okumuştum ancak çok ciddiye almadım. Eğer füzyon santralleri hayata geçirilirse sizin bu tepkimeyi oluşturmak için 1 birim verdiğiniz enerji karşılığında 9-10 birimlik enerji elde edeceksiniz.
Şunuda belirtmeliyimki günümüzde kullanılan atom enerjisi bir füsyon enerjisidir ve yan ürün olarak radyoaktif atomlar üretmesi açısından tehlikelidir ancak Füzyon tepkimelerinde herhangi bir radyoaktif yan ürün oluşmaz. Ha diyeceksiniz ki Güneş patlamaları zararlı ışınlar v.s , bu noktada Güneş'in içinde yalnızca Füzyon tepkimeleri oluşmadığını da belirtmek gerekir.
-
Küçük bir ayrıntıya değinmek isterim.
Dünya'da yükseğe çıkıldıkça Güneş'e yaklaşmış oluruz. Bu mantıkla yükseğin daha sıcak olması gerekir. Oysa tam tersi durum söz konusudur. Deniz seviyesinde hava daha sıcaktır.
Nedeni ise basınçtır.
Alçakta basınç fazla olduğu için hava molekülleri birbirilerine daha sık çarpar ve daha fazla enerji verir. Böylece daha sıcak olmuş olur.
Burada bu konu ile ilgili bir makale var: http://io9.com/5550672/why-is-it-colder-at-high-altitudes
-
DadasAdam bunu yazdı
Uzayda hava yoksa ve ısının iletimi için katı-sıvı-gaz formlarından biri gerekiyorsa Güneş ısısını Dünya'ya nasıl iletiyor ?
Ve Güneş'in ışığını nasıl görebiliyoruz ? Işığın yansıması için yine 3 formdan biri olmalı diye biliyorum. Işık ve ısı atomlar vasıtasıyla iletilir.
Gerekmiyo enerji uzay boşluğunda da aynen ışık gbi yayılır, aslen bir elektromanyetik dalga olarak yayılır, ışık da elektromanyetik bir dalgadır
EDİT: Soru soruyosun , insanlar yanıtlıyor bir de atar yapıysoun
ltcelik tarafından 05/Oca/15 13:34 tarihinde düzenlenmiştir -
Halil Hocanin ince, dili kolay ve aciklayici bir kitabi var bu konu uzerine. Gezegenleri, ic tepkimelerini, arkadasin ice cokme diyerek anlattigi mekanigi, gezegenlerin nasil supernova oldugu, hangi sartlarda kara deliklere veya beyaz cucelere donustuguyle alakali.
Ben baya zaman once almistim da o zaman bile 7 lira mi neydi, ankarada olanlar daha ucuza 2. elini de bulur sanirsam.

-
zeybekustasi bunu yazdıcrimeangel bunu yazdı
ayrıca yanlış bilmiyorsam, uzayda oksijen yok. ama çeşitli gazlar ve atomlar mevcut.
ayrıca güneş ısısını hava yoluyla değil ışıma yoluyla iletiyor.
güneşte yanan neyse ayde ateş yakabilirmişyiz
Güneşte yanma diye birşey yok, böyle birşey deniyorsa olasa olsa bir benzetmedir, yanma bildiğiniz gibi elementlerin oksijen ataomuyla bileşik yapması sonucu oluşur.. moleküller son yörüngedeki atomlarını ortak kullanarak yeni kimyasal bileşikler ve ısı enerjisi açığa çıkarırlar ve kimyasal bir tepkimedir..
Güneşte ise atom çekirdeklerinin bir birine kaynaşması sonucu ( iki idrojen çekirdeği kaynaşarak helyum -nükleer füzyon hidrojen bombası-) yeni elementler ve muazzam bir enerji açığa çıkar.. Şöyle düşün aynı kutuplar bir birlerini iterler, atom çekirdeği biliyorsun + yüklüdür bunları birleştirmek neredeyse imkansızdır, fakat öyle bir dış basınç uygularsın ki bunlar bir birlerine kaynaşır ve bu itme kuvveti ortama enerji olarak dağılır ( kabaca)
-
Foton, Fizik biliminde elektromanyetik alanın kuantumu, Işığın temel "birimi" ve tüm elektromanyetik ışınların kalıbı olan temel parçacıktır. Foton ayrıca elektromanyetik kuvvet'in kuvvet taşıyıcısıdır. Bu kuvvetin etkileri hem mikroskobik ölçülerde, hem de makroskobik ölçülerde çok rahat bir şekilde gözlemlenebilir. Çünkü foton herhangi bir durağan kütleye sahip değildir ve bu durum uzak mesafelerde etkileşimlere izin vermektedir. Diğer bütün temel parçacıklar gibi foton da kuantum mekaniği ile yönetilir ve dalga parçacık ikiliği gösterir. Bu durum fotonun hem dalga hem de parçacık özelliği gösterdiğini gösterir. Örnek olarak herhangi bir foton bir mercek tarafından kırılıma uğrayabilir veya dalga girişimi özelliği gösterebilirken ayrıca sayısal kütlesi ölçüldüğünde parçacık gibi davranabilir.Fotonun modern kuramı Albert Einstein tarafından açıklanmıştır. Einstein'ın buna ihtiyaç duyma nedeni yaptığı gözlemlerin klasik ışığın dalga modeli ile tam olarak açıklanamamasıdır.