İlginc Bir Fizik Sorusu-2!
-
Bunun nedeni SIVILARIN YÜZEY GERİLİMİ'dir. İgnenin batmaması için sıvıya(suya) paralel bir şekilde konulmalıdır.
-
ragmendous bunu yazdı:
yogunlugu sudan cok daha fazla olan celikten yapılan ignenin su yuzeyinde kalmasının nedeni nedir?bu ilginc ve beklenmedik olayın nedeni sizce nedir?
Dostum olayı birde şu şekilde açıklamak istiyorum yoğunluğu sudan daha fazla olan çelikten demişsin iyide öyle bi genelleme yapamazsınki ona bakılırsa demirinde özkütlesi sudan daha fazla ama gemiler batmıyo bak şimdi lafı nereye getircem senin çellikten yaptığın cisme göre değişir batıp batmaması mesela bak;
çelikten bir top yaptığımızı düşün bu topun için boş olsun ağırlığı ise 20kg olsun hacmi ise 100cm küp olsun bu top batmaz nedeni ise kütlesini hacmine böldüğün zaman özkütlesi yaklaşık 0.2 falan geliyo dolayısıyla suyunda öz kütlesi 1 olduğuna göre batmaz yani sen çeliğin özkütlesi suyunkinden büyüktür o yüzden batıyor dersen yanlış olur bu çelikten yaptığımız cisme göre değişir...!!!
gelelim toplu iğneye iğne toplu iğne olduğu için ucunda yuvarlak bi top var içide muhtemelen boştur iğnenin o top kısmı batmaya bilir çünkü o top kısmınını özkütlesi küçük geri kanal kısmının özkütlesi büyüktür dolayısıyla sadece toplu olan yeri batmaz gerisi batar olay bundan ibaret bilmem anlatabildim mi..!!! (bu ara her toplu iğne batmaz diye bi kayde yok toplu iğnenin yapılışına göre değişir yani hpsi bir değildir...!)
Ayrıca su ile ilgilide şunu belirtmek istiyorum merak eden arkadaşlar vardır onlara belki yardımım dokunur:
Suyun yoğunluğu +4 derecede en yüksek değere ulaşır. Dolayısıyla bu sıcaklıktan başlayarak suyu soğutsak da, ısıtsak da yoğunluğu düşer. Bunu başka bir şekilde ifade etmek için suyun kütlesinin sabit olduğunu düşünelim. Bu durumda suyun hacmi +4 derecede en düşük değerine ulaşır ve soğutma/ısıtmayla artar. Suyu +4 dereceden 0’a kadar soğutursak hacim olağan şekilde artar ama sıfır derecede su katılaştığında da hacimde ayrıca bir artış görülür. Donan suyun hacmi %8 oranında artar (buzluğa su şişesi koyanların üzülerek gözlediği gibi). İki olay, yani +4 dereceden 0’a kadar soğutma sırasındaki artış ile su donduğunda görülen artış birbiriyle yakından ilgili. İnşallah anlamıştırsın.!
-
busorunun maddelerin yüzey gerilimleri ile alakalı olduğunu düşünüyorum. daha önce de karşılaşmıştım. cıva içine cıvadan daha az yoğunluktaki bir cisim (aklınıza gelen herşey değil) atıldığında cisimin batabileceğini söylemişlerdi inanmamıştım ve gidip bir fizikçiye sormuştum. oda yüzey geriliminin yoğunluğa baplı olmadığını söylemişti. ben üniversite de okumadığım halde nelerde biliyor muşum yaw :D.
-
Destroyer bunu yazdı:
Bunun nedeni SIVILARIN YÜZEY GERİLİMİ'dir. İgnenin batmaması için sıvıya(suya) paralel bir şekilde konulmalıdır.
aynen oyle tebrik ediyorum;) -
Eyvallah ragmendous.Güzel, hoş soru bunlar.
-
destro senin cevabını görmedim yaw. aynı şeyi yazmışım :D.
-
ben de yüzey gerilimini yazcaktım.
national geographic de okumuştum. örneğin bazı bukalemun türleri ve böcekler suyun, göllerin vs. üstünde bu şekilde yürüyebiliyorlardı.
ayrıca bunun ispatı ağzı açık (tercihen bardak gibi küçük) bi kaba suyu kabın üst seviyesinden çok az daha fazla koyarsanız, suyun bombe yaptığını görürsünüz. yüzey gerilimi olmasa bu suyun dökülmesi gerekirdi. suyun falalılığı yüzey gerilim kuvvetinin dayanamayacağı kadar olursa dökülür.