İlginç Ürün Tasarımları Ve Düşünce Patenti
-
Arasıra diyoruz 'yav bu benim aklıma geldiydi','ülen nasıl düşünmüşki bunu' gibi ilginç ve kullanışlı ürünler görüyoruz Örneğin ''buldumbuldum'' daki ürünler gibi.
Benim aklıma takılan ise eğer bizim aklımıza gelirse böyle tasarımlar ama hani 'bi bardak olsun tutamaçı ısınmasın' dan ziyade daha güzel belki çoğır açacak birşey olmayacak ancak belkide arkasından 'patladı gitti' dedirtebilecek güzellikte kendi fikirlerimiz olsa,bunları nereye göndere biliriz? veya kim yapar,kim bu düşünceyi satın alır,veya direk bu düşünceyle gidilebilirmi yoksa tutamacı ısınmayan bir bardağı yapıp yollamakmı gerek veya tasırımı laikıyla çizip sunmakmı?
Bazı düşünceler okadarda büyük olmaya bilir ancak mesela o sitede vardı bardak dibi boş kurabiye koyulabiliyor,hoş bir tasarım kimilerine göre(bana göre ne la bu) ama bu vb şeyleri bile düşünsen bunları nasıl yaptırtabiliriz.
İşin raconu nedir yani elbette yapılan şeye göre değişmekle beraber satılan ürün başından mı pirim alınır yoksa toptan o fikri senden mi alırlar?
Bir kanalda yarışma vardı böyle tasarımlar icatlarını çıkarıyolardı en güzelini seçiyolardı Yeditepe üni den hocalarda vardı hatta birtane adam yeni nesil çay bardaklarını tasarlayan bi adamdı,sunucusu çok zevzek ama program olarak çok güzeldi, öyle yerler hakkında bilgisi olanlar varmı?
Diyelimki bir düşüncemiz var ancak ben yapıp götüremem yani bir fikir,bunun patentinin alınabilmesi sözkonusumu? (yapmadan)
Bu tarz tasarım ların veya fikirlerins ergilendiği veya ödül verildiği TUBİTAK ımsı biryervarmı? yani oraya çıkılsada birileri keşfetse felan?
Ve konu hakkında genel düşünce ve bilgi ve tecrübeleri bizimle paylaşırsanız sevinirim,herkeze yararlı olacağını umuyorum.
Teşekkürler
Not:Sapı ısınmayan fincan benim düşüncem değil öylesine örnek vermek için yazılmıştır.
-
Up
-
patent almanın bi masrafı var. öyle kenarda dursun demek için almaya bütçe yetmez. patent ofisine başvurucan. tabi belli standartları var. net çizgilerle belli olmalı buluşun. atomları çarpıştırarak soğuk füzyon yapılır diyerek patent alamazsın.
bu arada şu patent işini kim icat ettiyse onun yedi ceddine koyayım. bambaşka bi dünyada yaşıyor olabilirdik. patent tamamen insanlık zararına bi uygulamadır.
örneğin : tr.wikipedia.org/wiki/Jonas_Salk
Jonas Salk
Vikipedi, özgür ansiklopediJonas Edward Salk 28 Ekim 1914, New York - 23 Haziran 1995, Kalifornya), ABD'li hekim ve bakteriyolog. Çocuk felci aşısını buldu.
Tıp tahsilini yaptıktan sonra kendisini virüs araştırma çalışmalarına verdi.
Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak da çalıştı. 1947 senesinde bakteriyoloji profesörü oldu. Aynı sene Virüs Araştırma Merkezi'nin Başkanlığı görevi de verildi. Dr. J. Salk buradaki çalışmaları sırasında maymun böbreği dokularında polyo (çocuk felci) virüslerini üretmeyi başardı. 1954 ve 1955 senelerinde yapılan geniş çapta tecrübeler, aşının çocuk felcine etkili olduğunu kesin olarak gösterdi.
Bulduğu çocuk felci aşısı için patent çıkarmamıştır. Eğer patent çıkarsaydı 7 milyar dolar kazanç sağlayabilirdi fakat o insanları kurtarmayı seçti.
