folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlamaya Giriş
linefolder İyi Bir Programcı‘Mıyım Yoksa İyi Bir Googler‘Mıyım

İyi Bir Programcı‘Mıyım Yoksa İyi Bir Googler‘Mıyım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TeRRoR
    TeRRoR's avatar
    Erkek

RSS'lerimi takip ederken Scott'un blog'unda böyle bir yazıyla karşılaştım ve beni deldi geçti. Son 3 yıldır profesyonel anlamda programcı olarak çalışıyorum ve google ve stackoverflow en iyi dostum (tek çalıştığım için yüzyüze yardım alabileceğim kimse yok). Peki siz ne düşünüyorsunuz? İyi bir programcı yada googler olduğumuza nasıl karar verebiliriz? İyi bir googler'sak iyi bir programcılığa giden yol nasıl peki?

Yazının linki (ingilizce olduğu için zorlanma olabilir, ben türkçeye çevirmeye kalktım ancak okuduğum kadar tercümem başarılı değilmiş onu fark ettim, birisi çevirirse faydalı olur. Aynı zamanda comment'larada bakmanızda fayda var oradada çok güzel şeyler yazılmış.)

http://www.hanselman.com/blog/AmIReallyADeveloperOrJustAGoodGoogler.aspx

herkes programcı olmak zorunda değildir, lütfen bir zorunluluk gibi programlama dilleri öğrenmeye çalışmayın. yabancı dil filan öğrenin amq.// s.kimin etini yerim, kasaba minnet etmem.// ince düşünene kalın girer.//
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TeRRoR
    TeRRoR's avatar
    Erkek

Değerli Rick abimizde bu yazıya itafenden kendisi bir yazı yazmış ve yeni bir terim ortaya atmış. Acımız katlanarak artıyor.

The Search Engine Developer

http://www.west-wind.com/weblog/posts/2013/Aug/24/The-Search-Engine-Developer

TeRRoR tarafından 25/Ağu/13 05:38 tarihinde düzenlenmiştir

herkes programcı olmak zorunda değildir, lütfen bir zorunluluk gibi programlama dilleri öğrenmeye çalışmayın. yabancı dil filan öğrenin amq.// s.kimin etini yerim, kasaba minnet etmem.// ince düşünene kalın girer.//
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FCN
    FCN's avatar
    Erkek

iyi bir programcı, iyi bir googlerdır.En başta iyi bir programcı neyi,nerde,nasıl kullanması gerektigini bilir en azından neye ihtiyacı oldugunu bilir,nerde takıldıgının farkındadır.analitik düşünme ve sorunun farkındalığıylada  google'da ne aratması gerektigini bilir düşüncesindeyim.Ayrıca yine sadece sorun çözme üzerine değil zamandan tasarruf açısındanda kullanılabilir görüşündeyim.

iyi bir googlerın iyi bir programcı olduğunu düşünmüyorum.Bir yere kadar idare edebilir ama o biyerden sonraki adımda zaten iyi bir programcının farkı anlaşılır. 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baristbt
    baristbt's avatar
    Erkek

vay anasini yazi çok içli.

programlama hayatim sadece bu yüksek okul sayesinde ve 1.5 - 2 yil oldu.

onun disinda alakam filan yoktu , sadece merak vardi.

ben sadece iyi bir google kullanicisiyim.

lakin öylede hiç çakmayan biride degilimdir :(

bir program yazicaksam bi is , neyin nerde ve nasil kullanacagini biliyorsam ,

sanirim bu noktada google benim için yardimci olur , daha hizli olurum daha az zaman kaybedebilirim.

kaç kisi gidip bi url için regexi bastan yazar ? ben yazmam c# url regex yazip koda ulasmam max. 5-10 saniyemi alir.

ama bununda bir dez avatanjini hissettim suan. google olmadan neyi nasil kullanacagimi biliyorum lakin kod kismini bilmiyorum.

buda iyi bir programci olmadigimi gösterir. vay amk nerden çikti bu gece gece simdi :(

ekleme : aslinda kötü birsey oldugunuda farkettim suan , en basitinden bi isi yaptiricak fonksiyonu buluyosun ve kullaniyosun.

açipta bakmiyosun amk burda kod napiyor nasil yapiyor diye. ayni ezberci zihniyet gibi. balik tutmayi ögretmeden raki-balik yapmak gibi.

baristbt tarafından 25/Ağu/13 05:22 tarihinde düzenlenmiştir

http://www.leyladansonra.com/
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

şuan yazıyı okumadan yazıyorum yorumumu :) sabah kalkınca yazıyı okuyup yine fikrimi yazarım..

