Hayvancılık ?
-
TheGoFReT bunu yazdı:
-----------------------------
arkadaşlar hayvancılık işine girmeyi düşünüyorum yeterince arazi sahibiyim fakat görüşlerinizi bekliyorum . nasıl bi politika izlemeliyim kaç hayvanla başlamalıyım kısa zamanda nasıl nasıl geliştirebilirim. ortalama 50 hayvanlık bir ahırın maliyeti . bu işin artıları eksileri nelerdir. sizce şu bulunduğumuz durumda tutarmı ? bu iş
görüşlerinizi bekliyorum
bende 2sene önce düşündüm ama arazim yeterli değil öncelikle ilçe tarıma başvuruyosun arazini keşfine geliyorlar ahırının projesini çiziyorlar yanı anlıycan onlar senı yönlendiriyor paranvarsa hiçdurma ama önce işi sevmen lazım sevmessen milyarları verseler yapamassın ben çok istiyorum ana imkanlar kısıtlı hayvanı seversen çok güzel şmdi parasıda güzel yanı tam yapılacak iş 10 hayvandan sonrası kar bırakıyordu 2 sene öce şimdik 6 hayvandan sonrası kar ageçirir. not:banada ucuz tarla lazım varmı tanıdık felan. -
AnaMuhalefet bunu yazdı:
@matematik
Sütçülükte günde en az 20 litre almalısın giderlerin için bir inekten de,
İyi verimli Holştayn bile 35-40 litre veriyor diye biliyorum.
Hocam bir inek 60 litre veriyor mu be?
Oha falan oldum ondan soruyorum, kafa almıyor :)
Normalde sanırsam 6-7 milyar bir Holştayn.
60 litre veriyorsa kaça satıyorlar bu ineği biz alırken?
-----------------------------Aga pahalı gecen zooteknı dersınde hoca anlatmıstı cok acayıp ınek turlerı var
Embryo transferı yada sunı tohumlama ıle holssteıne asılarsın dol u
Guzel melezleme yapabılırsın saf alabılme durumun yoksa.
Fiyatlardan cok anlamam ben 20 lıtre sut alıyorsan zaten hayvandan o hayvanı sat sen bı ıse yaramaz kı hocam
Sut fıyatları mandra alıs ortalama ege bolgesınde 650 750 gunluk zaten 20 lıtre alsan 15 mılyon para alırsın ,
Hazır kaba yem fılan pahalı aga zaten cıkarmaz bıle masrafını neredeyse kendn yapmıyorsan yemını.
-
Frank bunu yazdı:
@matematik1 hocam dedigiklerin bicogu dogru fakat veteriner arkadaşın 100 baş hoştaynı var. En güzel 35-40 litre alıyor ki o da gerçekten yemini filan kendisi ayarlıyor karıştırıyor. Sılaş eskiden güzel yemdi ama şimdi artık yem karıştırıcılarıyla 3-5 tahılı karıştırıp öyle veriyosun ucuza mal etmek icin. Yani sılaş yiyen bi inek 60 lt süt veremez. Ki bir hoştayn ne yerse yesin veremez :D Ha belki başka yöntemler vardır ama sağlklı oldgnu sanmıyorm.
Konuyu açan arkadaşa da tavsiye. Hoştayn her türlü hem etini hem sütünü paraya çevirirsin.
En büyük tavsiyem de fazla hayvanla başlama işe. kim ne derse desin 10-15 max. hayvanla başla. Zaten normal inekler 400 günde bir yavru verir. Ortalama doğum yaptıktan sonra da 9-10 ay süt verirler.
-----------------------------Holsteindir hocam su anda alınabılecek en duzgun fıyatı uygun ınekler.
60 litre sut verenler mukemmel derecede saflastırılımıs olan ıneklerdır.Süt verımını artırmak ıcın hormonal takvıyelerde bulunuyorlar.
Belli bir yaşa geldıgınde elınden cıkaracaksın sut verımı dusmeye baslamakta cunku.
Hocam slaj konusuna katılmıyorum kusura bakma ,Arkadasına sor oda katılmayacaktır emınım bu konuda.