-
-
şu an her araçşta kullanılan emniyet kemeri ve cam sileceğinide volvo bulmuş patent almış ve herkesin kullanımına açmıştır.Açık lisansgibi birşey yapmış.
Onuda volvonun sahibinin karısı ufak bi kaza yapıyor gögsü direksiyona carpıyor ole buluyor yani :)
-
Prometheus bunu yazdı
patent almanın bi masrafı var. öyle kenarda dursun demek için almaya bütçe yetmez. patent ofisine başvurucan. tabi belli standartları var. net çizgilerle belli olmalı buluşun. atomları çarpıştırarak soğuk füzyon yapılır diyerek patent alamazsın.
bu arada şu patent işini kim icat ettiyse onun yedi ceddine koyayım. bambaşka bi dünyada yaşıyor olabilirdik. patent tamamen insanlık zararına bi uygulamadır.
örneğin : tr.wikipedia.org/wiki/Jonas_Salk
Mesela patent alınsa ama bundan bir kar elde edılmese veya fazla?
Yani bu patentın asıl amacı,birşeyi bulduğunda başkası bunu alıp istediği gibi üretip satmasının önüne geçilmesi değilmi?
Kipriti icat eden adamda insanlara bağışlamış
Mesela sen bir pil çeşidi bulsan ve bu pil telefonlarda en az %80 daha uzun ömürlü olsa bunun patentini almassan bunun nasıl yapıldığını öğrenen çat diye bunu üretip satar sanada sırıtır ama patent alsan bunu yapamaz.Yani ben böyle biliyorum ama tam manasıyla böylemi?
Bazen dediğin gibi özelliklede bu ilaç konularında,bu ilacı insanlık adına bulupda insanlara vermemek yani :)
Ama bu adam patentini almamış aşının ancak bu ilaç bedavamı satılmış?
-
çok güzel bir konu açmışsın tebrik ediyorum..
bunu düşünmüş ve biraz araştırma yapmıştım.
öncelikle tabi bulduğun şey paten enstitüsünde gruplandırılıyor.
önce fikrinin hangi gruba ait olduğnu bulmalısın.
http://www.tpe.gov.tr/portal/default.jsp
linkte patent enstitüsünün adresi var ilk sayfada zaten grupları ve hangi şartları karşılaması gerekiyor yazıyor
yani ilk defa birşey bulmak değil var olan ürünü geliştirmekte patent alana giriyor.
**
ilk aşamayı geçtin ne yaptığına, fikrinin hangi kategoride olduğunu buldun.
şartları ne ise yerine getirmen lazım. son zamanfda değiştiyse bilmiyorum ama eskiden patent başvurusu için illa bir aracı şirket yada avukat tutmak zorundaydın galiba. şimdi durum ne bilmiyorum
patenti alıp ürtetim hakkını başkasına devredilebilirsin. gerçi bu sonraki iş..
bu meseleyi geçtim diyelim ki ben fikirlerim ölmesin ileride alırım yada başkası çalarmı kaygısı yaşıyorsun. o zaman biryerlere başvurmadan önce çok açık bir şekilde çizip yazıp son şeklini verdikten sonra NOTER e gidecek ve onaylatacaksın.
o zamanlar ücreti 20-50 tl arasıydı noter sitesinden fiyatlara bakarsın.( her bir dal için) ödüyorsun sonra nereye teslim edeceksen hiç olmasa bir kanıtın olmuş oluyor. ama notere onaylattım patent gibi kullanamazsın o sadece bir güvence.
tasarımını kabataslak bir kağıda dök. sonra anlamıyorsan da bilen bir kişiden bunu herkesin anlayacağı şeikilde cm boyut renk gibi belirleyici öğelerle çizdirip notere onaylat
sonra bunu patentte başvur ki iyice bir para alıyorlar sadece dur bakayım araştıralıma bile örneğin 250 tl alıyorlar.
ondan sonra peki tasarımın için patent verelim diyorlarki işin başı .
