İran"In Siyasi Tutumunu Nasıl Buluyorsunuz ? Geleceği Ne Olacak
-
Şahsen Ahmedinejat ı görünce tv de olsun gazetede olsun neşem yerine geliyor neden bilmiyorum helal olsun diyorum adama , ABD yi İngiltereyi güzelce bozuyor yaptırımlarına kulak asmıyor. Hepsinin nükleer güçleri varken / bu gücü geliştirirken onlara karışan olmadıda İran yapınca mı karşı çıkılıyor? Her ülkenin sahip olması gereken bir güç nükleer teknoloji , yarın birgün ülkemizinde ihtiyacı olacak ( yapacak teknolojimiz yok ) gene ABD ye yahut Fransa gibi ülkelere bağımlıyız bu noktadada parçaları temin etmemiz konusunda , Uranyum zenginleştirme vb zaten normal bir nükleer tesiste yapılabilecek bir olay değil , hakeza kurduk diyelim nükleer bir tesis , verilecek parçalarda alın size Uranyum işlemeyi bu şekilde yapacaksınızda denilmeyecek .. Bi şekilde yolumuzda engeller var ,
İşte İran'ın bu yanını seviyorum bu teknolojiyi geliştirmeye devam ediyor onlarca baskının altında , umarımda devamını gerçekleştirir.
Basında sürekli İran ı kötüleyen haberler vs var birde son İngiliz askerlerinin esir alınması olayı var , şimdi düşünün ;
Bir ülkenin savunma sahasına yabancı bir ülkeye ait gemi silahlı bir şekilde izinsiz olarak yakalanıyor ve esir alınıyor. Burada yanlış olan nedir? İzmir sahillerine Yünan savaş gemisi gelse orada beklese biz bunları esir alamayacakmıyız , yahut ABD uçakgemisi izinsiz olarak boğaziçinde dursa güç gösterisi gibi .. Sonuna kadar İran haklıdır..
Asıl korkum ABD nin vs 3. dünya ülkeleri için uyguladıkları planın İran içinde geçerli olup olmadığıdır. Ne demek istiyorum derseniz açıklayım;
Zamanında ABD nin desteği ile Saddam İran a savaş açmıştır. Bu savaşta İran - Irak güçlerinin büyük bir kısmını kaybetmiştir. Tabiri yerindeyse Irak ın gücünü kırmıştır. Akabinde demiştirki Kuveyt e saldır. Kuveyt zengin!! Petrollerle zararını kazanırsın. Saddamda saf gibi ABD arkamda diye düşünerek Kuveyt e saldırmıştır işgal etmiştir. İşgal sonrası ABD ve başlıca birçok ülke bu işgale karşı çıkmıştır , ve ABD döneklik olarak " Irak işgal yapıyor " bunun önüne geçmemiz lazım diyerekten Irak a yerleşmiş ve vurmuştur vsvs..Ve sonundada ipe geçirilerek öldürülmüştür..
İranda pek farklı değil Ahmedinejatta bu tür oyunlara geliyor gibime geliyor geçenlerde açıklanan Çin / Rusya İran ın arkasındayız vb , bir söz gene çınlıyor kulağımda " Savaşta senden güçlü ittifaka asla güvenme " bilemiyorum yorumunuz nedir ? Ne bekliyor gelecekte İran ı sizce
-
iran geçen ay HIV virüsünün tedavi aşısını buldu...daha öncede bulan olmuştu fakat avrupalı ve amerikalı ilac üreticileri "geçici" AIDS ilaçları sattıklarından adamların bu projesini önlediler...iran ise hiç iplemedi bile bakalım ne olucak...
-
İran halkı içinde bir yorum yapayım , sakın ola İran = Irak gibi bir itham olmasın :) Komik olur. İran vatan bilincine sahip sayılı ülkedendir , yenileceğini bilsede sağlam savaşırki , yenileceğinide sanmıyorum abd ye falan. Irak ın durumu farklıydı... Yorum yapmaya bile değmez... Düşünün ABD Türkiyeyi işgal edecek okyanus aşıp bombalayacak. ABD tankları ankarada top oynayacak bizler şenlik yapacaz halay çekip Atatürk heykellerini devirecez...Cumhurbaşkanımızı canlı yayında idam edecek falan... haha... Ne kadar cahil cühella bir halk olduğunu biliyorsunuzdur Irak ın zaten, ama İran böyle değil... Zaten nükleer güce erişmesinden bazı şeylerin yolunda gittiği anlaşılıyor
-
İRAN'a kimse bok yapamaz elinde sağlam kozları war,atalarımın göç ettiği yer sonuçta :D
-
akira bunu yazdı:
-----------------------------iran köprü bir devlet. akıbeti belli. yeryüzünde, özgürlüklerini hiç bir zaman düşmana teslim etmemiş bir kaç medeniyetten biridir iran, pers medeniyeti. aşırı milliyetçidir iran halkı.