Karıstırıcılar her daım vardır kaba yamlerler bırlıkte kuru otlar yemlerı ıle bırlıkte sılaj ı karıstırırark mıx yapılmakta ve hayvanlara verılmekte.
konservelestırılmıs kaba yemler yanı sılajlarda en cok kullanılan mısır slajı dır.SÜt inekçiliğinin temelını olusturmaktadır.Sütçülük yapan herkes slaj yapmakta.
Silajı alıyorsun kesıyorsun bır kac ıslem e tabı tutuyorsun kapatıyorsun uzerini,Bildiğin turşu gıbı fermante olmaktadır.
Üstelik hayvanlar tarafından sevılerek te yenılmekte.
10 15 inek cok az hocam Benım okul bıtsın pet uzerıne klınk acacagım aynı zamandada 100 150 baslık buyuk bas yapmayı dusunuyorum hollsteın agırlklı olacak sekılde.
Getirisi çok iyi sistemize yaparsan.
Yapay mera da yapacaksın.
Arazın uygun olacak .Gubrenı dahı satarsın
-
matematik1 bunu yazdı:
Frank bunu yazdı:
@matematik1 hocam dedigiklerin bicogu dogru fakat veteriner arkadaşın 100 baş hoştaynı var. En güzel 35-40 litre alıyor ki o da gerçekten yemini filan kendisi ayarlıyor karıştırıyor. Sılaş eskiden güzel yemdi ama şimdi artık yem karıştırıcılarıyla 3-5 tahılı karıştırıp öyle veriyosun ucuza mal etmek icin. Yani sılaş yiyen bi inek 60 lt süt veremez. Ki bir hoştayn ne yerse yesin veremez :D Ha belki başka yöntemler vardır ama sağlklı oldgnu sanmıyorm.
Konuyu açan arkadaşa da tavsiye. Hoştayn her türlü hem etini hem sütünü paraya çevirirsin.
En büyük tavsiyem de fazla hayvanla başlama işe. kim ne derse desin 10-15 max. hayvanla başla. Zaten normal inekler 400 günde bir yavru verir. Ortalama doğum yaptıktan sonra da 9-10 ay süt verirler.
-----------------------------Holsteindir hocam su anda alınabılecek en duzgun fıyatı uygun ınekler.
60 litre sut verenler mukemmel derecede saflastırılımıs olan ıneklerdır.Süt verımını artırmak ıcın hormonal takvıyelerde bulunuyorlar.
Belli bir yaşa geldıgınde elınden cıkaracaksın sut verımı dusmeye baslamakta cunku.
Hocam slaj konusuna katılmıyorum kusura bakma ,Arkadasına sor oda katılmayacaktır emınım bu konuda.
Karıstırıcılar her daım vardır kaba yamlerler bırlıkte kuru otlar yemlerı ıle bırlıkte sılaj ı karıstırırark mıx yapılmakta ve hayvanlara verılmekte.
konservelestırılmıs kaba yemler yanı sılajlarda en cok kullanılan mısır slajı dır.SÜt inekçiliğinin temelını olusturmaktadır.Sütçülük yapan herkes slaj yapmakta.
Silajı alıyorsun kesıyorsun bır kac ıslem e tabı tutuyorsun kapatıyorsun uzerini,Bildiğin turşu gıbı fermante olmaktadır.
Üstelik hayvanlar tarafından sevılerek te yenılmekte.
10 15 inek cok az hocam Benım okul bıtsın pet uzerıne klınk acacagım aynı zamandada 100 150 baslık buyuk bas yapmayı dusunuyorum hollsteın agırlklı olacak sekılde.
Getirisi çok iyi sistemize yaparsan.
Yapay mera da yapacaksın.
Arazın uygun olacak .Gubrenı dahı satarsın
-----------------------------sen nerde yapmayı düşünüyosun
-
devlet kredi veriyor 2 yıl geri ödemesiz ve 0 faizle her sağılır ve suni tohumlama doğum yapan hayvan başına 300 tl teşvik veriyor 99 hayvana kadar süt birlikleri damızlık birliklerine kayıtlı olursan sattığın sütün litre başına teşvik veriyorlar sana şu kadarını söyleyeyim 99 hayvandan sıfır kar etsen teşvikler yılda 29700 tl ediyor sütten aldığın teşvik hariç hayvanların yanına bi kaç tanede kesim için erkek sığır koydunmu onlarda arada büyür gider onlarıda satar kar edersin yani anlayacağın hayvancılık her türlü karlı hayvanların doğurup çoğalacak vs... eğer uğraşır emek verirsen ve arazin yeterli ise 99 sağılır hayvan bakarak inan güzel paralar kazanabilirsin.
ama en önemlisi hayvanaları seviyorsan gir bu işe gecenin 3 ünde 4 ünde hayvan doğuracak kalkacaksın işin başında duracaksan gir eleman alacam onlar ilgilenecek vs.. diyip sen başka işde onlar başka işde olmaz.
hayırlı olsun diyelim ne diyelim.
