Güneşin Battığı Yere Gitmek?
-
ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------Hocam oturdum kaba bir hesap yapmaya başladım.
Şimdi güneş dünyanın çevresini 24 saatte tamamlıyoır. Bu da 360 dereceye denk geliyor. Bu durumda yaklaşık 1 derece için 24 * 60 / 360 = 4 dakika da geçiyor.
Bildiğim kadarıyla 1 er derecelik meridyenler arası 111 km. Yani uçağın hızının 4 dk de 111 km saate 111* 15 = 1665 km olması gerek sanırım. Bu durumda güneş ile aynı hızda hareket edersiniz. Yani aradaki mesafe hep sabit kalır.
Saatin sürekli aynı kalması mevzusunda birşey diyemeyeceğim saat farkı olayı var çünkü. Saat ona göre ayarlanır :D
-----------------------------hoca iyi de, bunun birde öteki ucu var, o hız yalnızca 26.65 barometrik basınç altında +/- 0 M yükseklikte geçerli. atıyorum 30.000 Feet te uçan bir uçağın hızı, 20.000 Feet te uçan uçağa göre (dünyanın dönüş yönü ve uçakların gittiği yön önemli tabi) farklıdır.
yani yükseklik arttıkça uçağın hızı değişir, daha da yanisi; uçağın hareketi sabit değil, dünyayla uyumlu bir yay çizerek uçar (yandan dünyanın kesitini ve atmosferini düşünün) ama ne kadar yükseldikçe uçağın çizdiği yay büyür ve katetmesi gereken yol artar. dolayısıyla ulaşması gereken hız da artar.
Ha bide, saatin sürekli 19:00 da kalması için uçağın yere göre hızının "0" KM olması gerekiyor zaten :D :D :D
-
SweetyVolty bunu yazdı:
-----------------------------ndmylmz bunu yazdı:
Şimdi güneş dünyanın çevresini 24 saatte tamamlıyoır. Bu da 360 dereceye denk geliyor. Bu durumda yaklaşık 1 derece için 24 * 60 / 360 = 4 dakika da geçiyor.
Bildiğim kadarıyla 1 er derecelik meridyenler arası 111 km. Yani uçağın hızının 4 dk de 111 km saate 111* 15 = 1665 km olması gerek sanırım. Bu durumda güneş ile aynı hızda hareket edersiniz. Yani aradaki mesafe hep sabit kalır.
Saatin sürekli aynı kalması mevzusunda birşey diyemeyeceğim saat farkı olayı var çünkü. Saat ona göre ayarlanır :D
-----------------------------hoca iyi de, bunun birde öteki ucu var, o hız yalnızca 26.65 barometrik basınç altında +/- 0 M yükseklikte geçerli. atıyorum 30.000 Feet te uçan bir uçağın hızı, 20.000 Feet te uçan uçağa göre (dünyanın dönüş yönü ve uçakların gittiği yön önemli tabi) farklıdır.
yani yükseklik arttıkça uçağın hızı değişir, daha da yanisi; uçağın hareketi sabit değil, dünyayla uyumlu bir yay çizerek uçar (yandan dünyanın kesitini ve atmosferini düşünün) ama ne kadar yükseldikçe uçağın çizdiği yay büyür ve katetmesi gereken yol artar. dolayısıyla ulaşması gereken hız da artar.
Ha bide, saatin sürekli 19:00 da kalması için uçağın yere göre hızının "0" KM olması gerekiyor zaten :D :D :D
-----------------------------Evet dediğin gibi hocam yani basınç vs diğer konulara göre de değişir ve yaptığım hesaplama ekvatora göre.
Saat konusuna gelince hocam senin gördüğün görüntü hep aynı kalır. Sen sürekli akçam üstünü görürsün.
