Harddisk Ram Yerine Kullanılabilir Mi?
-
Bu aralar performans konusuna taktım.Şimdi, windowsta yanlış hatırlamıyorsam harddisk kullanımı vardı ram yetersiz gelince yada öyle birşeyler varrdı tam hatırlayamıyorum.Diyorum ki 20 gb lık bi tane harddisk alsak (harici olabilir), bunu bilgisayara bağlasak, ram yerine kullanabilir miyiz ? sonuçta biri geçici biri kalıcı ama biz harddiskteki verileri sildirsek özel programla şunla bunla dünzenlenebiir mi ?
Cidden kafama takıldıda var mı bilginiz ?
-
Vistadaki ready boost özelliğini xp de kullanmaya yarayan bi program vardı. Bu programla ready boost özelliği olmayan flash bellekleri bile kullanabiliyordun. O programı deneyebilirsin. Fakat fiziksel yapı itibariyle farklı olduklarından Ram ile aynı performansı alamazsın kanımca.
-
Linux taki swap alanı da aynı şekilde çalışıyo.. yanlışsam yanlışsın deyin :|
-
7-19 bunu yazdı:
-----------------------------
baslat>bilgisayarim>ozellikler>gelismis>canli hafiza(sanirim turkcesi bu)>gelismis> yeni taktigini sec
-----------------------------hoca windowsta değilim benim dediğim normal bir bilgisayar için böyle birşey mümkün mü ?
---
& BRK35 : fazla mı olur ki performans kaybı yani ufaksa problem değil.Hayır eski bir bilgisayardan 20-40 gb harddisk bulabilirim.Eski bilgisayarı böylece ramini yükseltebilirim sanırım sadece merak ettim.Benim eski laptop var onun üstünde bol bol deneme yapıcam bi eve geçeyimde yollatıcam laptopu
-
Hazır yerine kullanma konusu açılmışken yeni konu açmadan bir soruda ben sorayım Ram'in bir kısmını ekran kartına devredebilirmiyiz? bu konu hakkında bilgisi olan var mı?
-
Bu işi yapan program vardı ama hard diskin okuma-yazma hızı ram'e göre düşük kaldığı için bariz bi şekilde yavaş kalıyor, yani 20 GB'lık HDD'ni ram yapma işi yalan.
Kendim örneğini yaşıyorum çoğu zaman, 640 MB ram var pc'de, oyun açıkken pc'nin ram kullanımı 640'ı aşınca XP'nin ramdeki kullanılmayan uygulamaları koymak için kullandığı C:\pagefile.sys'yi kullanıyor, Oyunda alt+tab yapıp başka bi şey açmaya çalıştığım zaman o pagefile'a bu sefer ramdeki diğer kullanılmayanları atıp oradan gerekenleri ram'e atıp öyle alt+tab geçişi yapıyor bu da baya kasıntı biçimde oluyor.
-
7-19 bunu yazdı:
-----------------------------
baslat>bilgisayarim>ozellikler>gelismis>canli hafiza(sanirim turkcesi bu)>gelismis> yeni taktigini sec
-----------------------------Burdaki dosyayı başka HDD'de belirtirsen verim dahada artar.
-
oldwolf bunu yazdı:
-----------------------------Bu işi yapan program vardı ama hard diskin okuma-yazma hızı ram'e göre düşük kaldığı için bariz bi şekilde yavaş kalıyor, yani 20 GB'lık HDD'ni ram yapma işi yalan.
Kendim örneğini yaşıyorum çoğu zaman, 640 MB ram var pc'de, oyun açıkken pc'nin ram kullanımı 640'ı aşınca XP'nin ramdeki kullanılmayan uygulamaları koymak için kullandığı C:\pagefile.sys'yi kullanıyor, Oyunda alt+tab yapıp başka bi şey açmaya çalıştığım zaman o pagefile'a bu sefer ramdeki diğer kullanılmayanları atıp oradan gerekenleri ram'e atıp öyle alt+tab geçişi yapıyor bu da baya kasıntı biçimde oluyor.
-----------------------------hocam benim dediğim tek yönde yapsın.Yani oyun falan değilde tek program için kasan büyük bir program.Ya şöyle düşünün ;
googleware var yazılım + donanım karışımı google teknolojisi.O tarz birşey ile bilgisayarı tek birşey yapmak için kullanacağız.dosya bulmak için mesela.Fakat herşeyi hazır tutalım diyorum.Yani başlıklar olsun bunun için sanıyorum dosyaların ramde tutulması lazım.Diyorum ki ramde tutacağımııza büyük bir harddiski ram olarak kullansak.
Tabi bunlar düşünce sadece :D ne olur ne olmaz diye merak ettim.Donanımdan falan anlamam.
-
dediğin şeyin benim bilgilerim dahilinde olabilitesi yok, neden dersen pc de veri şöyle bit yol izler basitçe
HDD -> RAM -> CACHE -> REGISTER
sen bu yoldan ram çıksın diyosun direk veriyi HDD'den işlemcinin önbelleğine göndermeyi planlıyorsun. yok, olmaz sanırım öle bi şey.
-
Bu soruyu cevaplamadan önce ram neden vardır onu anlatalım. Harddisk çok yavaş olduğu için ram olmasaydı işlemci programları falan harddisk üzerinden çalıştıracaktı. Bu da aşırı yavaş olacaktı. Bu yavaşlığı ortadan kaldırmak için ramler kullanılır. İşlemci çalıştıracağı kodları, programları, herşeyi harddiskten okur ram'e atar ram üzerinde işlem yapar. Böylece üzerinde daha hızlı işlem yapabilir.
Şimdi soruya gelince ram harddiskin yavaşlığından kurtulmak için icat edilmişse ram yerine harddisk kullanmaya çalışmak hiç mantıklı gözükmüyor. Ram'ini yükseltebildiğin kadar yükseltirsin. Ondan sonraki yapabileceğn şey imkanların ölçüsünde bulabildiğin en hızlı diski takarsın windows'un sanal bellek dosyasını (pagefile) o harddiskte tutmasını sağlarsın. Ram dolduğu zaman o harddiskte işlem yapar. Zaten bu şekilde çalışıyor sistem ama sen windows'un kurulu olduğu disk haricinde bir yere kaydedersen biraz daha performans artışı olur. Diskin fiziksel olarak farklı olması gerek. Tek diski c, d diye bölüp d'ye atmanın hiçbir anlamı olmaz. Söylediklerim linux için de aynı şekilde. Windows'ları linux ile, pagefile'ı da swap bölümü ile değiştirip yazıyı linux versiyonuna çevirebilirsiniz :)
-
Hddye saniyede 80 100 mb kadar yazarsın, sata ile iyi şartlarda
rame mhzsine göre 6.4 8 10 gb veri yazarsın...
Şİmdi sen rami söküp hdd tak sadece, 6 ayda acarsın windowsu...