ancak, ahmedinejat piyon bir adam. saddam, talabani, barzani vs. vs. yada, sudi arap emirliklerinin kralları gibi. amerika' nın veya avrupa' nın bizzat belinden düşürüp ortadoğuya yerleştirdiği zaatlar bunlar. hele' de, bir zamanlar saddm gibi amerika' yı döverim, keserim, nükleerime karışamaz vs. vs gibi beyanatlarda bulunması ahmedinejat, dolaylı yoldan iran' ın, geleceğin ırak' ı olacağa benziyor zannımca. oyun bunlar. nejat amerika veya israile saldırıyorsa, bu bizzat amerika' nın istediği ve kendi yaptırdığı bir şeydir. tabi bu bizim umrumuzda olmaz ama türkiye' yi olası bir savaşta üs olarak kullanma girişimlerine müsade vermemiz lazım. ırak' ta olduğu gibi. demem şu, iran - türkiye arasını açacak propagandasal faaliyetlere kulak asmayın, iplemeyin. ahmedinejatın asarım keserimlerinede aldırış etmeyin. it iti ısırmaz.
-----------------------------
Kesinlikle katiliyorum :) -
Devletlerin yüzlerce yıllık politikaları vardır.sevmediği ülkeler vardır.
iran bizi günahı kadar sevmez.neden sevsinki yavuz döneminde bu arkadaşların tabiri yerindeyse a.koymuştuk.
ayrıca bizim rejimimizde onlara uymadığı için hiç sevmezler.türkiyenin de kendi rejimleri gibi yönetilmesini isterler.
daha başka çeşitli çeşitli sebepler sonuç olarak iran türkiyeden nefret eder.bunun içinde iranın güçlenmesini istemiyorum.zaten ahmedinejad'ında saddam gibi piyon olduğunu düşünüyorum
-
iranın tarihi daha köklüdür en azından sonunun ırak gibi olmaması için bir umuttur bu.İranda vatan biilinci vardır kökü ırak gibi araplardan ziyade perslere dayanır perslerde tarihte bircok devletin tozunu attırmıstır
-
iranin abd ye kafa tutmasi güzel bir görüntü olusturuyor. icim bir hos oluyo. birde biz kendi halimize bakinca kendimizden utanc duyuyom gelisme konusunda. herifler yemiyo icmiyo üretiyo kimseyide tinlamiyor. benim tek korkum var ki oda sudur.."iran eger bircok istedigi seyi tamamen elde ederse ilk olarak bize karsi birseyler yapacak diye korkuyorum. ammavelakin iran türkiyeyi hic sevmez hicde sevmedi. onlarda ülkemizde hilafet olmasini isteyen bir kac ülkeden biri..
-
Abd artık ülkeleri kontrol altına almak istiyor daha dorusu gelişmelerini takip etmek ve ona göre kendini hazırlamak istiyor... ama gel gelelim her ülke buna izin vermiyor, İran Müslüman bir ülke ve ABd bunu biliyor ve gelişmesine karşı çıkamıyor sadece baskı uyguluyor neden baskıyla sadece uyguluyor? abd istese bugün giremezmi iran'a? girebilir ama arkadasında rusya oldugu sürece Abd kendini riske atmaz Sovyetler zamanındaki rusyayı bi düşünelim derim! Aynı rusya şimdi olucak Ve Abd Burda iran Iraqla dğeil rusyayla uğraşmak zorunda kalıcak ama önce küçük tarafları kendine alıp topraklarını yani asker konuşlandırcak yerlerini genişletiyor.. Bknz. Osmanlı zamanında Sahip oldugumuz topraklar, bir ucu war diğer ucu yok neredeyse dünyaya hükmetmişiz.. Abd bunları biliyor ve Müslüman ülkeri içlerinden yavaş yavaş indirecek sıra bizede gelir mi bilemem ama İran Herşeyin farkında nasıl olsa işgal edilecez düşüncesi ile ha bugün ha yarın diyorlar ve gelişmeye devam ediyorlar en güzelide budur... İleride Türkiyede Nükleer enerji planları başlarsa o zaman Abd'Nin tutumunu merak edicem.. Adamlar diyecekeler Size şunu şunu veririz ama onları yapma... Çünkü Türkiye El attıgı her savunma ve askeri konuda gelişmesini biliyor ,istikrarlı olarak gelişiyoruz. İranda bu istikrarı yakalarsa Abd'ye çok büyük bi kayıp olacak. çünkü Bizler 10-20 yıl sonrasını düşünüyorsak Bu adamlar 100-200 yıl sonra nasıl bırakırız diyorlar... İran ırak kuveyt Amerikada olacak artık tüm ülkere materyallerle avlukası altına almış olacaklar. BKnz-> Doğal gaz Bknz Elektrik vs Yapamıyoruz tam rayında kendi işimiz kendimiz yapamıyoruz. Dışardan Alıyoruz..Önemli Olan İran'ın burda direniş gösterip umursamayıp gelişmelerini beklemek Nitekimki bana kalırsa her hangi savaş durumda Türkiye İran'ı altına alacak ben bu şekilde düşünüyorum.. Kim Olsaki Hangi Devlet Başkanı Bunu umursamaz tabiiki Adam ülkesi için uğraşıyor biliyorki Irak Gitti Sırada biz varız diyorlar...