Mesela Türkiye GTM+2 kullanıyor. Saatt 19.00 dediğimizde GTM = 17.00 olur. Şimdi mesela sen 1 saat batıya gittin Saatin 20.00 olmuştur. Ama zaten gittiğin yerin kullandığı saat birimi GTM+3 tür. Değil mi ? Yani senin saatin orada doğru olur. Benimde kafam karıştı biraz. Bu konuda tam bilgisi olanlar var mı ? :D
@Edit: durun lan yanlış hesapladığımı gördüm. Dedim kafa gitti diye :d
@$edit2: sonra tekrar bakacağım :)
-
Yıl 2000 de millenyuma girerken özel bir tur firması, concorde ile dünyanın dönüşünden hızlı ucarak 7 ülkede millenyuma girme seferi düzenlemişti...
Aklımda kalmış :)
-
uçağın hızlanmasını ( kalkışını ve inişini çıkartırsak ) bir de yer seviyesinden uçtuğunu farzedersek saatte 1680 km yeterli, bu saydıklarımı hesaba katıp kaba taslak bi hesaplama yaparsak 2500 km ile uçarsan; saat her geçtiğin ülkenin üzerinde aynı kalır sonra max 24 saat içinde tarih değiştirme denen çizgiye gelirsin, saat aynı kaldığı halde tarihi 1 gün ileri almak zorunda olursun.
bu dediğim olay dünyanın dönüş yönünün tersine hareket ettiğinde geçerli.
yerel saat ilginç bi olay mesela ispanyadan portoya yaklaşık 45 dk. lık bi uçuşla gitmiştik indiğimizde saatimizi 1 saat geriye almıştık yani teorik de 15 dk fazla yaşadık =), sonra geri dönünce yaşadığımız 15 dk, yı geri iade ettik ama
-
Valla benim bildiğim bir şey var o da saat 7'de dünyanın dönüş hızına eşit sabit bir hızla aniden memleketten kalkıp, dünyanın dönüşüne ters yönde 2 saat gidip yine aniden inersen uçaktan, saatini 2 saat geri alman gerekir. Eğer gps ile yerini kontrol edip bölgesel zaman ayarı yapan saatin yoksa tabi. Ama ne arasın lan bizim gibi fakir adamda öyle alengerli saat. Cep telefonları saylanmaz.
-
ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------SweetyVolty bunu yazdı:
-----------------------------Evet dediğin gibi hocam yani basınç vs diğer konulara göre de değişir ve yaptığım hesaplama ekvatora göre.
Saat konusuna gelince hocam senin gördüğün görüntü hep aynı kalır. Sen sürekli akçam üstünü görürsün.
Mesela Türkiye GTM+2 kullanıyor. Saatt 19.00 dediğimizde GTM = 17.00 olur. Şimdi mesela sen 1 saat batıya gittin Saatin 20.00 olmuştur. Ama zaten gittiğin yerin kullandığı saat birimi GTM+3 tür. Değil mi ? Yani senin saatin orada doğru olur. Benimde kafam karıştı biraz. Bu konuda tam bilgisi olanlar var mı ? :D
@Edit: durun lan yanlış hesapladığımı gördüm. Dedim kafa gitti diye :d
@$edit2: sonra tekrar bakacağım :)
-----------------------------
Batıya giderse 18 olur 20 değil GTM 1 e geçer -
yerel saat hep aynı kalır ama gün değiştirme boylamına geldiğinde bir anda 1 gün değişir. zamanı ölçmek sonuçta insanların icat ettiği birşey.
-
sittinsene bunu yazdı:
-----------------------------güneş batmaya yakınken saat 19:00 farz edelim uçakla batıya gidersek saat sürekli 19:00 kalırmı diğer güne geçiş nasıl olur? ve uçağın hızı ne olmalıdır?
atladığım bir nokta varmı?
O zaman Güneş hiç batmaz işte =)
[sen hep 19:00 da kalırsın] -
sittinsene bunu yazdı:
-----------------------------tamam uçakta kolumuzdaki saat ilerler fakat yerdeki saat sürekli 19:00 olmazmı
Birader senin kolundaki saat hangi yerel saate göre ayarlı? Ha sen şu an türkiyedeysen türkiyeye göre ayarlı olacak ha sen uçtun gittin şu an ipnetoryadasın o zaman oranın saat dilimine göre ayarlaman lazım saatini. Senin ömrün saat ayarlamakla geçer bak benden söylemesi. Ayrıca senden çok da iyi bi' Tim Burton olur.