yazıyı okumadan önce:

yazılımcı kod ezberlemez, bir kodu kullandıkça oturur ve bi şeye ihtiyaç duymadan yazabilirsiniz, ama teknoloji sürekli geliştiği için sürekli her şeyi

sık sık kullanamıyoruz. mesela ben veritabanları için access,sql,enttiy helperlerını gözüm kapalı yazarım ama bir resim işleme için google yardımcı

araçtı. çünkü o konularla ilgili çok kod yazmadım.. ama resim işleme üzerine uzman biri de bu konuda google a ihtiyaç duymaz. ayrıca bazı şeyler

vardır ki, kendin geliştirmeye kalksan ya da yazsan çok vakit alır, bu da maliyeti arttırır. genelde firmalarda hazır yazılmışların kullanımı tavsiye

edilmiş çünkü birim testleri yapılmış ve bir çok kişi tarafından kullanılıp sürekli geliştiriliyor. benim sıfırdan yazacağım sistem ek maliyet demek. olaya

bu yönden bakılırsa bazı konular için hazır kod kullanılmalı. tabii konu biraz kayıyor. bana göre yazılımcı ezberlememeli, işin mantığını oturttuktan

sonra çatır çatır kodlarını yazar ve aynı şeyleri kullanacaksa kendi kütüphanesini oluşturur. diğer şeyler için google yeterlidir :) evet biraz kolaya

kaçılıyor ancak piyasa şartları göz önüne alınırsa zamanın önemi anlaşılır. ben bu saatte bile çalışıyorsam zamanın yetmediğinden dolayıdır, bir

de kalkıp her şeyi sıfırdan yazacaksam  ... 

------

yazıları okuduktan sonra 

--ekleyeceğim..

unbalanced tarafından 25/Ağu/13 06:07 tarihinde düzenlenmiştir

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Hocam verimli olmak için biraz google ve stackoverflow ziyareti şart.

Ben çoğu zaman yazabileceğim kodları da hazır toplarım. Tekerleği baştan icad etmeye gerek yok bence. Tabi kullanmadan bir okur, kontrol ederim saçma bir şekilde de yapıyor olabilir bulduğum kod.

Asıl programcılığı konuşturacağın nokta hiç yapılmayana ihtiyaç olan yerdir, arge kısmıdır.

Sadece programcılık değil, elektronik, endüstriyel tasarımda da aynısı geçerlidir.

HolyOne tarafından 25/Ağu/13 11:20 tarihinde düzenlenmiştir

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ~$
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Pazarlayamıyorsan hic bir boksun :)

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maserati
    maserati's avatar
    Homo

2 si birlikte olmuyor mu hocam ya:D

Türkiyede kim sevdiği işi yapıyor ki?
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

tarcanbot diye birşeyin peşinde düştüm. O zaman işler karıştı , google bile yardımcı olamadı. Sağolsun pesimistzombie bir bot yapmıştı. Onu aldım ASP ile devam ettim, kurcaladım. O sıra php daha czip gelmeye başlamıştı php ile yazdım.

Sonra nasıl geliştirebilirim diye uğraştım. Aha o sırada gitti işte...

stackoverflow, ceviz.net, tahribat, sağlam ve abuk subuk bir sürü forum, topluluk, maillistler...

Arkadaş yapmak istediğim basit, benzeri oluyor ; tam istediğim yok. Zor zar mantık yürüttüm. Sayfalara yazıyorum konuşur gibi (ilkel flowchartım), paintte ekliyorum, oraya buraya not al.

Sonra bi çözülmeye başladı mevzu ; özellikle A'dan Z'ye PHP diye bir kitap vardı orada fonksiyonları falan okudum ne ne iş yapar vs.. Derken istediklerimi yapmaya başladım.

Uzun süredir elimi programlamaya sürmüyorum. Şimdi gel veritabanına bağlanan tek sayfalık birşey yap desek, google'a bakmadan imkanı yok yapamam. Ezberimde tutamyorum tutmakta istemiyorum kodları.

Ama bütün bunlar sayesinde google kullanmayı öğrendim. Arkadaşın birisi bana sorununu söylediğinde, anahtar kelimeleri veriyorum ara diyorum. ARadım yok diyor. Aynı kelimelerle ben arıyorum tak buluyorum.

Günümüzde bilgisayar işlerini bilen = Google'ı iyi kullanabilen.

Progamcı dediğin işe karmakarışık birşey... Şu an localhostta 12 projem var. Bir sürü yaptım, çoğunu yayınlamadan boş beleş gitti. Fakat iyi programcı değilim. Programcı bile olduğumu düşünmüyorum. Programcı dediğimiz adam bana göre ; işin teorik kısımlarını flan çok iyi bilir.

Ben sadece işime yarayacak kadarını öğreniyorum, sonrasında zaten unutuyorumda..

Bana göre ; işimi halledebildiğim müddetçe sıkıntı yok. Ben istediğimi yapayım da ; ister programcı, ister Googler desinler... Önemli olan benim istediklerimi yapabilecek kadar programlama bilgim olması ve Google'ı kullanabilmem.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek

Google olmasaydı alıp o dilin kitabını okuyacaktık anlamadığımız yerleri çözebilmek için yani bir nevi ilkel google'lama yapacaktık diyebiliriz.Google sadece uzun uzun kitapta araştırtmak yerine nokta hedefiyle aradığımız açıklamayı bulmamızı sağlıyor.Yani programcı google kullanıyor diye kötü bir programcı değildir.Ha dökümantasyon okumak aslında daha mantıklı çünkü orada tüm araçların iyice incik cincik detayları oluyor ama her detayıda her an kullanmayacağımıza göre kullanılmayan bilgi ne işimize yarayacak ? Programlama bilmeyen adama google değil wolframalpha versen gene bişey yapamaz.

sokoban tarafından 25/Ağu/13 14:27 tarihinde düzenlenmiştir

.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sahinka
    sahinka's avatar
    Erkek

güzel yazıymış blogumu yayınlarsam ilk yazım böyle bi şey olacak 

imza
Toplam Hit: 3298 Toplam Mesaj: 15