Günlük Hayatta Kullanılabilecek Ağdalı Kelimeler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    griffin
    griffin's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Istinaden muazzam vs gibi kelimeleri gunluk hayatta sikca kullaniyorum lakin karizmatik olma cabalarim yok oyle alismisim kelimelerde guzel lakin bu degerli kardeslerimiz yine araplara dem vurmus sizde o kadar erkeksiniz o zaman avrupadan dilimize gecen kelimeleri kullanmayin latin alfabesi kullanmayin 

Türkiye, kendisine din olarak Kemalizmi almış, başka hiçbir dine hayat hakkı tanımayarak kitlelere zorla dikte ettirmiştir. Oysa en üst belirleyici İslam'ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir." -Recep Tayyip Erdoğan
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    saatci
    muaythaist
    muaythaist's avatar
    Erkek
    noname bunu yazdı
    DarkSkull bunu yazdı

Yazılanlar ve yazılacak olan kelimelerin çoğu arapça. Bitmeyecek bu arap özentiliği. Bayrağı yeşil yapalım zorunlu arapça dersi de koyduk mu kökten çözüm arap özentisi değil tam arap olalım. Osmanlı falan da demesin kimse Osmanlı = Araplaşmış Türk.

Osmanlıca = Osmanlı Türkçesi = Türkçe + Arapça + Farsça "mixture"

Araplaşmış araplaşmamış, osmanlıca mı, osmanlıca. Kelimeyle arap özentiliği mi olurmuş? Vakti zamanında lugatına girmiş, kültürünün temellerini oluşturmuş o beğenmediğin kelimeler.

+1 

bizim gibi 100 yıl öncesinin kitaplarını okuyup anlamayan başka bir ırk yok.

medeni olacağız uygar olacağız diye dil mi değişmeliydi acaba. japonya, çin, rusya çok mu geri kalmış bu sebepten..

tamamen tarihle bağımızın koparılması, özünle kökeninle ilişiğinin kesilmesi, kültürel yozlaşma ile asimile edilmen amaçlı yapılmış birşey gibi geliyor bana dil inkilabı..

yani kurtuluş savaşında bizi deviremeyen dış güçlerin içten zayıflatma amacıyla yaptırttığı bir şey olduğu kanaatindeyim.

ama emin miyim? değilim.

çünkü bundan 20 yıl önce liselerimizde okutulan tarih kitapları ile şu ankiler arasında bile zıt bilgiler varken, cumhuriyet döneminden sonra türkçe yazılan tarihimiz ile osmanlının yıkılış dönemine ait kaynakların hakikisi arasında ütopik farklar varken. bu belgelerin aslına ulaşmak gayet sıkıntılıyken, ulaşanın da okuduğunu anlaması başlı başına problemken, emin olamam.

ünide tarih profesörü hocamız, baya bi belgenin, padişah ve komutanlar arasındaki resmi yazışmaların aslını inceleme imkanı bulmuş, anlatıyordu bize, 3 akademisyen arkadaş sonrasında türkçe tarih kitaplarımızdaki yanlış bilgileri düzeltmek adına dilekçe vermişler, dava üzerine dava yedik, sorguya alındık amacınız ne falan diye diyor. ipin ucunu bırakmak zorunda kalmışlar..

velhasıl, bakıyorsun büyük ölçüde birileri amacına ulaşmış. bak ne diyor yurdum evladı, amaan arap özentiliği, amaan osmanlıca neymiş, yeşil yapın bayrağı..

e sokakta amerikan ingiliz bayraklı tişört giymek şekil oluyor ama şimdi.. geçmişinden utanan, tarihine söven, avrupanın ilmini alıp gelişmektense, kültürünü alıp dejenere olmayı tercih eden bir nesil olmuşuz. çünkü bilmeyen insanlar olmuşuz, istenen kıvama gelmişiz. bu süreç adım adım böyle işlemiş; babana kendi geçmişine sövdürmüşler, sen kendinin bugününe sövmüşsün, çocuğun da benliği ile ilgili neyi varsa hepsine sövmüş, başkalarının kültürüne aşık olup bayrağını tişört yapıp üstünde taşımış..

