İş Bulmak %100 Garantili.
-
Hemen betirteyim aşağıda yazılanları başka bir topic altında post edecektim fakat baktım ki daha genel ve herkese faydası olacağını düşündüğüm bir hal aldı konu açmakta fayda gördüm. Birşey daha eklemek istiyorum. Okuyucu gözüyle kendini beğenmiş bir tavrım varmış gibi anlaşılmak istemem sadece doğruluğundan emin olduğum için yargı cümleleri kullandım.
Beni bu yazdıklarımdan tek mutlu edicek şey ülkem gençliğinin ufkunu, görüş mesafesini birazcık daha açmaktır. Gençlik diyince yanlış anlaşılmasın bende 20lerindeyim.
Merak ettiğiniz ve buraya ekleyebileceğimiz şeyler old. düşünüyorsanız çekinmeden yazın, hep beraber geliştirelim.---------------------------------------------------
Aşağıda yazacağım nacizane tecrübelerimi dünyanın sayılı IT firmalarından birinde işe yeni başlamış çömez birinin ağzından yazıyorum. Dikkatli okuyup özümseyenin yanına kar kalacaktır.
İş bulabilmek, 1000 TL yada 4000 TL almak arasında ki fark senin kendine kattığın katma değerle alakalıdır.
Evet şuan çalıştığım firmada yeni üniversite mezununun (departmana göre değişiyor) başlangıç maaşı 2000 ile 3000 TL olarak değişmekte. Soyut konuşmadan somut örnekler vererek sizleri cesaretlendirmek isterim...
Altını özellikle çiziyorum "kendine kattığın katma değer" çok önemlidir. Kendini ne kadar yetiştirmişsin, farklılaştırmışsın.
Özeti şudur "fark edilmek için fark yarat." Tercih edilmek için fark yarat.Ne okursan oku yukarda söylediğimi gerçekleştirdiğiniz takdirde harika işler bulabilirsiniz. Ms, hp, ibm, samsung vb şirketler hayal olmaktan çıkar.
X ya da y üniversitesinde bölümü bitirmek birşeydir ama işe girmek için parametrelerden bir tanesidir.
IK'ya CV'niz gittiğinde eleme yapılırken yeni mezundan nerelerde staj yaptığın, hangi üniversiteyi bitirmiş olduğun ve aşağıdaki parametrelere bakarlar.
Üniversite okurken işinle alakalı hangi seminerlere, eğitimlere, workshoplara katılmışsın. Sektörle alakalı bir derneğe üye misin, kaç dil biliyorsun ?
Mühendislik okuyorsan CCNA, MSCE gibi temel sertifikalara sahip misin ? Yarışmalara katılmışmısın bunlara bakarlar.Düşünsenize önünüze iki cv geliyor ilk cv'de öteki cvye göre daha iyi üniversiteden mezun görünüyor aday. Fakat ikinci cv'deki arkadaşımızda üstte saydığım aktivitelerde bulunmuş. Haliyle IK şöyle diyor "ikinci adamın sektör görüşü, dünya görüşü, piyasa bilgisi ve hakimiyeti ilk adamınkinden çok daha fazla, o zaman ikinciyi bir mülakata alalım bakalım" diyorlar.
Mülakata kısmı apayrı birşey ama kısaca kendini pazarlamadan ibarettir.
Bence soracağın sorular şudur ;Ben neler biliyorum ?
Beni ötekilerden ayıracak farkım var mı ?
İyi bir takım arkadaşı olabilir miyim ?
Umarım sizi birazcık umutlandırabilir ve düşündürebilirim.
Ayrıca aklıma geldikçe bu başlık altında güncellemeler yapabilirim.
Sevgiler. -
seninle tamamen aynı fikirdeyim hocam. ama ailem bunu anlamak istemiyor işte...
-
geçti borunun pazarı
-
takip edelim o zaman.
-
Katılıyorum özellikle yeni mezun arkadaşların CVlerinde bitirdikleri okul dışında birşey olmalarını istiyorlarsa mutlaka bazı projeler bitirmiş olmalılar
Bunlar ille de büyük şirketlere yapılmış projeler olmayabilir.
kendi kendinize faydası olacak birşey tasarlamışsanız ve bilginizi gösteriyorsa bu da aynı şekilde etkili olacaktır.
Türkiyede çok fazla vasıfsız adam var ve bunların arasından sıyrılıp çalıştığınız firmada hatta sektorde dikkat çeken bir adam olmak gerçekten bir başka ülkeye göre çok kolay.
Fakat 1. amacınız çok para kazanmak değil, işi öğrenmek de değil, kafanıza koyduğunuz bir projeyi öyle yada böyle bitirmek olmalı. Kitap/Dokuman mı okursunuz, bilen bi adamin gtunde mi dolasirsiniz, Kendiniz gibi ilgili kisilerden olusan bir grupmu kurarsınız o size kalmış. zaten para ve ogrenme kendiliginden gelir ondan sora.