yanlış hatırlamıyorsam sadece marka araştırması 600 tl gibi birşeydi dikkat et araştırması, alması değil
***birkaç kolaylık eğerki birden fazla tasarımın varsa tek tek notere onaylatmak para yönünden zor
o yüzden bunları bir kitapçık haline getirip bir defada onaylatmak daha ucuza mal oluyormuş biri söylemişti
şöyle bir uygulama yapan duydum. tasarımını bir yere gönderdin diyelim o kişiye kargoyla gönder buda ben almadım durumundan kurtarıyorsun. hatta o kişiye gönderirken bir yedeğinide kendine göndrercek ve gelen kargoyu açmayacakmışsın. bir problemde açmadığın kargoyu mahkemeye sunarsan kanıt oluyormuş.
ve son olara türkiyede patent almak yetmiyor isviçremiydi uluslar arası patente başvurmalısın ki dünya çapında geçerliliği oldun yoksa o haberlerde duyduğun lokumumuzu , maraş dondurmamızı çaldılar haberleri buradan gelmedir
-
futurist bunu yazdı
çok güzel bir konu açmışsın tebrik ediyorum..
bunu düşünmüş ve biraz araştırma yapmıştım.
öncelikle tabi bulduğun şey paten enstitüsünde gruplandırılıyor.
önce fikrinin hangi gruba ait olduğnu bulmalısın.
http://www.tpe.gov.tr/portal/default.jsp
linkte patent enstitüsünün adresi var ilk sayfada zaten grupları ve hangi şartları karşılaması gerekiyor yazıyor
yani ilk defa birşey bulmak değil var olan ürünü geliştirmekte patent alana giriyor.
**
ilk aşamayı geçtin ne yaptığına, fikrinin hangi kategoride olduğunu buldun.
şartları ne ise yerine getirmen lazım. son zamanfda değiştiyse bilmiyorum ama eskiden patent başvurusu için illa bir aracı şirket yada avukat tutmak zorundaydın galiba. şimdi durum ne bilmiyorum
patenti alıp ürtetim hakkını başkasına devredilebilirsin. gerçi bu sonraki iş..
bu meseleyi geçtim diyelim ki ben fikirlerim ölmesin ileride alırım yada başkası çalarmı kaygısı yaşıyorsun. o zaman biryerlere başvurmadan önce çok açık bir şekilde çizip yazıp son şeklini verdikten sonra NOTER e gidecek ve onaylatacaksın.
o zamanlar ücreti 20-50 tl arasıydı noter sitesinden fiyatlara bakarsın.( her bir dal için) ödüyorsun sonra nereye teslim edeceksen hiç olmasa bir kanıtın olmuş oluyor. ama notere onaylattım patent gibi kullanamazsın o sadece bir güvence.
tasarımını kabataslak bir kağıda dök. sonra anlamıyorsan da bilen bir kişiden bunu herkesin anlayacağı şeikilde cm boyut renk gibi belirleyici öğelerle çizdirip notere onaylat
sonra bunu patentte başvur ki iyice bir para alıyorlar sadece dur bakayım araştıralıma bile örneğin 250 tl alıyorlar.
ondan sonra peki tasarımın için patent verelim diyorlarki işin başı .
yanlış hatırlamıyorsam sadece marka araştırması 600 tl gibi birşeydi dikkat et araştırması, alması değil
***birkaç kolaylık eğerki birden fazla tasarımın varsa tek tek notere onaylatmak para yönünden zor
o yüzden bunları bir kitapçık haline getirip bir defada onaylatmak daha ucuza mal oluyormuş biri söylemişti
şöyle bir uygulama yapan duydum. tasarımını bir yere gönderdin diyelim o kişiye kargoyla gönder buda ben almadım durumundan kurtarıyorsun. hatta o kişiye gönderirken bir yedeğinide kendine göndrercek ve gelen kargoyu açmayacakmışsın. bir problemde açmadığın kargoyu mahkemeye sunarsan kanıt oluyormuş.
ve son olara türkiyede patent almak yetmiyor isviçremiydi uluslar arası patente başvurmalısın ki dünya çapında geçerliliği oldun yoksa o haberlerde duyduğun lokumumuzu , maraş dondurmamızı çaldılar haberleri buradan gelmedir
Cevaplaribiz"nasil patent alinit" sorudu icin gercekten cok doyurucu olmus zahmet verip cevapladiginiz icin oncelikle tesekkur ederim.
