İnanç Eksikliğinden Vitaminsiz Kaldım.
-
KESTİRİP ATMA!
İnancın "ne" olduğunu merak ettiğim bir anıda bir takım sonuçlara ulaştım... İnanç nedir? Bir şeyin varlığına ve/veya bir olayın olacağına duyulan, mantık dışı bir tür "güven" değil midir? Yani akılla (deney ve gözlemle) kavrayamadığımız şeyler karşısında hislerimize güvenmek ve böylelikle (konu hakkında ve belkide genel olarak "düşünmeyi" bırakarak) rahata, huzura ermek şeklinde tanımlanabilir, inanç dediğimiz şey...
O halde "aklı" dışlayan, bilgiye (mantığa ve mantıkla ulaşılan çıkarımlara) değil, hislere önem veren bir kavram olarak inanç, nasıl olur da Tanrı'nın varlığına bakışımız, ona karşı davranışlarımız ve bizden istedikleriyle ilgili, "ilahi" bir yargının konusu olabilir? Nasıl olur da "inanç" bizi sorumlu kılar? Nasıl olur da inancımız ile yargılanırız?
Çünkü bize söylenen sözlere (ilahi olanlara) göre bizim hareketlerimizden, düşüncelerimizden, seçimlerimizden sorumlu olmamıza neden olan, kısaca cansız ve hayvanlardan ayıran şey "AKIL" dır.
Ama "inanç" aklı dışlar. O halde akılla kavranamayan (hatta bununla övünen, bu kavranamamayı bizim eksikliğimiz gibi gösteren) bir varlığa, akla uymadığından dolayı inanmadığım için daha doğrusu "inanç" kavramını dışladığım için nasıl yargılanabilirim?
Felsefi, bilimsel sorulara asla cevap olmayan, sadece bu soruları "kestirip atan" bir akıldışı açıklamaya neden inanayım?
Şayet bizi "yargılanabilir" kılan şey akıl ve yargının konusu inançsa, o halde lütfen biri bana birbirini dışlayan bu iki kavramı nasıl bir arya getireceğimi söylesin!
Şayet açıklama; "Bu kavramları bir araya ancak tanrısal bir güç getirebilir. Bu da tanrının varlığının ispatıdır." şeklinde olacaksa kalsın! Çünkü bu bir açıklama değil KESTİRİP ATMA dır.
alıntıdır... -
Bana göre süslü cümlelerke kurulmuş,çok basit bir şekilde anlayamacağımız bir yazıdır.Tekrar tekrar okuyarak anlaşılacaktır ve yine sonuç Allah a çıkacaktır... Kestirip atmadım,biraz yorum yaptım:)
-
bence inancın anlamı yanlış anlatılmış orda.ben şimdi deney yaptım kafamda araştırdım ve arkadaşımın ii bi insan olduğuna inandım hoca.bunada inanç diyorum.ama senin anlattığın tanıma göre inanç aklımda ispatlayamadığımız şeyleri ispatlama isteğimizi bırakarak istediğimiz şekilde kabul etmek oluo.
bence yanlıştır -
Akılla bir konuşmam oldu dün gece;
Sana soracaklarım var, dedim;
Sen ki her bilginin temelisin,
Bana yol göstermelisin.
Yaşamaktan bezdim, ne yapsam?
Birkaç yıl daha katlan, dedi.
Nedir; dedim bu yaşamak?
Bir düş, dedi; birkaç görüntü.
Evi barkı olmak nedir? dedim;
Biraz keyfetmek için
Yıllar yılı dert çekmek, dedi.
Bu zorbalar ne biçim adamlar? dedim;
Kurt, köpek, çakal makal, dedi.
Ne dersin bu adamlara, dedim;
Yüreksizler, kafasızlar, soysuzlar, dedi.
Benim bu deli gönlüm, dedim;
Ne zaman akıllanacak?
Biraz daha kulağı burkulunca, dedi.
Hayyam'ın bu sözlerine ne dersin, dedim:
Dizmiş alt alta sözleri,
Hoşbeş etmiş derim, dedi.
-
ömer hayyama laf atmak istemiyorum...
Bu dünyada yaratılan boş birşey gösterebilir misin??
