İhtilal İnkilap Ve Devrim Anlamları ?
-
FeRoCi bunu yazdı:
-----------------------------
HyKo bunu yazdı:
tamamen yanlış anlamışsın. devrim herhangi bir alanda yapılan köklü ve ''ani'' değişikliklerdir. tekrarlıyorum çağdaşlaşma veya modernleşmeyle alakası yoktur sadece değişiklik. ilerici de olabilir gerici de. atatürk devrimi ilericidir iran devrimi gericidir. yani bir düzenin 50 yıl içinde tamamen başkalaşması devrim sayılamaz. ihtilal ise yalnızca iktidar, yönetim tabakasını ele geçirmektir. siyasal anlamda devrimden söz edebilmek için öncelikle yönetime sahip olunması gerekir bu bakımdan ihtilal devrimin ilk adımıdır. ihtilal zor kullanarak iktidara sahip olmaktır. yönetime sahip olduktan sonra düzeni bozmadan sadece yönetici kadroyu yani iktidarı elinde bulunduran kişileri değiştirmek devrim değildir. devrim sürecinin tamamlanması için ihtilalden sonra sosyal ekonomik siyasal alanlarda köklü ani değişiklikler yapılmalıdır. ancak bu şekilde devrim tamamlanır. bkz:1960 devrimi. iktidara sahip bulunanların değişip sistemin aynı kalarak devam etmesi yani kısacası sadece sistemi yürütenlerin değiştiği olgu ise darbedir.bkz:1980 darbesi.darbelerde geniş halk kitlelerinin desteği olması zorunlu değildir ve çogunlukla şiddet içerir köklü değişiklikler barındırmaz.
peki inkılâpla devrim aynı anlamdamıdır ?
-----------------------------inklap belli bir parça devrim bütünüdür benim bildiğim.
-
kelime anlamı olarak inkılapla devrim aynı anlamdadır. 80 darbesinden sonra devrim kelimesi sakıncalı görülerek kaldırılmış ve yerine ders kitaplarında okullarda inkılap kelimesi kullanılmaya başlamıştır. aslına bakarsan bu 3 kelimenin anlamları artık bugun çok değişkenlik gösteriyor gibi görünuyor. hepsi birbirinin içine girmiş durumda. fransız ihtilali - fransız devrimi gibi bir çok yanlış kullanımda mevcut.en kısası şöyle söyleyebilirim ben sana aslında siyasal anlamda devrim sürecinde 3 aşama var 1. fikir aşaması örgütlenme 2. fiil 3. devrim. 2. aşama aslında ihtilal yani iktidara el koyma aşaması 3. de köklü değişiklikleri hayata geçirme. karışıklık da burdan kaynaklanıyor 3. aşama inkılap ve bu sürecin tümüne devrim adı verilmiş artık. bu yüzden bugun kullanımda hepsi birbirinin yerini karşılıyor gbi görünüyor aslında. ama öyle değil..
-
kasVa bunu yazdı:
FeRoCi bunu yazdı:
HyKo bunu yazdı:
tamamen yanlış anlamışsın. devrim herhangi bir alanda yapılan köklü ve ''ani'' değişikliklerdir. tekrarlıyorum çağdaşlaşma veya modernleşmeyle alakası yoktur sadece değişiklik. ilerici de olabilir gerici de. atatürk devrimi ilericidir iran devrimi gericidir. yani bir düzenin 50 yıl içinde tamamen başkalaşması devrim sayılamaz. ihtilal ise yalnızca iktidar, yönetim tabakasını ele geçirmektir. siyasal anlamda devrimden söz edebilmek için öncelikle yönetime sahip olunması gerekir bu bakımdan ihtilal devrimin ilk adımıdır. ihtilal zor kullanarak iktidara sahip olmaktır. yönetime sahip olduktan sonra düzeni bozmadan sadece yönetici kadroyu yani iktidarı elinde bulunduran kişileri değiştirmek devrim değildir. devrim sürecinin tamamlanması için ihtilalden sonra sosyal ekonomik siyasal alanlarda köklü ani değişiklikler yapılmalıdır. ancak bu şekilde devrim tamamlanır. bkz:1960 devrimi. iktidara sahip bulunanların değişip sistemin aynı kalarak devam etmesi yani kısacası sadece sistemi yürütenlerin değiştiği olgu ise darbedir.bkz:1980 darbesi.darbelerde geniş halk kitlelerinin desteği olması zorunlu değildir ve çogunlukla şiddet içerir köklü değişiklikler barındırmaz.
peki inkılâpla devrim aynı anlamdamıdır ?
-----------------------------inklap belli bir parça devrim bütünüdür benim bildiğim.
-----------------------------en son yazımda açıklamaya çalıştığımı söylemiş arkadaş işte:)
-
inkılap : in-kılap
kılap= kelime anlami kılavuz demektir. kılavuz rehber anlaminda oldugundan "in" ise yapılan eylem yada iş bütünüdür, genel olarak kullanilir. eski türkceden sıyrılarak gelmistir kılap, yani devrimlere kılavuzluk etmek, eylemlere kılavuz belirlemek manasindadir. yol gösterici gibi, atatürk in eylem kılavuzları desek ayni manaya gelmekte oldugunu görürsünüz.
-
Lüzumsuzca karmaşıklaşmış yav konu. İhtilal evet zor kullanarak o anki yasalara göre meşru olmayan şekilde yönetime el koymakk veya koymaya çalışmak devrim ve inkilap(ki aynı anlamdadır) Yönemtim ele geçtikten sonra yapılan köklü her tür yasal değişikliktir hocam kısaca. Resmen kavramlar kargaşaya düşmüş yav:) Her ihtilal sonucunda Devrim olacak diye birşey yok tersinden bakarsan devrim içinde illa ihtilal olması gerekmez...
-
aman hocalar. noktaya dikkat. inkılap devrim demekken, inkilap köpekleşmek demekmiş. valla ayrımı bilen birinden dayak yemeyelim bi nokta için :)
-
hayaletkurt bunu yazdı:
-----------------------------aman hocalar. noktaya dikkat. inkılap devrim demekken, inkilap köpekleşmek demekmiş. valla ayrımı bilen birinden dayak yemeyelim bi nokta için :)
evet ince bir ayrıntı gerçekten..