folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder İyi - Doğru - Güzel / Yada / Kötü - Yanlış - Çirkin Nedir?

İyi - Doğru - Güzel / Yada / Kötü - Yanlış - Çirkin Nedir?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spacheata
    Spacheata's avatar
    Erkek

son günlerdeki mahhalle baskısı v.b. konular nedeniyle gene gündemimize geldi (iyi doğru ve güzel).

insan hayatı boyunca hiç durmaz sürekli bir halle iştigaldir.gah uyur gah uyanır, çalışır dinlenir, rüyalar görür  hayaller kurar.

ama tüm bunları yaparkan hep bir nedeni(arzusu) vardır.özetle ve genel ifadeyle yaşamak arzusu diyebiliriz.arzusu olmayan insan hareket te edemez.daha doğrusu arzusu olmadığı için hiç bişey yapmaya niyetlenmez ve doğal olarak hiçbir hareket göstermez.sabit bir meta olur.

ama ben şimdiye kadar böyle birine denk gelmedim.yani bildiğim kadarıyla yaşayan her insanın, belkide her canlı türünün arzuları var.ve bu arzular onların hareketlerini şekillendiriyor.şuan ben bu yazıyı yazarkende benim bir arzum var.ve o arzum nedeniyle yazabiliyorum.

ama şuda aşikar ki bir arzu varsa onun mutlaka bir zıddı olan arzuda var.burda karar devreye giriyor.bu işi yapmalımıyım? yapma malımıyım? ve sizin inandığınız doğru ne ise o doğruya göre yapıyor yada yapmıyorsunuz.

işte kritik nokta:

peki ama hayatta neyin yapılıp yapılmamasın doğru olup olmadığına> nasıl, neye göre karar verecez???

Ayrıca çok şekersin :)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek

kişinin hayatta olduğu noktayı genel itibariyle seçimleri belirler die düşünüyorum.Bu seçimleri de yaparken çevre, zeka, imkan, baskı  vb. koşullar altında yapmaya çalışır.Böyle düşünüyorm

http://yigitdemirag.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Scarlett
    Scarlett's avatar
    Dişi

doğru-yanlış, iyi-kötü...peki ama neye ve kime göre...

dünyada milyarlarca insan varsa milyarlarca da doğru-yanlış, iyi-kötü var demektir...

bu yüzdende insanların fikirlerine saygı duyarak ve kendi doğrularınla yaşamak en doğrusudur

diye düşünüyorum...

Benim trajedim şu birkaç satırda: Sevebileceklerim dilsiz, dilimi konuşanlarla konuşacak lakırdım yok...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NovalgiN
    NovalgiN's avatar
    Erkek

İlk aklımıza gelen "toplum" olsa da bazen insanın toplumu şekillendirdiğini unutuyoruz.  Toplum insanın aynasıdır deselerde bu tanım biraz eksiktir. insan yeri geldiğinde toplumun itici gücü haline gelir.

iyiyi doğruyu güzel çirkini ve doğa üzerinde varolmuş bütün sıfatları zamana göre insanların tek tek ve çoğul olarak ortak seçimleri belirler. toplum baskısı falan dediğimiz şeyler aslında toplumun istediği şeyler değildir. "çoğunluk ne derse o olur" denildiğini duyar gibiyim ama kazın ayağı öyle değil (:   işte burada iktidar devreye giriyor. Ve azınlık, çoğunluğa neyin güzel ya da neyin çirkin olduğunu gösteriyor..

Yağmur dindi, yağmura inandık.|www.birboluiki.net
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spacheata
    Spacheata's avatar
    Erkek

anubisx bunu yazdı:
    -----------------------------

kişinin hayatta olduğu noktayı genel itibariyle seçimleri belirler die düşünüyorum.Bu seçimleri de yaparken çevre, zeka, imkan, baskı  vb. koşullar altında yapmaya çalışır.Böyle düşünüyorm

peki birbirinden farklı-zıt seçim yapmış iki insanı karşılaştırırken hangisinin doğruyu seçtiğini neyle ölçüyorsun? hangi ölçütlerle tartıyorsun? mesela bikaç seçenek sunayım:

hedonizm (hazcılık)

kinikizm (köpekçilik)

mükemmeliyetçilik

acıdan zevk alamak v.b

yani hangisini benimsememiz doğrudur???

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NovalgiN
    NovalgiN's avatar
    Erkek

Spacheata  sıraladığın seçimler birbiriyle alakasız durmuş gibime geldi (:

birbirine zıt seçimler yaparken alışkanlıklar devreye girer (:

Yağmur dindi, yağmura inandık.|www.birboluiki.net
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AmoR
    AmoR's avatar
    Erkek

Keşke sorun kadar kısa cevaplanabilir olsaydı :) Fakat en öz haliyle ;

Aslolan Kişinin inancına, vicdanına ve çıkarlarına göre karar vermesidir. Bunun adı da özgürlüktür. Özgürlüğün tanımına bakarsan zaten, sosyal hayatta ,karar vermede temel noktanın neler olması gerektiğini anlarsın. Ek olarak her toplumun bazı yazılı ve sözlü kuralları vardır. Hukuk çerçevesinde hareket edilmesi zorunludur fakat toplumsal istekler ve beklentiler dahilinde hareket etmek kişiye kalmıştır.

Fakat kişi toplumdan uzak bir yerde yaşıyorsa bu tanımların hepsi silinir. Kişinin psikolojik durumu , bulunduğu ortam , imkanlar vs. devreye girer düye düşünüyorum.

Those who speak know nothing,And find out to their cost, Like those who curse their luck in too many places, And those who fear are lost...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nakamura2
    nakamura2's avatar
    Erkek

Kendine göre karar vericeksin...Herşeyin odak noktası sensin,bunu unutma...

Memento Mori...Blossom Geri Döndün:C Mitozla çoğalan milletleri sevmiyorum:|
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spacheata
    Spacheata's avatar
    Erkek

Moon_Shine bunu yazdı:

senin iraden varsa bunlari kendin secebilirsin..

ama benim doğru yaptığım birşey başkasına doğru gelmiyorsa o doğrumudur?

mesala şimdi ben hedonist bir insanım diyelim.kalksam eve hırsız olarak girip 10 kişiyi öldürsam evdeki 50 milyarı alsam.kendime göre doğru yapmışımdır.ama başkası için bu yanlış olabilir.

yada  kanaatkar bir insan olayım.asgari ücretli bi işe girsem  10 sene çalışssam 50 milyarı biriktirsem kendime göre doğru bir iş yapmışımdır.ama başkasına göre bu enayilik olabilir.

ama benim doğru yaptığım birşey başkasına doğru gelmiyorsa o doğrumudur?

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lemuria
    Lemuria's avatar
    Erkek

herşey düşünce farklılığından ibarettir , bahsettiğin terimler kişiden kişiye göre değişir hava güzel diyorlar dışarı çıkıyorum diyorum a-aa sik gibiymiş hava güneşli , benim güzel hava anlayışım , yağmurlu havadır da ..

dont think twice its all right
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karani
    karani's avatar
    Erkek

Doğru yanlış diye bir kavram olduğuna inanmıyorum. Bazen bana göre doğru olan başkalarına göre yanlış olabiliyor.

Bu da demekki Herkesin Doğruları Kendine.

Toplam Hit: 4311 Toplam Mesaj: 29