Bilim Teknik Teknoloji
İnsanoğlunun Yetişkin Olması İçin Gereken Süre Neden Çok Uzun?
İnsanoğlunun Yetişkin Olması İçin Gereken Süre Neden Çok Uzun?
-
Bize yakın olan maymun türlerine bakınca 6 ay - 1 yıl arasında yetişkin oluyorlar ömürleri de bildiğim kadarıyla 40 yıl civarı. Bizde ise 3 yaşındaki çocuğu yalnız bırak yemeği nerden alacağını bilip de gidip kendisi alamaz. 5 6 yaşına kadar anne babaya bağlı olarak yaşayabiliyorlar.
Tabi diğer hayvan türlerinde dil öğrenme, gelişmiş muhakeme yeteneği falan yok ama insanoğlunda en temel içgüdüsel şeyler bile çok geç gelişiyor bildiğim kadarıyla. Bunun nedeni ne olabilir? Evrimsel düşününce ters geliyor çünkü mantığa.
-
Benim bildiğim 3 yaşından sonra çocuklar başkalarına bağlı kalmak istemezler.3 yaşında kendi yemeğini yeme, temizliğini yapma, bağımsız hareket etme bilinci yerleştirilebilir.Ama Anne ve babası yanından hiç ayrılmaz.Anne baba çocuğu bağımsız hareket etmeye çok geç teşvik ettiği için yemek yeme, ayırt etme, bağımsız olma daha geç başlar.Yavru maymunun büyüdüğü dünya ile insanın büyüdüğü dünya şimdi aynı değil.Eğer öyle olsaydı çocuğu bir an önce yetişkin bilincinde hareket etmeye zorlardık.
-
@CyberAngel'in dediğin gibi 2-3 yaş özerklik dönemi.
O yaştaki çocuklara dikkat ettiysen kendi başlarına yürümek isterler,
Bazı şeyleri kendi başlarına yapmak isterler, karışılınca kızarlar.
Tabi bizim aile yapımız biraz(!) koruyucu olduğu için çocuğa fazla özerklik sağlayamıyoruz bu yüzden çocuk mala bağlıyor.
Sorunlu geçen bir dönem diğerlerinide etkiliyor, kısacası geç gelişime zorlanıyoruz.
Geç gelişime zorlanmanın sonuçları: Eskiden ergenlik çağına gelen evlendirilirdi. Şimdi benim gibi 28 yaşına gelip sap sap dolaşıyor insanlar, ah ahh... :D
Bunun yanında 2-3 yaşındaki çocuğu da kuralsız büyütmek olmaz, ileride problem yaşar. Tatlı dilli olup, kandırmaya çalışın. -
Biyolojik olarak şu şekilde, iki ayak üzerinde tamamen kalkmak hakkaten zor bir şey. Cüssemiz de büyük, üç yaşındaki bir maymunla üç yaşındaki bir insan arasında anatomik epey fark var. Yani çocuk için hop zıplasın ağacın birine demek mümkün değil teknik olarak, kas/kemik yapısından dolayı.
Çocuklukta dediğin şeyin çoğunluğu ise sosyal hayat tabanlı. Korumacılık çok yüksek. "Aman eşyaları kırmasın" diye hareketi kısıtlanır, "aman mikrop kalmasın" diye temizlenir. Maymun tuvaletten sonra çimenlere sürtünür, pek duş almasa da olur (: Yemeğini bulma konusu da benzer şekilde, insan çocuğu bakkala gidip ekmek alamaz ama maymun yere düşmüş elmayı yer. Yedikten sonra kimse "aman miniğim ağzını güzelce silelim hanimiş" demez.
Ergenlikte ise biyolojik durum şu şekilde.. Vücudumuzda asla artmayan şekilde doğduğumuz iki şey var: İki cinsiyette de nöron sayısı ve kadınlarda yumurta sayısı. Kaç nöronla hayata geliyorsak onlarla devam ediyoruz, zarar görüp azalabilir ama artmaz. Ortalama yaşam ömrü türler arasında da, aynı türün kendi zaman çizelgesinde de önemlidir bu noktada. 60-70 sene yaşayacaksan düşüp kalkma, kafayı dala geçirebilme lüksün daha azdır. Onun dışında bir insan dişisinin ortalama ömrü 25 sene olsaydı, 3 yaşında ergenliğe girebilirdi ama şu anda böyle bir şey yapamaz, bütün yumurtalarını erkenden tüketme lüksü yok.
Ergenlik/genç yetişkinlikte sosyal durum yine önemli. Çok değil 30 sene önce nasıldı durumlar; erkek için liseyi bitirdin, üniversite şart değil, askerliğini yap evlen. Kadın zaten ortaokul-liseden sonra erkeğini beklerken yeterli sayıda poğaça çeşidi öğrenip evliliğe sosyal olarak hazır hale geliyordu. Şimdi ise üniversite mecburiyet, hatta yüksek lisans tercih sebebi, hem kadın hem erkek için. Ondan sonra "iyi bir hayat yaşayacak kadar para kazanmalıyım" derdi var. "Evliliğe hazır değilim" cümlesi ne zamandır kurulmaya başlandı? Evlilik yaşı gitgide artıyor, sosyal baskı büyük çünkü. Kadın üniversite mezunu olacak, erkek de benzer şekilde, askerliğini yapacak, bi araba falan satın alabilmiş olacak mesela evlenene kadar.
