Japonlar-Mehmet Akif Ersoy
-
imran268 bunu yazdı:
-----------------------------japonya nüfusunun %61 i ateisttir. gençleri züppeleşmeye ve bebat bir şekilde batılılışmaya gidior ( bknz araba sevdaı recaizade mahmut ekrem :D )
bence Japonay geleceğin yüzkarası olmaya aday. gelcek ise ÇİN'de :D
-----------------------------
:) senin düşüncelerin diye bişey demiorum ama bence demesen ordan bi züe çekerdim:) -
hocam epeydir dikkat ediyorum nerden gelio bu japon merakı veya sevgisi?
-
walla konuyu görür görmez kesin nakamura dır dedim. doğruda çıkı.walla bende severim japon milletini.adamlar hem çalışkan hemde süper zeka helal onlara.onların 1/3 ü kadar çalışkan olsak tembel olmasak ortalığın a.q ruz :P
-
yav nakamura kardeş neden japonyaya bu kadar sempatin var merak ettim ??soyda japonluk felanmı war yaw?
-
Ya birakin su ateistleri asagilamayi ,herkes inanir inanmaz ozgurdur hoca ,biz nasil inaniyorsak onlarda inanmama ozgurlugune sahiptir ,aptal degilya adamlar elbet var bildikleri birseyler ,kendi dusunceleri adamlarin...Ayrica cin seyehatinde ogrendigim bir noktayi dile getireyim...Japon nufusunun %10'u caponca yazip okuyabiliyormus ,%90 u napiyor derseniz adamlar sadece caponca konusuyormus yazma ve okuma yokmus...%10 luk kisimda en ileri egitim olanaklarindan yararlandigi icin cok kral bilim adamlari cikariyormus adamlar...yani boyle gazete,kitap falan okuyan capon sayisi cok azmis :)zaten japonca dili ortada %10 bile fazla aslinda :))
-
imran268 bunu yazdı:
-----------------------------japonya nüfusunun %61 i ateisttir. gençleri züppeleşmeye ve bebat bir şekilde batılılışmaya gidior ( bknz araba sevdaı recaizade mahmut ekrem :D )
sen önce bi türkçe yazmayı öğrensen çok güzel olucak.bi film izlemişsin büyük ihtimal tokyo drift ordan kendi kendine yola çıkıyosun.japonlar belkide dünyada tarihlerine en çok önem veren ve kopmayan millettir.aynı şekilde kültür olarakta.japon şarkıcıların kliplerinde bol bol etnik ögeler görebilirsin. -
nakamura2 paylaştığın bu güzel şiir için teşekkür ederim. ben de bu paylaşımını kuru kuru tebrik etmeyim dedim osmanlıca kelimelerle aram iyidir günümüz Türkçesine çevirisini yaptım ;)
JAPON’LAR
Sorunuz, şimdi, Japonlar da nasıl millettir?
Onu anlatmada başaralı olamam şaşılacak şeydir
Şu kadar söyleyeyim: açık olan din (İslâm) orda
Allah’ın ruhu yayılmış yalnız şekli: Buda
Siz gidin saf, temiz islam’ı Japonlarda görün!
O küçük boylu, büyük milletin bireyleri bugün
Müslümanlıktaki koruma veya korunma esaslarından üstün
Müslüman denmek için eksiği ancak tevhid.
Doğruluk, sözünde durma, ecele içten bağlılık, şefkat
Acizin şânını yüceltir samimi gayret
En ufak şeyle yetin, çoğa gücün varken
Yine haddinden fazla vermek, veren eller darken
Kimsenin ırzına, namusuna yan bakmayarak,
Yedi kat ellerin evladını kardeş tanımak;
“Öleceksin!” denilen noktada erkekçe durmak
Yeri gelsin, gülerek, oynayarak vefat
Özel ihtiraslarını söyletmeyerek
Kendi çıkarını herkese kurban etmek
Daha bunlar gibi çok nadire gördüm orada.
İnsanın en temiz torunlarına(evlâdlarına) sahip bir ada
Medeniyet girmiş sadece ilimiyle
O da sahiplerinin gelişen izniyle
Dikilip sahile binlerce hakikati bilen dikkatli kişiler
Ne kadar onursuz, haysiyetsiz varsa kovmuşlar kapıdan
Batı’nın eşyası eğer kıymeti varsa yürür
Moda şeklinde gelen günah(suç) gümrükte çürür
Gece gündüz açık evler, kapılar mandalsız;
Herkesin sandığı meydanda, bilinmez hırsız.
Ya o alçak gönüllülü insan göremez hiçbir yerde…
Togo’nun umduğumuz tavrı mı vardır?
Nerde...“Gidelim!” der, götürür! sonra gelip ta yanıma;
Çay boşaltırdı ben içtikçe hemen fincanıma.
Müslümanlık sanırım parlayacaktır orada;
Sâde, Osmanlı’ların gayreti lazım arada.
Misyonerler, gece gündüz yeri devretmedeler,
İlim adamları ilâhi haberi mi bekler?
