Hiçbir Şekilde Genetiği Değişmemiş Saf Anadolu Sebze Tohumlarını Nasıl Değerlendirmeli ?
-
bi akrabamda orjinal halis muhlis saf anadolu domatesi tohumu var. her sene kendi bahçesinde ihtiyacı kadar dikip yetiştirir. bazen domatesleri bize gönderir ki piyasada o domatesi bulmak imkansıza yakın. şu buruşuk yerli domatesten değil, çok çok kaliteli bir cins. görünümü gayet düzgün, tadı mükemmel. kırmızı et yeme domates ye. o kadar yani. şimdi bu domatesin tohumlarını alsam nasıl değerlendiririm. a- sadece kendim yetiştirip vatandaşa hava atıp ben elitim mi deyim :) b- üniversitelere gönderip yayılmasını mı sağlayım ? c- tanıdıklarla anlaşıp lüks lokantaların ihtiyacı için yüksek kaliteli domates mi üreteyim ? d- tohumunun tanesine yüksek fiyat biçip alışveriş sitelerinde bu tohumları organik ürün hastalarına mı satayım ? e- hepsi f- hiçbiri
-
C
-
yetiştirmelisin , türkiye de değil ama örnek bi italya bi fransa da böyle bazı meyve ve sebzelerin kaliteli gen e sahip tohumları özel bahçelerde yetiştirilir
(buralarda da yavaş yavaş görmeye başladık)
eğer hakikaten piyasadaki domatezlere taş çıkartır diyorsan kilosu 10 lira da olsa müşteri bulursun (biraz uçuk oldu ama mal fiyatını kendi belli eder zaten)
son günlerde salkım domatez hariç diğer domatezlerden hayır görmedim bir domatez delisi olarak bana hotum ver derdim ancak ben yetiştiremem
yapabileceğin en iyi şey bunu fırsat a çevirip bir elit üretim tesisi yaratmak tesis dediğim yap sat işte üretebildiğin kadar en kötü bol miktarda domatez yersin her gün fazlasını da bize gönderirsin
-
beyler bide şöyle bir durum var. bu domatesi ekip yetistirdik diyelim. meyvesini toplayıp yüksek fiyattan sattık. domatesi alan kişiler domatesin tohumunu alıp ektiklerinde domates bendeki gibi yeniden ürün veriyor. istersen yıllarca tekrar tekrar tohumunu alabilirsin. sonuçta piyasadaki domatesler gibi değil, Allah'ın yaratığı gibi tekrar tekrar ekilip yetiştirilebiliyor. bu durumda domates diğer insanlara da yayılacak. kâr etsem en fazla bir iki sene ederim diye düşünüyorum. acaba tohum stoklasam 5 sene sonra bende böyle orjinal tohum var deyip tohumları mı yüksek fiyattan satsam ? sonuçta dünya böyle organik tohumları arıyor, üstelik domates lezzet olarak piyasadaki diğer domateslere 10 basar. diğerleri ile karşılaştırmak bile hata olur. avrupada felan olsak zengin oluruz belki de.
-
Hocam sermaye varsa tarla kurarasın birkaç işçi çalıştırırsın markayla satarsın fakat fiyatı yüksek tutarsan çok az kişi alır diğerleri gene hormonluları almaya devam eder onların maliyeti de az oluyor. Fakat Avrupaya satış yapabilirsin herşeyi tam yaparsan.
-
bana satabillirmisin hocam biraz tohum? bende babamla birlikte saklıyorum. uzun domatesler var yumurta gibi sendekilerden var ama farklı olabilir seyi ile merak ettim şimdi bu arada tohumları kesinllikle elinde 2-3 kilo olarak sakla 10-15 yıl sonra çok lazım olabilir.. İsrailin politikasını biliyorsun fazla dayanan domates sadece suyla yetişen toprağa gerek duymayan ve tohumu sadece bir kereliğine kullanan domatesler yetirşiriyor. bunlar organik değil ve Kendi ülkelerinde bu domatesleri kullanmıyorlar. Sana tavsiyem bu tohumları Devlet kontrolündeki bi yere ver genetiğinin değiştirilmeyeceğini teyidle ve Ülke çapına yayılmasını sağla. Şu an tohum satılan yerlerde böyle tohumlar yok haberin olsun.. Elindeki tohumlar çok önemli olabilir.
