Herkesin İzlmesi Gerektiğini Düşünüyorum : Para Dedektifi
-
@torpedo_xl,
hocam doğru avrupa ülkelerinden çoğu artık ab üyesi ülke ve çoğu da yaşantılarından memun, öyle ki bir sürü göç alıyorlar, artık global olan dünyada bu denli ilişkiler kurulmuş, bir rumen vatandaşı gidip polonya da ya da almanyada o ülkenin vatandaşı gibi çalışıp sosyal haklarından yararlanabiliyor, komunizm ide sinin devletsiz devlet projesine biraz benziyor ama birisi uyarlıyor bunu.. sosyalizm teoride iyi olabilir ama pratikte yaşanılan örnekler hiç iç açıcı değil bunun sebebi de senin de sonda bahsettiğin gibi insan faktörü. insanın yapısını bilmeden bu sistemin yanlışlığını göremezsin(göremezler), bu sitemi robotlar üzerinde uygulasaydın emin ol %100 başarıya ulaştırırdın ama insanlar eşit değil ve eşit olmayan şeyler için asla eşitliği getiremezsin. Burada adalet kavramı devreye giriyor, işte benim savunduğum şey adalet. Bu sağlanır sağlanmaz orası ayrı bi konu ama eşitliğin olması mümkün değil çünkü iki şey eşit ise birinin varlığı gereksiz olurdu o yüzden her şey zıttıyla bilinir derler.. sosyalizm ya da türevi sol fraksıyonlar eşitliği savunuyorlar bazıları cahilce bilmeden adalet diyor daha savunduklarının ne olduğunu bilmiyorlar..
@ayro, hocam ben ekomonist falan değilim, devletin sistemini ya da kapitalizmi desteklediğimi de söyledim, senin bahsettiğin sömürü olayını biliyorum, bu iktidarın da büyük başlara (patronlara) yönelik onların çıkarlarını koruyan işler yaptığını biliyorum. ben bu hükümetin ya da sistemin doğru olduğunu düşünmüyorum. yazımın ilk paragrafında temel şeylerin devlet tarafından üretilmesi, sunulması, diğer şeylerin ise kontrollü olarak sunulması gerek. mesela bi örnek vereyim, türkiye domatesi rusyaya satacaktı ama rus devleti almadı? neden ? çünkü bilmem ne oranı fazla çıktı.. burada devlet özel sektörüne karıştı müdahale etti ve halkı için doğru olanı yaptı.. işte bizde böyle bir model olabilir. Ve temel şeyler, elektrik, su, telefon v.s. hizmetler devlet tarafından üretilmeli sunulmalı gerekirse ücretsiz olmalı. devletin gelir kaynağının en başında vergiler geliyor, çünkü devlet bir şey üretmiyor haliyle de para lazım olduğunda ya vergileri yükseltecek ya borç alacak..
ben elimden geldiğince okuyorum ama işi teoride bırakmıyorum, yahudiyle de konuşurum, komunistle de, arapla da ne bileyim her insanla kimde ne tecrübe varsa öğrenmeye araştırmaya çalışıyorum, birileri gibi (kimseyi kast etmiyorum) tek taraflı olaya bakmıyorum, evimdeki kitaplıkta terörist başı denilen adamın da kitabı var, zıt görüşteki adamların da.. sonuçta kim ne diyor amacı nedir ne söylüyor bunları bilmem ve görmem gerek. medyadan okuduğumla kalsaydım, internette her gördüğü resmi doğru zannedip paylaşan ahmaklara (kusura bakmasınlar) dönüşürdüm.. araştırıp sorgulamadan her şeye inanmak benim fıtratıma ters..
ne sosyalistim ne faşistim ne kürtçüyüm ne türkçü ne kemalistim ne liberal ben üretmekten yana, insanların en iyi şekilde ve özgürce yaşayabilmesini isteyen bir sisteme ya da partiye bağlı olmayan, partileri ve particiliğe karşı olan biriyim, çünkü onlar çıkar üzerine kurulur, hizmet üzerine değil, gönül birliği yerine para birliği vardır.. ben iyi düşüncelere sahip olarak asla ama asla bir partiden milletvekili olamam çünkü gerekli kriterlerim yok, para harcamam gerek, tanınmış olmam gerek, sözü geçen biri olmam gerek.. yani dürüst olmak, eksikleri bilmek, onları giderecek kuvvetinin olması yeterli değildir, o adamlara oy kazandıracak ya da seçimi kazandıracaksan sen makul adamsın.. gidin muğla'ya ve oradakileri izleyin. bir hocam derdi, muğlada chp den eşeği aday gösterseler yine kazanır diye.. çünkü oradaki halk ile belediye bazı konularda çıkar işlerinde o yüzden o partiyi desteklerler, yoksa Atatürk'çü olmasıyla v.s. alakalı değil.. tabi burada chp örneğini vererek eleştirme amacında değilim, sadece siyasetin kirli yüzünü söylemek istedim.. Çıkar çıkar çıkar..
-
Aynen öyle. Kafayı toparlayabilsem, oturup faşist olmayan faşistler diye bir yazı yazacaktım bloga ama daha yazamadım. Olayın içinde bu geçiyor.
Bugün faşizmin karşısında duran görüşleri savunan insanlar da, iş ikna ve birşeyler yapma sürecine geldiğinde baskıyla birşeyler yapmaya başlıyor. Bu faşizmdir. Ama adam faşizme karşı.
Mesela sosyalizm, faşizmin uzağında görülür fakat otoriterdir. Yani faşizmden çok ta uzakta olduğu söylenemez komünizmin ve sosyalizmin.
Aynen bu hesap. 1960 sornası yaşayan ve olayları görüp geçiren bir çok komünist, bu yıllarda yurt dışında , Amerika'da yada kendi şirketleri var. Yani karşı çıktığımız fikirler, çıkar işin içine girdiğinde değişiyor.
Ne olursa olsun burada önemli olan kısım var ; üretmeden para kazanan adama iş olmamalı. Başkasının ürettiğini alıp satarak para kazanan adamlar kadar ekonomiye zarar veren hiçbir şey yok. İşte bunları kotnrol altına alıp denetlemek gerek.
Ama diyorum ya ; kapitalistler öyle bir noktaya gelmiş ki, devletin ve milletin onları durdurma gücü yok. Örneğin bugün Koç Türkiye'de üretimin % bilmem kaçını sağlıyor. Eğer bugün Koç ve Sabancı şirketleri kapatıp ; paraları yurtdışına çıkartsalar işler ne hale gelir ?
Putin rusya'da demokrasiyi dağıttı ama şuna bakmak gerek ;
-
komünizm halka çözüm değil. parayı bi büyükbaştan alıp başka büyükbaşa verirsin tüm olayı bu olur. üstelik daha otoriter bi sisteme girersin. şu anki sistemde hiç olmazsa rekabet olan sahalarda az çok kazancımız oluyor daha doğrusu kaybımız daha az oluyor. komünizmde bu şansın da olmaz.
-
bu işin görünen kısmı diğer bir kısmıda var
üreticinin birdahaki sene üretecek olduğu ürünü bu seneden satışı var bunu yapanlarda büyük tüccarlar yurt dışına mal satanlar
yani her şekilde çiftçiyi mikiyorlar garibimin sesi çıkmıyor , ses çıkartmak isteyenide engelliyorlar
-
ben de izleyeyim şunu bakalım müsait zamanımda
-
çiz
-
cizik