-
Sektörde ne kadar mühendis olamamış/okuyamamış yada hadi diyelimki kendi ideali doğrultusunda okumamış adam var hepsinin ortak görüşü bu temelde yazılar.
Hiç boğaziçi mühendislik mezunu adamdan bu tip bir cümle duyamazsınız.Emin olun.Okuyabiliorsanız adam gibi mühendis olun,öss zamanı tercih yapacak adamlar varken butip konular insanları yanlış yönlendiriyor.Okulun,okumanın orda sizin gereksiz olarak gördüğünüz mühendislik matematiğinin sandığınızdan çok daha büyük faydaları olduğu bilinen bir doğru.
Yapabilecek hiç birşeyiniz kalmadıysa ancak bir fark yaratma aracı olabilir.Yoksa asla amacınız bu olmasın.
-
Antikky bunu yazdı:
-----------------------------
Sektörde ne kadar mühendis olamamış/okuyamamış yada hadi diyelimki kendi ideali doğrultusunda okumamış adam var hepsinin ortak görüşü bu temelde yazılar
-----------------------------Senin dediğininde doğruluk payı vardır ama beraber çalıştığım mühendis olanların da bir kısmının görüşü yazdığım gibi Antikky. Ayrıca bende eğitimimin yarısını bilgisayar müh dersleriyle tamamladım.
Nasıl bir yönlendirme yapmışım onu anlamadım
Hiç boğaziçi mühendislik mezunu adamdan bu tip bir cümle duyamazsınız.Emin olun.Okuyabiliorsanız adam gibi mühendis olun,öss zamanı tercih yapacak adamlar varken butip konular insanları yanlış yönlendiriyor.
-----------------------------Nasıl bir yönlendirme var burda ? Hangi işi yaparsan yap donanımlı ol zaten hak ettiğin değeri görürsün demek istdim.
Okulun,okumanın orda sizin gereksiz olarak gördüğünüz mühendislik matematiğinin sandığınızdan çok daha büyük faydaları olduğu bilinen bir doğru.Yapabilecek hiç birşeyiniz kalmadıysa ancak bir fark yaratma aracı olabilir.Yoksa asla amacınız bu olmasın.
----------------------------- Kabul edersin, etmezsin ayrı tabiki ama en azından kurumsal şirketlerin IK'sı CV'ni ayırırken bunları göz önüne alıyor.
Gel beraber soralım :D -
Antikky bunu yazdı:
-----------------------------Sektörde ne kadar mühendis olamamış/okuyamamış yada hadi diyelimki kendi ideali doğrultusunda okumamış adam var hepsinin ortak görüşü bu temelde yazılar.
Hiç boğaziçi mühendislik mezunu adamdan bu tip bir cümle duyamazsınız.Emin olun.Okuyabiliorsanız adam gibi mühendis olun,öss zamanı tercih yapacak adamlar varken butip konular insanları yanlış yönlendiriyor.Okulun,okumanın orda sizin gereksiz olarak gördüğünüz mühendislik matematiğinin sandığınızdan çok daha büyük faydaları olduğu bilinen bir doğru.
Yapabilecek hiç birşeyiniz kalmadıysa ancak bir fark yaratma aracı olabilir.Yoksa asla amacınız bu olmasın.
-----------------------------Sadece mühendislik okumakla iş bitmiyo hocam okuyanla okumayanın görüşüde bu. Odtüden, ege, dokuz eylül, celal bayardan ve iş hayatından bir sürü makine mühendisi tanıyorum.Herkesin ortak görüşü okulla iş bitmiyo kendini ne kadar geliştrirsen, teori dışında ne kadar çok pratik görürsen işi yerinde uygulamada görürürsen okadar fark yaratırsın.odtüde boğaziçinde okuyan mühendisler sadece okulda teori görerek işe girmiyo,geçen gün alternatif yakıt arabaları yarışında odtüden hidromobil yapan adamlar yarış öncesi abartmıoyorum 3 gün boyunca gece gündüz kaynak yapıp ,çizimleri değiştirdiler.yoksa odtü boğaziçinden mezun olupta çok dandik yerlerde çalışan insanlar gördüm. Hangi mühendise sorarsan sor sana aynı yanıtı vericektir.
-
zfc bunu yazdı:
Antikky bunu yazdı:
Sektörde ne kadar mühendis olamamış/okuyamamış yada hadi diyelimki kendi ideali doğrultusunda okumamış adam var hepsinin ortak görüşü bu temelde yazılar
-----------------------------Senin dediğininde doğruluk payı vardır ama beraber çalıştığım mühendis olanların da bir kısmının görüşü yazdığım gibi Antikky. Ayrıca bende eğitimimin yarısını bilgisayar müh dersleriyle tamamladım.
