Her Gün Okunması Gereken Dualar..
-
Sencer bunu yazdı:
-----------------------------
C_e_Z_a bunu yazdı:
irwa bunu yazdı:
ya bişi dicem ben gayrimüslimim yani dielimki kendi dualarım haricinde bunları okumaya çalışsam tanrı kabul eder mi ?? ,(
Allah sadece Arapça bilmediğinden ve tek dini İslamiyet olmadığından, neden etmesin ki?
:) Allah'ın gönderdiği tek din vardı her zaman.Zamanla diğer dinler tahrife uğrayınca son hak din olan İslamiyet tebliğ edildi.Şimdi birisi çıkacak İslamiyet'in tahrif edilmediğini nerden bileceğiz diyecek konu gene kayacak.Uygulamalarına,doktrinlerine bakarak ne kadar muhteşem bir yapısı olduğunu görebilirsiniz,tabi görmek istiyorsanız.
Sana gelince irwa;tanrı tanrı diyorsun da neye göre kime göre tanrı? Bugün insanlar tanrı diye çeşitli şeylere tapmaktadır.Yaratıcı,kainatın ve alemlerin Rabbi birdir,tektir Allah'tır.İslam ve İman'ın şartlarını yerine getirmeden,onun uygulamalarını gerçekleştirmeye çalışmanın bir manası yoktur.Allah ıslah etsin.
-----------------------------ıslah etsin ne demek hoca ben burda aklıma takılan bişeyi soruorum herkes gibi düzgünce yol göster ya da hiç yazma ayrıca senin dininde Allah die hitp edilir benim dinimde Tanrı ama bizde bu Tanrı kawramının put olmadığını biliriz peki senin dinin de olan yaradanın 99 ismi war onlarıda reddet o zaman
-
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
irwa bunu yazdı:
ya bişi dicem ben gayrimüslimim yani dielimki kendi dualarım haricinde bunları okumaya çalışsam tanrı kabul eder mi ?? ,(
Allah sadece Arapça bilmediğinden ve tek dini İslamiyet olmadığından, neden etmesin ki?
:) Allah'ın gönderdiği tek din vardı her zaman.Zamanla diğer dinler tahrife uğrayınca son hak din olan İslamiyet tebliğ edildi.Şimdi birisi çıkacak İslamiyet'in tahrif edilmediğini nerden bileceğiz diyecek konu gene kayacak.Uygulamalarına,doktrinlerine bakarak ne kadar muhteşem bir yapısı olduğunu görebilirsiniz,tabi görmek istiyorsanız.
Sana gelince irwa;tanrı tanrı diyorsun da neye göre kime göre tanrı? Bugün insanlar tanrı diye çeşitli şeylere tapmaktadır.Yaratıcı,kainatın ve alemlerin Rabbi birdir,tektir Allah'tır.İslam ve İman'ın şartlarını yerine getirmeden,onun uygulamalarını gerçekleştirmeye çalışmanın bir manası yoktur.Allah ıslah etsin.
Allah ıslah etsin mi?
Lan nolduda Allah ıslah edicek şimdi?
Tanrı diyince, Allah ululuğundan bişey mi kaybetti?
Ara ara bazı arkadaşların fikrinden ve beyninden şüphe eder oldum.
Önce selamın sabahın dahi olmayan birisine lan gibi seviyesizce hitap etmekten geri durmayı öğren sonra gel.Bugün nasıl annene babana direk ismiyle hitap etmen abes ise yaratıcıya Allah diye hitap etmek yerine tanrı demek en az o kadar abestir.Allah'a iman edip,İslamiyet'i kabul eder ve gereklerini hakkıyla,gönülden yerine getirirse bir insan,sonra tanrı gibi içi boş,havada kalan,kavramdan öteye gidemeyen ve muhtelif karşılıkları bulunan bir ibareye gerek kalmayacaktır zaten.Allah ıslah etsini de bütün inanmayanlar için temenni olarak dile getirdim.
Hocam kusura bakmada, kimsenin dinine önce ve sadece islamiyet vardı diyede aşşalayıcı bir tavır takınamazsın. İslamiyet hoşgörü dinidir, ama bazıları gelir "yektir, tekdir sadece o vardır" der ve benim şarteller atar. Burada paylaşılan dualara kimsenin bir dediği yok iken, sen sırf biri Allah'a Tanrı dediği için yarana basılmış gibi kelime üretiyosun. Allah, Tanrı, Rahim, Rahman... 99 adının her biri güzel ve ulu olan Rabbe, en yakın hissettiği gibi biri hitap ediyorsa, ne onun ululuğu biter ne adı sanı yerilir. Tanrı'nın içi boş demekle sen bi kere zaten kafadan kaybettin.