Bu durum ise günümüzde seksin asla ve asla evlilik tabanlı bir şey olmaması gerektiğine dayanaktır.
Şimdi "Aaa evlenmeden olmaz asla olmaz" diyen babaanneler 15 yaşında seks yapıp 17 yaşında ilk çocuklarını kucaklarına almış insanlar. Dürtü var işte. Ergenlikten bu yana var.
Sayfalarca yazma potansiyeli gördüm kendimde, susuyorum ^^
edit: Evrimsel bakış açısında hiçbir sorun yoktur, olay her zaman insanın bokluğudur ^^
izzmarit tarafından 23/Mar/14 08:14 tarihinde düzenlenmiştir -
Çünkü 3-5 yaşları çok sevimli oluyor bırakamıyor insan, :) hele koynuna alıp uyuyunca,
-
insanın doğal bir mahluk olmadığı , kendi sistemini yaratan ve kendi sisteminin yarattığı bir yaratık olduğu için olabilir ve bizim sistem doğanın sisteminden çok daha karışık doğal olarak öğrenmesi de zaman alıyor.
olgunlaşmak eğer kendi kendine beslenmeyi öğrenmek ise , ağaca çıkıp muz toplamak ile markete gidip muz satın alıp beslenebilmek arasında büyük fark var , maymun bebeğinin öğrenmesi gereken iki parametre var 1-muz 2-ağaç , 3 yaşındaki insan yavrusu da eminim acıktığında muz yemesini öğrenebilir ve hayvanların olgunluk seviyesine erişmiş olur ama homogillerden başka bir türe markete gitmeyi öğretmek pek mümkün gözükmüyor. öncelikle para ve takas kavramını anlayamayacaktır , şeylerin soyut bir karşılığı olduğunu anlaması ve soyutun somut olan ile değiş tokuşunu kabul etmesi de pek mümkün değil.
yani bizim türümüzün olgunluk kavramı ile hayvanatın olgunluk kavramı aynı şey değil bundan dolayı olgun seviyesine ulaşmamız zaman alıyor.
diğer bir nedende doğal sistemde yer almadığımızdan doğal seleksiyon bize işlemiyor , bir çok hayvanın yavrusu doğar doğmaz yüzmeye , yürümeye ayağa kalkmaya başlar , bu allah vergisi falan değildir , çünkü bunu yapamayanların yavruları bin yıllar boyunca yem olmuş ve soyları itina ile tüketilmiştir
insan yavrusu doğaya doğmadığı için , yırtıcıları geç hastalıklara karşı bile insan kendini yapay olarak savunabildiği için seleksiyon bize işlemiyor o yüzden insan yavrusunun doğaya karşı güçlü olması da beklenmiyor.
-
izzmarit konuyu kapatıp kitlenebilir hale getirmiş.. +1
-
neden maymun?? doğduktan hemen sonra yürümeye başlayan binlerce hayvan var mesela.
senin bakış açınla cevaplarsam; bi arkadaş da söylemiş insan anatomisi ile maymun ki aynı olamaz. maymun doğada korumasız doğal olarak allah yetişkinliği diğer hayvanlarda olduğu gibi erken kazanacak şekilde yaratmıştır..
-
Çünkü onlar maymun, biz insanız.
-
mfatihbodur bunu yazdı
Çünkü onlar maymun, biz insanız.
bunu ciddi mi yazdın çok merak ediyorum.
-
Ben aslında bu süreyi toplum düzeninin uzattığını düşünüyorum. Örneğin şehirlerde yaşamasaydık ve okullar v.s olmasaydı insan nüfusu daha az ve avcılık toplayıcılık v.b şeylerle uğraşsaydık küçük yaşlardan itibaren kendimizi sürekli olarak bu konuda geliştirecek ve belki de daha 20 li yaşlara gelmeden yetişkin bireyler olacaktık.
işin özü evrimsel düşünmek yeterli değil , sosyolojisine inmeli bu durumun. Kadınların şuan ezilen sıfatta olması bile insanların göçebe hayattan yerleşik hayata geçtikten sonra kadınların toplayıcılık ve tarımla uğraşırken erkeklerin avcılıkla uğraşması , ardından avcılıktan hayvancılığa geçiş ve tarımın da erkekler tarafından idare edilmesi doğal olarak kadınların ev hayatına v.s'ye yönelmesine bağlı olarak söz hakkı sahibi olanın erkek olmasına yol açmıştır. oysa göçebe yaşamda her ikisinin de eli ekmek tutuyordu ve sözü geçiyordu. :D
Şimdi ise çocuklarımızı yetiştirme tarzına baktığımız zaman sorunu çözümlemek çok da zor değil. Çocukların kendi başlarına hiçbir iş yapmasına izin vermiyoruz. Her çocuk 1 yaşından sonra çatalı kaşığı kendi tutmak, kendi yemek yemek ister.Biz ise buna izin vermeyiz çünkü etrafı kirletecektir. Amcamın çocukları 7 yaşına kadar kendi kendilerine yemek yemediler annelerinin bu saçma titizliği yüzünden. bunun dışında çocukluktan gençliğe kadar hatta okulunu bitirip askerliğini yapana kadar(erkekler için) elimiz ekmek tutmaz. Çünkü baba ve/veya anne eve ekmek getirip karnını doyuruyordur. Senin bunun için bir çaba sarfetmen gerekmez. Bu da kişinin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Benim görüşüm bu şekilde.