İşe yaramayan bir tek şey göster
-
hocam senin güsel bi şeyh ya da bir Allah dostuyla hoşbeş etmen sohbet etmen gerekiyor.inan dostça bi şekilde sölüyorum bunu seni küçümsemek falan deil amacım.
ama bu tarzda bi topic daha açmıştın.durumun turan dursun gibi daha kötüye gitmeden bişeyler yap bence -
kokainman kardeş turan dursun kim ya :))
-
turan dursunu şimdi biraz araştırdım ama tam anlamıyla kavramadıktan sonra yorum yapmiyiicm
-
Turan Dursun, mükemmel derecede Arapça bilgisi ve uzun yıllarını İslama adamış bir aydın olarak, yaşamı pahasına ve bunun bilincinde olarak dinin karanlıklarına ışığını tutmayı başarabildi.
"Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım." denmiş bence daha iyi arştırmalı tabi o biraz daha koyu bu konuda -
Turan Dursun,bu vatandaş Türkiyedeki ateistlerin dayanak noktası diyebilirim.Onun bir kitabı vardı,İşte din bu diye sanırım.Onu oku bakalım ve kuranla karşılaştır,hatta bir tefsiriciyle karşılartır.Bak bakalım dini ne kadar çarpıtmış.Aralara kendi yorumunu sokarak bir yere gelinmez.Ayetleri bir insan bu kadar mı çevirir yaa
Bak bir örnek;
Musa kavmine: 'Ey kavmim!' demişti. Sizler, buzağıyı (tanrı) edinmekle şüphesiz kendinize zulüm (veya haksızlık) ettiniz, şimdi siz o pak ve temiz Yaratıcınıza tevbe edip, nefislerinizi öldürünüz." (Bakara, 2/54)
O turan dursun,burda nefislerinizi öldürünüz yerine iman etmeyenleri öldürünüz yazmıştı.İşte bunun gibi şerefsizler dini karalıyor ve peşlerinden cahil insanları sürüklüyor.Adam zaten kuranı açmıyor,onu okuyor bakıyor hımm kuran Allaha inanmayanları öldürün emri veriyor diyor ve dini kötülüyor
daha onun çok örneği var,hep sallama,aptalca anlatım.Hiçbir tefsirle bağdaşmayan şeyler yazıyor.Kendisi sanırım eski bir müftü idi.
-
Buyur o ayetin tefsiri;
==========================================================
"Musa kavmine: 'Ey kavmim!' demişti. Sizler, buzağıyı (tanrı) edinmekle şüphesiz kendinize zulüm (veya haksızlık) ettiniz, şimdi siz o pak ve temiz Yaratıcınıza tevbe edip, nefislerinizi öldürünüz." (Bakara, 2/54)
Bu ayet-i kerimede yer alan "nefislerinizi öldürün" kaydı, birbirinizi öldürün veya buzağıya tapmayanlar, tapanları öldürsün.. vs. gibi tefsir edilegelmiştir ama, şöyle de tefsir edilebilir: Siz buzağıya tapmak, onu tanrı edinmekle madem ki kendi içinizdeki dini, içtimai, fikri vahdet ve tevhidi bozdunuz ve bir kavga zemini oluşturdunuz; öyle ise haydi birbirinizle kavga edin bakalım... Veya nefis ve enaniyet cihetiyle ölün ki, ruh ve maneviyat adına dirilebilesiniz... veya tasavvufi manada "içinizdeki kuvve-i şeheviyye, gadabiyye... vs. gibi kötü duyguları öldürerek nefis ve enaniyet cihetiyle fena bulunuz ki, kalbi ve ruhi hayatınız itibariyle bir "ba's ü ba'de'l-mevt"e mazhar olabilesiniz..."
Ayrıca burada, buzağıya tapan-tapmayan herkesin, kendi kendini öldürmesiyle kastedilen ne ise, hemen her ferdin keffaret türü böyle bir arınmaya davet edilmesi, masiyeti irtikap edenlerin açık küfürlerini, sükut edenlerin de zımni günahlarını hatırlatması ve tevbeye yönlendirilmeleri bakımından gayet manidardır.
Bundan başka, bu kutlu tedmir veya ağır imtihanların tamamen dahilde cereyan etmesini ve dolayısıyla daha acıklı olduğunu ifade sadedinde, başkalarıyla savaşmayı anlatan "katilu" yerinde "fektulu" nun seçilmesi ve bununla, onların maruz kalacakları iç ızdırap, iç çile ve iç çekişmelere işareti bakımından o da çok anlamlıdır.
===============================================================
Toplam Hit: 2201 Toplam Mesaj: 19