İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?(Kafayı Yiyecem)
-
Beyler şimdi yoğurdun tarifini size kısaca açıklayayım: Bir miktar süt ısıtılır,sonra soğuması beklenir,soğuduktan sonra bi miktar yoğurt konulur(miktarını bilmiyorum ama az bişey).Daha sonra üstü kapatılır.3-3.5 saat sonra açılır ve buzdolabına konur.
Şimdi sorun şurda: İlk başta yapımında maya niyetinde yoğurt kullanılıyor.Peki ya ilk yoğurt nasıl yapıldı?
-
aslında arkadaş haklı. ilk yogurt nereden geldi :) şöyle düşün bide. süt kesilmiş diye bi laf duydunmu? işte o kesilen süt yogurt oluyor. yani yoğurt un içindeki bakteriler olmuş oluyor. o nedenlere reaksiyona ugrayarak uğrayarak yogurt olmuş :)
-
İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?
Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurt tur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.
Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.
Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.
Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.
Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.
Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız."
BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006
-
Allahtan eski yogurtdan yeni yogurt yapmayi ögrenmistik yoksa balinalarin basina gelen karincalarinda basina gelir onlarinda neslini neredeyse bitirme noktasina getirirdik. belkide iyi olurdu kurtulurduk evi basan karincalardan.
-
dipnot : ilk yoğurdu Türkler yapmıştır :)
-
Walla benim bildiğim ilk yoğurt ağacın reçinesi ile olmuştur (yanlış hatırlamıyorsam) bu pek inandırıcı gelmedi ama bana ağacın reçinesi de pek inandırıcı gelmiyor :d
-
DeFactorx bunu yazdı:
-----------------------------
_Garez_ bunu yazdı:
-----------------------------Beyler şimdi yoğurdun tarifini size kısaca açıklayayım: Bir miktar süt ısıtılır,sonra soğuması beklenir,soğuduktan sonra bi miktar yoğurt konulur(miktarını bilmiyorum ama az bişey).Daha sonra üstü kapatılır.3-3.5 saat sonra açılır ve buzdolabına konur.
Şimdi sorun şurda: İlk başta yapımında maya niyetinde yoğurt kullanılıyor.Peki ya ilk yoğurt nasıl yapıldı?
-----------------------------
ben anlatiyim: ilk yogutu bi miktar süt ısıtıolar soğutuolar ondan sonra bi miktar yogurt koyuyolar üstü kapatılıp dolaba atılır...ondan sonra yogurt olur o yogurla senin işlemleri yaparlar. sonra yoğurt olur :F
-----------------------------Sorumu Anlamadın Galiba
Hmm...Karıncanın bulunduğu kumdan mı?Saçma... Eskiler nerden bilsin ki?Ağaç reçineside aynı şekilde bence.Bence en iyi açıklama bu:
oktaysecurity bunu yazdı:
-----------------------------
aslında arkadaş haklı. ilk yogurt nereden geldi :) şöyle düşün bide. süt kesilmiş diye bi laf duydunmu? işte o kesilen süt yogurt oluyor. yani yoğurt un içindeki bakteriler olmuş oluyor. o nedenlere reaksiyona ugrayarak uğrayarak yogurt olmuş :)
-----------------------------
En inandırıcısı bu -
süt kesilince yogurt mayası gibim bişi olur sütün kesilmesi içinse heçbi poka gerek yok.
olmadı pramitlerde olmustur cnk hatırlarsanız sütü kabın içine koyun ertesi gün pramitin içinde yogurt olur deniliyodu :) -
ilginç birşey daha var
yoğurt dünya da sadece iki dilde "yoğurt" ve "mast" olarak tabir edilir. onun dışında bütün dillerde yoğurttur. -
bu soru benimde aklıma gelmişti...(babannem sürekli yogurt mayalar)bigun sordum kadına
A: ya.. ilk yogur nasıl mayalandı ? mayalıcak yogurdu nerden buldular
B:anlamadım :S
A:ilk yogurt diyorum...nasıl mayalamışlar?
B:yogurt koyuyon azcık içine sütün mayalanıo işte
A:iyide sütün içine koycak yogurdu nerden buldular?
B:haa...nebiliyim olm ben? dun ne yediğimi bile bilmiom
A:peki tamam :)
sora üstüne gitmedim konunun...ama bu konu sayesinde bende ogrenirim...konuyu takip edicem :) -
arkadaşlar geçen yani bi kaç ay önce biyerde okumuştum amerikalılar bi içecek bulmuş yoğurtla suyu karıştırıyomuşsun belli oranlarda tuz falanda koyabiliyomuşsun =))
way aq biz kaç yüzyıldır yapıyoz onu üstüne yatıcak ibneler...