İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?(Kafayı Yiyecem)
-
ARKADAŞ BU KONUN CEVABI YÜZYILLAR ÖNCE VERİLDİ DİKKAT ÇEKECEK İŞLERLE UĞRAŞALIM MESELA SENİN NEDEN 2 TANE KULAĞIN VAR..SONU GELMEZ
-
hoca sadece yogurdu dusunerek kafa yeme noktasına geliosan sana hayatta basarılar..Su cevrene yan, ulkenin haline, yoneticilerine bi bak sanırım dakkasında kayışı koparırsın
-
hyb bunu yazdı:
-----------------------------
ARKADAŞ BU KONUN CEVABI YÜZYILLAR ÖNCE VERİLDİ DİKKAT ÇEKECEK İŞLERLE UĞRAŞALIM MESELA SENİN NEDEN 2 TANE KULAĞIN VAR..SONU GELMEZ
-----------------------------alakası yok hocam...senin verdiğin ornekle hiç bir alakası yok.. mantıklı bir acıklaması olmalı bu konunun...biraz düşünürsen sende mantıklı bir soru oldugunu anlarsın..hem fenamı olr bilsek..bizede genel kültür olur işte :)
-
zndmn bunu yazdı:
-----------------------------arkadaşlar geçen yani bi kaç ay önce biyerde okumuştum amerikalılar bi içecek bulmuş yoğurtla suyu karıştırıyomuşsun belli oranlarda tuz falanda koyabiliyomuşsun =))
way aq biz kaç yüzyıldır yapıyoz onu üstüne yatıcak ibneler...
-----------------------------
alla iyiligini versin,:):):)
-
IRF bunu yazdı:
-----------------------------hyb bunu yazdı:
-----------------------------
ARKADAŞ BU KONUN CEVABI YÜZYILLAR ÖNCE VERİLDİ DİKKAT ÇEKECEK İŞLERLE UĞRAŞALIM MESELA SENİN NEDEN 2 TANE KULAĞIN VAR..SONU GELMEZ
-----------------------------alakası yok hocam...senin verdiğin ornekle hiç bir alakası yok.. mantıklı bir acıklaması olmalı bu konunun...biraz düşünürsen sende mantıklı bir soru oldugunu anlarsın..hem fenamı olr bilsek..bizede genel kültür olur işte :)
-----------------------------
SEN GENEL KÜLTÜR OLAYINI İYİCE ARAŞTIR ONDAN SONRA CEVABIMDAN YOLA ÇIK HEMEN YORUM YAPMA YEĞEN -
başlığı gördüm hemen geldim bu soruyu bende çok araştırdım bende kafayıo yiyecektim. nasıl oldu? yoğurt olmadan yoğurt mayalanmaz diyordum fakat araştırdıktan sorna karınca yuvalarının etrafındaki tepeciklerde yoğurt mayası niyetine kulanılacak bakteriler varmış.. (yoğurdun bakteriler tarafından yapılduığını biliyorsundur) ama cevap verilmiş zaten
-
hyb bunu yazdı:
-----------------------------
IRF bunu yazdı:
-----------------------------hyb bunu yazdı:
-----------------------------
ARKADAŞ BU KONUN CEVABI YÜZYILLAR ÖNCE VERİLDİ DİKKAT ÇEKECEK İŞLERLE UĞRAŞALIM MESELA SENİN NEDEN 2 TANE KULAĞIN VAR..SONU GELMEZ
-----------------------------alakası yok hocam...senin verdiğin ornekle hiç bir alakası yok.. mantıklı bir acıklaması olmalı bu konunun...biraz düşünürsen sende mantıklı bir soru oldugunu anlarsın..hem fenamı olr bilsek..bizede genel kültür olur işte :)
-----------------------------
SEN GENEL KÜLTÜR OLAYINI İYİCE ARAŞTIR ONDAN SONRA CEVABIMDAN YOLA ÇIK HEMEN YORUM YAPMA YEĞEN
-----------------------------ne alaka ? nie hersey din le bagdastırılıoki ? gökten inmedi ya ilk yogurt ? gökten inseydi sanırım böyle olmazdı =)
-
hyb bunu yazdı:
-----------------------------
ARKADAŞ BU KONUN CEVABI YÜZYILLAR ÖNCE VERİLDİ DİKKAT ÇEKECEK İŞLERLE UĞRAŞALIM MESELA SENİN NEDEN 2 TANE KULAĞIN VAR..SONU GELMEZ
-----------------------------
Bu mesajı yazacağına yüzyıllar önce söylenen cevabı yazman daha mantıklı değil mi?Ayrıca hyb hocamın yazdıklarına katılıyorum.Verdiğin örnekle konunun hiç alakası yok..gkhn759 bunu yazdı:
-----------------------------
hoca sadece yogurdu dusunerek kafa yeme noktasına geliosan sana hayatta basarılar..Su cevrene yan, ulkenin haline, yoneticilerine bi bak sanırım dakkasında kayışı koparırsın
-----------------------------
Bir milletin merakı yoksa o milletin ilim açısından ilerlemesini bekleme!Yoğurdun mayasının karınca toğrağından yapılması bence saçma.En iyi cevap kesilmiş süttür.
-
xfilesss bunu yazdı:
-----------------------------İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI?
Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurt tur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.
Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.
Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.
Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.
Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.
Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız."
BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006
-----------------------------Evet işte doğru cevap burada daha niye tartışıyorsunuz...