Ayrica sormak istedigim birsey var, ornegin bir iphone kab tasarimi yaptim,ama hani resim koydum degil mesela varya direksiyonun ortasina baglana biliyor veya bir iphone aparati yaptim projeksiyon olarak kullanilabiliyor veya mikroskopmuscasina vb tasarimlarim olsa,bunlar patentlik bir isi yok ancak bunlari dusunup nasil bunlardan para kazanilabilir? Bunlari nereye goturup" al kapakci abi yapbunu banada sukadar ver" denir.
adidas a ayakkabi tasarlayip yollayan kisileri biliyorum soncunda iyi para alanlarida hani bu tarz birsey yani kupa tasarlayip nereye yollanirki? Veya hani vardiya perde takma aparati cart diye butun perdeyi sokuyo kornije vb seyler, veya hediyelik esyalar gibi bu konularda ne yapilabilir?
Mesela benim guzel bir termos ve havlu birde sapka tasarimi fikrim var, havlu ve sapka cok siradan ama termos benim cok hosuma gidiyor ve bir kitap kabi tasarimim
tekrar tesekkurler,telefondan cevap verdigim icin cok fazla yazim hatasi var ozurdilerim
-
erebos bunu yazdıfuturist bunu yazdı
Cevaplaribiz"nasil patent alinit" sorudu icin gercekten cok doyurucu olmus zahmet verip cevapladiginiz icin oncelikle tesekkur ederim.
Ayrica sormak istedigim birsey var, ornegin bir iphone kab tasarimi yaptim,ama hani resim koydum degil mesela varya direksiyonun ortasina baglana biliyor veya bir iphone aparati yaptim projeksiyon olarak kullanilabiliyor veya mikroskopmuscasina vb tasarimlarim olsa,bunlar patentlik bir isi yok ancak bunlari dusunup nasil bunlardan para kazanilabilir? Bunlari nereye goturup" al kapakci abi yapbunu banada sukadar ver" denir.
adidas a ayakkabi tasarlayip yollayan kisileri biliyorum soncunda iyi para alanlarida hani bu tarz birsey yani kupa tasarlayip nereye yollanirki? Veya hani vardiya perde takma aparati cart diye butun perdeyi sokuyo kornije vb seyler, veya hediyelik esyalar gibi bu konularda ne yapilabilir?
Mesela benim guzel bir termos ve havlu birde sapka tasarimi fikrim var, havlu ve sapka cok siradan ama termos benim cok hosuma gidiyor ve bir kitap kabi tasarimim
tekrar tesekkurler,telefondan cevap verdigim icin cok fazla yazim hatasi var ozurdilerim
birşey değil. patent değil ama telefon örneğinde verdiğin gibi "bu fikir satar abi" dedirten tasarımların için şöyle yapabilirsin.
kafandaki ürünü ilk etapta çok güzel gelsede bazen birilerine danışınca o kadar hoş gelmeyebilir. kolları sıvayacaksan önce kullanılabilirliğini biraz araştırmalısın. direksiyona bağlanan önemli değil bence, örnek vermişsin ama oradan devam edeyimzaten telefonu arabaya sabitleyen bir malzeme telefoncularda satılıyor ekstra direksiyon diye derler hemde neresine takacaksın korna var mesela... falan filan. başlamadan biter.
ama dediğin gibi mikroskoba dönen bir telefon. olurmu olmaz ama oldu diyelim. yada projeksiyon. yani iki farklı ürünü birleştireceksen.
yapman gereken önce telefonun ve birleştirmek istediğin diğer cihazı sen icat etmişsin gibi araştırıp iyice öğrenmeli
kaba taslak bir proje haline getirmelisin. illaki bir bölümlerini yapamayacaksın işte o bölüm için yerdım alırsın.
bir yazılım uzmanı yada bir mühendis arkadaşın nerede takıldıysan birini bulup ona ister para karşılığı ister ortaklık teklif ederek nasıl anlaşırsan o eksik kısımlarını giderir tam çalışır halde oluncada
yine notere bir görünmekte her zaman fayda buluyorum
sonrada ilgili şirkete ben böyle birşey yaptım sizinle görüşmek isterim dersin.
