Hobi Amaçlı Linux Tabanlı İşletim Sistemi Geliştirmek
-
belki linuxun öyküsünü duymuşsunuzdur. hatırladığım kadarıyla linuxu geliştiren kişi ilk önce bu işi hobi olarak yapıyor. sonra linux git gide gelişiyor ve başlı başına bir işletim sistemi oluyor. şimdi biz kendi kendimize boş zamanlarımızda sadece kendi kullanımımız için linux tabalı bir işletim sistemi veya dağıtım geliştirebilirmiyiz. mesela pardusu tübitak geliştiriyor. paketleri pisi uzantılı ve ayrı deposu var. bizde kendi paket uzantımızı geliştirebilir miyiz ? mesela ubuntu .deb uzantılı, pardus .pisi uzantılı bizimki de abc. uzantılı olacak. bu paketleme sistemi çok mu karmaşıktır ? boş zamanlarımızda hobi olarak çalışsak bu işi başarabilirmiyiz ?
-
yaparsın elbette yeter ki iste
-
Hobi olarak girmiyor, üniversitede proje olarak yapıyor diye biliyorum.
O adam işletim sistemi yaptı, çekirdeği yazdı.
Senin de benzer bir planın varsa saygı duyarım ama muhtemelen o yeterlilikteki biri buraya yazmak yerine şu an işe girişmişti.
Linux dağıtımı yapalım dersen mümkündür, boş zamanlarınızda paketleri bir araya getirmeye başlayabilirsiniz.
Ekibini kurdun mu kendi paket sistemini de yazarsın, dağıtımını da yaparsın.
Ama işletim sistemi yapacağız dersen o iş biraz zor.
-
uzantımız belli aslında .tbt
-
Bu tür konuları Tugberk diye bir mürid vardı ona sorabilirsin yada Firex e kendileri artık işletim
sistemi yazabilcek seviyeye gelmiş adamlar :D
-
matr0x bunu yazdı:
-----------------------------uzantımız belli aslında .tbt
-----------------------------
hocam hiç aklıma gelmemişti iyi fikir :) -
Twitter bunu yazdı:
-----------------------------Bu tür konuları Tugberk diye bir mürid vardı ona sorabilirsin yada Firex e kendileri artık işletim
sistemi yazabilcek seviyeye gelmiş adamlar :D
hocam uygun bir zaman bu müridlerle iletişime geçeceğim. en azından kendi paket sistemimizi yazsak fena olmaz. -
Hocam hiç araştırdın mı paketler nasıl yazılır ne şekilde oluyor ? Bide merak ettiğim nokta derlenmeden mi çalışıyor bu işletim sistemi edit kısmına hiç bakmadımda diyelim ben mouse pointer ı alevli malevli yapmak istiyorum diyelim kodları nerde ne şekilde yapabilirim var mı linux için kaynak ?
-
paket sistemi dedigin şey o kadarda basit degil.Öncelikle dosya sistemi yapılarının ortak olması yada paket sistemine tüm dosya sistemlerini tanımlaman lazım.Bagımlılık ve çakışmalara çözüm bulman lazımki en zor kısım bu.Var olan dosyaların veritabanlarını oluşturman ve bunları nasıl işlicegine karar vermen lazım.Daha sonra dosya depoları oluşturman lazım ve en son oturup yazabilirsin :)
-
SinusX bunu yazdı:
Hocam hiç araştırdın mı paketler nasıl yazılır ne şekilde oluyor ? Bide merak ettiğim nokta derlenmeden mi çalışıyor bu işletim sistemi edit kısmına hiç bakmadımda diyelim ben mouse pointer ı alevli malevli yapmak istiyorum diyelim kodları nerde ne şekilde yapabilirim var mı linux için kaynak ?
-----------------------------Derlenmemiş bir program malesef çalışamaz.Günümüzde hiç bir bilgisayar malesef makine diline döndürülmemiş bir yazılımı çalıştıramaz.Mouse pointer'ı degiştirmek istiyorsan kullandıgım masaüstünün(gnome,kde gibi) kaynak kodlarına bakman lazım
-
SinusX bunu yazdı:
-----------------------------Hocam hiç araştırdın mı paketler nasıl yazılır ne şekilde oluyor ? Bide merak ettiğim nokta derlenmeden mi çalışıyor bu işletim sistemi edit kısmına hiç bakmadımda diyelim ben mouse pointer ı alevli malevli yapmak istiyorum diyelim kodları nerde ne şekilde yapabilirim var mı linux için kaynak ?
bir ara pardus için pisi paketi yapımını araştırmıştım çok da zor bişey değildi bildikten sonra kolay yapılacak bir işe benziyordu. ben kendim için firefox chrome, sohbet programı ve ofis programı gibi temel programları .tbt uzantılı paketleyip sistemime kursam bana yeter. tamamen hobi amaçlı olacak sadece kendim kullanacağım.