Nasıl bir yönlendirme yapmışım onu anlamadım
Hiç boğaziçi mühendislik mezunu adamdan bu tip bir cümle duyamazsınız.Emin olun.Okuyabiliorsanız adam gibi mühendis olun,öss zamanı tercih yapacak adamlar varken butip konular insanları yanlış yönlendiriyor.
-----------------------------Nasıl bir yönlendirme var burda, insanların sıradan olmanın haricinde birşeyler yapmaya motive etmekten başka.
-----------------------------hocam ben antikky e katılıyom bu konuda cok yanlıs yonlendırme var goren bilgisayar muhendıslerınin hepsı asgari ucretle calısıyo falan sakın yazmayın konularına döndü heryer
ha sen de dıyosun fark yarat falan ama fark yaratıp bı ısı kazanmak ıcın sansın cok azdır heryerde her zaman oyle kısıler olmaz
-
Bunlar gerçektir lakin iyi bir üniversite iyi bir akademik ortalama her zaman büyük firmalarda avantaj sağlıyor.
Tanıdığım Odtü Makina Bitirdi ve şuan Aselsanda
Benmi Ben Zku Makina Bitirdim bir haftadır mezunum henüz iş bakmadım. Ama yeteneklerim neler, Arama motoru optimizasyonunda oldukça iyiyim, 2007 Yılında Kocaeli Üniversitesinden Pekmez Şekeri adlı Projemle 1.lik Ödülü aldım.Her türlü malı pazarlarım. 5 ay iş tecrübem oldu öğrenciyken.
Sonuç mu sonucu bende merak ediyorum.Tek isteğim büyük firmaların beni mülakata çağırması.Gerisi kolay benım için.
Eğitim önemli ama kendini farklı alanlarda geliştirmek bu dahada önemli.Eğer düzgün bir işe giremesem bile kendi değerimi farklılığımı bilmek bana huzur veriyor.
-
Antikky bunu yazdı:
Sektörde ne kadar mühendis olamamış/okuyamamış yada hadi diyelimki kendi ideali doğrultusunda okumamış adam var hepsinin ortak görüşü bu temelde yazılar.
-----------------------------Ben Muhendisim hocam büyük sirketlerdede calistm kendi procelerimi de yaptm sattım
Muhendise bol bol matematik yüklerler evet ama türkiyede pek uygulamasını görmez kimse. Ben çok nadiren üni bilgisi kullandım o da hep kendi projelerimde (Mesela müzik yapan proram yapmaya giristim, fourier transform kullandım datayı frekansa cevirir frekansı da notaya çevirdim) Böle bişeyi üni bilgisi olmadan kafadan yapmanız çok zordur (Muziktende anlamak lazim o ayri) herşeyin de hazırını bulamazsınız eğer alanında öncü bir proje yapıyorsanız.
Fakat ne yazıkki bu tip birşeyi türkiyede sizden isteyecek firmaya hayatınız boyucna zor denk gelirsiniz. Malesef muhnedis arayan birçok firma elemana mühendislik dışında her işi yüklüyor.
Tahribata takılan herkezin bilgisayarla arası iyidir nerdeyse. Fakat türkiyede herkezin arası iyi değildir bunu unutmayın.
Diyelim ki bilgisayarla işiniz yok sabun yapacaksınız yada 1000 derecenin ustunde erimeyen ısı yalıtma malzemesi ureteceksiniz. İşi kimya mühendisine mi verirsiniz? Teknik lise mezununa mı verirsiniz? yoksa kendini çok geliştirmiş kendince çok proje yapmış bi adama mı verirsiniz? eğer işin nasıl yapıldığı hakkında hiç bişi bilmiyorsanız emin olun seçim mühendis yönünde olacaktır.
Ayrıca büyük firmaların gözünden bakarsanız bir insan kaynakları bölümü var. Ellerinde standart bir liste vardır bilg muh ne alir? 5 senelik bilg muh ne alir? 10 senelik ne alir? kimyaci ne alir? mekatronikci ne alir? gibi... herkezin her işi bilmesi mümkün değil bunun için kendinizi göstermek için iş basvurusuna gidince ben bunu yapmıştım diyebileceğiniz birşey olmalı.
Ben açık söyleyeyim istediği para ne olursa olsun kendi firmama yazılım/bilgisayar Mühendisi almam. Teknik lise yada 2 senelik uni mezunu alırım. fakat piyasada benim gibi dusunen adam yok işin gerçeği =)
Büyük firmalar hakkında birşey daha söyleyeyim. İşin zamanında bitecek olması genellikle maliyetinden çok daha önemlidir. Siz proceye 1 sene zaman biçerseniz ve o proce 1 senede bitmezse, firmanın kaybı proje maliyetinin 100 katı olabilir. bunun için hevesli elemanlarla deneme yanılma yapmaya orta/büyük isletmelerin zamanı yoktur, ciddi bir rekabet ortamında önde gittikleri için büyük firmadırlar çünkü.