-
BosphorusPasha bunu yazdı:
-----------------------------bana satabillirmisin hocam biraz tohum? bende babamla birlikte saklıyorum. uzun domatesler var yumurta gibi sendekilerden var ama farklı olabilir seyi ile merak ettim şimdi bu arada tohumları kesinllikle elinde 2-3 kilo olarak sakla 10-15 yıl sonra çok lazım olabilir.. İsrailin politikasını biliyorsun fazla dayanan domates sadece suyla yetişen toprağa gerek duymayan ve tohumu sadece bir kereliğine kullanan domatesler yetirşiriyor. bunlar organik değil ve Kendi ülkelerinde bu domatesleri kullanmıyorlar. Sana tavsiyem bu tohumları Devlet kontrolündeki bi yere ver genetiğinin değiştirilmeyeceğini teyidle ve Ülke çapına yayılmasını sağla. Şu an tohum satılan yerlerde böyle tohumlar yok haberin olsun.. Elindeki tohumlar çok önemli olabilir.
-----------------------------
sendeki uzun domates de çok kaliteli, elinde servet var iyi koru onları. bendeki de seninkine yakın bir domates ama şekil olarak yuvarlak hatlı ve biraz daha büyük oluyor bendekiler. dediğin gibi 10 sene sonra bunlara servet verirler :) akrabam ile anlaşacam düzenli olarak her yıl yetiştirip tohumu her sene yenileme ve hakkıma düşeni alma koşuluyla para ödeyecem. -
sat gitsin.
ek büyüt sat bilmeyene zor gelir.
-
bana yollla:D:D
-
balik_ bunu yazdı:
BosphorusPasha bunu yazdı:
bana satabillirmisin hocam biraz tohum? bende babamla birlikte saklıyorum. uzun domatesler var yumurta gibi sendekilerden var ama farklı olabilir seyi ile merak ettim şimdi bu arada tohumları kesinllikle elinde 2-3 kilo olarak sakla 10-15 yıl sonra çok lazım olabilir.. İsrailin politikasını biliyorsun fazla dayanan domates sadece suyla yetişen toprağa gerek duymayan ve tohumu sadece bir kereliğine kullanan domatesler yetirşiriyor. bunlar organik değil ve Kendi ülkelerinde bu domatesleri kullanmıyorlar. Sana tavsiyem bu tohumları Devlet kontrolündeki bi yere ver genetiğinin değiştirilmeyeceğini teyidle ve Ülke çapına yayılmasını sağla. Şu an tohum satılan yerlerde böyle tohumlar yok haberin olsun.. Elindeki tohumlar çok önemli olabilir.
sendeki uzun domates de çok kaliteli, elinde servet var iyi koru onları. bendeki de seninkine yakın bir domates ama şekil olarak yuvarlak hatlı ve biraz daha büyük oluyor bendekiler. dediğin gibi 10 sene sonra bunlara servet verirler :) akrabam ile anlaşacam düzenli olarak her yıl yetiştirip tohumu her sene yenileme ve hakkıma düşeni alma koşuluyla para ödeyecem.
-----------------------------hocam bu işi servet için yapma. sen düzgün yap işini zaten büyük şehirlerde ne anlar zengin adam domates yetiştirmekten. sen düzgün iş yaparsan para zaten gelir :) aama kendine 2-3 kilo tohun al sakla yinede. bak israilin ne yapcağı bilinmez bi ara yürek ismini verdiği bi domates vardı türk tamamen organik. adam yok oldu.
-
arkadaşlar bu konuda bana danışabilirsin tema vakfındada görevliyim tohumları ege üniversitesi gen bankasına gönderebilirsin tohumcularda satabilirsin aman dışarı satma geri dönüşü hibrit tohum olur bu konuda senin gibi bende tohum topladım 25 tane nesli kaybolmuş kuru fasulye tohumu iki dometes tohumu 2 adet özel marul tohomu topladım yeni asır tv de canlı yayında anlattım mayıs ayı içinde bende çok az bir tohumları yeni kurulacak gen bankasına teslim edecem bendeki dometes tohumu yerli ve ismi sazala dometisi yeşilide kırmızısıda aynı aramoda dışarıda 1 ay dayanan tek dometes tohumu birde siyah dometes tohumu gelecek ben tema da bu konuları okullarda ve üniversitelerde anlatıyorum bana pm ulaşabilirsin