geçmişi silmek acizliktir, geçmişe sövmek salaklıktır. tarihinle içli dışlı olman icab eder ki geçmişten ders alasın. . kökenlerinle bütünleşik olman icab eder.. aksi takdirde kökü sökülmüş fidan gibi rüzgarla oraya buraya savrulursun günümüz gençliği gibi. 

he doğduğundan beri o yönde mantalite edinmiş adamlar gelip bana da giydirebilir şimdi, konuşmam onlara amaçladığım hiçbirşeyi ifade etmeyecek zaten. kültürel değişimin doğası budur, sen şuna değer verirsin ben buna değer veririm gibi birşey. ne açıklayabilirim ki ben onlara, ya da onlar bana ne açıklayabilir.. yok sen onu sevme bunu sev diyince değişmez 100 yılın oyunu..

muaythaist tarafından 04/Tem/15 04:51 tarihinde düzenlenmiştir

Ali Asaf & Elif Dua & Zeynep Sena & Ayşe Zehra'nın Babası
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    lepusmorris
    lepusmorris's avatar
    Erkek

hissi kablel vuku: attım tutu, 6. his (İtirazım Var filminden)

..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Kültürün temelleri falan diyorsunuz Osmanlı'dan öncesine gidin o zaman. Geçmişi silmiyorum, geçmişe küfür etmiyorum Osmanlı'ya küfür ediyorum. Türkler Osmanlı ile mi varoldu. Osmanlı'dan öncekileri neden kimse siklemiyor da Osmanlı hayranı oluyor. Osmanlı gidip araplaşırsa 100 yıl önce yazılanları anlamazsın tabi. Osmanlı'dan önce yazılanlarla Osmanlı'nın yazdıklarını yan yana koy bak bakalım hangisi daha anlaşılır hangisi daha Türkçe. Arapların her bokunu al (sırf müslüman diye) ondan sonra Avrupa'da Amerika'da Türkleri Araplarla aynı sananlara küfür et.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    saatci
    muaythaist
    muaythaist's avatar
    Erkek
    DarkSkull bunu yazdı

Kültürün temelleri falan diyorsunuz Osmanlı'dan öncesine gidin o zaman. Geçmişi silmiyorum, geçmişe küfür etmiyorum Osmanlı'ya küfür ediyorum. Türkler Osmanlı ile mi varoldu. Osmanlı'dan öncekileri neden kimse siklemiyor da Osmanlı hayranı oluyor. Osmanlı gidip araplaşırsa 100 yıl önce yazılanları anlamazsın tabi. Osmanlı'dan önce yazılanlarla Osmanlı'nın yazdıklarını yan yana koy bak bakalım hangisi daha anlaşılır hangisi daha Türkçe. Arapların her bokunu al (sırf müslüman diye) ondan sonra Avrupa'da Amerika'da Türkleri Araplarla aynı sananlara küfür et.

di mi, tarihinde beğenmediğin kısımları silip, dili de değiştirmek lazım ki kimse bir daha ulaşamasın, böylece sıkıntı kalmasın.

senin beğenmediğin şey gözlerini kapayınca yok mu oluyor? bilmeyince, bilecek kapıların kapalı olunca, aradığında yanlış bilgilere denk gelince faydana mı oluyor?

öyleyse bugünün türkiye'sini beğenmeyenler 10 yıl sonra resmi dili ingilizce yapsın, türkçe halk tarafından tamamen unutulunca, tayyibin falan bir cümle ile israili nasıl dize getirdiğinin, amerikaya nasıl ayar verdiğinin, islamın nasıl halifesi olduğunun, ne şekilli bir halk kahramanı olduğunun falan eğitimini alır artık çocuklarımız..

hatalardan ders almak yokederek olmaz.. osmanlı da sendin, senin atandı.. önce yüzleşmek, barışmak lazım. sonra o yanlış bu doğru diyebilmek için analiz edebilmek lazım. onun için de dilin değişmemiş olması lazım..