Mehmet Akif ERSOY
Ek:
1904–1905 Rus-Japon Savaşı’nda Japon Donanma Komutanı Amiral Togo
http://www.ertugrul.jp/node/158
şimdi biraz da şiiri yorumlayalım. Âkif cemiyet şairidir. yani onun şiirlerinde her kesimden(fakir, zengin, Japon, Doğu, Batı vs...) yüzler vardır. hiçbir zaman bağnaz bir islamcılılık peşinde değil tamamen çağın getirdiği ölçüde islamcılık ideolojisinden ödün vermeyen istiklal marşı şairimiz, ülkemize yakın saydığı Japonya üzerinden de döneminde sorgulanan medeniyet, islam, batılılaşma gibi konulara temas etmiş. peki neden Japonyayı seçmiştir?
osmanlı çöküş döneminde ülkeyi kurtarmak için osmanlıcılık, türkçülük, islamcılık politikalarına başvurmuştur. ayrıca Batılılaşmak da önemli bir kurtuluş yolu olarak görülmüştür. işte batılışmak için de medeniyeti almak gerekiyordu.çünkü bizden önde ve medeni olan Batı idi. ama medeniyet demek bilimi transfer etmek değildi, bilimin ruhunu edinmekti. yani kültür ve medeniyeti de aynı potada eritmekti. bu sebeple osmanlının çöküş yıllarında bu işi başarmış olan Japonya şark medeniyetinde önemli bir örnek teşkil etti.
yine 'Türkçülüğün Esasları' adlı kitabında Ziya Gökalp'te kültür ve medeniyet kavramlarını açıklarken tutmamız gereken yolun Japonya gibi kültür ve medeniyet arasındaki dengeyi sağlayan bir şekilde olması gerektiğini söyler. her ne kadar Gökalp'in fikirleri Emile Durkheim'in ucuz kopyası ve çelişkili ifadelerle dolu olsa da bu konuda önemli görüşleri vardır. Âkif ile çağdaş olan Gökalp'in dediklerine biraz daha değinirsek o dönemde etkili olan zihniyeti kavramış oluruz.Gökalp'e göre medeniyet eşya ise kültür eşyayı kullanma biçimidir. yani Batı'dan televizyonu alırsın medeniyet gelir ama sen bunu kendine göre bir kültür ile uyumluğu hale getirirsen o zaman daha sağlıklı olur. bunun ayırdına varmış olan doğu medeniyetinin biricik temsilcilerinden biri de tekrar ettiğimiz gibi zamanın Japonyasıdır.
Âkif bu şiirde Gökalp'in bu fikirlerini sanki dize haline getirmiş gibi
Medeniyet girmiş sadece ilimiyle
O da sahiplerinin gelişen izniyle
Batı’nın eşyası eğer kıymeti varsa yürürgibi mısralar bu fikirler paralelinde değerlendirilmelidir.
Gece gündüz açık evler, kapılar mandalsız;
Herkesin sandığı meydanda, bilinmez hırsız.
beytine bakar mısınız nasıl da Anadolu ile yakınlık arz ediyor. Anadoluda evlerin kapısında kilit yoktur. sadece hayvan falan girmesin diye yalnız ufak bir mandal konur isteyen istediği zaman açar girer. şimdiki gibi çelik kapıların ardında kilit üstüne kilitle insanlardan kaçma yok ki o zamanlarda...
sonuç olarak demem odur ki Batı'da medeniyet yoktur, bana kalırsa medeniyetin beşiği Doğu'dur. şu esprili örnekle somut olarak hemen belirteyim. Batı elektiriği buldu ama parasını Doğu ödüyor :) hem yeraltı hem yer üstü tüm zenginlikler Doğu'dadır.neye göre Doğu neye göre Batı bu sınıflandırmalar biyoloji terimi gibi gereksiz bir yerlere dahil edilmeye benziyor ama ben Doğu zihniyetli olmaktan gurur duyuyorum. nakamura2 seni de belki bu ortak payda da olan şarkın güzellerinden Japonya ondan cezbediyor. Amerika, İngiltere olacağına Japonya yeğdir ;)
gece gece uyku tutmadı o sebeple uzun oldu sanırsam bu yazı :) kusura bakmayın artık...
-
kokainman bunu yazdı:
imran268 bunu yazdı:
sen önce bi türkçe yazmayı öğrensen çok güzel olucak.bi film izlemişsin büyük ihtimal tokyo drift ordan kendi kendine yola çıkıyosun.japonlar belkide dünyada tarihlerine en çok önem veren ve kopmayan millettir.aynı şekilde kültür olarakta.japon şarkıcıların kliplerinde bol bol etnik ögeler görebilirsin.
-----------------------------müheeeeeeeeee çok komiksin. ben JAPONYAYA GİTTİM İNANAMAYAN REAL 'e sorsun. bu arda bende Kürdüm ne yapam Türkçem KIT
-
hea bu arada ben şimdi işe çıkıyorum. kusura kalmayın çıkmam gerek. isminin JAponcasını isteyeyen varsa. banaa bi zahmet PM atsınlar çizeyim. :D
ister hiragama ister katgana istern kanji. hangiyle yazarsam yazarım :D yada çizerim
-
çiz bakalım nasıl çiziyon görelim sanatını ;)