Bak Allah'ın isimlerinden örnek vereyim.Vâhid الواحد Tek, bir olan; kendisinden başka tanrı olmayan Gördün mü hocam, Tanrı bir yaratıcı ithamıdır, içi boş değildir.
Herneyse, Allah duaları ezbere şiir okumak gibi her gün okumakla kabul falanda etmez. Ağzın işlesin ellerin boş durmasın. Yok öyle, önce yürekten, sonra dilinden hocam :)
Hangi dini nerede aşağılamışım? İslamiyet'te ehli kitap denilen bir olay vardır.4 ilahi dine de saygı gerekir.Kendi kendine konuyu saptırıyorsun.İslamiyet'te hoşgörünün sınırları,kastı nedir iyice araştır öğren gel.Kimsenin yaratıcıya inanıyor olması beni kati suretle rahatsız etmez,aksine o insan için umutlu olurum.Ama inanmıyorum fakat işte böyle duaları etsem kabul olur mu diye soran bir insanı sen İslamiyet'e yönlendirmek yerine apır sapır şekilde orasını tanrı bilir diye geçiştirirsen boş iş yaparsın.Beni itham ettiğin şeylere dikkat et,ne yaram var ne de gocunacak başka bir şeyim.Senin gibi bodoslama "lan" diye dalan biriyle hepten gereksizdir bu tür tartışmalar.Anlama çabası içerisinde olman gerekirken direkt olarak itham etme yolunu tercih ediyorsun.Haliyle kargaşa ortamı oluşuyor.Vesselam
Peki hocam Tanrı lafından neden bu kadar tiksiniyorsunuz ?
Konu başında "Tanrı" diyen arkadaşımıza direkt "Allah ıslah etsin" diye bi sitemin oldu onun farkındayım, neden yani bunu anlamak istiyorum ben.
Sen şayet son mesajda yazdıklarını ilkinde daha yapıcı yazsan çıkışım olmaz benim, sonradan sende doğru yolu buluyorsun bak :)
Bu alıntıladığın bir önceki mesajda bütün inanmayanlar için genel bir temenni olduğunu belirttim zaten.Şartellerim atıyor diyen sensin,belli.Ne okuduğunun farkında değilsin.Ben doğru yoldayım Allah'a çok şükür,yanlışlarımı düzeltecek de insanlar var çevremde.Anlamadan,hiddetle,saldıracak bir yer arama çabası içerisinde yazınca bu duruma düşersin işte hocam.Tanrı lafından tiksinmiyorum.Bugün onlarca tanıdığım var deist olup da tanrı hitabetini kullanan.Her defasında şükrederim bu duruma,hiç inanmamalarından iyidir çünkü.Hidayet kapısı diğerlerine nispeten inşallah daha açıktır.Kendin peşin hüküm veriyorsun.Ben de seni alakasız şeylerle itham eder,tartışmayı hararetlendirebilirdim ama şu forumda en nefret ettiğim durum bu.Sırf bu anlamadan girişilen tartışmalar yüzünden çoğu konuda fikrimi beyan konusunda tereddüte düşüyor ve vazgeçiyorum.İyice oku bir dahakine öyle gel tartışalım adam gibi.Burda fikir beyanatına girişip de doğrularımızı tartmak ve idrak yoluna girmemiz gerekirken sabahtan beri yarınki sınava çalışmam gerektiği gerçeğini bir kenara bırakıp,bana isnat ettiğin asılsız abuklukları düzeltmek,sana anlatmak için debeleniyorum.Allah hepimizi affetsin,hepimizi ıslah etsin. -
irwa bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
irwa bunu yazdı:
-----------------------------ıslah etsin ne demek hoca ben burda aklıma takılan bişeyi soruorum herkes gibi düzgünce yol göster ya da hiç yazma ayrıca senin dininde Allah die hitp edilir benim dinimde Tanrı ama bizde bu Tanrı kawramının put olmadığını biliriz peki senin dinin de olan yaradanın 99 ismi war onlarıda reddet o zaman
Yazdıklarımı sakince okuma gayretini çok kısmi olarak sarfetsen,onu sana söylemediğimi anlayacaksın hocam,ki iki mesajdır bu saptırılmışlığı düzeltmeye çalışıyorum.Kimseyi direkt olarak inancıyla yargılamak ne benim ne de başka bir yaratılmışın haddine değildir. -
Tanrı türkü korusun!
