Güneşin Battığı Yere Gitmek?
-
güneş batmaya yakınken saat 19:00 farz edelim uçakla batıya gidersek saat sürekli 19:00 kalırmı diğer güne geçiş nasıl olur? ve uçağın hızı ne olmalıdır?
atladığım bir nokta varmı?
-
başlık ve nick uyumu enteresan :)
neyse soruna gelelim saat 19'da sen batıya dünyanın dönüş hızı ile aynı uçan bir uçakta gidersen mantıken saat hep 19'da kalırama teorik olarak neticede zaman akıyor sadece güneşin konumu hep aynı olur :)
-
biyoloojik saatle oynamamak lazım :) intikamı acı olabilir
-
hacu dunyanin cizgisel hizi enlemine gore degisir
ekvatorda 111 km 4 dk de donuyor mesela dunya
ona gore dusun
-
Hocam oturdum kaba bir hesap yapmaya başladım.
Şimdi güneş dünyanın çevresini 24 saatte tamamlıyoır. Bu da 360 dereceye denk geliyor. Bu durumda yaklaşık 1 derece için 24 * 60 / 360 = 4 dakika da geçiyor.
Bildiğim kadarıyla 1 er derecelik meridyenler arası 111 km. Yani uçağın hızının 4 dk de 111 km saate 111* 15 = 1665 km olması gerek sanırım. Bu durumda güneş ile aynı hızda hareket edersiniz. Yani aradaki mesafe hep sabit kalır.
Saatin sürekli aynı kalması mevzusunda birşey diyemeyeceğim saat farkı olayı var çünkü. Saat ona göre ayarlanır :D
-
Uçağın dünya etrafındaki dönüş hızı ( sadece batıya doğru gittiğini varsayarsak ) dünyanın dönüş hızına eşitse güneş hep batmak üzere sabit kalır
BÜDÜT: Her meridyen arası 4 dk olduuna göre her her 4 dk da bir meridyen geçecek hızda olması gerekir
-
ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------Hocam oturdum kaba bir hesap yapmaya başladım.
Şimdi güneş dünyanın çevresini 24 saatte tamamlıyoır. Bu da 360 dereceye denk geliyor. Bu durumda yaklaşık 1 derece için 24 * 60 / 360 = 4 dakika da geçiyor.
Bildiğim kadarıyla 1 er derecelik meridyenler arası 111 km. Yani uçağın hızının 4 dk de 111 km saate 111* 15 = 1665 km olması gerek sanırım. Bu durumda güneş ile aynı hızda hareket edersiniz. Yani aradaki mesafe hep sabit kalır.
Saatin sürekli aynı kalması mevzusunda birşey diyemeyeceğim saat farkı olayı var çünkü. Saat ona göre ayarlanır :D
-----------------------------meridyenler arası sadece ekvatorda 111km dir kutuplara gittikce kuculur ve kutuplarda tek bir noktada birlesir. Enlemler yani paraleller arası her yerde 111km dir. O bahsettigin rakamlar ekvator çizgisi uzerinde hareket eden bir uçak için geçerli.
Konunun ana sorusuna gelirsek, evet saat hep aynı kalır, (ama yerel saat, uzerinden geççtigin ulkenin saati farklı olabilir.)
-
aliyk bunu yazdı:
-----------------------------başlık ve nick uyumu enteresan :)
neyse soruna gelelim saat 19'da sen batıya dünyanın dönüş hızı ile aynı uçan bir uçakta gidersen mantıken saat hep 19'da kalırama teorik olarak neticede zaman akıyor sadece güneşin konumu hep aynı olur :)
-----------------------------teorik olarak zaman duruyor anlamı çıkarabilrimiyiz :)
-
sittinsene bunu yazdı:
-----------------------------aliyk bunu yazdı:
-----------------------------başlık ve nick uyumu enteresan :)
-----------------------------teorik olarak zaman duruyor anlamı çıkarabilrimiyiz :)
-----------------------------http://www.youtube.com/watch?v=2KoAd5VdtME
iyi niyetli bir çalışma ama yemez hocam :D -
ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------Hocam oturdum kaba bir hesap yapmaya başladım.
-----------------------------tamam uçakta kolumuzdaki saat ilerler fakat yerdeki saat sürekli 19:00 olmazmı
-
HoneyBadger bunu yazdı:
iyi niyetli bir çalışma ama yemez hocam :D
-----------------------------çok şık bir tasarım olmuş :D