çat diye bir dili yok edip, başka bir dil getirmek var. bir de kültürel etkileşim, dini inanç vb etkenlerle dile farklı kökenden kelimelerin girmesi var. şu an ingilizceden kelimelerin dilimize geçmesi gibi. bu senin tarihini silemez. ama diğer türlüsünün amacı belli ve yıllarca göremedi bu millet.. senin şu an osmanlıya küfretmen bu sürecin sonucu işte..

e beteri de var, bak yurdum evladı kendi ceddine küfrediyor, aynı zamanda ceddinin ırzına geçmiş işkence etmiş farklı milliyetlere özentilik ediyor, sevgi besliyor.. adamların bizi yıkmasına gerek kalmamış ki. biz onlar olmuşuz zaten. afedersin nenesi bahçede çalışırken ırzına geçseler, ne güzel yapıyorlar der, tüm sahiplik duyguları kopmuş.. nenem zaten patatesi güzel ekemezmiş, sebzeleri dolapta çürütürmüş gibi cümleler kurar..

ama yapılması gereken: "bu benim anamın anasıdır, patatesi ekememişse de, onun hesabını biz sorarız.. biz doğrusuyla yanlışıyla yüzleşiriz.. ve nihayetinde biz onun yanlışına da bakar öğreniriz, böylece biz daha iyisini ekeriz.. ama başkasına da müdehale ettirmeyiz, bize bu dik duruş yakışır.." diyebilmek olmalı.

insan mahiyetinde hata barındıran bir varlık. dolayısıyla içinde insan barındıran her grup da öyle.. kaçmakla silmekle unutmakla olmaz.. yüzleşmekle öğrenmekle bilmekle sahip çıkmakla olur..

(edit: bu arada osmanlıdan öncesini bilme diyen de yok ki.. keşke tüm güvenilir kaynaklar elimizin altında olsa da, bugünden en derin kökenlerimize kadar hiç boşluksuz gidebilsek, görebilsek, analiz edebilsek.. mesajım boyunca bahsettiğim de bu zaten, bizi 100-150 yıl öncemizin dahi hiçbir eserini anlamayacak bir kıvama getirmişler, sen diyorsun ki osmanlıdan öncesini anlayalım.. osmanlıyı dahi anlayamadan öncesini nasıl anlayacaksın? tarihî akışı, olayları, sebep sonuç olarak birbirine bağlayamadıktan sonra imkan zaten yok ki.. kopmuş işte geçmişle bağımız..)

muaythaist tarafından 04/Tem/15 05:51 tarihinde düzenlenmiştir

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    saatci
    muaythaist
    muaythaist's avatar
    Erkek

edit: çift mesaj..

muaythaist tarafından 04/Tem/15 05:18 tarihinde düzenlenmiştir

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cuneyd
    cuneyd's avatar
    Erkek

Bu kelimelerin bazılarını zaten kullanıyorum ama ağdalı konuşmak için değil, öyle alıştığım için bu.

Alışkanlık diyelim kısaca.

Siz cebit"e gidin Tayyip sizi yakalicak :B adama o kadar laf sölediniz,küfrettiniz :P sizi tahribat.com t-shirtleri ile yakalicak,böle kıcınıza kıcınıza sopaylan vuracak :B Tayyip sizi ağaca vurduracak :B sonra da cemil cicek"e vericek :B / yeah Cemil cicekkk :B
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Erkek

bende bi dene söyliyim

hülasa, sonuca gelirsek-özetle...

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gozkopat
    gozkopat's avatar
    Erkek

Dilimiz- yozlaşmamak... demişşin ama ne kadar fars-i arapça kelime varsa döktürmüşşün başkan

Türkçenin Diriliş Hareketi  olarak arama motorunda aratırsan gerekli,öz,yitik olmayan kelimelere ulaşabilirsin.hem bu adamların kitapları da çıktı tavsiye ederim.

bu kesmez harbi türkçe öğrenmek istiyorum dersen " arı duru türkçe " olarak aratıp araştırma yapman oldukça yardımcı olacaktır.esenlikler hocam.

Kalite, kimse size bakmıyorken doğru olanı yapmaktır.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mürşide
    izzmarit
    izzmarit's avatar
    Dişi

Bana gore su dediginin 'iki nuri bilge ceyhan filmi izleyeyim arada muhabbete sokustururum kulturlu gosterir'den hicbir farki yok.

Sosyal becerinin kalitesinin, iletisimin kolayliginin, yanlis anlasilmamanin komikli sakali kelime kullanmakla ne ilgisi var? Bence aksine anlasilmaz hale sokuyor ve cok cakma gorunuyor. Dilde kelime kayboluyor ya da degisiyorsa bu zaten kelimenin islevselligini dogrudan gosteren bir sey. Lazim degil ki kullanmiyoruz.

sigara değil, balık olan.