-
allah a tanrı deme olayı, tanrıya allah deme olayı :) 1400 yıldır tartışılıo sanırsam bu.. Çok angarya bi konu..
+ olarak kabul edip etmeme konusuna gelince.. islama göre biz bilemeyiz hocam, edermi etmezmi.
yalnız inanışlar şöyle farklılıklar gösterebilio..
bi müslim ölmek üzereyken melekleri, sevdiklerini vs.. gördüğünü söylerken
bi hristiyanda, isa yı, meryemi, gördüğünü söylüo
bi budist te budayı gördüm ben dio.
ve emin olun görmüşlerdir..
dua konusuda öyle neye inanıosa ona dua etmeli insan. öküzemi inanıosun. öküze dua et. allahamı inanıosun allaha dua et.
en doğrusu ve sağlıklısı bu şekildedir.. inanç ne kadar çoksa enerjin o orantıda fazla olur dua etme sırasında.. -
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
irwa bunu yazdı:
Allah ıslah etsin mi?
Önce selamın sabahın dahi olmayan birisine lan gibi seviyesizce hitap etmekten geri durmayı öğren sonra gel.Bugün nasıl annene babana direk ismiyle hitap etmen abes ise yaratıcıya Allah diye hitap etmek yerine tanrı demek en az o kadar abestir.Allah'a iman edip,İslamiyet'i kabul eder ve gereklerini hakkıyla,gönülden yerine getirirse bir insan,sonra tanrı gibi içi boş,havada kalan,kavramdan öteye gidemeyen ve muhtelif karşılıkları bulunan bir ibareye gerek kalmayacaktır zaten.Allah ıslah etsini de bütün inanmayanlar için temenni olarak dile getirdim.
Hocam kusura bakmada, kimsenin dinine önce ve sadece islamiyet vardı diyede aşşalayıcı bir tavır takınamazsın. İslamiyet hoşgörü dinidir, ama bazıları gelir "yektir, tekdir sadece o vardır" der ve benim şarteller atar. Burada paylaşılan dualara kimsenin bir dediği yok iken, sen sırf biri Allah'a Tanrı dediği için yarana basılmış gibi kelime üretiyosun. Allah, Tanrı, Rahim, Rahman... 99 adının her biri güzel ve ulu olan Rabbe, en yakın hissettiği gibi biri hitap ediyorsa, ne onun ululuğu biter ne adı sanı yerilir. Tanrı'nın içi boş demekle sen bi kere zaten kafadan kaybettin.
Bak Allah'ın isimlerinden örnek vereyim.Vâhid الواحد Tek, bir olan; kendisinden başka tanrı olmayan Gördün mü hocam, Tanrı bir yaratıcı ithamıdır, içi boş değildir.
Herneyse, Allah duaları ezbere şiir okumak gibi her gün okumakla kabul falanda etmez. Ağzın işlesin ellerin boş durmasın. Yok öyle, önce yürekten, sonra dilinden hocam :)
Hangi dini nerede aşağılamışım? İslamiyet'te ehli kitap denilen bir olay vardır.4 ilahi dine de saygı gerekir.Kendi kendine konuyu saptırıyorsun.İslamiyet'te hoşgörünün sınırları,kastı nedir iyice araştır öğren gel.Kimsenin yaratıcıya inanıyor olması beni kati suretle rahatsız etmez,aksine o insan için umutlu olurum.Ama inanmıyorum fakat işte böyle duaları etsem kabul olur mu diye soran bir insanı sen İslamiyet'e yönlendirmek yerine apır sapır şekilde orasını tanrı bilir diye geçiştirirsen boş iş yaparsın.Beni itham ettiğin şeylere dikkat et,ne yaram var ne de gocunacak başka bir şeyim.Senin gibi bodoslama "lan" diye dalan biriyle hepten gereksizdir bu tür tartışmalar.Anlama çabası içerisinde olman gerekirken direkt olarak itham etme yolunu tercih ediyorsun.Haliyle kargaşa ortamı oluşuyor.Vesselam
Konu başında "Tanrı" diyen arkadaşımıza direkt "Allah ıslah etsin" diye bi sitemin oldu onun farkındayım, neden yani bunu anlamak istiyorum ben.