-
İran asıllı bir abimle birlikte çalışıyorum. Geçen ay irana gitti. Savaş üzerine tutumlarını sordum, son günlerdeki iran-amerika gerginliğini. Bana verdiği cevap bi hayli ilginçti:
-İranda savaşla ilgili hiç bir konu konusulmuyor. Tv de de bahsedilmiyor dedi. Nedense Türkiyedeki tvler sanki her an savaş yapılacak gibi haberler yayınlıyorlar, inanmayın diyor. İran güçlü bir devlet ona saldırmak .öt ister oda amerikada yok. Bunlar İrana saldıracağız diye dikkatleri oraya çekerken ülkemiz üzerinde bir çok oyun oynuyorlar. Kimse buna dikkat etmiyor. Siz İranla ilgili en sağlıklı bilgileri bu adreslerden alabilirsiniz
http://www.velfecr.com/
http://www.irib.ir/worldservice/turkishradio/default.asp
-
DecaMeroN bunu yazdı:
----------------------------- İran halkı içinde bir yorum yapayım , sakın ola İran = Irak gibi bir itham olmasın :) Komik olur. İran vatan bilincine sahip sayılı ülkedendir , yenileceğini bilsede sağlam savaşırki , yenileceğinide sanmıyorum abd ye falan. Irak ın durumu farklıydı... Yorum yapmaya bile değmez... Düşünün ABD Türkiyeyi işgal edecek okyanus aşıp bombalayacak. ABD tankları ankarada top oynayacak bizler şenlik yapacaz halay çekip Atatürk heykellerini devirecez...Cumhurbaşkanımızı canlı yayında idam edecek falan... haha... Ne kadar cahil cühella bir halk olduğunu biliyorsunuzdur Irak ın zaten, ama İran böyle değil... Zaten nükleer güce erişmesinden bazı şeylerin yolunda gittiği anlaşılıyor -----------------------------suanki dunya duzeninde ırak=iran dır. ırak-iran tam 11yıl savasmıstır ve bu savastan iki tarafta galip ayrılamamıstır. aynı ırak abd ve koalisyon gucleri tarafından el kol sallayarak isgal edilmistir. iran bu ırakla savasıpta tam 11 yılda yenemediyse abd yi bilmemkimi nası yensin. gosterilerde soba borusundan fuze yurutmekle adam olunsaydı ırak kraldı. iran'ın suanki davranısları basına gelicekleri bildigi icin uyguladıgı pskolojik savastır. sıkıysa gel diyor ama gelirlerse ne olucagınıda biliyor. simdide tutmus askerleri vermeyecem diyor. vermede goreyim. Savaş demek illaki asker cıkarıp işgal etmek degildir. abd-ingiltere ortak hava operasyonu duzenlese iran'a iranın hayatı kayar zaten. butun ulkedeki fabrikalar, barajlar, elektrik, santralleri, kopruler askeri tesisler vs. vs. havadan imha edilir sonra bırakırlar. al iste sana kayıpsız zafer. asker de cıkarmana gerek yok amacın ulkeyi isgal etmek degil imha etmekse bunları yaptıgında hangi gucle tekrar yapılandırmaya giricek. aklınızda iran yenilmez gibi bir sey olusmasın zira savas cıkarsa koalisyon guclerinin asker cıkarmayacagı cok acık. Hava gücü ile ekonomiyi yerlebir ettiklerinde iran için hersey bitmis olucak. her savas piyade ile yapılmaz.