İnsanlar Özgürmüdür????
-
özgürlükten kastınız nedir ki. istediğiniz herşeyi yapıp yaptıklarınızdan kimsenin hesap sormaması mı?
eğer ağaçta bitseniz ya da beyniniz olmasa bu dedikleriniz olabilirdi. ama Allah insana irade vermiş. bunu istediğiniz gibi kullanasınız diye. bunun karşılığında size ödül ve cezalar vaadetmiş.
diyelim özgürsünüz ya da özgür olduğunuzu düşünüyorsunuz. elinize yanan bir şeyi alabilir misiniz. ya da gidip duvarlara kafa atabilir misiniz.
küçükken yaptık belki. anne ve babanız bir daha yapmayacağınıza inanarak buna izin verir. ama bazı şeyler de vardır ki tecrübesi yoktur. yapmanıza asla izin vermezler.
Allah da bize yapmamız ve yapmamamız gereken şeyleri söylemiş. ama bunlara uyup uymama özgürlüğü bizim elimizde. elini ateşe sokmak isteyen uymasın.
-
swordofdarkness bunu yazdı:
özgürlükten kastınız nedir ki. istediğiniz herşeyi yapıp yaptıklarınızdan kimsenin hesap sormaması mı?
eğer ağaçta bitseniz ya da beyniniz olmasa bu dedikleriniz olabilirdi. ama Allah insana irade vermiş. bunu istediğiniz gibi kullanasınız diye. bunun karşılığında size ödül ve cezalar vaadetmiş.
diyelim özgürsünüz ya da özgür olduğunuzu düşünüyorsunuz. elinize yanan bir şeyi alabilir misiniz. ya da gidip duvarlara kafa atabilir misiniz.
küçükken yaptık belki. anne ve babanız bir daha yapmayacağınıza inanarak buna izin verir. ama bazı şeyler de vardır ki tecrübesi yoktur. yapmanıza asla izin vermezler.
Allah da bize yapmamız ve yapmamamız gereken şeyleri söylemiş. ama bunlara uyup uymama özgürlüğü bizim elimizde. elini ateşe sokmak isteyen uymasın.
Aslında sorun tam bu noktada başlıyor özgürlük kapsamında başkalarının zarar görmesi varmı yok mu? Asıl sorunda bu, bence eğer bir insan ben özgürüm diyorsa bunun içinde başka insanlara zarar vermekte vardır, çünkü özgürlüğünü ilan etmiş bir insan hiç bir kısıtlamaya tabi tutulmamayı seçmiştir. Ama yasalar ve dinle cezalandırılınca özgürlüğü elinden alınmış olur. İçinde gerçekten özgürlük rüzgarları esen biri bir an için bile özgür olmak uğruna bütün hayatından vazgeçebilir. Ömür boyu koyunluk yerine, bir anlık özgürlük..... -
Eğer senin özgürlük anlayışınla hareket edilseydi herkes özgürlüğünü kullanırdı..Ve böylece dünya yaşanmaz hale gelirdi..Herkes birbirinin özgürlüğünü kısıtlardı..Özgürlük bu mu?
-
bu konu belirli bir mertebeye gelinceye kadar anlaşılamaz... çünkü bu işler akıl işi değil gönül işidir... ama cevap isteniyorsa nacizaneye göre en iyi cevap; O'na bir kere köle olunca artık özgürlük,tutsaklık,iyilik,kötülük vs gibi kavramlar kaybolup gidiyor...
-
CYB3R-SPY bunu yazdı:
Eğer senin özgürlük anlayışınla hareket edilseydi herkes özgürlüğünü kullanırdı..Ve böylece dünya yaşanmaz hale gelirdi..Herkes birbirinin özgürlüğünü kısıtlardı..Özgürlük bu mu?
Bence özgürlük bu ve bunlara ulaşamayan bir insan hiçbir zaman özgür olamaz. -
senin özgürlük anlayışın= herkesin birbirinin özgürlüğünü kısıtlaması ; )
-
Benim özgürlük anlayışım, milleti düşünmemek...
-
Herkesin özgürlük anlayışı bu olsa..? Dünya yaşanır bi yer olmaz heralde..
-
Olabilir ama ben tam özgürlükten bahsediyorum ve bunu başarabilecek insan sayısı kaçtır ki sence?
-
farkındamısın bilmiyorum ama saçmalamaya başladın. kendi özgürlük kavramın ile benim özgürlük kavramımı eleştiriyorsun. yani öznel şeylerden bir yerlere varmaya çalışıyorsun.