Sen şayet son mesajda yazdıklarını ilkinde daha yapıcı yazsan çıkışım olmaz benim, sonradan sende doğru yolu buluyorsun bak :)
Bu alıntıladığın bir önceki mesajda bütün inanmayanlar için genel bir temenni olduğunu belirttim zaten.Şartellerim atıyor diyen sensin,belli.Ne okuduğunun farkında değilsin.Ben doğru yoldayım Allah'a çok şükür,yanlışlarımı düzeltecek de insanlar var çevremde.Anlamadan,hiddetle,saldıracak bir yer arama çabası içerisinde yazınca bu duruma düşersin işte hocam.Tanrı lafından tiksinmiyorum.Bugün onlarca tanıdığım var deist olup da tanrı hitabetini kullanan.Her defasında şükrederim bu duruma,hiç inanmamalarından iyidir çünkü.Hidayet kapısı diğerlerine nispeten inşallah daha açıktır.Kendin peşin hüküm veriyorsun.Ben de seni alakasız şeylerle itham eder,tartışmayı hararetlendirebilirdim ama şu forumda en nefret ettiğim durum bu.Sırf bu anlamadan girişilen tartışmalar yüzünden çoğu konuda fikrimi beyan konusunda tereddüte düşüyor ve vazgeçiyorum.İyice oku bir dahakine öyle gel tartışalım adam gibi.Burda fikir beyanatına girişip de doğrularımızı tartmak ve idrak yoluna girmemiz gerekirken sabahtan beri yarınki sınava çalışmam gerektiği gerçeğini bir kenara bırakıp,bana isnat ettiğin asılsız abuklukları düzeltmek,sana anlatmak için debeleniyorum.Allah hepimizi affetsin,hepimizi ıslah etsin.
Düştüğüm durumun bir abzürtlüğü yok, yalnızca ilk çıkışmamın sebebini bi önceki mesajda ilettim. Sen en başından belkide meydanı boş buldum der gibi konuya girmeseydin ben asla hiddetlenmezdim hocam. Ama şimdi anladım ki, ilk düşündüğüm konuyla düşüncelerinin pek bi alakası yok.
O yüzden kusura bakma ilkten kırmışda olabilirim.
Yinede, sen bildiğin yolda devam et ve hiç bir insanın Allah ile olan münasebetine kendi yorumunu katma. Allah'ı sevende var, sevmeyende. Seveninde dili var, sevmeyeninde. Herkes onunla nasıl gönül bağı kuruyorsa öyle kursun. Kimse insanın inanç ve sevgisini ölçecek donatılarla donatılmadı daha. Kimse kimseyi tartamaz, biçemez bence. Tekrar kusura bakma hoca. -
Allah kelimesi ile tanrı kelimesi arasında ne fark vardır :
bizim eski atalarımız müsliman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılığı olan bir kelimedir.
Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i azam olan Allah kelimesinin karşılığı değildir.
Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriyle bir zat-ı ecell-i Ala akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.
İlhesma-i Hüsnayı cami Allah kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarlada Allah'ın(c.c)ism-i hass dır Allah dendiği an bu mabudu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zaman yunanlıların aklına zeus,mısırlının apis boğası,ve hintlinin aklınada kendi inekleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafza-i Celal olan Allah kelimesi alemlerin Rabbinine has isim olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Zat-ı Zülcelali akla getirir .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.
tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat Allah yerinde değil....
Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat La Allaha illallah demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor.
Mevlid yazarı Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir.
Ayrıca Allah ismi en güzel isim olarak övülmüş tüm isimlerin başı olarak övülmüştür. 99 güzel ismi var iken başka isimler aramak pek akıl kârı gözükmemekte.. O'na yaklaşmak niyetindeysek onun bize bildirdiği öğrettiği tavsiye ettiği emrettiği şekilde yaklaşmalıyız.. en mantıklı olanı budur vesselam.