-
var mı uğraşan?
-
Ben de bu işe yatırım yapmayı planlıyorum.
Sakarya'da arazilerimiz ve küçük bir ahırımız var o ahırı büyütüp yanına da açık bir ahır yaptıracağım. Yakın zamanda araştırmalarımı derinleştireceğim ama tam olarak ne kadara patlar 10 angus bilmiyorum. Ayrıca sütünü satabilir miyim emin değilim. Ben yapıp bizim biradere bırakacağım ve yurt dışına çıkacağım acaba siz ne önerirsiniz kalmalı mıyım? Yoksa güvendiğim bir kişinin başında olması yeterli mi? Bir de çoban ve Ahır için eleman masrafını ayrı ayrımı tutacağım? Kaç eleman gerekir?
-
et yapın yapacaksanız sütün sağımı satımı kontrolü zor.
ama et satamazsan da az daha bakarsın iyi ya da kötü satarsın yaşlılıktan ölen besi hayvanı gördünüz mü ülkede.
ama en önemli unsur kendi yemini kendin yapacaksın dışardan yem alırsan olmaz. anguslara bak derim 14 ayda kesime gelir günde 1.3 kilo etine et katar eti daha kaliteli ve pahalıdır ve dayanıklı bir cinstir.
desteklemelere bakın et açığını kapatmak için birtakım destekelmeler çıktı onlardan faydalanın.
-

http://www.veteriner.cc/sigir/angus.asp
Hayvan yetiştiriciliği örnek fizibilite raporu :
http://www.agrosan.net/ziraat/fizibilite.php
http://www.torunoglutohum.com/caramba.php Süt otu / sütçülük yapanlar inekleri olanlar için.
CARAMBA dan bölgelerimize göre kuru - sulu arazilerde yılda Dekara 2-3 ton kuru ot, 10-20 ton yeşil ot alınmaktadır.
1 dekar = 1.000 metre kare ( 1 dönüm ) 100 metre * 10 metre vb gibi.
1 hektar = 10.000 metre kare ( 10 dönüm ) 100 metre * 100 metre vb gibi.
1 km kare = 1.000.000 metre karedir. ( 1.000 metre * 1.000 metre gibi )ot çeşitleri
http://www.torunoglutohum.com/carambamix.php
http://www.torunoglutohum.com/korunga.php
http://www.torunoglutohum.com/fig.php 1 dekardan 250-500 kg .
http://www.torunoglutohum.com/silajlik.php
http://www.torunoglutohum.com/yonca.php
http://www.torunoglutohum.com/diger.phportalama bir inek başına senelik yem ihtiyacı için en az ortalama 4 dönümde ot ekilecek arazi olması gerekir. Otuna göre senelik 1 kez , iki kez verim miktarı zamanı ve kg ı değişir. İyi araştırılması gerekir.
Besiye ( sadece eti için ) ayırılacak sığırlar ağırlıklarının ortalama günlük yüzde 2,5 civarı ot yerler.
örnek : 500 kg bir canlı hayvan günlük 12,5 ot yem vs yiyebilir
365*12,5 kg = 4.500 kg vb ot .Besi veya sütçülük amaçlı hayvancılıkta ot ve yem dışarıdan almaya kalkılacak ise hiç bulaşılmaması tavsiye edilir. Gideri , gelirini karşılamaz.
+ işten anlayan bir veterinere düzenli bakım ve kontrol için aylık maaş vermek şart. Yoksa hayvanlar hastalıktan telef olurlar. -
ithal hayvan alındı bu ulkeye en alınmayacak olan uretım :)
artık hayvancılıkla ugrasmayın hıc gırmeyın helekı bılmıyorsanız gırmeyın bu sektore ben dusunmuyorum bıle