a şirketi olmasa b telefon şirketine gönderirsin birinden cevap gelmese birinden kesin gelir.
bütün projeyi gönderme sadece ana hatlarından bahsedip randevu almaya bak. gerçekten iş görürse zaten kapacaklardır.
yok olmadı kimse seni takmadı o zamanda bilişim fuarları vardır tüyapta olduğu gibi. oradan bir stand kapmaya çalış birey olduğun için vermeyecejklerdir azmet inatla ara. orada gelene gidene tanıt. müşteriler ilgilenirse yine birşeyler olur. ama elindebir tane çalışır örnek olsa iyi olur.
termos havlu şapka tasarımlarına gelince resimsel olarak diyorsan tasarımını bir matbaaya götürüp elinde bir şapka ile bu resmi buna basmak istiyorum diyorsun.
havlu için nakışçılar yapar. boyama yaptırtabilirsin. yada tşört baskısı yapanlara sorabilirsin. tasarımla gidersen ..
termos da yine matbaalardaki bardak ölçüsündeyse sublimasyon doğru yazdıysam bu tip baskıyla 30 saniyede eline variyorlar.
lakin yok resim değil mesela kare bardak yada yuvarlak havlu gibi şekilsel birşeyse
kumaş için terzilerama ki birşeyle kalma biz 7 cüce şapkası siparişi verdik adam cadı şapkası dikmişti.
bunu görünce yılma istersen büyük bir şirkete başvur yüzlerce kalıp dikiyoruz senin bir şapkanla uğraşamayız derler ikna kabiliyetine göre başarırsan onların terzileri daha profesyonel oluyor.
kare termos mesela örneğine gelince 3d baskı denilen son zamanların mucizevi süper icadıdır kanımca o baskıyı yapan firmaya anlatır bastıtırsın biraxz tuzlu olur ama elinde somut bir ürün olur.
autocad biliyorsan kendin çizersin.
-
futurist bunu yazdıerebos bunu yazdıfuturist bunu yazdı
................................
birşey değil. patent değil ama telefon örneğinde verdiğin gibi "bu fikir satar abi" dedirten tasarımların için şöyle yapabilirsin.
kafandaki ürünü ilk etapta çok güzel gelsede bazen birilerine danışınca o kadar hoş gelmeyebilir. kolları sıvayacaksan önce kullanılabilirliğini biraz araştırmalısın. direksiyona bağlanan önemli değil bence, örnek vermişsin ama oradan devam edeyimzaten telefonu arabaya sabitleyen bir malzeme telefoncularda satılıyor ekstra direksiyon diye derler hemde neresine takacaksın korna var mesela... falan filan. başlamadan biter.
...................................................
Peki mesela şu tarz ürünler olsa mesela diyelimki bu ürünü ben düşündüm çizdim gittim biryerlerde kendi çabamla örnek olarak birtane yaptırdırm
http://www.buldumbuldum.com/hediye/bookbook_kitap_laptop_cantasi/
Nereye giderim bunu alın abi satın diye? veya nereye desemki bakın böyle birşeyim var diye yayınlasam bana ulaşsalar ' kardeş ver bu fikri bize biz satalım al buda senin paran derler?
Başka başka mesela şu ürünler
http://www.buldumbuldum.com/hediye/magic_mug_sihirli_kupa_iki_fotografli/
http://www.buldumbuldum.com/hediye/ninja_star_coat_hook_ninja_yildizi_aski/?an=yeni-hediye
Hatta belkide http://www.buldumbuldum.com/hediye/driinn/?an=iyi-hediye
Yani sanırım bunların patentlik birşeyi yok yani çığır açan ürün dedğiller,bu ürünleri yapıp satan yerleremi ulaşılmalı yoksa bunların ortak bir yeri varmı?
-
benimde aklımda Arayüz işleyişi fikri var onu nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Kullanacağım derken patent almak para dökmek ne kadar doğru acaba.
kvasir tarafından 31/Oca/14 18:41 tarihinde düzenlenmiştir