Işık Hızının Sabitliğin Olanaksızlığı
-
Işığın hareket etmediğine,hızı olmadığına dair de teoriler var.Bildiğim kadarı ile onlar çürütülemedi.Sıkı araştırmak gerek,net bi bilgim yok
-
"Roket içindeki ikiz Dünyadaki saatlere göre daha yavaş ilerleyen saati ile ışığın hızını
ölçtüğünde ise dünyada bulunan ikiz kardeşinden farklı bir sonuç elde eder."
bu astronot ışık hızını kendisi ölçtüğünde yine c yi bulmalı ... kendi saatinin yavaşladığının da farkında olmadığı için(ona göre zaman alıştığı hızda akar) ayrıca kendi ortamında ki ışığın da o ortama göre sabit bir hızı olmalı (aslında fotonların gemi içindeki hızının azaldığını ama zamanın da yavaş akmasından dolayı astronotun bu durumu farketmediğini düşündüm .Bu sayede c yine sabit)... ölçüp yine c bulur (teoriye göre)... gemideki zaman dışardakine göre yavaş akıyor . dışardaki bir saat (dünyadaki bir saatle) fotonun uzay gemisi(uzay gemisinin başından sonuna doğru) boyunca hareketini ne kadar zamanda yaptığını ölçerse (astronotun kendi saatiyle yaptığı ölçüm şimdide dışardaki bir saatle yapılsın; bu ölçüm fotonun gemiye göre hızını bulur) bu ölçümden sonra fotonun yavaşladığını düşünürüm. ama yavaşlamaması gerekiyor:bunuda şöyle atiim kafadan :D
" fotonun gemiye göre hızı(dünyadaki saatle ölçülsün) + geminin hızı(geminin hızı da dünyadaki saatle ölçülmüş olsun)=?c (bilmiyorum. denemeydi bu) "
-"ışık hızı sabittir y*vş*k olan zamanın akışı dır" gibi bişe demeye çalışyom...
aklımdakini tam anlatamadım biraz daha sallardım normalde ama uykum var :D
ran - c ye yakın hızda giden bi gemide el feneri uzay gemisinin gittiği yönün tersine tutulursa ne olur?
Serdarr - bilmyom.
-
şahsen ışık hızını net bir şekilde kalıplamak örneğin;saniyede 300.000 km de deniyor ; kesinlikle imkansızdır ; zaten ışığın hızıda çoğu zaman görecelidir ; yolundaki hacme sahip materyallere göre hız değişiklik gösterir ; zaten bu ütopik hızları geçmekte imkansızdır;bu hızı geçen canlı veya meta enerjiye dönüşür
-
Hendrik A. Lorentz
http://tr.wikipedia.org/wiki/Hendrik_A._Lorentz#Leiden.27de_profes.C3.B6rl.C3.BCk
okudum. bir şeyin hızının sabitliği ile bir şey dememiş.
Lorentz şunuda demesi gerekiyordu yani benim dediğimi -- ışık hızı sabit olamaz.
fizikçiler hesaplamalrında ışık hızını (c) sabit alırlar.
-
serdarr
ışık gemiye göre davranır. dünyada nasıl davranıyorsa.
zaman görecelidir o halde sabit bir zaman yoktur ve böyhlece herkes kendi zaman boyutunu sabit alır. buna göre ışık dünyada C ise gemi içide zaman dünyaya göre yarı yarıya yavaşlamışsa
dünyadaki saat bir saniye geçerken gemide 50 sailse geçer ve dünyada C olan ışığın hızı gemide ölçülen saatle C sabitini alamaz.
kabaça 300.000 dünayda , gemide 600.000 aolur (L)
-
ışık hızına ulaşmadan kesin birşey söyliyemem
-
hocanın ne yazdığını bilemem yalnız hoca bize göre bir sabit için ışık hızının değişmeyeceğini ama geçilebileceğini soylemiş olabilir ki örneğin adam fawer'in kitabı olasılıksızda da anlatıldığı gibi düşünce hızı pek tabi ışık hızını geçebilir bkz:kuantum fiziği ama arkadaşın dediği ışık hızının nesnenin hızına göre değişkenliği bu tartışılabilir yalnız çok bilmemekle beraber atıyorum duran cisim için ölçülen c hızı, c hızının %75 i hızla ilerleyen cisimde değişkenmidir değildir. neden değildir çünkü değişken olan ışık hızının hızı değil cismin hızıdır.
-
ran bunu yazdı:
-----------------------------serdarr
ışık gemiye göre davranır. dünyada nasıl davranıyorsa.
zaman görecelidir o halde sabit bir zaman yoktur ve böyhlece herkes kendi zaman boyutunu sabit alır. buna göre ışık dünyada C ise gemi içide zaman dünyaya göre yarı yarıya yavaşlamışsa
dünyadaki saat bir saniye geçerken gemide 50 sailse geçer ve dünyada C olan ışığın hızı gemide ölçülen saatle C sabitini alamaz.
kabaça 300.000 dünayda , gemide 600.000 aolur (L)
-----------------------------bence ışık geminin içinde 50 salisede(1sn/100) 150000 km gider (doğrumu düşünüyorum yanlışmı? bilmiyorum. Aklıma bu geliyor) ... böylece astronot ışık hızı olan c yi normal bulur.
-
zaman, dünyay göre gemi içinde yavaştır. buna göre dünayada C ile yol alan foton gemi içindceki zaman boyutunda daha çok yol alır .
-
hocam yapma Allasen adam genel olarak hiç bir hız ölçülemez diyor kısaca ölçtüğün zamana göre her hız değişir diyor ışık hızını neden üstüne basa basa söylesin adam genel olarak tüm hızlardan bahsediyor zaten.Ama bu aradaki farkta zaten çok azımsandığından pratikte yok olarak kabul ediliyor ama teorik olarak yok kabul edip denklem kurmaya kalkınca sonuca ulasılmıyor.