Saygılar :) -
irwa her konuda kendini neden afişe etme gereği duyuyorsun ki, ilgi çekmek mi amacın. Hemen başlamış bizimkiler Allah şudur tanrı şudur diyerekten :) Çoğu konu amacından çıkıyor bu şekilde
-
SivilPadisah bunu yazdı:
irwa her konuda kendini neden afişe etme gereği duyuyorsun ki, ilgi çekmek mi amacın. Hemen başlamış bizimkiler Allah şudur tanrı şudur diyerekten :) Çoğu konu amacından çıkıyor bu şekilde
-----------------------------abi senin kafan mı güzel ya da zorla tartışmamı çıkartmaya çalışıosun ben nie ilgi çekmeye çalışayım insan gibi fkir almaya çalışmak ne zamandan beri dikkat çekmek olmuş sizin gibiler yüzünden müslümanlıkla ilgili bişeyler sormaya çekinir oldum ilk msjımı okudun mu bilmiorum ama burda yazıp anlatanların her satırlarını tekrar tekrar okuorum ben bişiler daha öğrenebilmek için rica ediorum haddin olduğunca konuş haddini aşma
-
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
Sencer bunu yazdı:
C_e_Z_a bunu yazdı:
irwa bunu yazdı:
Allah ıslah etsin mi?
Bu alıntıladığın bir önceki mesajda bütün inanmayanlar için genel bir temenni olduğunu belirttim zaten.Şartellerim atıyor diyen sensin,belli.Ne okuduğunun farkında değilsin.Ben doğru yoldayım Allah'a çok şükür,yanlışlarımı düzeltecek de insanlar var çevremde.Anlamadan,hiddetle,saldıracak bir yer arama çabası içerisinde yazınca bu duruma düşersin işte hocam.Tanrı lafından tiksinmiyorum.Bugün onlarca tanıdığım var deist olup da tanrı hitabetini kullanan.Her defasında şükrederim bu duruma,hiç inanmamalarından iyidir çünkü.Hidayet kapısı diğerlerine nispeten inşallah daha açıktır.Kendin peşin hüküm veriyorsun.Ben de seni alakasız şeylerle itham eder,tartışmayı hararetlendirebilirdim ama şu forumda en nefret ettiğim durum bu.Sırf bu anlamadan girişilen tartışmalar yüzünden çoğu konuda fikrimi beyan konusunda tereddüte düşüyor ve vazgeçiyorum.İyice oku bir dahakine öyle gel tartışalım adam gibi.Burda fikir beyanatına girişip de doğrularımızı tartmak ve idrak yoluna girmemiz gerekirken sabahtan beri yarınki sınava çalışmam gerektiği gerçeğini bir kenara bırakıp,bana isnat ettiğin asılsız abuklukları düzeltmek,sana anlatmak için debeleniyorum.Allah hepimizi affetsin,hepimizi ıslah etsin.
Düştüğüm durumun bir abzürtlüğü yok, yalnızca ilk çıkışmamın sebebini bi önceki mesajda ilettim. Sen en başından belkide meydanı boş buldum der gibi konuya girmeseydin ben asla hiddetlenmezdim hocam. Ama şimdi anladım ki, ilk düşündüğüm konuyla düşüncelerinin pek bi alakası yok.
O yüzden kusura bakma ilkten kırmışda olabilirim.
Yinede, sen bildiğin yolda devam et ve hiç bir insanın Allah ile olan münasebetine kendi yorumunu katma. Allah'ı sevende var, sevmeyende. Seveninde dili var, sevmeyeninde. Herkes onunla nasıl gönül bağı kuruyorsa öyle kursun. Kimse insanın inanç ve sevgisini ölçecek donatılarla donatılmadı daha. Kimse kimseyi tartamaz, biçemez bence. Tekrar kusura bakma hoca.
Tahribat'ta bu tür konuların haddinden fazla tartışma konusu olduğunu ve hit aldığını bilmeyen birisi gibi meydanı boş bulma düşüncesi içerisinde olabileceğimi düşünmen ilginç gerçekten.Yazdıklarımdan hemen sonra aksi görüşlerle karşılaşacağımın ve böyle uzun uzadıya yazıp okuyacağımın farkındaydım.Yazdıklarımın aynen arkasındayım,ne kimseyi yargıladım ne de itham ettim.Genel çerçeve içerisinde kalarak kendi fikrimi beyan ettim.Son yazdığın paragrafta söylediklerini aynen ifade ettim bir önceki mesajımda.Kimseyi inancından ötürü yargılamak,kimsenin haddine değildir.Elimden geldiğince parlayan bir üslupla yazmamaya gayret ettim.irwa hocam en başta yanlış anlayıp biraz kırıldı sanırım,ondan özür diliyorum.Saygılar